Трикове в домакинството или как да си откраднем свободно време

• 39 629
  • 300
  •   1
Отговори
# 135
 Laughing хехе, май се сещам ама не съм сигурна hahahaя покаже стъпка по стъпка със  снимки твоето know how  Wink

# 136
  • София
Страхотна темичка  Grinning
Повечето трикове, които ползвам сте ги написали (вкл. и това с пликчетата, наистина е супер функционално.) По този повод големите пликове също ги събирам и сгънати (щото не стават на топче Simple Smile ) ги редя в кутия от обувки - от едната страна по-големите, от другата по-малките. Така не ми се разпиляват и заемат малко място.
Иначе съм "горда" с хладилника си:
- С магнит закрепям по-голямо листче, а отстрани на стената съм провесила една химикалка на хубава връзка и който се сети, че трябва нещо да се пазарува - го записва веднага (без да търси къде и с какво). Свършва олиото например - пиша веднага. Преди излизане винаги проверявам има ли нещо за пазаруване от списъка в посоката, в която отивам.
- "Родих се" с готварската ръкавица с магнит, която също виси там. Така не ровя по шкафове, нито ми опъва се откачането от закачалката на ръкохватката, когато бързам да хвана нещо горещо. После я меткам на хладилника и тя си се залепя на мястото.  Laughing
- Отстрани пак с магнит се залепя рецептата, по която готвя (стига да не е от книга). Така ми е пред очите и не се въртя като луда от плота към масата, за да видя кое сега трябва да добавя....
- Много съм доволна и от корковото табло - пак в кухнята. Там висят сметките за плащане (които иначе забравям), телефони и разни важни бележчици.

# 137
Тук във форума някой пусна идеята да се завързва всяка торбичка на възел.

Може и да съм била аз. Правя го от години и ги прибирам в плик до кофата за боклук.
Пазя обаче само големите пликове, които могат да се шзползват за боклук. Малките ги хвърлям.

# 138
  • в моя свят на мир и любов
За найлоновите торбички..

За мен няма по омразно нещо от използваните торбички - всички отиват дирекнто в коша.
Ако ми потрябва случайно за нещо - в чекмеджето имам един пакет нови, струват 1левче и ги ползвам около година. За коша си имам торби за боклук, задължително с връзка отгоре. В магазина ми дават торбичка при всяка покупка, а яденето в хладилника си го покривам с фолио.

# 139
Споменали сте конкретни трикове, някои са невероятни!Аз искам да споделя с вас малко по принципни неща, които касаят по-скоро вътрешната ни нагласа и са време- и нерво-спестяващи:

Най-общо казано: Никакви излишни вещи, които да се чудя къде да слагам, да прескачам, да обгрижвам и пр. Този принцип се запечата в мен за цял живот, след като преди няколко години преживяхме наводнение, в апартамент на последния етаж на нова кооперация.

- не събирам нищо излишно: хвърлят се на момента всякакви кутии от обувки, от сладолед и пр. Не пазя нищо за някакъв неизвестен във времето случай, когато това ще ми потрябва. Забелязала съм, че ако прибера нещо такова, следващият случай, в който имам съприкосновение с него е, когато го изхвърлям, наред с други подобни опаковки с неясно приложение
- ако все пак попадна на нещо, което ми е съвестно да запратя в кофата-веднага отделям в специално нарочен за това плик, който отива за дъщерята на приятелката ми.Тя си изработва някакви картички, декорира си.. Така, съм се отървала от перспективата след броени месеци да се озова с няколко кутии с  джунджурии.
-С приятелите ми сме си забранили да си подаряваме никому ненужни сувенирчета, джудженца, вазички и пр. Аз ако искам вазичка- ще си купя.
- веднага раздавам всичко, което няма да употребявам- кремове, червила, дрехи, чанти. Търся около себе си хората, които не биха си позволили да притежават нещо подобно и ще се зарадват.
-Не купувам нищо, само защото в някой магазин съм попаднала на нещо по евтино- напр. хавл. кърпа, при положение че имам достатъчно. Като ми потрябва-тогава ще си купя.
- Обичам цветята, но буквално се родих, след като намалих броя им. При мен се получи по естествен начин, но бих предприела нещо в тази посока по рано, ако знаех какво облекчение носи това. Сега имам само няколко, които истински ме радват и още няколко сезонни за балкона. Напълно се разделих с предишната си мания да искам да "завъдя" всичко което ми харесва в някаква степен.

Изобщо, "докосвам света около себе си пестеливо" и не си усложнявам живота сама!

# 140
  • Германия
Споменали сте конкретни трикове, някои са невероятни!Аз искам да споделя с вас малко по принципни неща, които касаят по-скоро вътрешната ни нагласа и са време- и нерво-спестяващи:

Най-общо казано: Никакви излишни вещи, които да се чудя къде да слагам, да прескачам, да обгрижвам и пр. Този принцип се запечата в мен за цял живот, след като преди няколко години преживяхме наводнение, в апартамент на последния етаж на нова кооперация.

- не събирам нищо излишно: хвърлят се на момента всякакви кутии от обувки, от сладолед и пр. Не пазя нищо за някакъв неизвестен във времето случай, когато това ще ми потрябва. Забелязала съм, че ако прибера нещо такова, следващият случай, в който имам съприкосновение с него е, когато го изхвърлям, наред с други подобни опаковки с неясно приложение
- ако все пак попадна на нещо, което ми е съвестно да запратя в кофата-веднага отделям в специално нарочен за това плик, който отива за дъщерята на приятелката ми.Тя си изработва някакви картички, декорира си.. Така, съм се отървала от перспективата след броени месеци да се озова с няколко кутии с  джунджурии.
-С приятелите ми сме си забранили да си подаряваме никому ненужни сувенирчета, джудженца, вазички и пр. Аз ако искам вазичка- ще си купя.
- веднага раздавам всичко, което няма да употребявам- кремове, червила, дрехи, чанти. Търся около себе си хората, които не биха си позволили да притежават нещо подобно и ще се зарадват.
-Не купувам нищо, само защото в някой магазин съм попаднала на нещо по евтино- напр. хавл. кърпа, при положение че имам достатъчно. Като ми потрябва-тогава ще си купя.
- Обичам цветята, но буквално се родих, след като намалих броя им. При мен се получи по естествен начин, но бих предприела нещо в тази посока по рано, ако знаех какво облекчение носи това. Сега имам само няколко, които истински ме радват и още няколко сезонни за балкона. Напълно се разделих с предишната си мания да искам да "завъдя" всичко което ми харесва в някаква степен.

Изобщо, "докосвам света около себе си пестеливо" и не си усложнявам живота сама!

Много хубав принцип, обаче, аз не мога да убедя свеки и бабата да ни набутват с разни дребни неща, които само заемат място.
Вземам нещата, за да няма обидени и после се чудя, кое къде да скатавам Rolling Eyes

# 141
  • в моя свят на мир и любов

Peace
и аз правя пълно разчистване на принципа нещо което не съм пипвала повече от няколко месеца, значи не ми е нужно. Обаче само когато мъжа ми го няма.
Той е просто ужасен в това отношение - събира дори използваните влажни кърпички!!! #Crazy Направо ме изумява. Също така празни шишета от лекарства, бутилки от алкохол и множество други потребни и непотребни неща. Отделила съм му място в гардероба, където да си ги трупа, всичко извън това място отива директно в коша. Когато му подавам боклука да го изхвърли, първо го преглежда и понякога даже си вади някои неща. В момента, в който види изпразнен шкаф или рафт, започва да го запълва с ненужни джунджурии.
Трикове за това има ли?

# 142
хахаха мъжа ти е страхотен, в нашия случай е обратното - аз съм събирача в къщи, е не стигам до крайности Laughing

# 143
и аз правя пълно разчистване на принципа нещо което не съм пипвала повече от няколко месеца, значи не ми е нужно. Обаче само когато мъжа ми го няма.
Той е просто ужасен в това отношение - събира дори използваните влажни кърпички!!! #Crazy Направо ме изумява. Също така празни шишета от лекарства, бутилки от алкохол и множество други потребни и непотребни неща. Отделила съм му място в гардероба, където да си ги трупа, всичко извън това място отива директно в коша. Когато му подавам боклука да го изхвърли, първо го преглежда и понякога даже си вади някои неща. В момента, в който види изпразнен шкаф или рафт, започва да го запълва с ненужни джунджурии.
Трикове за това има ли?

ooooooo-х, много се смях на това! Развеселих се истински!

# 144
В момента, в който види изпразнен шкаф или рафт, започва да го запълва с ненужни джунджурии.
Трикове за това има ли?

Мрънкане, обясняване, че това не е неговия шкаф, а моя и т.н. Ако не помогне, в подходящ момент неговите неща биват преместени (нахвърляни) в някой от неговите шкафове.

Ох, и моя трудно се разделя с вещи. Преди две седмици едва го навих да се раздели с развалената водна помпа от кола, която нямаме от 3 години.

# 145
  • София
и аз имам такъв Плюшкин в нас само се кара с мен че изхвърлям, а аз наистина обичам да го правя, всичко ненужно, старо или леко повредено отива в боклука ако ми потрябва след незнайно колко години или месеца ще си купя, също така готвя по няколко манджи на куп след което някой от тях ги замръзявам във фризера и така цяла седмица ядем все различно, пускам миялна, пералня, прахосмукачка на куп и съм готова

# 146
Супер сте и аз се записвам. Grinning

# 147
Плюшкин е за психотерапевт /сори, но на първо четене за това се сетих/

Вуйчо ми си има на село работилница  Wink там събира боклуци..

# 148
pick a boo , харесва ми всичко което си написала!
Не винаги съм толкова категорична като теб, по отношение на ненужните неща, но работя в тази посока  Peace

# 149
collibri - радвам се, че оценяваш- това е първата стъпка към успеха: да осъзнаеш проблема, нали? Дано наистина, това което съм написала да ти послужи. Трябва да се започне от някъде. Проблемът е в главите ни, смениш ли мисленето си - се променя и "битието" ти

Стартираш ли, ще видиш, че дори няма да си спомняш за това, което си изхвърлила (сещам се за пресен случай - сладко медно медалче, много добре изработено наистина, закрепено с хубава червена панделчица, като екстра към последните ми дънки-никога няма да ми потрябва, а попадне ли в някой шкаф- ще бъде там с години).

Освен това, е много сладко да видиш как хората се кефят на нещо, което си им дал. Познавам едно момиче, което беше в затруднено положение и буквално изгледа детето си с дрехите, които й давах. Включително прекрояваше мои демоде, от хубави платове за себе си и за него. Аз имам такава максима- дрехата да бъде на нечий гръб. Затова, мога да я оставя и на улицата. Във всеки случай, ще ги вземе някой нуждаещ се - няма значение кой. Аз и ти, например не вземаме дрехи и пр. отказаните - защото не ни трябват. Проблемът на повечето хора да се затрупват с всякакви вещи идва и от това, че искат да контролират при кого отиват нещата им. А по-добре ли е да дадеш нещо на снаха си, напр. която никога няма да го използва, и да ти е криво?

Общи условия

Активация на акаунт