Докторски приказки

или колко всъщност знае Вашият лекар за кърменето

От Гуен МорисънМного педиатри, акушер-гинеколози и семейни лекари, не знаят за предимствата на кърменето и нямат необходимите умения да съветват жените относно неговата важност – казва статия от списание ” Образование за родители”.

Американската Асоциация по Педиатрия е запозната с предимствата на кърменето и окуражава своите членове да го насърчават, но скорошно проучване показва нещо, което майките вече знаят – лекарите не препоръчват кърменето на своите пациенти, както би следвало според указанията на ААП.


Адекватно обучение?

За някои жени, кърменето е предизвикателство и те разчитат на професионалистите да им „посочват пътя”. „Никак не помага това, че лекарите и медицинските сестри не получават адекватна информация, която да предават по-нататък на своите пациенти” – казва Даян Шпац, лекар и асистент – преподавател по здравеопазване за жени и деца към Сестринското училище на университета в Пенсилвания.

Тя смята, че много жени биват изоставяни или  принудени да слушат информация, която не е непременно вярна. ”Има много невярна информация в обращение!” – казва тя. ”Хората просто не са посветени в предимствата и другите ключови особености на кърменето. А това може да е опасно за бебетата”.

Детската болница в Пенсилвания, където работи Шпац, е осъществила програма за борба с този недостиг на информация, която има за цел да обучи лекари и сестри за кърменето. Програмата е на множество нива и е уникална за лекарите и сестрите. Шпац мисли, че влиянието на обучението ще бъде феноменално, особено за високорисковите бебета, с които тя най-често се сблъсква.

„Обучението дава целия набор от информация, необходим за една сестра в рамките на курс от 2 дни. ”Когато курсът свърши, сестрите са вече квалифицирани да помагат на новите майки във връзка с техните нужди като кърмачки, както и да ги въоръжат с необходимото за бъдещите им грижи.”

Лекарите ще минават програма за пълно обучение, която за тях ще е като специализация. Ще изучават основи на кърменето, ще правят домашни посещения на кърмачки и ще научат какво се случва в самото начало на отглеждането на бебе.

Шпац е силно развълнувана за стартирането на програмата: ”Тя обръща внимание и на трудностите, свързани с кърменето” .


Отлично информирани

„Изглежда,че никой от моите лекари, включително и педиатрите, не знаят нищичко за кърменето” – казва Тина Уорън от Тулахома. ”Аз трябва да ги информирам за последните проучвания, защото те и идея си нямат за какво става дума!”

Когато става дума за кърменето на собственото й дете, Уорън е силно разочарована от съветите, които е получавала през последните 2 години. ”Моята лекарка се опитва да ме накара да отбия сина си, откакто той беше десет месечен.” – казва тя. ”Всеки път, когато посетя педиатърката, тя ми казва, че трябва да го отбия”.

И когато Уорън пита защо е тази препоръка, единственият отговор, който получава е: „Защото е достатъчно голям”. Уорън казва, че изтъква пред лекарката  ред причини, поради които трябва да продължи да кърми, а тя просто й се усмихва и кима с глава.

 „Знам, че на следващата консултация, ще се повтори същата стара реч” – казва Уорън. ”Тя е добър лекар и от всички педиатри, които сме сменили през годините, тази ми е любимата, но изобщо не е в час с направените проучвания по отношение на кърменето, нито пък изглежда има желание да научи повече.”

Това е оплакване на много майки през изминалите години и е довело до някои сериозни проблеми.

 „Родителите трябва да бъдат запознати с резултатите от възможно най-новите проучвания”– казва Шпац. ”След това те трябва да предоставят тези резултати директно на своя лекар и да му обяснят какво означават те.” Трудно е да пренебрегнеш един добре образован пациент. Родител, който идва при лекаря с най-новите клинично установени причини защо кърменето е най-доброто за бебетата, веднага грабва вниманието, за разлика от неподготвения.

 „Нося изследване, което съм свалила от интернет – казва Уорън – Мисля, че щом аз, (един лаик), съм била способна да намеря тази информация, то един лекар би следвало вече да я има”.


Опасно неинформирани

„През юли тази година имахме не по-малко от 5 бебета в болницата  с дехидратация.” – казва Шпац. ”Ако майката не разбира дали детето й получава достатъчно мляко, тя няма да разбере и кога то е дехидратирано или дори по-лошо”.

Това е страховитата част: Напускате болницата с бебето и оскъдна информация за това какво да очаквате и как да се справяте с проблемите, когато те започнат. И така – записвате си час при Вашия педиатър, само за да откриете, че той не разполага с нещо повече от бегла идея за основните неща в кърменето.

 „Да има специалисти по лактация е прекрасно нещо, но те не могат да бъдат единственият източник на информация за кърмещата майка” – казва Шпац. ”Те просто няма да могат да се справят с обема на работа. Истината е, че колкото и прекрасно да е наличието на специалисти в тази област, то не освобождава лекарите от задължението им да придобиват все по- нови знания в тази комплексна област”.

Ако разговорът с лекаря не ви довежда до никъде и вашата добре проучена и потвърдена  информация не достига до съзнанието му, може би ще се наложи да обмислите неговата смяна. Ако направите това, ще бъде умно първо да направите леко проучване. Ще е във ваша полза ако първо поразпитатате лекаря относно неговото мислене и образование, свързано с кърменето. Имайте предвид, че е възможно да намерите педиатри и семейни лекари, които освен това са и сертифицирани консултанти по кърмене.

 „Смених лекаря си, след като той се опита да ме убеди, че кърменето е причина за  депресията ми,” – казва Хилари Еванс. – „Когато дойдох при него, бях много зле и той ме изпрати вкъщи с рецепта и съвет да се откажа от кърменето. Когато го помолих за лекарства, съвместими с кърменето, в случай, че реша да продължа да кърмя, той беше толкова настоятелен, почти се вбеси! Това беше и последният път, когато посетих този лекар”.


Да говорим така, че докторите да ни чуят

ЛЛЛ наскоро разпространи няколко трика за родители, които се опитват да споделят информация за кърменето със своите лекари. Ето някои от тях:
•   Бъдете спокойни. Понякога помага, ако понижите глас и говорите бавно.
•   Поддържайте контакт с очи – това означава искреност и непоколебимост.
•   Бъдете твърди, но тактични и приятелски настроени – а не нерешителни, заели отбранителна позиция или враждебни.
•   Използвайте думата „Аз” в изказа си, като например „Аз със сигурност чувствам, че...”

Друг прекрасен източник на информация, който можете да носите със себе си е „Книга с отговори за кърменето” на ЛЛЛ.

Вероятно ще е трудно да откриете педиатър, който да е в течение за ползите от кърменето, но много родители вече са успели да постигнат положителен резултата при споделането с лекарите си на информация  и проучвания. Бъдете уверени. Споделената информация неизбежно ще помогне и на друго семейство днес, утре и всеки ден след това. Това е взаимопомощ, която работи!

И в края на краищата, ако не получавате правилните съвети и се отчайвате от липсата на информираност относно кърменето  и нежеланието за по-нататъшна такава у Вашия лекар, то е време да намерите друг. Не приемайте за даденост това,че докторът винаги знае най-добре.


Преведе Belinda от www.breastfeed.com