O svatém Kamilu slunce má největší sílu. Мами в Чехия - 4

• 19 078
  • 287
  •   1
Отговори
# 195
най-после мога да честитя принцесата на мама Ради(нямахме интернет тези дни)

Ради - да ти е жива и здрава, пожелавам ви незабравими мигове заедно, такива които могат да се изживеят само от майка и дъщеричка, да папка и да слуша батко си

Аз все още съм бременна, гледаме да устискаме до идването на бабата - Неделя, и използвам момента да питам бърненки - къде спира автобуса на Груп? На Звонарка или пред Хотела?

Днес бяхме отново да ни слушат тоновете и беба така беше заспала, че чак на 3тото бутане я събудиха Hug, голяма поспалана се очертава да ми бъде, проблема е само че е още дребничка и сигурно няма да наддаде много, защото то не остана - съвсем на финала сме Sad

Ради - стискам палци всичко с документите да се оправи много скоростно и безпроблемно, то се е видяло, че проблеми може да има само и единствено в нашето посолство, но се въоръжете с търпение.И нас това ни чака много  скоро

Миленка - сложи си лентичка в подписа, тъкмо да следим кога иде и твоя час, много се радвам че сме повече бременелки сега Hug

Цунки на всички бебоци, да слушат мамите, че да имат повече време да пишат във форума Joy Mr. Green

# 196
Здрасти,

верно многостранно кво е това МВР Rolling Eyes Shocked
Миленке здрависме да--не кашлят и нямат сополи е верно кихат от време на време ама все пак това си е в реда на нещата--ако искаш ще изчакаме последната контрола в петък за Мая и щесе разберем да се видим другата седмица. На теб кога ти е термина?
Миленке /Бърно/-че колко е дребна госпожицата? Ти как си, квърното добре ли е?
Поздрави на всички
*С нетърпение чакам другата седмица Мая да тръгне на ясла--само да видим този път за колко Rolling Eyes

# 197
Здравейте набързо и от мен,

Ради,
честита дъщеричка - да ти е жива и здрава! Знам от опит че много ще те радва и ще те гущка и гали. Много, много дълги години да се радвате една на друга....
Милетче, рейса на Груп спира на Звонарка на станице 38, някой път идва на и с 2 часа по-рано, така че ако може майкати да ти кликне когато мине границата на Чехия. Веднъж ходих да посрещам една приятелка и отидох в часа когато трябваше да дойде автобуса и понеже го нямаше, питах на касите къде спира, а тя женицата жива ме ожали че автобуса бил заминал мн о о о го   отдавна. Но висчко е относително

Поздрави на всички мами и бебоци - пресни и бъдещи Wink

# 198
Привет на всички
да кажа само че майка ми миналата седмица пътува с Груп, в 6.30ч бяха в Прага Crazy а в Брно супер рано ще да са били...
Кажи на майка ти да ви звъни като минат границата  Peace

# 199
Radi, kogato ima6 vreme razkaji po-podrobno za cjalata tupa i bezkraina buma6tina po instituciite. pone za men, bi bili mnogo polezno da sum podgotvena predvaritelno kakvo me o4akva!!

Rumi, njama problem, neka vsi4ko da e ok na kontrolnija v petuk i Maicheto da ti e zdravi4ka. az imam o6te mnoogo vreme, termina posledno e opredelen za 26.10

Milenche, kak se 4uvstva6, koga o4akva6 golemijat den?

# 200
Хай на всички,

дейлиди....днес ходих във ВЗП /най-често използваната здравно-осигурителна каса за чужденци/и питах за вашия случай, та.....ако си вземеш от НОИ или НЗОК незнам кой точно ги издава в БГ-то формуляр Е106, който като осигурена в БГ-то ти дава право на пълна лекарска помощ тук, ще можеш само да се регистрираш във ВЗП и после спокойно да си ползваш лекарска помощ. Също така при наличие на заболяване--споменаваш, че имаш бъбречни проблеми--предполагам имаш документи за това--пак могат да ти издадат и някой и друг формуляр за съгласие, че те ще покриват разходите на чешката поищьавна. Много е важно обаче като ти издават какъвто и да е формуляр да пишат чешкия адрес, на който ще прибиваваш тук /затова върнаха докс на баба ми Sad/. Изобщо ще трябва да ги поразръчкаш в Бг-то обаче пък има реален шанс тук да не плащате ,защото в противан случай ще трябва да сключиш договор с поишьавната и всеки месец да плащаш--незнам колко е преди беше минимум 2000 за възрастен./месец.  Естествено, ако имате скбючен брак, нещата ще са по-лесни защото и теб ще те прикачат към осигуровкатана половинката ти.
По тоношение на детето--ако е признато от бащата и живее с него на един адрес /разбирай вписано в наемната смолва/--то тогава то ще бъде прикачено към неговата осигуровка като гражданин на ЕС.
Не съм убедена дали можеш давзимаш родичовски тук, при положение че детето не е родено тук, а и трябва да престанеш да взимаш майчинство в бг-то.
Надявам се да съм ти била полезна, ако искаш нещо друго да питаш можеш да питаш тук или на лични или пък през кю и скайп:))
Оки миленче ще се чуем другата седмица

Поздрави на всички.

# 201
Здравейте,
така както се очертава, ще трябва да чакаме майка по нощите, добре че се сетих да ви питам, че да знаем сега какво да правим Laughing

Миленка - ами чувствам се точно като на финала - тежка, трудно подвижна и изнервена, в очакване и пълна с притеснение, от болницата си мислят явно, че ще си нося бебето до коледа, щото все за през седмица ми дават часове, ма да видим Mr. Green. Термина ми е 1ви Октомври, твоят кога е?

Момичета, днес се очаквал температурен рекорд за Септември, ама няма да е в Бърно явно, не е чак толкова топло Mr. Green. Ели, закрихте ли летния басейн?

Руми, това за ВЗП  е много полезно и ще е добре ако става така, то това е единствената поишьовна, която има договори и може да осигурява чужденци, не че ние работейки не плащаме същите данъци като чехите де... Crazy

Поздрави на всички малки и големи Peace

# 202
момичета, аз отдавна бях питала, но май не ми отговорихте тогава:

Добре, какво ще стане ако не спазиме този 60дневен срок за регистрация на детето? Осигуровките ще бъдат прикрепени към тази на бащата, родичовския няма причина да не се даде, тогава? Във чуждестранната полиция ми казаха дори да снимам детето чак на 2-3 месеца, за да е с оформени черти на лицето, което означава, че не държат на този 60 дневен срок. Освен това преходния побит не е задължителен, т.е. може да се регистрираш, а може и да не се регистрираш, един вид е по желание newsm78

Просто се питам има ли смисъл цялото това търчане по посолства и учреждения и вас кое точно ви накара да спазите този срок? Thinking

поздрави Hug

# 203
Здрасти,

много интересен въпрос си задала миленче, що не се обазиш да питаш--но в интерес на истината--за да получаваш родичовски ти искат побит--задължително питат--нищо не можеш да получиш без побит, тъй като за тях се водиш все едно си приходящ, но пък не е задължително и да се бърза според мен--ако не разчитате много на родичовския разбирасе-ма си аслужава да питаш.  Преди беше друго, като граждани на трети страни Mr. Green/винаги много ми е било смешно това наименование/, трябваше задължигенода се спази ама сега Thinking я питай....
Иначе как сте?
Ние вече сме потвърдено от докторицата здрави Grinning

Поздрави

# 204
  • Чехия
Миленче,
 значи и на нас в цизинецката полиция ни казаха, че при тях няма такъв срок ( или че е 6мес., не помня  newsm78 ).
Това със двата месеца е измислица на ВЗП, до втория месец няма проблем и плащат всичко, ако дотогава  детето няма адресна регистрация в Чехия, остава без поищовна и трябва всичко да си плащате на ръка. Дори искат и да им се плати всичко което са платили за детето през първите два месеца.  ooooh!
 Не сме разпитвали по подробно, тъй като искахме да спазиме срока ( и успяхме  Mr. Green ), но дори и така детската докторка ни каза че не са и платили един преглед, че Вяра нямала регистрация и си мислели че няма да успееме на време, та ходихме да се разправяме. В същия ден разбрахме че не искали да платят и профилактичния УЗ на бъбречетата, та се разправяхме отново. След като им занесохме паспорта и адресната регистрация в Чехия, всичко се оправи, дори платиха УЗ-то.
 Във ВЗП-то са били единствените ни проблеми по чешките учреждения, обаче не могат да се сравняват с тези в посолството ни, там беше страшно. #2gunfire #2gunfire #2gunfire
Айде за сега ахой  Hug Hug Hug

# 205
ахойки,

ами аз ви зададох въпроса, защото познавам семейство, чието дете е родено в БГ, но майката и то са прикрепени към осигуровката на бащата и майката взема родичовски за 4 години, така както вземат чехите. Така, че явно няма проблеми с регистрирането, незнам от къде иде тоя зор във ВЗП, мен в бърненското ми казаха, че може да е към картата на бащата и няма срок за това Thinking

Ще питам скоро, надявам се Ради вече да ги е проучила и тя нещата, че гледам не е писала тези дни, кой знае колко й е натоварено.

Ванче, по повод тези бълбости със ВЗП се сетих, при гинеколога ми беше дошло момиче, което имаше проблеми с осигурителната картичка, беше издадена от друг район и някаква измислена компания. Но въпреки всичко той я прие, прегледа я и й каза да отиде след прегледа да си оправи картичката във ВЗП, а той ще отчете прегледа следващия месец. Та мисълта ми беше, че явно зависи от доктора и това дали е склонен на компромиси Peace

# 206
  • Чехия
Миленка, права си за докторите, ние с тях проблеми не сме имали. Не са ни искали нито стотинка, само ни казаха да си оправиме нещата във ВЗПто. 
 За прикрепването-да, става, но трябва да има адресна регистрация, а това означава и паспорт, което ти усложнява ситуацита, тъй като родените в БГ така и така трябва да имат паспорт, и веднага се регистрират след пристигането в Чехия. Ти ще получиш една "справа" от родилното и след това тръгваш с нея по институциите. Дано да е по-леко при теб.
 Ако ме чакаше сега същото, на другия ден след раждането бих пратила съпруга за роден лист и превода му. Проблема не е в срока от 60 дена. Проблема е че в БГ-то сроковете са дълги
 - за ЕГН и акт за раждане две до три седмици
 - за паспорта - според поръчката
 - времето за пътуване на документите до и от БГ. Ние ги пращахме с поща за документи със застраховка.

# 207
За прикрепването-да, става, но трябва да има адресна регистрация, а това означава и паспорт, което ти усложнява ситуацита, тъй като родените в БГ така и така трябва да имат паспорт, и веднага се регистрират след пристигането в Чехия. Ти ще получиш една "справа" от родилното и след това тръгваш с нея по институциите. Дано да е по-леко при теб.

Добре, но за да има регистрация в чуждестранната полиция се иска издадена картичка от ВЗП Naughty, а във ВЗП точно ми казаха, че необходимите документи са само Родния лист, картата(моя или на бащата) и договора за наем с името на детето вътре с родно число Peace, което само по себе си значи - след раждането първо се подновява договора за наем на имот, след това се ходи във ВЗП, след това се превежда родния лист и се вадят пълномощтни, бг ЕГН и паспорт и чак накрая - чуждестранната полиция
Права ли съм? Поне това последно ми обясниха по всичките институции по които минах съвсем на скоро
Което според мен обезмисля тази регистрация, след като няма срок за нея, а родичовския може да се вземе след приключването на матерската, т.е. когато детето е на 5месеца дори???
Дано да сме максимално ясни и полезни и за Ради и Миленка Hug

# 208
здрасти,
Миленче принципно е точно така както го казваш точно в същата  последователност, но.....в социалката искат побита да е уреден и който няма право на матерска, ще им апроблеми с взимането на родичовския, верно е, че тези 60 дни са проблем повече на сроковете в бг-то отколкото тук, мисля, че нищо няма да стане ако го просрочиш в момента, тъй като вече сме членове на ЕУ. Обаче практиката ми показва, че пустия му побит все се намира къде да потрябва и затова си мисля, че е по-добре да оправите докс в началото--верно е, че е натоварващо ама то не става по-лесно. Теб какво те притеснява този срок--в кроя на краищата и да го пропеснеш не е толкоз страшно--ние доведохме Мая юни месец, а тя получи виза чак октомври--пък не ни глобиха--а трябваше защото тожава по закон тя не можеше да пребивава повече от 90дни тук без виза. В интерес на истината колкото майки тук познавам всичкиса успели със срока, тъй че не се притеснявай--и да го изпуснете мисля, че няма да е проблем. Друг момент е, че ако не оправите в началото паспорта на бебето--после като решите да ходите до бг-то ще трябва да го направите--защото иначе посолствот тук трябва ди ви издаде пасаван и пак е ходене по мъките.

# 209
няма измъкване един вид, нали? Mr. Green Joy

не ме притеснява толкова срока, ами имам подозрения, че това бързане е наложено от нашето тъпо посолство, ама както и да е

разбира се ние ще гледаме да спазиме 60те дни, просто се питах ако не успеем какво ни чака newsm78
но хубавото е,че вече сме в ЕУ и познавам хора, които получават родичовски за деца родени в БГ, а итакива взели еднократните 17 500 за бг-ски граждани Hug Peace

Общи условия

Активация на акаунт