Хубавите български имена като че ли са вече кът

• 43 740
  • 475
  •   1
Отговори
# 330
  • София
     Когато кръстих дъщеря си на името на свекърва ми - София,много се притеснявах,как ще и викат и дали ще си хареса името.Сега съм щастлива,че тя много си харесва името.
     Прави ми впечатление,че се избягват чисто български,хубави имена.Предпочитат се чужди.В същото време съм забелязала,че ромите използват само български - Здравко,Васил,Траян,Асен,Григор,Найден,Младен... и женските им варианти.Това ме накара да се замисля и установих,че това са си много хубави имена,не знам защо са пренебрегвани.

# 331
Моята кръстелница се казва Владена.  Peace

Мъжа ми настояваше второто име на дъстеря ни да е българско, но не ми хареса как Звучи Тереза Иванка или Тереза Слава (имената на бабите ми  Wink), а на мъжа ми не му харесаха по модерните варианти като Тереза Ивета например.  Wink

# 332
  • Пловдив
Момичета, помогнете ми!
Трябва ми име съчетание от Христо и Станчо.
Първото, което ми хрумва е Християн.
И за момче,  и за момиче, че още не знаем пола на бебо.
.............ааааааааааааа и да е по-българско, както и да има имен ден детето .......
аз май имам много претенции ........ Embarassed
Христанчо Mr. Green
Айде, стига бе, хора. Какво се мъчите да кръстосвате имена с цел всички дядовци и баби да бъдат доволни. В повечето случаи се получават нелепици. Кръстете детето на единия дядо, пък като имате второ живот и здраве ще го кръстите на другия.

# 333
Момичета, помогнете ми!
Трябва ми име съчетание от Христо и Станчо.
Първото, което ми хрумва е Християн.
И за момче,  и за момиче, че още не знаем пола на бебо.
.............ааааааааааааа и да е по-българско, както и да има имен ден детето .......
аз май имам много претенции ........ Embarassed
Христанчо Mr. Green
Айде, стига бе, хора. Какво се мъчите да кръстосвате имена с цел всички дядовци и баби да бъдат доволни. В повечето случаи се получават нелепици. Кръстете детето на единия дядо, пък като имате второ живот и здраве ще го кръстите на другия.
или го кръстете без да вземате предвид имената на дядовците. като гледаш да угодиш на всички, обикновено пренебрегваш собствените си желания  Crossing Arms

# 334
Христалин  ooooh!

# 335
...Кой както иска да си кръщава децата, но да мислят и 10г напред..
Peace Така е...имам познато детенце,което се роди и живее в Лондон и го кръстиха Димитър...е,там никой не го нарича Митко,а му викат Джими! Освен това го мислят за русначе... Crazy Е,питам аз,къде беше смисъла да угаждат на дядо-балканец дето тропа по масата "на него да е"?Мисли ли някой това дете дали ще е доволно от името си след 20-30 г? Неее...патриотизма е важен! ooooh!
Има хубави български имена (които като се паразровиш се оказват всъщност гръцки или латински или...) ,но повечето са  Crazy ! Хайде,да не се лъжем...едва ли детето ще е много гордо с името,ако то е от тези тип " Crazy" (не искам да давам примери да не обидя някой) и едва ли ще е много благодарно на мама и тати ,че са се изживявали като големи патриоти като са го кръщавали!  Peace
Моята свеки се казва Нейка  Crazy ...използвах буквичката и с радост и се моля един ден дъщеря ми да не ме съди за "изчанчения" според някои избор!  Wink
След няколко месеца ,живот и здраве,ще имам момче,което мисля да кръстя с име с първа буквичка "Д" от татко ми Димитър!Вече съм го измислила...пак е "изчанчено"!  Flutter

# 336
И ние харесваме повече българските имена,донякъде и затова кръснихме сина ни момчил
Момчиловци много рядко срещам,но пък мн ми харесва името

# 337

Има хубави български имена (които като се паразровиш се оказват всъщност гръцки или латински или...) ,но повечето са  Crazy ! Хайде,да не се лъжем...едва ли детето ще е много гордо с името,ако то е от тези тип " Crazy" (не искам да давам примери да не обидя някой) и едва ли ще е много благодарно на мама и тати ,че са се изживявали като големи патриоти като са го кръщавали!  Peace

Съвсем не си наясно колко хубави български имена има!
Кръщавай си децата с ''изчанчени'' - така си ги определила, но не мислиш ли, че с изказването си обиждаш родителите на децата с български имена? Защо децата им не трябва да са горди след време - нима е срамно да носиш българско име?

# 338
Патриотизмът Е важен - за това те ще му викат Джими, а ние няма да казваме тук на Джона - Иван. И ако не станем 'западни' то ще е именно защото не осъзнаваме такива 'дреболии'.

За гръцкия смисъл - това е общовалидно, пак не си права да мяташ камъни в българската градинка. Както всички в Европа, си имаме и самостоятелни неща, оставям ти за упражнение да намериш такива (не не са изчанчени).

еди
ПС надявам се, че сте наясно колко изчанчени чужбински имена има, просто ние не знаем превода или скрития жаргонен смисъл.

...Кой както иска да си кръщава децата, но да мислят и 10г напред..
Peace Така е...имам познато детенце,което се роди и живее в Лондон и го кръстиха Димитър...е,там никой не го нарича Митко,а му викат Джими! Освен това го мислят за русначе... Crazy Е,питам аз,къде беше смисъла да угаждат на дядо-балканец дето тропа по масата "на него да е"?Мисли ли някой това дете дали ще е доволно от името си след 20-30 г? Неее...патриотизма е важен! ooooh!
Моята свеки се казва Нейка  Crazy ...използвах буквичката и с радост и се моля един ден дъщеря ми да не ме съди за "изчанчения" според някои избор!  Wink
След няколко месеца ,живот и здраве,ще имам момче,което мисля да кръстя с име с първа буквичка "Д" от татко ми Димитър!Вече съм го измислила...пак е "изчанчено"!  Flutter

# 339
Значи Димитър е тъпо име, тъй ли? А Джими е прекрасно....интересна логика...
Детето ще се срамува от името си, ако така му е внушено. И ще се гордее с него, ако знае повече за рода и потеклото си.... Но явно няма нужда да го обяснявам точно на такива като мимина ....

# 340
  • Някъде на път....
Заради такива "Джими"-та, производни от хубавото име Димитър, красивите български имена вече са кът!  Thinking

# 341
Ако нещо е кът,то това не са имената, а хората,които се спират на тях.

# 342
Мисли ли някой това дете дали ще е доволно от името си след 20-30 г? Неее...патриотизма е важен! ooooh!
....... и едва ли ще е много благодарно на мама и тати ,че са се изживявали като големи патриоти като са го кръщавалиPeace
Joy

Определено много ще се срамува, че се отличава от Джимита-та.

А болднатото изобщо няма да го коментирам  Laughing

# 343
Не съм на село, но определено около нас, в училище, в квартала няма нито едно Джими, все са си Димитровци. Абсолютно съм сигурна, че възрастният Митко няма да си развали отношенията с мама и тати на тази основа.  Laughing И в друго съм сигурна- никой не си е кръстил Миткото от любов към родината така.

# 344
Не съм на село, но определено около нас, в училище, в квартала няма нито едно Джими, все са си Димитровци.
Къде е това? В Лондон ли? Все Димитровци  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт