Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

А как учехте децата си да говорят?

 • 8 887
 • 36
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 4 412
На нас днес ни казаха, че не изговаряме още съгласни звуци... Съжалявам, че и за това не попитах логопетката, ама знаете ли какво е най-добре да се приказва на бебе, за да се стимулира говора. Аз викам "А гу" и говоря каквото си приказвам. Дали има нещо, с което да се постигне по-бърз ефект?
Книгата  "101 въпроса за детския говор" полезна ли е ?

# 1
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 209
мила, ама там ще ви побъркат... мен чак ме хваща страх и на нас какво ли ще ни намерят!?

# 2
 • Мнения: 4 401
оооооооо, това със съгласните са големи измислици, според мен...и нас на 3 месеца/2 коригирани/ така ни бяха казали, а следващия път като отидохме/след месец/, вече бяхме напред с развитието...според мен не си го слагай на сърцето - много сте малки още!

# 3
 • Бу-у-урга-а-ас
 • Мнения: 2 600
От края на 2 до 6 месец е нормално бебето да гука - издава гърлени звуци (Гуууугу,Ка,ки...) или такива, които приличат на хълцане, както и викове и смях. След 5-6 месец това гукане преминава в лепетна реч=срички (ТаТататат, Бабабаба, ), след 9 месец идва фазата на бебешкия жаргон. Детето говори на въображаем, измислен бебешки език. Следва проговаряне на дума, която може да е назована само с една сричка, след като детето натрупа достатъчно пасивен и активен речник, казва изречение - първо от една дума,а после от повече.
Важно е да се общува с бебето. Подходящата интонация, докосванията, изражението на лицето, гушкането стимулират процесите на говорното развитие. Виж и следния линк: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=15357&postdays=0& … 2%E8&start=15
_________________

# 4
 • Мнения: 4 401
tigonew, вие нямахте ли някаква корекция във възрастта? то на книга съгласните са от 2 месец, но ми се струвате малки за тая работа Thinking

# 5
 • София
 • Мнения: 4 412
По коригирана възраст сме на 2 и 2/3 месеца. По рожденна сме много по-големи, а лентичката ми е по деня, в който бебето беше в къщи. По принцип бебето трябва да се развива по коригирана възраст.

Когато бяхме на прегледа с психолога и логопеда, те споменаха, че в Америка са много по-толерантни към недоносените деца, но тук ги пришпорват повече. Нещо непонятно за мен...

Аз имам книгата "Какво те чака през първата година на детето", за мен все пак сериозна книга. Снощи видях, че е американска. В нея са описани уменията на бебето през всеки месец и са в раздели: "Нормални умения" (ако ги няма - на лекар), "Възможно е" (още бебето да прави)..., "Вероятно ще умее още...", "Не е изключено даже..." Изговарянето на гласни и съгласни през третия месец е в графа "Не е изключено даже..." и е задължително умение за 5-тия месец. Според мен няма бебе, което ще покрие всички изисквания от четирите колони през съответния месец, но в тази болница винаги пришпорват децата по мах умения.

Иначе си мислех по темата за "Профилактичния преглед" да препиша точно тези умения, но не знам кога ще ми остане време. Накой друг ползва ли тази книга и какво мислите за нея?

# 6
tigonew,
когато детето ми беше малко, ми казваха, че трябва да му говоря много. Е да, ама аз не съм от приказливите. Измислих друг начин - започнах да му пея. Не след дълго забелязах, че когато е изнервено или уплашено, бебето се успокоява от ... упражнения по солфеж (пеене на срички). Малко по-късно малчо започна да ги повтаря и като резултат сега произнася много добре съгласните, които затрудняват и по-големите дечица (когато има желание да говори Confused ).
И още нещо, децата се объркват, когато им се говори на 'бебешки', дори когато са толкова малки като твоето. Дръж се с него, като с нормално човешко същество.
И потърси и друго мнение, не се оставяй да те стряскат.

# 7
 • Мнения: 4 401
Цитат на: logo5ka
От края на 2 до 6 месец е нормално бебето да гука - издава гърлени звуци (Гуууугу,Ка,ки...) или такива, които приличат на хълцане, както и викове и смях. След 5-6 месец това гукане преминава в лепетна реч=срички (ТаТататат, Бабабаба, ), след 9 месец идва фазата на бебешкия жаргон. Детето говори на въображаем, измислен бебешки език.

ами по тази схема и ние сме много изостанали  Thinking коригираната ни възраст е 10,5 мес., а сме още на Татата, Бабаба...никакъв бебешки жаргон нямаме...за смислена дума да не говорим  Sad
ама да си призная, аз не се притеснявам...според мен детето си се развива добре... Rolling Eyes

# 8
 • Бу-у-урга-а-ас
 • Мнения: 2 600
Дала съм оптималния вариант. Моя син започна с измислените думи някъде към 10-11 месец, но всяко дете следва свой ритъм на развитие.

# 9
 • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
 • Мнения: 3 606
Синът ми на два до седем осем месеца се смееше и произнасяшемного малко членоразделни звуци. Да много е важно да се говори и да му се пее на една дете. Аз говорех много, четях му приказки още от съвсем малък- на месец беше- нищо че не разбира. Не съм му говорила по бебешки. До година и половина казваше само дай, мама, баба, тати и бу за нещо което бръмчи. Но винъги е бил толкова буден че аз и за миг не съм се усъмнила м развитието му.На 11 месеца направи първото си изречение-"мама бу"- мама бръмчи с миксера. При децата има един момент в който се престрашават да проговорят, до този момент трупат опит. Както на много хора им е трудно да се престрашат да говорят на чужд език. Сега не знам дали той не се престрашаваше или просто не можеше да вземе думата от мен и баба си Laughing  -но го има и този момент - да му се даде шанс да каже нещо. На година и половина изведнъж започна да повтаря какавото му кажа. Първите му думи освен гореспоменатите бяха много дълги и сложни но той знаеше какво означават и ги употребяваше на място- Казваше "кайсийка" и "богоболя"- благодаря като "богоболя" беше придружено от поклон с ръка на гърдите Laughing И като се отприщи това дете- беше като попивателна пет месеца по- късно знаеше поне 5 песнички и то дърги, за любовта към книгите да не говорим. На две години броеше до десет- естествено като папагал той не знаеше че с едно , две три , се изброява нещо. На 2г и 4 месеца познаваше всички букви и цифри- без да съм се занимавала с него специално само като на игра. Винаги е говорил правилно и отчетливо- е има замазване на Л,Ч,Ж, но тях и възрастни хора ги замазват. И има богат речник. Така че за бебена два , на 5 , на 10 месеца не бих се тревожила. Просто упорито продължавайте да говорите и да говорите или както беше споменала Карамел да пеете. Резултатите ще ви засипят като лавина и един ден ще започнете да му казвате"млъкни за малко ако обичаш" - колкото и да ви се вижда невероятно.
По този повод - Говора ще пусна една нова тема. Така че е добре да обмислите всички въпроси които Ви вълнуват относно темата и да ги зададете там. В тая нова тема ще ви обясня за какво точно става дума.

# 10
 • Мнения: 4 401
Цитат на: logo5ka
Дала съм оптималния вариант.

така и предположих:) нас също като tigonew ни бяха шашнали, че на 2,5 мес. детето не казвало "достатъчно съгласни"...как се определя кое е достатъчно, така и не разбрах...както и да е... мисълта ми беше, че в болницата явно се водят по тази оптимистична схема и депресират ненужно/според мен/ и без това притеснените родители.

# 11
 • Анкх-Морпорк
 • Мнения: 3 454
Моят син стана на 2 години и не говори, казва мама, мам-мъм, ба, напоследък се чува и "в"... Той имаше много проблеми, хранен е сьс сонда, имаше операция на небцето, сега е добре, но все още нищо.
Не иска да повтаря. Не знам как да го накарам да повтаря.
Иначе чува, музика слуша очарован, детски филми гледа и реагира емоционално...

# 12
 • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
 • Мнения: 3 606
Цитат на: firebird
Моят син стана на 2 години и не говори, казва мама, мам-мъм, ба, напоследък се чува и "в"... Той имаше много проблеми, хранен е сьс сонда, имаше операция на небцето, сега е добре, но все още нищо.
Не иска да повтаря. Не знам как да го накарам да повтаря.
Иначе чува, музика слуша очарован, детски филми гледа и реагира емоционално...


До колкото знам за дечица с проблем като на твоето изговарянето на В и Б е много голям напредък.

# 13
 • Мнения: 3 591
Цитат на: yosarian

Не иска да повтаря. Не знам как да го накарам да повтаря.
.


Незнам можеш ли да намериш при теб касетките на розово-лилавия динозавърчо Барни. Един такъв с зелен корем, дебел. Тук ги има много, те са то1но за такива малки мъници, моят 2 годишен хулиган умира да ги гледа и да повтаря с другите деца на касетката.
Аз няколко месеца пропилях да му показвам къде му е нослето и ушето, ама той като идиотче отказваше да разбере ooooh!
После с "Барни" веднага пропя и започна да показва и говори.
Вярно, на английски, но мен това не ме тревожи, все пак си е напредък, а и нали в англоезична страна живеем.
Дали неможе да се намери Барни на БГ?

http://pbskids.org/barney/ - ето го тук!

# 14
 • Анкх-Морпорк
 • Мнения: 3 454
Да, зная, че звуците Б и В са проблемни за деца с дефект на небцето, но неговото е оперирано успешно и се е възстановило много добре. Така че не е изненада, че се справя с тези звуци. Но не се опитва да нарича нещата с дума, дори с по една сричка, нито да подражава на речта ни. Слуша, усмихва се, напоследьк дава признаци, че разбира. Може би опитите за говорене са вьпрос на престрашаване... ???

Общи условия

Активация на акаунт