Cada día que amanece, el número de tontos crece!

• 28 342
  • 292
  •   1
Отговори
# 135
привет на всички,мен също ме интересуват подробностите около регистрацията на бебета в бг-посолството.Така че ще съм благодарна и за това.май май испанче ще е нашето бебче.ние живеем в Берга,близо е до Barcelona.Бебо се очаква в края на ноември.Имаме още доста време,но все пак се притеснявам за всичко,с езика още имаме затруднения,и тук нещата са доста по различни от БГ като организация.

лек и хубав ден на всички

# 136
  • Ispania
Здравейте и от мен Embarassed.
Завьрнах се Laughing
целувки на вси4ки и пожелание за приятен ден и приятна седмица Wink,тьй като сигурно тази седмица няма да успея да влезна пак тук Laughing.

Бебко ве4е е в Бг а аз си заминавам на 19 агуст да си го взема,сега се обаждам по три пьти на ден да видя как е в Бьлгария и майка ми ми каза ,4е ставам досадна Laughing.Детето даже не се сеЩало за мен Rolling Eyes,само до баба си ходело и даже до тоалетната ходело с нея.Майка ми вьтре а той отвьн на вратата 4ака hahaha Joy.
Като му се обадя ми обяснява какво да му купя Shockedаз го питам как е а той ми вика"Мамо да ми купиШ топка"хахахахахахаха"за какво си мисли детето Laughing

Та така ,весело лято на вси4ки и да са ви живи
 и здрави децата Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 137
Здравеите!Вера аз ли4но бих родила в Испания,и като отно6ение и като вси4ко ми харесва в Испания.Родих само с паспорта си,а тук за ле4ението на сина ми 500 лж ,4е не е балгар4е.Испания е направила много пове4е отколкото БГ просто не ми се говори за отно6ението на вси4ки.В4ера при подаването за ЕГН пак се правят на интересни,мнаправо ми писна .За езика не се тревожи у4и се постепено,и аз не го знам перфектно у4ила сам го наи-ве4е с гледане на телевизия.Ние сме добре лпсва ни на6ия тати Cry.И  нау4их 4е един на6 познат мопм4е се обесило в оранжерията кадето работело,много ми стана гадно.Ами това е об6о взето по4нах да се стягам за кра6тенето,и рогдения ден на малкия.Ина4е Русе се променя,но хората не NaughtyЦелувки на вси4ки  bouquet

# 138
Здравейте!
Айде да пиша,да не ви "държа на тъмно". Wink
Работя си аз,тая моята шефка се затръшка,та и договор подписах.Но с едно писмено информе 15 дни предварително,мисля 4е ще съм постъпила като 4овек спрямо нея,пък и Ани като си дойде,няма как да съм на то4но тази работа.
Ина4е имах малко неприятности напоследък със сърцето,в болницата бях,правиха ми изследвания,кардиограми,какво ли не.Другия понеделник пак съм на лекар за още.Някаква много 4ове4на лекарка уцелих,после се оказа,4е не е валенсианка,та затова може би.Обажда се къде ли не,да станат по_бързо анализите.
цялата тази история тръгна от проблемите с малката,заради тия некомпетентни лицемери,та 4ак до тук я докарах от стрес и нерви.В България познавам един много добър кардиолог,работила съм с него,идват и от други градове хора,4е е много добър.Надявам се да ме успокои,4е няма да ме трясне някой инфаркт на млади години. Praynig
Ве4е нямам търпение да се приберем,да си видя детето и близките,много сме се затъжили.
Малката й подарили папагал4е,кръстила си го,във възторг е,ама иска да го взема тук.Баща й е съгласен,само 4е аз не съм възхитена от идеята за животно вкъщи и взех,4е й казах,4е на границата няма да го пуснат.Сега умува моята щерка как папагал4ето ще мине границата. Laughing Heart Eyes

Вал,зна4и Алекс е в България.Ти се радвай,4е не реве за тебе,ами се е адаптирал.А ти се успокой и прави вси4ко онова,за което преди си нямала време.А и друго,виждам,4е и той е по поръ4ките.Ани също ни поръ4ва(за втори път пращах подаръци по роднини),хи4 не е от срамежливите.Наскоро,4ула недо4ула,4е хората си купуват нокии,ми казва"Мамо искам да ми купиш Нокия" Shocked Rolling EyesЩото казах на вуй4о,но той лъже,4е свършили... hahaha
След този разговор,ми заявява"Мамо,аз все още си нямам нокия". Crazy
Бре,да му се невиди и деца висшисти направо се раждат сега,бре.Ние на тяхната възраст съвсем други работи ни се въртяха. Joy

Вера,това къде ще родиш,си го решаваш единствено ти.Прецени сама,после каквото и да става,да знаеш,4е избора си го направила ти,а не хората.

Рози,аз не вярвам ле4ението на бронхит да възлиза на 500 лв.4естно.А с  цените съм наясно,все пак съм работила в тая сфера.Или нещо ни хвърляш на върбата,или си се правила на такава,дето ни си.
Аз ли4но все на кадърни и свестни доктори си ходя там,знам ги къде и кои са.За малката по най_бързия на4ин извадиха здравни книжки и какво ли не,за да не се плащат операциите,нито прегледи.4овешкото отношение там ме порази,тук детето ми беше обект на подигравки и гаври,4е не е 4ерно и въшливо като вси4ки техни.
Все пак има зна4ение къде живеем както в България,така и тук.Тук не с паспорта,ми и тархета санитария да имаш,все си тая,пак ще си без лекарска помощ.
А защо си ходила да вадиш акт и егн,нали искаш да има исп.гражданство детето?Ако още е така,няма смисъл да искаш такова от Бг,ина4е тук ще се явяваш в съда,за да се отказваш от него.Усложняваш си живота.

Рали,за какво регистриране говориш?
Нищо такова не съм правила.Тук в рехистро сивил направиха либро де фамилия и акт за раждане.После тоя акт го легализираха в едно у4реждение тука с апостил,за пред бг властите.Оттам от посолството само ми трябваше пасаван,за да си отидем,нищо друго.А в България й вадихме от общината акт за раждане и ЕГН,а от полицията паспорт.

# 139
Здравеите!Марица не искам да се правя на голямата работа и парите не ме интересуват,а просто се вазмо6тавам от самата система.Вадя му ЕГН за6тото трябва да му направя паспорт да се приберем.А за ле4ението е 1000лв,но понеже Испания е в Европа наполвина има6е много хора като нас(има6е разписание на цените).Извиянваи ама сам ползвала и спе6на помо6т и хората са ми обра6тали внимание в Испания,а  тук те гледат в рацете..Мисля да оставам да Живея в Испания така 4е има много време да му направя испанско гражданство.Не ми се спори по този вапрос ве4е,навякаде е разли4но .Целувки и лек ден.

# 140
Marica,mogo sxvalqwam za nepriqtnostite ti.Nadqwm sе всичко вече да е влезнало в релсите и да не се повтарят тези епизоди.
А относно това което казва Рози.Аз нямам никакво съмнение,че е така както го казва.Мойте български контакти с каквито и да е институций винаги са с неприятен тон.А много се старая разговора да върви културно.Вчера например,обаждам се до бг аир и на второто изречение девойката се сопна.......аман ей.Предполагам,че ти получаваш добро вномания защото си в сферата,знам ли...Хич не ми се струва логично обаче,че за да искаш да ти обърнат малко повече внимание при раждането трябва да буташ пари.Това никога не го разбрах.Все едно,че майка ми като е учителка за да покаже добре азбуката трябва да и дават пари.....

# 141

Рали,за какво регистриране говориш?
Нищо такова не съм правила.Тук в рехистро сивил направиха либро де фамилия и акт за раждане.После тоя акт го легализираха в едно у4реждение тука с апостил,за пред бг властите.Оттам от посолството само ми трябваше пасаван,за да си отидем,нищо друго.А в България й вадихме от общината акт за раждане и ЕГН,а от полицията паспорт.

А няма ли начин да се извади ЕГН и акт за раждане от посолството, че ние за сега не плануваме пътуване до Бг? newsm78 Само пасаван ли могат да направят на детето. И има ли някакви срокове в които трябва да се издаде ЕГН и акт за раждане в Бг?

За здравеопазването е мноого дълга тема, вярно, че и в Бг е проблемно, но вече съм убедена че имат по добри специалисти, тука вече е и въпрос на нагласа, ако до сега си попадал на калпави специалисти в Испания, надали някой ще те убеди, че са супер. Оплакванията за Бг, обаче а че искат пари, а не че са некадърни...Амичесно казано предпочитам да платя, но да не си прявят експерименти с мен.
За мен не е нормално след толкова проблемно секцио да ме пратят в къщи със съвета-вода и сапун на раната и толкова, ми има спрейчета за по-бързо зарастване, та дори и Бетадине да ми бяха казали да ползвам пак е нещо, доизлекувах се на своя глава.
За отношението в болницата-да, не мога да се оплача много са внимателни...чак мазни, но това след като се заплашихме вече с денунсии. Rolling Eyes

# 142
Мами, някой да знае как е на испански девесил ???

# 143
Фрики и аз се надявам да няма пове4е. :pray:4е е супер гадно това състояние.
Незнам дали в родината щото там работя ,затова да полу4авам помощ?Аз мисля,4е е заради информацията.Там знам всеки колко струва в професията си,няма експерименти както тук и нещата идват бързо на мястото си.Но 4естно казано,оплаквания до сега от лекари там нямам.А за детето какво направиха и за две седмици го вдигнаха на крака,не е истина.4ак малката се смееше и ми казваше"Мамо,аз съм здрава". Heart Eyes

Рали,може да ти издадат документи и в посолството,щом няма да се прибирате в България.Аз не съм правила такива,но пък ти можеш да се обадиш по телефона да ги питаш какво искат и за дата.
Мисля,4е ще ти искат либро,акт от тук,акта с апостил.Тук за Валенсия мога да ти кажа къде се прави това.Вашите ли4ни документи.
Ние както ти казах оттук само пасаван извадихме на щер4ето,а нашия акт за граждански брак по служебен път са уведомили нашата община.Когато отидохме да вадим нейния акт за раждане,жената се смееше и ни каза"Ето две години акта ви за брак ви 4ака тук".

Рози,от това което пишеш за вашите болници,се радвам до немай къде,4е не живея в северна България.От край време тракийци си й казват Друга България,4ужда,а и наистина си е така.

# 144
Здравейте и от мен   bouquet
clara девесил на испански е  enula campana /това е ботаническото име с ударение на е/  а също и helenio;дано съм ти била полезна   bouquet

# 145
Здравейте и от мен   bouquet
clara девесил на испански е  enula campana /това е ботаническото име с ударение на е/  а също и helenio;дано съм ти била полезна   bouquet

Мучас тенкюс както казваме на спанглиш   bouquet
Много си ми полезна  Hug
Мъжа ми ще прави рибена супа и се било слагало девесил (аз де да знам, нали не ям  Wink ) и ме побьрка да му го намеря как се казва.
Някой знае ли речник на подправките от Бг на испански... намерих на английски, ама не ми върши много работа  Tired освен, ако не намеря същия от английски на испански...

# 146
clara такъв речник нямам, но ще ти дам по-известните подправки преведени на испански; ходих в началото като дойдох тук на курс по готварство   chef, та от там ги знам:
бахар - pimienta de Tabasco; pimienta de Chiapa; malagueta
джоджен[/color] -  menta
чубрица - ajedrea
магданоз - perejil
копър - hinojo
босилек - albahaca
сол - sal
оцет - vinagre
олио - aceite
зехтинaceite de oliva
червен пипер - pimiento rojo; pimienton
черен пипер - pimienta picante
кетчуп - catchup
захар - azucar
горчица - mostaza
майонеза - mayonesa
ти сигурно повечето ги знаеш, но аз като съм започнала...ако те интересува друга подправка която съм пропуснала тук  newsm78, пиши ми да я издиря и да ти я изпратя; дано не съм станала досадна на другите мами във форума...

# 147
  • ES
Ола.

Рали, процедурата в нашето посолство за паспорт на бебка е следната - носиш испанския акт (сертификадо литерал, от съда) с апостил те ще ти кажат в съда къде да му направиш апостил, паспортите на татко и мама и 4 снимки. В посолството си запазваш час, попълваш заявление за паспорт на детето и пълномощно на ваш роднина (майка ти напр.) едно за пред съвета, да му издадат ЕГН и Акт за раждане и едно за пред МВР-то за паспор. Майка ти търчи по институциите и ти праща паспортчето на цвети по пощата. Ако има друго нещо пита.  Peace

Кларита, за подправките мисля, виж в испанската кулинарна темичка. Копър не е ли енелдо?  newsm78

Рози, дано да не ви стигат повече ни болести ни лоши лекари. Колко пари ти взеха за пасаван? Ами вие кръщенето и РДто без тати ли ще го правите?

Амичесно казано предпочитам да платя, но да не си прявят експерименти с мен.

Ще платиш ако имаш пари, аи да платиш пак няма гаранции. Сестрата на приятеля на сестра ми (на баба Пена шурея, ама няма как друго да го кажа) бебето почина в нея ден преди термина. А беше си платила. Да не говоря повече, че има и бременни момичета. Бях писала преди, не знаеш от какво искаш да пострадаш от некадърност или алчност. Вчера на гости беше приятелка на майка ми, старша сестра в рентгена. Разказваше за момиче в стационара, възстановяващо се от операция за рак на гърдата с големи метастази (разсейки). Прави инфекция, отича й ръката и вдига Т. Никой не я поглежда, да питала хирурга-оператор. Че накрая и подшушнали да си плати, че да и обърнат внимание. Та срещу 200 лв й обърнали. 200 лв не са кой знае колко, ама има хора в БГ не могат да ги извадят ей тъй като фокусник от джоба.  Тъй, че ги оставете тия добри и лоши лекари, ами се молете да не ви среща мечка.

# 148
Здравейте и от мен   bouquet
clara девесил на испански е  enula campana /това е ботаническото име с ударение на е/  а също и helenio;дано съм ти била полезна   bouquet

Мдам, оказа се, че не са го чували това при нас  Confused девесил в нашия край е чилиндрон  newsm78
Копър, наистина е енелдо, а джоджен е иерба буена, мента си мената, джоджена няма нищо общо с нея  Wink

Туй ахедреа няма нищо общо с чубрицата на мирис... аз си нося от Бг.

# 149

Туй ахедреа няма нищо общо с чубрицата на мирис... аз си нося от Бг.
Така е,като нашата 4убрица никъде не съм срещала.Навсякъде според земята и климата билките и подправките са доста разли4ни.
Джоджен намерих в 4иривея в един парк. PartyСлу4айно го открих,със същия силен мирис,но с разли4ен вкус.  chef

Общи условия

Активация на акаунт