Как да разбера дали новороденото ми бебе изсуква достатъчно мляко?

Една от най-големите грижи на новите майки е въпросът дали ще имат достатъчно мляко за бебетата си. Тази загриженост е най-честата причина да се започне дохранване с изкуствено мляко, а също и за ранното отбиване. Живеем в общество, което много набляга на измерването на всичко, и много от нас (особено нашите майки) са били хранени с бутилка, така че се е знаело точно колко милилитра мляко е изпило бебето на всяко хранене.

Трябва да ви уверя, че почти всички майки могат да произвеждат подходящото количество мляко за новороденото си. Човешката раса не би оцеляла милиони години, ако не беше така. Има много малък процент жени, които просто “нямат достатъчно мляко”, но това е крайно необичайно и обикновено е свързано с някакъв медицински проблем (например, операция за намаляване на бюста, лекарства от типа на хапчета анти-бебе, или хипотироидизъм при майката). Много от тези медицински проблеми могат да бъдат поправени.

Жените имат две гърди вместо една, за да могат да кърмят близнаци. Има логика, че средностатистическата майка с две гърди ще може да произведе достатъчно мляко за едно бебе (поне).

Тъй като приемът на кърма не може да бъде измерен без използването на усъвършенствано научно оборудване, важно е да знаете как да кажете дали бебето ву суче достатъчно.

Ето някои напътствия, които да ви помогнат да определите колко кърма поема бебето ви:

---Млякото ви би трябвало да ‘дойде’ 2-5 дена, след като е родено бебето ви. Бебето ви е родено с излишък от течности в тъканите си, който се отделя през първите 48 часа след раждането. Тази загуба на тегло средно е 210-240 грама. Незрелите му бъбреци не са готови да се справят с голямо количество течности през това време. Малкото количество коластра (лепкавата жълта течност, която излиза от гърдата преди млякото ‘да дойде’) е перфектно за усвояване от хранителната система на новороденото, и го снабдява с важни атнитела. През първите 24 часа след раждането обикновено ще произвеждате около 37 мл коластра (за справка, една унция е 30 мл). Бебето ще изсуква 7-14 мл на всяко ядене, всеки път, когато го кърмите.

Обикновено на втория или третия ден ще започнете да чувствате гърдите си ‘различни’ : по-топли, по-пълни и по-тежки. По това време ще започнете да произвеждате преходно мляко – комбинация от коластра и зряло мляко, която ще изглежда жълтеникава. Ако не почувствате тези промени в гърдите си, а бебето изглежда гладно след храненията, консултирайте се с лекар и претеглете бебето. Имайте предвид, че ако кърмите с малки интервали (например на 2 часа), млякото ви може да дойде по-незабелязано, и напрягането на гърдите да е по-малко. Честото кърмене може да помогне да избегнете препълването на гърдите при слизането на млякото, затова трябва внимателно да се вслушвате в тялото си, за да разберете кога е станало това.

---Бебето ви трябва да засуква гърдата и да суче ритмично по 10-15 минути на всяка страна. Може да почива периодично, но по-голямата част от храненето трябва да суче енергично. Трябва да изглежда задоволено след хранене и често може да заспива на втората гърда. Ако заспива и не иска да суче от втората гърда, опитайте да разделите времето за сучене между двете гърди. Ако е сънливо, ще получава повече мляко, ако суче по 5 минути от двете гърди, отколкото ако суче 10 от едната. Трябва да го чувате да преглъща периодично, докато суче.

---Новороденото ви трябва да суче поне осем пъти за 24 часа. Много новородени сучат 10-12 пъти или повече. Това включва както по-продължителните хранения, така и кратките сучения за прехапване. Кърмене на всеки 1-3 часа през деня, с не по-дълга пауза от 4 часа през нощта (ако имате късмет) работи добре за повечето кърмещи двойки мама-бебе. Не очаквайте бебето ви да е на 3- или 4-часов график – средното новородено няма да наддава достатъчно по този начин. Може да се наложи да будите новороденото си бебе за хранене – новородените често не изискват да бъдат хранени достатъчно често, особено през първите една-две седмици. (Вижте статията “Събуждане на сънливото бебе” за повече информация).

---След като млякото ви дойде, трябва да чувствате гърдите си по-пълни преди хранене и меки, след като сте кърмили. Може да видите как млякото ви капе или блика от едната гърда, докато бебето суче от другата. Това е знак, че рефлексът за потичане на млякото работи. Тялото ви не знае, че не кърмите близнаци, затова млякото ще потича и от двете гърди едновременно. Може, а може и да не почувствате отчетливо усещане, свързано с потичането на млякото, или рефлексът за потичане. Някои майки имат много силно физическо усещане, като изтръпване, пристягане или боцкане, когато млякото потече. Някои майки никога не забелязват особено чувство, а някои не го чувстват, преди да са кърмили няколко седмици.

---Следете колко често бебето мокри памперсите и ака. Освен наддаването на тегло, това вероятно е най-добрият индикатор колко мляко поема бебето. През първите няколко дни след раждането бебето ви ще ака тъмен, лепкав мекониум. Това е акото, което бебето е насъбрало преди раждането. Ден или два след като млякото ви дойде, акото му ще си промени както цвета, така и гъстотата. Тези ранни преходни изпражнения могат да бъдат кафеникави или зеленикави, и ще бъдат полутечни и неоформени (на гъстота като грахова супа). Докато стане на 4 или 5 дена, бебето ви трябва да има “млечно ако” : жълтеникаво и на малки бучици, нещо като смес от горчица и домашно сирене. Трябва да има поне 2-5 по-значителни изхождания за денонощие, и може да ака всеки път, когато суче, през първите няколко седмици от живота си. Ако ака по-рядко, може да означава, че не получава достатъчно мляко. През първите няколко дни от живота си вашето бебе вероятно ще пишка само веднъж или два пъти на ден, тъй като получава само коластра. Често е трудно да се прецени дали супер-абсорбиращият памперс е мокър или не, тъй като гелът вътре играе ролята на дренаж, за да отведе влагата от повърхността. Можете да сложите парче тоалетна хартия в памперса, за да сте сигурни. Урината трябва да е бледа, без цвят, и с мек мирис. Тъмна, концентрирана урина може да означава, че бебето не получава достатъчно мляко.

---Повечето майки страдат от чувствителността на зърната си през първите дни на кърменето. Дискомфортът обикновено е най-силен когато бебето засуче гърдата в началото, и намалява по време на храненето. Ако болката е много силна, продължава през цялото време на кърменето, или зърното ви се цепи или кърви, или болката продължава повече от седмица, може да означава, че бебето ви не засуква гърдата правилно. Това не само може да ви създаде много голям дискомфорт и да направи кърменето неприятно, но може да е причина бебето да не поема достатъчно мляко. Проверете теглото на бебето и се консултирайте с консултант по кърмене, който може да прецени техниката ви на кърмене. Проблемите със поставянето на гърдата често могат да бъдат лесно коригирани.

Единственият начин да сте абсолютно сигурни, че бебето ви получава достатъчно мляко е да проверявате теглото му регулярно. Помнете, че е нормално да загуби 5-7% от теглото си през първите няколко дни (докторите често са загрижени, ако загубата на тегло стигне и задмине 10%). За средното бебе това е близо 250 гр загуба на тегло (често е повече при по-едрите бебета). Трябва да питате какво е теглото на бебето при изписването, понеже така ще разберете как да смятате наддаването на тегло от него, а не от теглото при раждане. Например, бебето ви тежи 3,300 кг. 48 часа по-късно тежи 3,050 кг. След като млякото ви дойде, бебето ви трябва да наддава около 30 гр на ден през първите няколко месеца. Повечето бебета възстановяват теглото си при раждане за 2-3 седмици. Много доктори са доволни, ако бебето е възстановило теглото си при раждане за 2 седмици, и по това време го теглят. Аз обичам да виждам бебета, които възстановяват теглото си за 10 дена, и повечето бебета правят точно това, ако кърменето напредва гладко. Някои доктори проверяват теглото на бебето на третия ден, и след това назначават консултация след 2 седмици, за да видят дали е възстановило теглото си при раждане. Аз насърчавам майките да претеглят бебето на 1 седмица – по това време млякото й е дошло, бебето трябва да ака и пишка добре, трябва да наддава, и всякакви трудности с кърменето могат да се разрешат. Проблемите с кърменето са много по-лесни за разрешаване, ако са разпознати и третирани рано. Повечето докторски кабинети предлагат безплатно теглене, тъй като докторът всъщност няма нужда да преглежда бебето (само помолете сестрата да постави бебето на везната). Информацията, която ще получите, ще бъде безценна – или ще знаете, че кърменето върви добре, и можете да се отпуснете, или ще знаете, че има проблем, който трябва да бъде разпознат и да се погрижите за него преди малкият проблем да се превърне в голям такъв.

Една последна бележка по темата:
Кошмарът на всяка майка е, че няма достатъчно мляко и бебето й ще се дехидратира. Изобилстват страховити истории, и за нещастие това (рядко) се случва. Няма никаква причина да се случи, ако следвате горните напътствия. Истинската дехидратация е изключително необикновен медицински случай, и има предупредителни знаци, които показват дали бебето има спешна нужда от повече течности. Ако забележите някои от следните признаци (особено ако се случат едновременно с други “червени флагчета” като намалено количество ако и урина), незабавно се свържете с доктора си.
-- летаргия
-- апатия
-- слаб плач
-- суха уста или очи
-- фонтанелата (меката част) на главата на бебето е хлътнала или потисната
-кожата губи тургора си (когато я щипнете, остава защипана на вид)
-треска
Преведе Бу от www.breastfeedingbasics.com

Последна редакция: вт, 07 фев 2006, 09:21 от Бу