Отговори
# 345
изтрит пост

Последна редакция: вт, 23 яну 2007, 23:19 от shammi

# 346
При децата с ЦП или "под риск за ЦП" не се препоръчва да прохождат държани за ръка или ръце, понеже се провокират примитивни флексионни стереотипи, блокиращи реципрочното движение на долни крайници.

д-р Ив. Чавдаров

# 347
Д-р Чавдаров, чета от два дни какви съвети давате и все се чудя дали и аз да си задам моя въпрос или не. Ще си го задам, дано да ме разберете какво имам предвид. Моя син е в детския стационар. В момента прави крачки ходейки хванат за две ръце или за една. Но от последното написано от вас...имам чувството че не е правилно това, че го водим по този начин. Другото което ми е направило впечатление на мен като родител е, че ако има някаква количка, която да бъда също се справя доста добре с ходенето. Какво бихте препоръчали в нашия случай като стимулиране на детето?
Предварително Ви благодаря.

# 348
Здравейте Д-р Чавдаров!
Тази сутрин бяхме  детенцето ми Радос  на преглед - Тя е на 1год.
страшно съм  притеснена , още повече че нищо не ми обясниха нито ме запознаха с тази диагноза. На нправлението обаче ясно е написано че става въпрос за изследване за ДЦП.
Мооля за помощ.
Всъщност основната поставена досега диагноза е ОБСЕРВАЦИО със съмнение за ДЦП
Притеснението въз основа на направлението което ни пуснаха е ,че от 2 дни не иска да стои седнала. Значи аз я слагам седнала тя се изправя до права или ляка рязко назад. Доктора реши че има напрежение във горната част на крачетата. Оприличи го на синдром на ножицата - като мога да обясня какво точно направи по време на прегледа -като я вдигнах  сгъна крачетата като че ли иска да седне по турски. Иначе в скута ми си седи добре седнала и облегната.
Момичетата от форума ме посъветваха да се обърна към вас.
И още един въпрос кога можете да ми насрочите час за преглед, както и работите ли с направления от личен лекар.
Не е за пренебрегване факта ,че на 12 февруари Радост получи фрактура  на лява подбдрица - тип "лозова клонка" в следствие на което бяхме 20 дни в гипсова лонгета.
Държах я в ръцете си , паднах с нея и последствието беше счупване на крачето.

Много се надявам да ми отговорите бързо и ако е възможно да ме успокоите поне малко.
Надеждата си отива последна!
Още веднъж благодаря
Ани

Здравейте аз съм Джули
Допълвам последна информация от следобед
При консултация с друг педиатър - последният направи предположение на базата на 30год си опит че не става дума да ДЦП а по скоро за мускулна дистрофия. Категорично заяви че трябва да направим преглед пре вас и да не отлагаме във времето.
Прегледа се състоя в гимнастика на крайниците - нямаше го характерното за ДЦБ насичане на движението но определено имаше силно напрежени в горната част на долните крайници. Това съчетано с нежеланието да пълзи, да се обръща да се опитва да ходи.
Док просто изказа предположение но единственно изследванията и прегледа при вас би потвърдило подобна диагноза!

Последна редакция: чт, 01 юни 2006, 02:53 от JuliS

# 349
Здравейте Джули,

Току така изведнъж да се появи ДЦП или мускулна дистрофия - не е сериозно.

Не разбирам защо след фрактура са поставили гипсова шина ??, а и не знам кога са махнали шината, дали е напълно срастнало мястото или има още някакъв проблем, предизвикващ може би болка и съответна неадекватна двигателна реакция на детето???? 
Смятам, че е добре да я види ортопед-хирург преди да пътувате до София за консултация с мен, която е платена.
Ако се окаже че детето е без хирургически проблем елате да я прегледам, със всички налични мед.документи и изследвания, които имате.
Часът и денят ще уточним след като ми съобщите становището на хирурга-ортопед.
Може да ме намирате на тел.: 920 8061 или 0889 634 252 (9-17 ч.)

Дръжте ме в течение

д-р Ив. Чавдаров

# 350
  Д-р Чавдаров, много се радвам да прочета, че може би не става въпрос за мускулна дистрофия или ДЦП. Разбирам напълно притеснението на майката. Изведнъж двама различни лекари да й кажат, че детето има сериозно заболяване. В тази връзка, обаче искам да повдигна един въпрос, които ме вълнува от доста време. Колко пъти, съм чувала от родители на ваши пациенти - дечица на 1 год. и по - големи -  думите: " Дойдохме чак сега, защото не знаехме, не бяхме забелязали". Особенно когато става въпрос за някъкъв малък проблем. Често съм чувала - колкото по-рано се започне рехабилитация, толкова по-добре. Много хубаво, на думи. Но ще отречете ли, че често лекарите-педиатри, следящи детето, също не забелязват наличието на проблем. Лично бях свидетелка на дете на 8 навършени месеца, което не можеше да седи, нито имаше опора на крачетата. От рисково раждане. На майката и през ум не и минаваше, че това би могло да е сериозно. Е, аз не съм лекар.....но след като си изпатих....
 Нямам статистически данни за да направя сравнение, но ми е интересно каква е честотата на луксациите и другите сходни заболявания, сравнено с честотата на ДЦП и подобни. Защото доколкото ми е известно, всяко бебе трябва да се изпрати от личния лекар на ортопед на 30 дневна възраст. Което е чудесно. Но не би ли било редно също така всяко дете, независимо дали има видими проблеми или не, поне веднъж да се преглежда от специалист физиотерапевт, или невролог. Подобни превантивни прегледи могат да спомогнат да се хване навреме евентуален проблем в двигателното развитие.
  Следващият пост ме провокира да допълня. Липсата на тесни специалисти извън големите градове е огромен практически проблем. Много майки не биха се вдигнали от Крумовград/например/ до Пловдив, заради хипотетичен проблем. Затова смятам, че ако консултацията с физиотерапевт или невролог стане задължителна за децата до една година, това ще мотивира и родителите и педиатрите да погледна по сериозно на този проблем. Не вярвам, че в по-малките градове няма лекари, достатъчно запознати и достатъчно опитни в горните две сфери на медицината, които да забележат навреме евентуални проблеми. И да насочат детето към специализирани центрове.

Последна редакция: чт, 01 юни 2006, 17:41 от елена акманова

# 351
Здравейте Д-р Чавдаров
Аз съм Юлия Ганчева и съм приятелка на майката на Радост.
Съгласна съм че от поста на майката Ани не става ясно и за останалите проблеми които навеждат докторите в тази насока.
Радост губи апетит след 3мес възраст. Не яде. Храненето е мъчение и продължава с часове. Детето не наддава - само 7,500кг е.
Не се обръща от гръб по корем.
Не се хваща с раце и не се опитва да се изправя
Не държи бисквитката /примерно/ в ръце и не я слага в устата си. Това обаче може да мине и като неприязън към храната. Иначе биберонът го държи с ръце и го слага в устата си. Дори мушка пръстчето си вътре да си чеше венците.
В паяка не прави опит да стигне до някъде - просто седи  или  кръстосва крачета отпред.
Често пляска с крачета във въздуха и стига с тях главичката си.
Иначе изправена права - стои стъбилно. Но като се умори не се сеща да седне самичка.
Започва да сяда една на 8 месеца след намеса на рехабилитатор.
Искали са да ги пратят веднъж на тези изследвания , но незнам защо не са настояли и всичко е останало на това ниво.
Специализирани изследвания в Севлиево няма как да се направят- кръвна картина едва ли е достатъчна. Имат направление за невролог и това всъщност е всичко което са им дали от клиниката която посещават.
Вторият педиатър е моят личен педиатър при, който ги заведох вчера следобед.
Докторът не е поставил диагноза - просто има съмнения относно това.
Затова е категоричен да заминем на преглед веднага.
Простете ми за намесата - не съм специалист но не е за пренебрегване ,че живеем в дълбоката провинция където специалисти и техника - няма.
Благодаря ви още веднъж.
Ще ви се обадим задължително за да определим час за консултация с вас. Надявам се още за следващата седмица
поздрави
Джули!

Последна редакция: сб, 03 юни 2006, 11:41 от JuliS

# 352
  • София
Здравейте др Чавдаров,
тъй като съм абсолютно съгласна с по-горния постинг на Елена Акманова, бих искала да попитам на каква възраст на кърмаче е препоръчително да се мине на профилактичен преглед при невролог, напр., за да се хванат евентуални смущения в двигателното развитие на детето или неврологогични проблеми. Нямам предвид недоносените или бебета с трудно раждане, форцепс, падане на тоновете, нисък апгар и т.н. Въпроса ми е за бебета, родени нормално, с безпроблемна бременност, отлични показатели и т.н., защото ако в началото всичко изглежда нормално, един евентуален проблем може да се пропусне от майката или педиатъра, а да се хване от специалист невролог. И при своевременно приложена рехабилитация да се отстрани или повлияе в значителна степен.

# 353
Здравейте.
Отговори по ред:

За Елена Акманова
За лекарите-педиатри няма да отрека. От тази година, или може би от миналата, в България беше въведена специалността "детска неврология". Това са лекари специалисти и по педиатрия и по неврология, които ще имат по специфични познания в областта за която говорим.
Има проблеми с ранната диагностика, но знайте че те не са само у нас. Това не е успокоение, а факт - в Германия (където специализирах почти цяла година), която се смята за водеща в сферата на детската рехабилитация идваха деца на възраст от 8 до 15 месеца, от провинция, а и от по-големи градове, които бяха пропуснати за ранно диагностициране. Още по-зле е в САЩ, където и разстоянията са също една съществена причина за липса на тесни специалисти и инсуфициентна информация. Имаме в момента и пациенти от Франция и Англия, майките са българки и са потърсили помощ в България именно поради късна диагностика и .... инсуфициентна рехабилитация. някои от вас сигурно ги познават и ще потвърдят казаното.
Всичко казано до тук в никакъв случай не ни радва, но е добре, че има виждане в България да се организира изграждането на специалисти, които да са по-навътре в проблема. ДЦП или заплашване за нейното развитие, е диагноза граничеща с много специалности - неврология, педиатрия, физикална и рехабилитационна медицина, психология, финна моторика, реч и говор и други, което я прави трудноуловима особено в ранна детска възраст.

Относно превантивните прегледи - това е въпрос на държавно мислене и финансиране, което се надяваме по-скоро да бъде организирано. А колко скоро зависи в голяма степен и от Вас.....
Мога да Ви дам информация само за честотата на церебралната парализа, което е моята тясна насоченост. Но дори и тази честота не е специално за България, защото няма регистър на децата с ЦП, по който да се определи честота.

За "Денат"
Специалист "невролог" няма да реши проблема, защото бебешката и детската неврология, са много по-различни от неврологията за възрастни. Детето не е умален вариант на възрастния, но е похвално, че беше извоювана специалността "детска неврология", което ще покачи и подобри възможностите за филтриране на проблемните деца и тяхното своевременно изпращане за рехабилитация.

д-р Ив. Чавдаров

# 354
Здравейте д-р Чавдаров,
все пак кога, според вас, е редно да се направи неврологичен преглед на детето?
специалността "детска неврология" е много добро начало, но докато излязат специалисти от нея, ние какво да правим?!  от лични наблюдения съм установила, че началото на един сериозен проблем може да не бъде забелязано, дори когато детето е рисково...да не говорим за деца, които не влизат в рискови групи. с мъжът ми сме решили, живот и здраве, ако и когато имаме второ дете да си го заведем профилактично на невролог и да си му направим ТФЕ. та, след като така или иначе във вашата клиника има специалисти/дъщеря ми беше пациентка на клиниката 1/2 година/, вие кога бихте препоръчали да се направи контролен преглед на едно нерисково дете?
малко объркано се получи, но се надявам да разберете какво имам предвид Blush
благодаря  bouquet

# 355
Здравейте,
Вие описвате нашия случай за съжеление   Cry Ние не сме били в рискова група. Имах нормална бременност и нормално радане, или поне така пише. Детето се забавяше във физическото си развитие. Не искаше да се обръща, да става права. Само стоеше седнала и това е, не искаше да лази. Нашата педиатърка каза просто, че детето е по-марзеливо.  newsm78 На девет навършени месеца и нежелание от страна на детето да си стъпи  на краката си изпросих направление за невролог и се оказа, че имаме ДЦП - лявостранна хемипареза  Embarassed Close #2gunfire #Cussing out какво да я направиш такава педиатърка???????? Както и да е ние започнахме с лечението в детска педиатрия, където ни пратиха и лекуваха два месеца , не достатъчно интензивно. Обясняваха ми, че така се прави  #Crazy newsm78. Аз подозирах, ч е не мозе с упражнения веднъж на ден 10 пъти в месеца да се излекува такова нещо и за това отидохме на консултация при Чавдаров.  И се оказах права,  за мое съжеление. Но как може един педиатър да не знае и да не забележи - липсата на симетрия на детето ?????????????????????????????????????????  Close #2gunfire #Cussing out Ако имаше такъв преглед можеше да сме много по-напред.  Cry Ние живеем в София и какво от това?

# 356

Има проблеми с ранната диагностика, но знайте че те не са само у нас. Това не е успокоение, а факт - в Германия (където специализирах почти цяла година), която се смята за водеща в сферата на детската рехабилитация идваха деца на възраст от 8 до 15 месеца, от провинция, а и от по-големи градове, които бяха пропуснати за ранно диагностициране. Още по-зле е в САЩ, където и разстоянията са също една съществена причина за липса на тесни специалисти и инсуфициентна информация. Имаме в момента и пациенти от Франция и Англия, майките са българки и са потърсили помощ в България именно поради късна диагностика и .... инсуфициентна рехабилитация. някои от вас сигурно ги познават и ще потвърдят казаното.

Благодаря ви за отговора д-р Чавдаров!
 Sad Наистина, не звучи успокоително. Това още повече ме кара, да поддържам становището си, че преглед от физиотерапевт / не казвам, невролог, защото самата дума плаши родителите/, трябва да бъде задължителен за деца до 1г. Е, добре, в малките градове няма тесни специалисти. Но това важи за всички сфери на медицината, и не само. Понеже дадох пример с ортопедите, в провинцията няма и такива специалисти - ходи се до по-големити градове. Като няма физиотерапевт/или невролог/ в населеното място, ще препратят детето към такъв в София. Дори с 1 процент да се увеличи броя на децата с проблеми, открити навреме, всички усилия ще са си стрували. Страх ме е да си помисля какво чувства една майка, която довежда детето си на 2г, неспособно дори да седи правилно, и вие трябва да и обясните, че ако беше дошла 1,5 по-рано детето можеше да има нормален живот. А и да й спестите това огорчение, ще се намери кой да й го каже Sad .

# 357
Здравейте,
Сега се разрових и прочетох, че съществува водно ЛФК, като рехабилитация. Някоя майка на дете с ДЦП дали е провеждала такоова лечение? Ако да дали може да сподели къде и как е повлияло това на детето. Ние смена 1г. и мисля, че е възможно да прилагаме такава процедура. Намерх координатите на момче, което провежда такова ЛФК в басейна Спартак. Някой да знае нещо за него ?
Благодаря на всички   bouquet

# 358
За Елена Акманова

Не се заблуждавай, че когато детето попадне при стандартен лекар по физикална и рехабилитационна медицина, ще му открие нещо. За съжаление информацията за диагнозата ДЦП в учебниците по неврология, педиатрия, физикална и рехабилитационна медицина и психиатрия са много оскъдни и.....стари

Надяваме се че с новата специалност "детска неврология", нещата ще бъдат поставени на по-добра и по-висока основа ????

За Цвети Димитрова

Известни са различни видове процедури за деца с ЦП във водна среда. Такива са: подводен душов масаж; вихрова вана; кинезитерапия в басейн, лечебно плуване и други, включително игра с делфини.
Водната среда и законите важащи за нея, карат детето да се чувства по-леко и по-сигурно, което създава условия за увеличаване на двигателната му активност. подводният душов масаж и вихровата вана имат подчертан ефект за отпускане на стегнатите мускули. Ефектът е временен, но дава възможност съчетан с кинезитерапия да подобрява  различни форми на дефицит в статуса на детето с ЦП.

Процедурите в никакъв случай немогат да навредят стига детето да не е с придружаваща епилепсия или перцепционни увреждания.

д-р Ив. Чавдаров

# 359
Здравейте,
Искам да благодаря на всички за отговорите.  Hug
Искам да попитам дали не6то от тези душовите масажи дали може да се прави любителски - у дома? Ако искаме професионални процедури от тези, които сте изброили, къде можем да ги правим? Подходящи ли са за дете н а 1 година?

Поздрави,
Цвети  Heart Eyes Hug

Общи условия

Активация на акаунт