Хубавите български имена като че ли са вече кът

• 43 399
  • 475
  •   1
Отговори
# 60
Познавам родители, които са кръстили децата си с български имена и такива, които предпочитат имена от сериали, на певици, актьори. Синът ми си играе с няколко момченца в парка - Стилян, Георги, Майкъл, Стефан. Познавам едно момиченце, което се казва Бионсе и друго Тифани.

Аз съм в процес на мислене на име за мойто бебе, и определено не бих го кръстила на някой от сапунен сериал или подобни филми.
Обаче няма да го кръстя и с име като Вълкан, Страхил, Стамат или Пижо както и навсякъде срещащите се Александър и Мартин.  Naughty

За притокола - мъжа ми се казва Стилиян и това име не идва от сериал. Името е с гръцки произход, както много други, за които си мислим, че са български и означава -  стълпник, стълп, колона, защитник на децата. Peace

# 61

Един наш познат си кръсти детето Паруш, а една позната Пенка, познавам и Радка /момиченце/... Е... извинявайте ама това за мен си е гавра.. Wink Ами много грозно ми звучат тези имена.

Както и не мога да възприема прекалено "екзотични" и префърцунени имена. Как ви звучи не безизвестния Ричард Груев Laughing

Не мога да уважавам избора на родителите, защото детето даже и тяхно да си е , но преди всичко е индидидуална личност-човек, който не трябва да се срамува да произнася името си.

# 62
И аз не "уважавам" чуждият избор, когато не ми допада, просто не го споделям.
Когато някой си направи гавра със собственото си хлапе не виждам защо пък да не се посмея?!

# 63
Дребния ми се казва Свилен  Peace Кога му е именния ден????  Thinking

Много хубаво име, е аз съм и пристрастна , защото мъжът ми се казва така.  Мног харесвам името обаче май си няма имен ден.

# 64
  • На морето!
Аз също съм фен на българските имена или поне на имената познати в България от стотици години.Не харесвам Памела,Стефани,Даяна....а де не говорим за гаври като Марк-Антъни  Sick и подобни.Но всеки сам решава кое име на детето да избере.Друг е въпроса,че има имена които сериозно травмират човек още в детска възраст,но малко от екстравагантните родители се дават сметка за това.

# 65
Аз също не мисля, че са рядкост бг имената. Има се предвид в духа на българската именна традиция, която включва много имена с гръцки и лат. произход. Даже напротив, забелязвам връщането към съвсем бг имена като Пресиян напр. Лично моят избор е имената на децата ми да са в българската традиция, но конвертируеми в Европа, та затова първият е Филип /гр./, вторият живот и здраве Максим /лат./ Исках да са разбираеми и произносими навсякъде, но не прекалено инфлационирани тук, въпреки че Филип стана много популярно  Simple Smile.

# 66
 Като гледам в анкетите какви изгъзици фигурират, жал ми става за дечицата.

# 67
Май се завръщат българските имена. Като раждах, моето дете беше в стаята с 6 момченца - Йоан, Мартин, Симеон, Кристиян и две момченца, с турски имена. Не съм се сблъсквала с чуждоземни изцепки.

И на моето дете името - Евангелина - не е особено разпространено и е малко по-завъртяно, старо и позабравено е, но ние го обожаваме   Heart Eyes

# 68
Не мисля,че българските имена са на изчезване.Напротив,все повече новородени,за които разбирам или са на мои познати носят хубави,звучни български имена.
Лично аз не харесвам чуждите и странни имена,които не са типични за нашите ширини.

# 69
  • София
На мен ми се струва, че сега даже има нова мания - да се кръщават децата с имена на български царе. Аз лично уважам правото на избор на родителите сами да решават за имената на децата си. И не смятам, че децата трябва да се срамуват, ако имената са по-странни. Моето име също е изключително рядко срещано и непрекъснато ме питат точно така ли съм кръстена и от къде идва името, но аз съм свикнала и дори го приемам като плюс, че няма да ми забравят името лесно. Grinning

# 70
Аз пък сякаш забелязвам завръщане на българските имена.
За разлика от преди 10 години, когато при бума на венецуелските сапунки имаше какви ли не имена. Циганите масово си кръщаваха момичетата Касандра, ако помните.  Joy Имам познати, които бяха решили да си кръстят момчето Томи /както и стана/, а момичето Памела. Познайте на кого.  Joy Често срещам разни Джудита, Мелиси, Джолита, Айвъни, Антънита и не знам си какви.

Аз съм привърженик на българските имена или наложилите се гръцки през десетилетията.
Харесвам имена като Преслава, Белослава, Ирина, Дарина, Божана, Божидара, Антон, Константин, Георги, Стоян, Александър, Пламен... Много от тях имат своята история, което смятам за ценно.

P.S. По времето на соц-а имаше извращения от типа на Сталин, Бригадир, Нинел /наобратно Ленин/

# 71
Ох, абе да са ни живии и здрави, а останалото няма значение.Знам, че звучи изтъркано, но си е точно така, за мен това е най-важното Praynig.

# 72
  • Mediterraneo
Их, мине се не мине 5 дни и зачесвате отново имената на децата   Whistling Не ми дреме кой как си е кръстил детето  Naughty
Наистина българските имена отдавна са се затрили, мен ако питате. Има българо- руски, гръцки и прочее, но баш българските отдавна с в небитието...

# 73
  • Бургас
Сред познатите ми преобладават българските имена.Едва ли ще се затрият.

# 74
И аз съм фен на българските имена -- моят син е Борис  Heart Eyes Е, не е с най българския корен  Wink
В градинката около нас, не забелязвам изчанчени имена. Всичките са хубави: Михаил, Емил, Боян, Божидар, Диляна, Петър и т.н Тия се сетих на първо четене и не се сещам за нито едно странно име. И аз мисля, че се получава едно връщане към традиционните имена.
Надявам се времето на сапунките да е отлетяло безвъзвратно.  
В интереса на истината всеки сам си решава как да си кръсти детето, пък то като порасне само ще си реши дали да го смени. Това с умалителните също е гадно. Примерно вместо Мария-- Марийка. Тодора-- Тодорка и т.н. Майка ми например е с хубаво име- Павлина, но навремето баба ми я е записала Павлинка -- за малко дете е сепер, ама после... и майка ми си сменила името като студентка. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт