Премахване на добавката от адаптирано мляко


Слагайте бебето често на гърдата

Поставете си за цел да кърмите по 10 пъти на денонощие. Ако бебето не засуква добре, потърсете помощ от консултант по кърмене.

Метод за премахване на добавката от адаптирано мляко

Не преустановявайте даването на добавката изведнъж – процесът трябва да е плавен.

1. Подгответе се: Обсъдете въпроса с Вашия педиатър и си осигурете неговата/нейната подкрепа. Няколко дни поред си водете записки за количеството на даваната добавка. Ако имате възможност, давайте като добавка изцедена кърма. Ако нямате достатъчно изцедено мляко, добавете донорска кърма или адаптирано мляко.
2. Ден 1 - 3: Намалете даваната добавка (#1) с 30 мл. Забележете, че не намаляте с 30 мл. добавката на всяко хранене, а я намаляте с 30 мл за целия ден. Наблюдавайте как бебето пълни пелените. Ако там всичко е нормално, не увеличавайте повече добавката – продължавайте да слагате бебето на гърдата, ако то е още гладно.
3. Ден 4 - 6: Намалете количеството на даваната добавка (#2) с 30 мл. Наблюдавайте как бебето пълни пелените. Ако всичко е нормално, не увеличавайте повече добавката – продължавайте да слагате бебето на гърдата, ако то е още гладно.
4. Ден 7-9: Намалете количеството на даваната добавка (#3) с 30 - 60 мл. – намалете с 60 мл. ако нещата вървят добре. Ако всичко е нормално, не увеличавайте повече добавката – продължавайте да слагате бебето на гърдата, ако то е още гладно.
5. Продължете по описания по-горе начин, като бавно намаляте количеството на добавката на всеки 2-3 дни, като по броя на изцапаните пелени и темпа на наддаване следите дали бебето получава достатъчно мляко. Щом достигнете момента, в който давате като добавка само кърма, а не адаптирано мляко, можете да продължите по този начин с по-бързи темпове – към този момент вече имате достатъчно кърма за Вашето бебе и Ви остава само да прехвърлите бебето към кърмене изцяло от гърдата (освен когато не сте заедно).
6. Ако темпът на наддаване и броя на изцапаните пелени са на границата или под стандартно определеното, няколко дни запазете количество добавка или се върнете една стъпка назад, а след това продължете с по-бавни темпове.
7. Наблюдавайте темпа на растеж на бебето. Теглете го поне веднъж седмично, за да сте сигурни, че наддава достатъчно. Седмица, след като бебето е преминало изцяло на кърма, отново проверете теглото му, за да сте напълно спокойна, че нещата се развиват нормално. През този период поддържайте непрекъснат контакт с педиатъра на детето.

Изцеждайте се, за да увеличите количеството на кърмата
 
• Изцеждането ще Ви помогне бързо да увеличите количеството произвеждана кърма, а освен това ще Ви даде възможност да я давате вместо адаптирано мляко, когато се налага даването на добавка. Целта Ви по време на изцеждането е да изкарате колкото може повече мляко от гърдата и/или да изпразвате гърдите по-често. Колкото повече мляко махате от гърдата, толкова повече ще произвеждате.
• Ще спестите време и усилия, ако използвате помпите, които изцеждат едновременно от двете гърди, подобни на тези, които има в болниците.
• Докато установите стабилна лактация, е важно да имате поне 8 кърмения или изцеждания за дененощие. Още по-добре е, ако са 10.
• Ако храненията на бебето не са от гърдата, изцеждайте по 20 – 30 мин, или 2 – 5 мин. след последната капка мляко. Ако бебето суче от гърдата, но не я изпразва напълно, изцеждайте по 10 – 15 мин. след кърмене. Ако бебето суче и изпразва добре гърдата, тогава добавяне на изцеждане между кърменията ще е най-полезно.
• Всеки път изцеждайте максимално гърдата. За да сте сигурни, че помпата я е изпразнила напълно, продължете да изцеждате по 2–5 мин. след последните капки кърма. Преди изцеждането направете масаж, а по време на изцеждането прилагайте масаж и компресия на гърдите, за да ги изпразните максимално и увеличите количеството кърма.


Преведе Sladka hapka www.kellymom.com