Хубавите български имена като че ли са вече кът

• 43 547
  • 475
  •   1
Отговори
# 90
  • в Надежда-та
Това как кръщаваш децата си показва нивото на интелигентност/култура на семейството според проведено проучване на зависимостта избор на име -интелект на членовете на семейството. По-интелигентните семейства избират българско име, тези с по-ниска култура - "вносно". Според моите наблюдения май има нещо вярно.

Peaceабсолютно съгласна и аз имим такива наблюдения

# 91
  • София
Това как кръщаваш децата си показва нивото на интелигентност/култура на семейството според проведено проучване на зависимостта избор на име -интелект на членовете на семейството. По-интелигентните семейства избират българско име, тези с по-ниска култура - "вносно". Според моите наблюдения май има нещо вярно.

Peaceабсолютно съгласна и аз имим такива наблюдения

Момичета,нека бъдем толерантни и към хората с различни...вкусове,да кажем!Още в началото авторката отправи молба към всички,които ще отговорят да спазват добрия тон и темата да не се изражда в грозен спор!

# 92
  • Bapнa

Значи, майка ми и баща ми са много интелигентни, а аз и мъжо не сме  Joy Joy Joy

# 93
Кръстих сина си на баща ми - Димитър. Надявам се да е му хареса избора ми като порасне. Аз живея в Сау Пауло, Бразилия и тук това име зву4и е суперрррррр странно, но въпреки вси4ко го кръстих Димитър.  Grinning

# 94
  • Sofia
Аз също имам наблюдения, че българските или побългарените имена си се завръщат, освен Александър, Мартин и Калоян много често се среща и Виктор, моя син се казва Ивайло, двоумях се между Пламен и Ивайло, но пък ако имам второ и пак е момче ще е Пламен.  Simple Smile
Иначе и аз имам познати с деца Памела, Оскар, Розалинда, но слава богу не са толкова често срещани.

# 95
Много се зарадвах когато се родиха децата на приятелката ми която е живее във Франция и е женена за французин и ги кръстиха с български имена. В същото време тука по телевизията съобщаваха за новородено българско бебе и то беше кръстено с латиноамериканско име. Просто ми направиха впечатление тогава тези случаи.

# 96
българските имена, т.е. тези, които са в съзвучие с българските традиции, а не за тези, които имат определено български/ славянски корен. Това имат предвид пишещите под "български имена".
Точно тези имена според мен леко се игнорират. Все още. Това са моите наблюдения.
Както и множеството теми във форума за имена. Имаше и една тема в клюкарника за уникалните имена. Тя също иде в моя подкрепа.

# 97

Значи, майка ми и баща ми са много интелигентни, а аз и мъжо не сме  Joy Joy Joy

Joy Joy Joy
мани,мани,при нас не само аз и мъжо не сме интелигентни,ами и моите родители и родителите на майка ми и баща ми също не са.ееех няма как, ген.представете си колко НЕинтелигентност се е събрала в мен .....ужас Shocked

# 98
  • София
Wink това са глупави изводи. Имаше преди време такова "изследване" в щатите, оказало се, че по-бените и ниско интелигентни хора кръщавали децата си с често срещани и кратки имена - Джон, Питър, Пол...и т.н., а богаташките деца били с дълги и засукани имена...

а сега де....
според мен нито образованието, нито финансовото положение играят роля в избора на име....

# 99
Вярно е,има прекрасни български имена,които все по рядко се срещат.Но си мисля,че всеки кръщава с името което ми харесва,а с другите имена свързва определени ситуации или се сеща за определени хора.

Аз пък точно обратното съм забелязала  Wink

# 100
  • София
Абсолютно съм на мнението (и изхождам от анкетите, темите и питанията за имена в този форум...), че хубавите, стари, бг имена с традиция, корени и най - вече ЗНАЧЕНИЕ са на изчезване. И не защото съм традиционалистка или не съм толерантна, просто много рядко се срещат. Все някакви префърцунени и изчанчени вариации на имена, които никак не са ми по вкуса. Naughty
Разбира се, с времената се променя и вкуса към имената, едва ли някой би кръстил сега детето си с имена като Цона, Цоло, Цеко и пр... (да не засегна някой...  Confused)Баща ми е Велико, много старо бълг. име, но вече е доста непопулярно и затова кръстих сина си Велизар, любимото ми мъжко име.  Heart Eyes Та, с две думи, не съм против децата да се кръщават с хубави съвременни имена, но нека не са чужди (звучат нелепо заедно с фамилията...  Sick) и най - вече - нека не се повтарят толкова някои. Не ми е цел да засягам (отново!) никой, но е буквално наводнено с Викторовци и Александровци, заедно с женските им производни. Просто ми идва в повече в последно време.
В този смисъл, хубавите имена не са кът, а просто се стига до повторяемост и подражателство, като много хубави български такива се пренебрегват, за сметка на "модерните"...  Confused

# 101
българските имена, т.е. тези, които са в съзвучие с българските традиции, а не за тези, които имат определено български/ славянски корен. Това имат предвид пишещите под "български имена".
Точно тези имена според мен леко се игнорират. Все още. Това са моите наблюдения.
Както и множеството теми във форума за имена. Имаше и една тема в клюкарника за уникалните имена. Тя също иде в моя подкрепа.

Игнорирането им става въз основа на това, че поради неизползването им същите са изгубили значение и са се отдалечили от българските традиции. Говорим за имената с български/славянски корен, които не се  използват днес. Има много именници, в които всеки може да погледне за какво става въпрос.
Моята теза е,че и питащата и останалите участници под "бългаски имена" в настоящата тема имат предвид не горепосочените, а тези, които са част от българската традиция и не са непременно с такъв произход.

Това пък, дето е дадено като извадка от проучване  за връзката между "интелекта" и избора на "българско" и "вносно" име ми звучи тенденциозно и немотивирано. Всеки си изразява някакво си мнение по определен повод и може да си съчини каквито си пожелае източници на данни, подкрепящи "достоверността" на твърдението му.

# 102
Иначе има варианти, които ми харесват, но определено преди това стоят така хубавите Калоян, Ивайло, Калина...
Направо си ми взела думите от устата.
Калоян, Калина, Милена - те ще бъдат под обсъждане, когато се появи №2. Crazy

# 103
Говорим за имената с български/славянски корен, които не се  използват днес. Има много именници, в които всеки може да погледне за какво става въпрос.
Моята теза е,че и питащата и останалите участници под "бългаски имена" в настоящата тема имат предвид не горепосочените, а тези, които са част от българската традиция и не са непременно с такъв произход.
Ами и аз останах с впечатление, че за това говоря...явно не съм се изразила правилно.
Както и да е. Около мен има хора, които от чиста комплексарщина си кръстиха децата с изцяло чужди имена. Wink

# 104
Както в далечното и не толкова далечно минало са навлезли чужди имена като Симеон, Калоян, Йоан, Александър, Мария, Екатерина, Виктория и безброй други, така и в днешни дни продължава същият този процес на заимстване на чужди имена. Езикът е жива и динамична система и тези процеси са абсолютно нормални. Така че комплексарите са всъщност основоположници на нови именни традиции. Wink

Общи условия

Активация на акаунт