За БИОПРОДУКТИТЕ в България

  • 1 958
  • 37
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 13 512
Наскоро на сайта www.gorichka.com четох, че в България има само 2 хранителни стоки, сертифицирани по европейските стандарти като биоорганични продукти.
за домати изобщо не се споменаваше. можеш да погледнеш там, мисля, че беше споменато и името на сертифициращата компания.
за съжаление там вече няма нищо

# 16
  • Мнения: 2 022
gorichka.bg  е сайта.

# 17
  • Мнения: 528
Защо не занесеш доматите в някоя лаборатория? Плащаш си за анализа и разбираш дали са използвани
 химикали, пестициди, консерванти и т.н и разбираш доколко био доматите са био.

# 18
  • София
  • Мнения: 6 363
за съжаление там вече няма нищо

моя грешка, извинявай. ето линка:
http://bio.gorichka.bg/index.php?p=92&l=1

гледам, че сега са добавени още доста неща.

# 19
  • Мнения: 13 512
Защо не занесеш доматите в някоя лаборатория? Плащаш си за анализа и разбираш дали са използвани
 химикали, пестициди, консерванти и т.н и разбираш доколко био доматите са био.


защото не ми се занимава- като повечето хора, които констатират нередности илине има хареса даден продукт. Просто ще спра да  ги купувам и толкова.

# 20
  • София
  • Мнения: 6 363
Защо не занесеш доматите в някоя лаборатория? Плащаш си за анализа и разбираш дали са използвани
 химикали, пестициди, консерванти и т.н и разбираш доколко био доматите са био.

значи, за да не се занимава всеки отделен потребител с такива проверки, които не са му работа, по света хората са измислили сертификати за био-органична продукция. не може просто ей-така да си лепнеш етикетче "Био" на стокицата. едни домати, за да се продават като "био", трябва сертифициращ орган да е проверил на каква почва се садят, с какъв разсад, с какво поливан, торен, алабала и едва тогава ти издават сертификат, че доматите ти са "био".

# 21
  • Мнения: 13 512
ами на миниатюрното етикетче не пише кой ги е сертифицирал

# 22
  • Мнения: 459
Може ли да дам малко инфо за биопродуктите и биоземеделието. Все още в България този отрасъл не е развит достатъчно, дори бих казала никак дори. В България има стратегия за биологичното земеделие, но без да е подплътена със съответното финансиране.
В Европа пазарът на биопродукти (или органични) е много добре развит, ние все още сме твърде далеч.
производителите на такава продукция са много малко - регистрирани са 59 производители и вносители на биопродукти. Причината не е в нежеланието, а в трудността да се произвежда такава продукция. Поради спецификата си тя излиза много по-скъпо на фермерите. За разлика от конвенционалното земеделие, където изкуствените торове и химикалите помагат за по-високи добиви и бързо премахване на вредителите, при биологичното земеделие повечето операции са ръчни, губи се време, а и добивите не са големи.


Причините са няколко. Първо, за да станеш биопроизводител трябва да отговаряш на доста изисквания, които биха ти позволили да лепнеш етикета "биопродукт".
Земята, върху която се отглеждат плодовете и зеленчуците трябва да бъде екологично- чиста, например да бъде в натура зона. Ако не е в натура зона, то специалисти ще дойдат да определят дали е такава.
Преди да се премине към окончателната сертификация, има преходен период, в който фермерите въвеждат системата за управление на стопанството. Това са правила за работа, по които те ще подбират средствата за защита срещу вредителите. Плевелите задължително се махат на ръка. Срещу листните въшки пък може да се използват различни насекоми - калинки или вид щипалки, които се развъждат в кошери в плодните дръвчета. След като фермерът изгради тази система, се прави проверка на място от сертифициращия орган. При работеща система започва да тече преходен период, който продължава от една до три години. През това време производителят няма право да продава продукцията си като биологична и не може да я продава на по-високи цени. Докато не се натрупат опит, стопаните не могат да разчитат на промишлено производство, затова и биоземеделието не е толкова ефективно. Характерното за този вид производство е, че продукцията не се проверява в лаборатории, както това се прави за останалите продукти, тествани за остатъчни пестициди или метали. Проверяват се етапите на производството, както и състоянието на почвата и водата. Следи се качеството на питейната вода да няма остатъчни елементи в почвите. Задължително условие за фермите е да са в планински чисти местности и да не се използват фуражни смески. При отглеждането на пчелите пък е задължително кошерите да отстоят най-малко на 3 километра от най-близкото населено място, за да е сигурно, че събраният прашец не е от цветя в третирани с пестициди градини. Кравите трябва да се хранят на открито в планински ливади, има специфични изисквания за минимална площ на едно животно в обори или птицеферми.
В Европа биопродуктите са с 30-40% по-скъпи от останалите. Но докато стопаните получат сертификат, те се търгуват като обикновени продукти. В преходния период, докато биополето започне да дава продукция, стопаните не могат да разчитат на постоянни приходи. Биоземеделието е сериозен риск, защото реколтата може да бъде провалена или пък да не се намери добър пазар за нея. Друг проблем е липсата на маркетинг. Много от стопаните тръгват да произвеждат, без да познават пазара и цените. Стопаните трябва да имат друг бизнес, който да ги храни, а биоземеделието да бъде като "бутиково" производство, или да бъдат подкрепяни от държавата. За съжаление на този етап те нямат финансова подкрепа.

Монда, това, което си купила с 1 лв по- скъпо, само по себе си говори, че е минало покрай "био"- то, но само е минало.

# 23
  • Мнения: 9 865
Всъщност дори и домашно произведени доматите (имам предвид ако ги купите от някоя (не)позната баба на село) не са с гарантирана чистота. Бабите по-добре от нас знаят що е то амониева селитра. Всичко, което се продава е обработвано и торено здраво. Особено добре изглеждащите, еднакви по форма, размер и цвят продукти. Единственото спасение е дворче, в което всеки да си отглежда, но колко хора могат и искат да го направят. Сигурно не много. Аз лично пари за БГ БИО не давам, ако някой не застане зад тях. Киселото био мляко не мога да го припозная като такова, то дори е по-сладко от данон-а.

# 24
  • Варна
  • Мнения: 4 818
По стандарт, думатиту може да се съхранява при определена температура хладилна доста време. В момента не мога да кажа колко, но ако плодът не е наранен, обран е от стъблото в полуузряло състояние и няма причини за гниене, може да постои седмица-две най-спокойно на прохлада. Свекърва ми отглежда уж биодомат. Няма начин да не тори с нещо, било то и кокоша тор. Пръскат ги с с подобрител един, произведение на баща ми на еко-основа. Понякога и с химически продукти, случва се.
Искам да кажа, че не във всеки случай е задължителна малотрайност на екологическия продукт. Споко!
Както и киселото мляко на баба ми. Трае доста в хладилника, но е страхотно мазно овче мляко с тлъст каймак отгоре си...
Монда, ще ви заделя от селския домат, когато порасне и ще експериментирам с него. Той ни вода вижда, ни тор познава, вирей самотен край плажа. Подбудихте ми любопитството и ще извърша опит, обещавам.

# 25
  • Варна
  • Мнения: 4 818
И сетих се още нещо си. Бабите ми са производители на  домашни яйца. С хубав наситено жълт жълтък и естествен яйчен вкус. Комшийките си купуват понякога, особено ако  на магазина са поскъпнали. Кой от вас ходи да си купува от бабешките яйца? От щастливи кокошки, които пасат тревички и се хранят не със смески и подобрители, а естествен фуражи.

# 26
  • Мнения: 1 952
За БИОПРОДУКТИТЕ в България- що е то и има ли почва у нас?

# 27
  • Мнения: 13 512
В Европа биопродуктите са с 30-40% по-скъпи от останалите.
.................
Монда, това, което си купила с 1 лв по- скъпо, само по себе си говори, че е минало покрай "био"- то, но само е минало.
био доматите са 3 лв./ кг, а другите- 2 лева. разликата е 1 лев, но тя е 50 %даже, така че по надценка- окнкурира европейските Laughing

# 28
  • Мнения: 459
В Европа биопродуктите са с 30-40% по-скъпи от останалите.
.................
Монда, това, което си купила с 1 лв по- скъпо, само по себе си говори, че е минало покрай "био"- то, но само е минало.
био доматите са 3 лв./ кг, а другите- 2 лева. разликата е 1 лев, но тя е 50 %даже, така че по надценка- окнкурира европейските Laughing

 Laughing Аз знам, че умеете да смятате и не ви подценявам, моля, моля.
В Европа биопродуктите
В България биопродуктите
В Европа РЗ
В България РЗ
Колко е средната заплата на един селскостопански работник, с каква техника се работи и с какви препарати се тори, пръска?
И колко излиза себестойността на българския домат и колко излиза себестойността на европейския домат?  Laughing

# 29
  • Пловдив
  • Мнения: 563
Byrne, откъде ти е инфото в дългия постинг? защото има доста неточни неща. Най-малкото производителите не са 59, има списък в сайта на МЗГ.

Монда, задължително е на етикетите да пише името или поне кода на сертифициращия орган.

Контролът върху правилното означаване се извършва според Закона за общите организации на пазарите на земеделски продукти (или нещо подобно беше заглавието). Според този закон продукт не може да бъде означен като био, еко или органичен, ако не е придружен със сертификат от сертифициращ орган, одобрен от МЗГ.

Можете да се оплачете при нередности в МЗГ - отдел Агроекология.

Общи условия

Активация на акаунт