Хубавите български имена като че ли са вече кът

• 43 577
  • 475
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Да кажем, че разбрах.  Wink
Сури и Шайло не са типично английски имена, нали, или такива наложени в Америка? Значи има паралел между Сури Нам`коя си и Памела Иванова. Фамилиите не подхождат на личните имена. Значи на родителите по-скоро не им пука как звучат имената на децата им в родината, не м чужбина.

# 406
Дъщеря ми се казва Емма.Знам,че най-вероятно ще бъда емната от повечето.НО на мен не ми пука,защото всеки има право да кръщава децата си както иска.А това,че съм я кръстила с такова име не означава,че не харесвам българските имена!Дори напротив-следващите ми деца ще носят имена като-Калоян,Ивайла,Калина.... Peace

# 407
Silvi 26, името на дъщеря ти е страхотно. сигурна съм не те интересува общественото мнение. и май това с "хубавите български имана" е пак относително. колко от тях имат български произход? за справка: http://www.angelfire.com/ca6/ivayla/A.html
пак почва да намирисва на псевдо патриотизъм. повечето са и без това къде с гръцки, къде с египетски, къде с кой знае какъв произход. какъв произход имат георги, васил и т.н. гръцки. за това наистина просто всеки може да си кръщава рожбата, както му е угодно. както му харесва. и всичко е въпрос на мода. по-скоро бих искала да видя мнението на тези, които радуват за "българските имена". колко от тях в последните години /да не кажа десетилетие или две/ са сращали имена като вълкан, вельо, велика напр., босилко, босилка, спаска, стамена и т.н. нека за това не издребняваме в темата. ако се огледате в собствените си имена, със сигурност ще откриете чужд произход на името си.

# 408
Когато бременях преди няколко години, тук изобилстваше от странни имена на деца. Сега приятно впечатление ми прави, че повече се набляга на българското. Петте родени дотук бебета в Отчетната ни тема носят български или поне побългарени имена, гледам и другите момичета са избрали български имена, с малки изключения. Така че, ако ССФ е представителна извадка на българската жена, то нещата вървят към по-добро. Laughing
А иначе, ако разчистим наистина българските имена от побългарените такива, списъкът ще е наистина кратък. Peace

# 409
Георги,Димитър,Иван съществуват от векове,така,че едва ли за няколко години ще се забравят Rolling Eyes

# 410
Ааами, не е вярно - връщат се. По времето, когато ние - майките - ходехме на училище, имаше далеч по-банални и глупави имена. Сега са  на мода Йоан, Йоана, Димана, Калоян, Крум и прочие ... а не Цонка и разни други както някой беше споменал, не искам да изброявам да не обидя някого.

# 411
има нещо верно като се замисля Crossing Arms

# 412
След много четене от страна на вашите постове..ще кажа, че аз пък харесвам не стандарните имена..още ми е много рано за да мисля..но аз си се казвам Бетина-името не е българско..като малка никак не си го харесвах..като всяко второ лапе, но сега ми харесва много..да се върна на темата..на мен пък не ми харесват бг имена за момичета...като Калина, Николета...ми не ми харесват....имената които ми харесват за момичета са Никол-Лилиян, Алехандра, Изабела, Йована, Андреа..за момчета като че ли по бг имена Николай, Алекс, Ивайло...

Аз пък ще ти кажа, че много сапунки гледаш....
geriandi, произхода е едно, побългаряването второ, а звученето в в българска реч-трето. Например, в гръцки няма Васил, има Василис/Василий (или нещо там завъртяно и съскащо) - в съзвучие с гръцката реч. Василис/Василий Петров или Васил Петров?

# 413
Цитат
Еее, надали авторката е имала предвид имена от рода на Пенка, Керанка, Кунка, Матка и т.н. Става дума за популярните в България имена. Тези, с които нас са ни кръщавали.

Иначе около нас Касандри и Лусии, с лопата да ги ринеш. Знам ли, след време моят може някоя снаха Грасиелита да ми доведе.   Абе развихрили са се майките напоследък. Вярно е това. И имената странни, и презимената без окончание. Граселита Петър Денева примерно. Боже опази!
Joy Joy Joy Party Joy

# 414
Цитат
А аз вчера се запознах със Сантяго Великов
newsm78 Banghead Banghead

# 415
  • София
Аз пък забелязвам, че напоследък голяма популярност печели името"Кристиян". На мен много ми харесва, но ми се струва толкова банално вече...Добре, че си имаме момиче- нещо момчешките имена не могат да ме грабнат newsm78. Разбира се, че има много, много хубави, но като за мое дете- което и да спрягах- не ми стоеше. Освен "Анакин"- ама никога няма да му го причиня на детето- колкото и да ме кефи Joy.

# 416
Кристиян и на мен ми харесва, ама мъж ми каза "Сакън, децата му ще са Кристиянов/а, звучи гадно"  Shocked На мен ми звучи чудесно, ама... И накрая кръстихме сина ни Андрей Grinning Андреев/а явно му звучи по-добре  Grinning

# 417
  • София
Не е задължително да има ов/ова след презимето на човека, така внуците ви можеха да са Хикс Криситян Едикой-си. Или вече Хикс Андрей Едикой-си.
Но определено и аз бих заложила на Андрей- заради по-горния ми пост.

# 418
Знам:) Но трябваше да постигнем консенсус, да изберем име, което харесва и на двама ни, а не само на мен  Simple Smile

# 419
Сори за спама, ама може ли някой запознат да ми пусне линк с наредбата( или каквато е там форма), където е отменено изискването да се добавя ов, ски, ев или прочее към фамилното/ бащиното име? Имаме лек спор за легитимността с мъжът ми...

Общи условия

Активация на акаунт