Трикове в домакинството или как да си откраднем свободно време

• 39 629
  • 300
  •   1
Отговори
# 240
Браво за темата!
Ще ме извините за евентуално повторение, но не можах да изчета всичко..
Като готвя боб готвя по кило-половината заминава във фризера /в напълно готов вариант/
Също така и телешкото месо, но него замразявам самостоятелно, а после употребявам за различни ястия /тел. с грах, тел.варено и т.н./
Купувам по кило и нещо кайма и преди замразяване разделям на порции-за супа топчета, мусака..
Готвя по няколко яденета едновременно-спестявам време Wink
Ако правя дом.сос, рендосвам доматите в тензух, изстисквам и си спестявам час изваряване.
Чушките пържа сурови във фритюрника. А неговото най-лесно измиване става с обезмаслител.
Бърша с мокри кърпичкишкафовете и праха.
Ползвам вакуумните пликове за пухените юргани-спестяват мноооого място Peace /вършат работа и за обемистите грейки и якета Wink/
В куфара който ползваме само за ходене на море/планина, държа респективно големите плажни хавлии и бански.
Пералнята ни е с отложен старт, така че хем я пускам на нощна енергия, хем дрехите не са намачкани докато стана сутрин.
Гладя всичко и наведнъж.
Изкл правят пердетата,които закачам мокри на корниза Mr. Green
Купили сме си простор, чиито пръчки /на които се закачат дрехите/ се качват на тавана и така не пречат да минаваш по терасата.
Държим всички зарядни и кабели /за мобилни тел, батерии, камери, каб. за тв и пр./ в едно чекмедже-спестява вечното търсене..
А ето това требе да го научи всяка от нас Mr. Green
http://www.albinoblacksheep.com/flash/fold

# 241

Shocked Laughing

# 242
Страхотна тема, велика направо!!! Аз в момента мързелувам, но миналата година се превърнах във факир в кухнята. Сложих машинка за мелене на боклук под мивката и миялна до мивката и долният кухненски шкаф мина на чекмеджета, които побраха ВСИЧКИ ежедневно ползвани съдове. Изобщо премислих и преподредих цялата кухня - просто трябваше да спестя някак време. Оказа се, че всеки ден пестя по час и половина от нововъведенията. Освен това готвя по правило в тенджера под налягане - 4 пъти по-малко време за варене, смятам да си купя още 2 подобни в други размери, че да има за всякакви случаи. И водата за готвене я загрявам в термоканата, завира за 2 минути. И стига толкова, че ако напишем всички номера, място няма да остане във форума 

# 243
Докато четях ми направи впечатление, че повечето хитринки са от майки с деца, може би защото те са основна част от аудиторията, но повече защото "неволята учи". Сигурна съм, че отглеждането на децата, грижите за дома, мъжа  и за себе си, са освен всичко останало и непрекъснат брейнсторминг.  bouquet за всички, постнали опита си. много ценни идеи, дами, благодаря!
ето и някои мои хитринки:
в банята държа пакет мокри бебешки кърпи: за сваляне на грим, за бърз интимен тоалет, също и докато седя на чинията забърсвам всичко на една ръка разстояние.
чорапогащи и фини чорапи пера на пералня, като ги пъхам в един чорап, за да не се развалят.
съвсем целенасочено свикнах приятеля ми да помага- ако и двамата работим, значи и двамата имаме нужда от свободно време, в крайна сметка нали в това е смисъла на партньорството. банята е негово задължение, за чиниите и чистенето се редуваме, прането и подреждането са мои; колкото за гладенето - и мъжете могат да се научат да си гладят ризите Wink
когато след няколко месеца дойде и първото ни дете:-))), сигурна съм, че ще помага и за него, и то с радост.
също така споделям убеждението, че децата трябва от малки да се приучват на труд и битови навици, разбира се, винаги може да се измисли нещо подходящо и забавно според възрастта им - примери дотук не липсваха, и то някои са направо гениални.
Ще следя темата с интерес.
Поздрави на всички:-)

# 244
Сетих се да споделя как правя сезонното си почистване Sunglasses
Тъй като през диня имам на разположение около 1-2 свободни часа /докато малкото нанка/
Отделям си около 10 дена по този повод Sick
И почвам по малко: гардеробите /всичко през пералнята и подменям сезонните дрехи/, проветрявам самия гардероб, подменям му торбичките с лавандула итн/; следват килими и черги....тупане, изпиране итн; подове, врати и дограми,врати итн и най-накрая прозорци Sick
Най-много тях мразя да чистя, но ако скъпия не се съгласи да помогне - няма как - на мен се пада честта.
Изглежда доста разтеглено във времето, но това е единствения ми вариант да съм спокойна, че няма пропуснато ъгълче. А иначе и почти не усещам. Когато го правех на веднъж поне 2 дни ми костваше и доста се изморявах.

# 245
  • София
Цитат
Докато четях ми направи впечатление, че повечето хитринки са от майки с деца, може би защото те са основна част от аудиторията, но повече защото "неволята учи".

Да, общо взето човек се учи да цени времето си тогава, когато то започне да недостига. Забелязала съм, че колкото повече свободно време имам, толкова по-малко неща успявам да свърша. Вижте ме обаче сутрин в интервала между 6 и 7 ч.  Mr. Green

# 246
Kitana права си за това,че "неволята учи".

Радвам се, че я има тази тема. Тя ми осигури няколкото часа за "и аз съм човек", които все не намирах преди това.
Сега успявам и аз да си почивам и да се усмихвам доста по-често, а това е важно.
А и бях сигурна, че чевръстите домакини във форума си имат техните начини и трикове да успяват по-бързо и да се справят по-добре.

Благодарна съм на всички, които споделиха с нас опита си   bouquet

# 247
Да споделя и аз две малки улеснения, хрумнали ми наскоро.

За всички зарядни и кабели - освен че са в отделно чекмедже ги държа и в малки найлонови пликчета. Така си спестявам досадното разплитане на кабели или връзване на зарядните след всяка употреба с кабелче.

Чиниите от сервиза за гости, след като минат през миялната, се опаковат в домакинско фолио и така не се прашат и не се налага да се мият преди следваща употреба  Hug

# 248
  • София
За всички зарядни и кабели - освен че са в отделно чекмедже ги държа и в малки найлонови пликчета. Така си спестявам досадното разплитане на кабели или връзване на зарядните след всяка употреба с кабелче.

... и като намотая кабелчето го "завивам" с ластик - още по-малко се заплита

# 249
о и аз отделям след миялната серивизите и приборите за гости и по 6 по 6 ги слагам в омразните найлонови чантички и даже ги изнасям в шкав извън кухнята /понеже е твърде малка/.

Когато подреждам щкафовете във въпросната малка кухничка всичко, което не съм ползвала 1 година изхвърчава към коша. Mr. Green

# 250
запис   bouquet

# 251

ТОКУ ЩО ОПИТАХ ТОВА И ОСТАНАХ ПОТРЕСЕНА  Shocked  Shocked  Shocked НАИСТИНА СЕ ПОЛУЧАВА  smile3521 newsm10
Мъжът ми носи предимно тениски и държи да се прибират така в гардероба, обаче колкото и да се стараех не се получаваше толкова прилежно
ХИЛЯДИ БЛАГОДАРНОСТИ

# 252
MTV страхотна идея благодаря

# 253
Страхотна тема.И много полезна.  bouquet

# 254

Успях и аз!

Общи условия

Активация на акаунт