Важно - машина за хляб - 3 част !

  • 47 641
  • 535
  •   1
Отговори
# 405
  • София
  • Мнения: 2 129
Pina, и аз се радвам да науча това, което написа по-горе. Когато човек научи причините и логиката, по-лесно помни правила и хитринки.
А за захарта...ами щом едно време са си правили хляб от квас, дори без мая...а захарните бучки са били за подарък за децата...значи и днес може...

Тези дни за 2-ри път правя 1 измислена почти рецепта и не става зле:
брашно - ок. 600гр. (от които ок 200 бяло, останалото Грахам Техра и много малко - 2 с.л. царевично)
пшеничен зародиш - ок 2 с.л.
4 вида ядки (ръжени, овесени, ечемичени, пшенични) - 2-3 с.л., после смлени
бирена мая - 2 натрошени хапчета
соеви кълнове смляни - 2-3 с.л.
масло - 1-2 с.л.
сол - 2 ч.л.
кафява захар - 1 с.л. и малко отгоре
вода - 1 1/3 ч.ч.
суха мая - 3 ч.л.
Програма Пълнозърнест хляб, 1200гр, бърза.

Първият път маята беше 1 пакетче на Йоткер - 7 гр., но слагах с лъжичка и се оказа, че ми пълни 3ч.л. Спрях втасването 10-тина мин преди края и пуснах на печене, В средата малко се пукна, но спадна. Малко влажен, не суров.
Вторият път сложих 1 сл масло  малко кашкавал (2 стръгвания на рендето). Маята беше от турската - по 11гр. Този път при втасването стигна почти до капака, при печенето малко спадна, но се изкуших да изчакам. Доста по-пухкав от първия.
И двата станаха доста вкусни, и доста питателни, изяждаш 1 филия и си като с 3 купени.

# 406
  • Мнения: 2 012
pina, рецепатата къде е. Бе това да не е  неостаряващото тесто? На него ми прилича. Много обичам локумки, ама хич ме няма по тях  Rolling Eyes

ПП: А аз като Зори съм любознателна и с удоволствие те чета. Много си ни полезна значи   bouquet

# 407
  • София
  • Мнения: 3 002
Хайде де, никой ли не е правил царевичен хляб на робот Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 408
  • Мнения: 11 743
Брей,много комплименти днес,бе!Не съм написала кой знае какво...

То локумките като всички други кифлички,само дето пълнежа е локум - нищо особено няма!
Не е неостаряващото тесто,него не съм го пробвала още,поради мързел.Това тесто го импровизирах в бързината,не е нищо специално.Ако все пак някой смята,че ще му е полезно - ето:
12-13гр мая
около 50гр масло(имах останало и го бухнах)
50мл олио
щипка сол
около 50гр захар
брашно на око (да стане топчето в машинката)
250мл вода
всичко на програма месене на тесто,но го оставих да втасва само 40 мин,щото маята му беше повечко,пък и е топло горе долу.


П.П.Щом има такъв интерес,да си вадя книгите от училище и да почвам да преписвам,малко по-малко - да водя курс.... Laughing

# 409
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Моля Ви дайте ми рецепти за това как правите царевичен хляб на хлебопекарна. Търсенето ми не даде особен резултат и затова пускам темата, въпреки че явно вече е писано по въпроса. Благодаря Simple Smile

аз го правя без рецепта . 50/50 царевично и бяло брашно.
хлябът не ми харесва, защото става влажен и тежък.

в темата за хлебопекарните имаше май рецепта. в нета също има няколко...

http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/DESSERTS/bread/recipe_152.php

гугъл се справя с всеки въпрос, пробвай

# 410
# 411
  • Мнения: 11 607
Тук гледам,че жегите не ви спират за вкусотийки да правите........Хвала на такива хлебарки!Пина, училище, училище, ама гледай курса да е безплатен.....

asyalein удавих си мъката в един обикновен хляб,който чакам всеки момент да стане готов! Машинката не е изгубила тренинг!

Гербер, как си? Царевичния хляб става супер! Пробва ли го?

п.п. цаца не обичам Mr. Green

# 412
  • Мнения: X
Мама Цоцоланка,
добре завърнала се! Hug
 Как изкарахте морето?

# 413
  • Мнения: 952
Здравейте момичета,
бих искала да попитам някоя от вас месила ли е тесто за пица в хлебопекарната?
Искам днес да направя пица, но се чудя каква рецепта е подходяща.

Открих няколко из нета. Засега съм се спряла на тези:
http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … %D0%9E&id=127
http://store1.data.bg/gato/Recipe%20for%20Breadmaker.htm#_Toc102190830

Ако вие ми препоръчате изпробвана от вас ще ви бъда много благодарна

За малко да пропусна - Pina - страхотни локумки, направо ме засърбяха ръцете и аз да изпробвам рецептата ти.

Последна редакция: ср, 08 авг 2007, 13:02 от Ralfieta

# 414
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Ralfieta , моята рецепта е изпитвана многократно - много вкусно тесто става. Даже току що почна да втасва доза и половина, този път ще завъртя солени кифлички с нея. Ето я:

400 гр. брашно
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
3 с.л. олио
230 мл. вода
1/4 кубче жива мая.

Програма Тесто - при мен с втасването е 1 1/2 часа.

# 415
  • Мнения: 952
mari_eta    bouquet
И аз сложих в хлебопекарната доза и половина от твоето тесто. Много пухкаво и приятно се получи след като втаса. Сега първата тава пица се пече, надявам се и на вкус да е толкова хубаво тестото.
Благодаря ти много, по-късно се надявам да се похваля със снимки на пицата  Wink

# 416
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Ето ги днешните кифлички от тестото за пица - страшно мекички  и вкусни, с плънка от яйце и сирене и...вече ги няма Whistling.

# 417
  • Мнения: 2 012
В най-скоро време пак ще се развихря  Laughing

Кифличките са чудни.

# 418
  • Мнения: 952
Да се отчета и аз тестото за пица на mari_eta  е много сполучливо. Много ни хареса и го записвам като наше любимо.
Малко външния вид не ми се получи добре, защото някои попрепекох, но все пак ето снимков материал.
   

Понеже се бях притеснила, че няма да ни стигне това тесто, пуснах хлебопечката да меси втори път. Само че реших да пробвам друго тесто - това. То обаче остана и от него пробвах да направя сиренки, локумки и малки кифлички със сладко от боровинки. Получиха се добре и за утре закуската е уредена  Simple Smile
 

Още веднъж горещи благодарности на mari_eta

# 419
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Ralfieta , пиците и кифличките са страхотни! Браво Peace!

Общи условия

Активация на акаунт