Как се провеждат първите кърмения

От Мелиса Кларк Викърс, IBCLC

 
Вие сте си направили “домашното” и сте така подготвени, както никой не може да бъде, за това уникално приключение. И за щастие сте решили да кърмите Вашето бебе. Все още има време за още един урок по кърмене, преди да започнете с първите кърменета.


Кога е най-добре да сложа моето бебе на гърдата?


Повечето бебето стават любопитни да научават в рамките на първия час или веднага след раждането. Те са обикновено будни и нащрек. Това е най-доброто време да ги прегърнете и да им предложите гърдата. Бебе, което не е недоносено, се ражда с енергийни запаси, които го поддържат, така че първото кърмене е по-скоро запознаване, отколкото истинско хранене. Това сваля голямо напрежение от Вас.

Някои бебета са сънливи, особено ако са Ви давали много лекарства по време на работа и при раждането. Дори и да не е достатъчно будно за истинско кърмене, Вие двамата ще получите много от тези моменти на гушкане. Ще имате предостатъчно време да се научите по-късно. И дори и Вие и вашето бебе да сте разделени веднага след раждането по каквато и да е причина, Вие все така можете да наваксате загубеното време.


Как да кърмя бебето си за първи път?

Ключът към успешното кърмене е как да поставите Вашето бебе на гърдата. Нормално е отначало да се чувствате непохватни, но скоро и двамата ще започнете да се наслаждавате. Първо, Вие трябва да се настаните удобно, така че използвайте възглавници, които да сложите зад гърба си и под Вашите ръце, за да поддържат Вас и Вашето бебе.

Следваща точка, помислете как ще поставите Вашето бебе на гърдата. Вашата гърда е неговата чиния за обяд. Тя трябва да бъде точно пред него, със зърното на нивото на устата му. То не трябва да се налага да си върти глава настрани или нагоре–надолу, за да достигне зърното. Може да се наложи да поставите възглавница под него, за да го повдигнете малко. Обърнете бебето настрани с лице към Вас. Това е особено важно и е една основна разлика между кърменето и храненето с шише. Неговото коремче трябва да бъде до Вас и ако бебето е по-малко, то в действителност може да лежи върху другата Ви гърда. Неговите бедра, рамо и ухо трябва да лежат на една линия, а едната ръка трябва да бъде от другата страна на гърдата Ви.

Дръжте Вашето бебе в ръцете си като главата му трябва да бъде близо до извивката на лакътя Ви, а неговото дупе да бъде във Вашата длан. Използвайте другата си ръка, за да насочвате гърдата си. Поставете Вашия палец отгоре и съберете Вашите пръсти отдолу, като държите гърдата достатъчно далеч от зърното и ареолата (тъмната област около зърното Ви). Разтъркайте устничките на бебето Ви с Вашето зърно и изчакайте да си отвори устата ШИРОКО, като че ли се прозява. Бъдете търпеливи! Всичко по-малко от широко отворена уста може да доведе до ограничаване на сукането до Вашето зърно, отколкото от цялата ареола–а това боли!

Когато то отвори устата си широко и езичето му слезе надолу, го прегърнете бързо към Вашата гърда.

Какво ще бъде чувството?

Спомням си, че първия път бях изненадана от силата, която моето бебе имаше. Толкова малки новородените вече имат желание и способност да сучат. Вие би трябвало да почувствате засмукване, но това не това не би трябвало да бъде болезнено! Ако не се чувствате както трябва, използвайте кутрето си, за да разтворите ъгълчетата на устата му. Това ще прекъсне сученето и Вие можете внимателно да го отделите и да опитате отново. Започнете отново, всичко е в практиката!

Дали то получава някакво мляко?

Това е често срещано притеснение на младите майки и е напълно естествено. Запомнете, че бременността е подготвяла тялото Ви да кърми и раждането включва на пълна мощност производството на мляко. Вие вече имате коластра–концентрираното “течно злато” – и същинското мляко ще слезе няколко дена след това.

Погледнете юмрука на Вашето бебе. Това е големината на стомаха му! Не би отнело много, за да бъде напълнен и то може да е готово да яде отново скоро. Това е прекрасното по отношение на това как работи цялата система. И двамата трябва да се упражнявате, за да кърмите удобно и затова тялото му е пригодено да поема малки количества мляко на един път. Вашата коластра е просто перфектна за чести кратки кърменета. До времето, когато Вашето мляко ще слезе и двамата ще бъдете готови.Как мога да разбера, ако бебето ми засуква добре?

Има няколко признака на правилното кърмене:
•   Не боли! Това е толкова важно. Ако боли, тогава нещо не е както трябва. Малка смяна на позицията може напълно да промени света на удобството на кърменето.
•   Бебето суче от гърда, а не от зърно. Около 2-3 см от ареолата трябва да бъдат в устата му, така че движенията на челюстта и езика му да сучат от жлезите, от резервоарите, а не само да се ограничават върху зърното. Мислете за Вашата гърда като за Гранд Сентър Стейшън. Различни ЖП линии (млечни каналчета) се събират от цялата гърда. Те докарват пътниците (млякото) до главната чакалня (жлезите) и чакат предните врати (зърното) да се отворят. Ограничаването на сукането само върху зърното е като да заключите тези врати!
•   Неговите устнички изглеждат като рибешки и двете завити навън.
•   Неговият език е обвил Вашата гърда. Вие може да имате възможност внимателно да повдигнете ъгълчето на устата му, за да видите езика му.
•   Движенията на челюстта на Вашето бебе са ритмични. Мускулите на бузите му ще се движат (но не и да потъват навътре) и дори може да си мърда ушите! Ослушвайте се за тих нежен звук “къх-къх”, което означава, че вашето бебе преглъща.

С времето това ще стане втора природа за Вас. Също както научаването на ново умение изисква упражнения, колкото по-често слагате бебето на гърдата си, толкова по-бързо и двамата ще се научите. И запомнете, ако нужда от помощ, просто попитайте.


Преведено от Ina Sebieff от http://breastfeed.com

Последна редакция: пн, 18 окт 2021, 17:44 от Редактор*