Важно - машина за хляб - 3 част !

  • 47 643
  • 535
  •   1
Отговори
# 390
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Кати, в моя превод на упътването Bagel е преведено като франзела, но в самото упътване на немски е обяснено като вид американски хляб.

baguette , на български франзела


bagel, на български геврек
прави се геврече и се пече. после може да се среже на 2 и да се яде като сандвич. така се консумира в Америка.

Чезария,можеш да не слагаш захар в маята! PeaceЗахарта е "екстра","гевезелък",спокойно можеш да я пропуснеш! Peace

не съм съгласна. маята се "храни" със захарите и благодарение на тях се  "размножава" - все пак маята е от живи организми, за да се делят им е нужна температура и среда Peace

Последна редакция: вт, 07 авг 2007, 12:09 от asyalein

# 391
  • София
  • Мнения: 3 002
Моля Ви дайте ми рецепти за това как правите царевичен хляб на хлебопекарна. Търсенето ми не даде особен резултат и затова пускам темата, въпреки че явно вече е писано по въпроса. Благодаря Simple Smile

# 392
  • Мнения: 11 743
Да,маята се храни със захари,но не от рафинираната захар,която добавяме,а от захарите съдържащи се в брашното.
Щом се замеси тестото от брашно,вода,мая (дори солта не е задължителна) започва ферментация.Простите захари хексоза,фруктоза,глюкоза под въздействието на ензимите,отделяни от дрождите намиращи се в маята ферментират като се получава етилов алкохол и се отделя газ (въглероден двуокис).Той служи за набухване на тестото и за увеличаване многократно на обема му.
Захарите са от 0,5 до 2% в брашното.След изразходването им в брашното започва ензимната хидролиза на нишестето.Нишесте под въздействието на алфа и бета амилаза се образуват прости захари.Процеса се нарича захарообразуване.
Нишестето,което не е захароподобен въглехидрат при ензимна хидролиза се разгражда до прости захари,които продължават ферментацията.Алфа и бета амилаза се съдържат в брашното.
Ако все още не ти се вярва,че тестото не се нуждае от добавяне на захар - пробвай с тесто от брашно,вода мая и сол и направи хляб.Така се прави в хлебозавода.
Захар при маята се добавя с цел по-бързото и разработване в домашни условия,което особено лятото никак не е необходимо.


П.С.Ако не пропускам нещо,не виждам защо трябва да се делят дрождите.

# 393
  • Мнения: 2 012
pina, това всичкото го помниш?
Добра ученичка си била   bouquet

# 394
  • Мнения: 11 743
Сега пуснах машината да меси тесто за локумки,че да видим къде се пресичат теорията и практиката! Simple Smile

# 395
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Да,маята се храни със захари,но не от рафинираната захар,която добавяме,а от захарите съдържащи се в брашното.


благодаря ти за подробното обяснение.

когато правя хляб в машината слагам захар, хлебозавод нямам... Joy нищо лично, купон да става

а да знаеш случайно защо в моята книжка с рецепти пише, когато правя черен хляб да добавя разтворима таблетка витамин С?
с какво витаминът спомага за пухкавостта на хляба ми. виждам, че си силна в химията за разлика от мен Wink

# 396
  • Мнения: 11 743
О,в химията не съм силна никак!Толкова ме мъчи 4 години,ама не знаех като кандидатствах,че всичко е химия,химия и пак химия! ConfusedАз мислех,ще готвя и ще ям! Laughing
Аскорбиновата киселина е подобрител,служи за заздравяване на глутеновия скелет на тестото.Така задържа повече газове и има по-голям обем изделието,което обичайно е проблем за черните хлябове.
Всъщност витамин С е аскорбинова киселина.Слага се на прах или може ампула от аптеката.И на баниците се слага,да може да се тегли тестото,да е жилаво и да не се къса.

# 397
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076


Аскорбиновата киселина е подобрител,служи за заздравяване на глутеновия скелет на тестото.Така задържа повече газове и има по-голям обем изделието,което обичайно е проблем за черните хлябове.
Всъщност витамин С е аскорбинова киселина.Слага се на прах или може ампула от аптеката.И на баниците се слага,да може да се тегли тестото,да е жилаво и да не се къса.
да знам, че е аскорбинова киселина. сега трябва да си призная, че слагам коя да е попаднала ми разтворима таблетка. хлябът все е ставал.  chef

в тестото за кори баба слагаше оцет Thinking

а колкото до глутеновия скелет, викам да го оставим затворен в машината, че не ми се разправя сега и с анатомия Joy

# 398
  • Мнения: 11 743
да,замислих се дали да разяснявам за глутена (от белтъчините се състои),ама много лекции станаха днес.Нещата са навързани и почне ли се край няма.Много терминология,много нещо.Е,не е чак толкова много,много е като за един ден! Wink
Оцета върши също добра работа в тази насока.Конкретно при черни брашна не се впущай,защото тяхната среда (киселинност,ензими и т.н.) е по-различна.
Уморихте ме да мисля,още малко и съм готова за държавен изпит! Laughing

# 399
  • Мнения: X
Отчет за днес:
Градинарският  хляб е страхотен! Просто невероятен!!
Предполагам, че има подобрители и разни други  -тели в брашното, но хляба става направо божествен!


Pina,   благодарско за ценното инфо!  bouquet

Последна редакция: вт, 07 авг 2007, 14:44 от Анонимен

# 400
  • Мнения: 11 743
Този легендарен градинарски хляб! CrazyПри първо посещение на Метро ще търся такава смес и ще я пробвам! Peace

След най-много час ще се отчета за локумките,ако не ги прецакам нещо междувременно... Tired

# 401
  • Мнения: 7 144
Пина, и аз съм ти много благодарна за инфото. На някои може да им се стори ненужно подробна информация, но за други любознателни (като мен  Mr. Green) е  добре дошла. Просто обичам подробностите и гледам да не си ги спестявам, когато са налице и наготово поднесени  Wink   Hug!

# 402
  • Мнения: 11 743
Зори,няма защо! Hug

Първите локумки ги попрегорих  ooooh!.....,ама който блее във форума!! Close

# 403
  • Мнения: 11 743
Ей ги на!Много са вкусни,макар да парят още...

# 404
  • Мнения: X
От известно време се чудя дали не могат да ми наложат бан за определени форуми.
Ще стана 100 кила ако продължавам да влизам в Готварския.

Пина, изглеждат... мммм...А-ха, да ги захапя от монитора...

Общи условия

Активация на акаунт