O svatém Kamilu slunce má největší sílu. Мами в Чехия - 4

• 19 070
  • 287
  •   1
Отговори
# 210
Здрасти банда

Миленке
на мен ми звучи логично това което пишеш, за ВЗП не искат паспорт, а за цизинецката - която може да почака и 6.месеца дори, а може и повече  Grinning
На теб матерска ти дават от работата, още преди да родиш детето, така че на първо време, няма да ти трябват док. за родичовска...

Това за еднократната помощ - е породни, и ако детето е родено в бг, направо ми се струва невъзможно да си уредят док. за да ги вземат... ама и невъзможни неща се случват  Mr. Green а гражданството е без значение и за породни, и за матерска, и за родичовски Wink
http://www.vyplata.cz/statnisocialnipodpora/porodne.php

Последна редакция: сб, 22 сеп 2007, 10:31 от Eli_cz

# 211
  • Чехия
Привет извинявам се , че пак е връщам към темата, ама при нас от цицинската не ни искаха картичка от ВЗП...и там бяхме първо преди да идем в пойщовната...взехме си регистцията и после картичкaта.   Crazy
 Rolling Eyes
Разликата може да идва от там , че ние имаме тървали побит...просто нямам представа, но в полицита искаха само,бг паспорта,  роден лист и документ че Вяра има къде да живее.
Не са се интересували дали има картичка или каквто и да е докумет от ВЗп..
През времето което тя намаше пас, имаше само едно листе от ВЗП( за пред дедката ни), че осигуравана, но там не се водеше като бебе с Т. побит а като бебе на родители от трети страни и числото на пойщовната и не съвпадаше в това на родното число...после като взехме побита и я записаха под родното число.

Последна редакция: сб, 22 сеп 2007, 12:26 от ivalex

# 212
Zdraveite vsi4ki.Po princip maičinstvo i detski se vzimat ot tam kadeto si pla6tal osigurovki/pone na men taka mi kazaha/,no tova be6e minalata godina.Sega ne6tata sa malko po drugi.Pasportite na men mi gi iskaha v socialkata i do sega iskat vsjaka smjana na adres,nova viza ili travali,prosto vsjaka promjana da znajat.Sroka mislja 4e e važen za soc.Na men mi kazaha 4e v srok ot 3 meseca trjabva da podav vsi4ki dokumenti tam za da vzema porodnite.Ako go izpusna posle e kasno,a tezi pari spored men ne sa za izpuskane.A na informacijata na cizincka policija ne može da se vjarva.Nie v edin i sa6ti den pitame za edno i sa6to ne6to i polu4ihme dva rali4ni otgovora.A i drugi poznati se oplakvat.Moi poznati koito ne znaeha ni6to za tezi prihla6ki v ciz.policija bjaha izpusnali sroka ot 60 dni i pri slu4aina konrola na ulicata na ženata i deteto im složiha zakaz,mislja 4e za 6 meseca,no tova be6e minalata godina.Mai vsi4ko zavisi na kogo 6te pobadne6 i kak se e sabudil sutrinta.No nie bez problem i nikakvo barzane spazihme vsi4ki srokove,taka 4e njama stra6no.Na mnogo problemi sme imali v posolstvoto.Lek den ot men. Hug
P.P:az vzeh ot tuk porodni,no i v BG podadoh za ednokratna pomo6 za6toto decata sa BG-graždani i imat pravo na tova.

# 213
май май наистина зависи на кого ще попаднеш по институциите, но това не бива да ни учудва, понеже в БГ са още по-неясни нещата Mr. Green Peace

доколкото знам за да си вземеш тези 200лв еднократна от БГ трябва да подпишеш декларация, че ще отглеждаш детето в БГ, така ли е Доре? А тук дават на чужденци тези еднократни пари, защото са подписали, че в БГ не са си взели тези 200лв, правото им на еднократна помощ не се губи, нали ще отглеждат детето в Чх Peace

значи каквото и да си говорим, има много варианти и най-добре ще е да се спази срока, още повече като сме без трвали, а и като си знам късмета Mr. Green

Поздрави на всички и цунки на мишковците, аз утре посрещам майка и вече ще ми е лекинко на  душата Hug

# 214
Здрасти,

пак по темата за срока--този срок от 60дни не е от ВЗП, в закона престой на чужденците в цидинецка го пише този срок--независимо от това дали си гражданин на ЕУ или такъв на трети страни. верно е, че  преди беше по-важно да се спази, но....кво да ви кажа по-добре да се оправят документитете. Така, че в интерес на истината този срок изобщо не е наложен от посолството--тях хич не ги интересува кога ще регистраш--щото важно е за теб да имаш документи, но пък и не правят нищо зада свършат по-бързо нещата.
Иначе и с дораа съм съгласна, ако искате инфо от цизинецка на място и ако може на деня вършете това, за което сте питали защото верно дават различни отговори, просто кой как тълкува закона и късмет на кой ще попаднеш--при нас за едно и също нещо две служителки са реагирилаи по коренно различен начин--едната ни върна докс щото сме нямали три документа, другата изобщо каза, че са и нужни--тъй че въпрос  на късмет. Единственото кофти е, че окйто не е от Прага трябва в макс кратък срок да се донесе до тук с бебето и изобщо доста тъпо, че неможе с пълномощник дасе издаде пълномощното, ама кво да правим  и ние скоро ходихме цялата фамилия бабар с децата да вадим пълномощни--голяма лудница вдигнахме Laughing
Роздрави на всички

Последна редакция: сб, 22 сеп 2007, 18:08 от vihronrav

# 215
Na men mi kazaha 4e v srok ot 3 meseca trjabva da podav vsi4ki dokumenti tam za da vzema porodnite.
Porodné je dávka, kterou se matce jednorázově přispívá na náklady související s narozením dítěte. Při poskytnutí dávky není zkoumán příjem rodiny a je možno o ni zažádat v průběhu 1 roku od porodu, poté nárok zaniká.

O porodné se žádá na příslušném úřadě Státní sociální podpory - v místě trvalého bydliště. Doba jeho výplaty se liší (dané místem) - obecně se dá říci, že vyplacení trvá týden až měsíc.

Při podání žádosti potřebujete vyplněný formulář, váš občanský průkaz a rodný list dítěte (případně jeho ověřenou kopii)

Pokud jde o výplatu porodného, v případě, že porod proběhl v zahraniční, záleží na více faktorech - trvalé bydliště matky a taky zda je daný stát členem EU.
http://www.miminko.estranky.cz/stranka/porodne

С други думи искам да кажа, че всеки си говори кой каквото си иска по институциите, преценяват те на място, на око и тн  Crazy
Срока за породните е 1.год., от деня на раждането  Peace
Това дори мисля че го пишеше и на самите формуляри Thinking

# 216
Банда
къде изчезнахте?

Аз сега ровя по нета за витамини за Емката, гледам има и доста видове и с Еханицея, та може и от тях нещо да пробваме...

Как я карате?

# 217
  • Чехия
Eли, привет такова чудесно време се задържа, че не се прибираме в къщи..Вчера ходихме в гората за за гъбки и имаме дори намерихме 4 ядливи и безчет ядовати. Та ето какво улови нашата скромна камара.
http://ivalex.multiply.com/photos/photo/35/2
Днес само закусвам и тръгваме пеша с бъгито и Верето към Връхлаби..
Прекрасна седмица от нас.  bouquet

Ели, вие май имате вече нет?  Party

Последна редакция: пн, 24 сеп 2007, 10:38 от ivalex

# 218
O да да, имаме вече нет, то май сте разбрали де  Sunglasses
Като гледам бая големи мухоморки сте намерили вчера, надявам се че няма да ги пържиш довечера за Мишо  ooooh! Mr. Green

# 219
  • Чехия
Хаха в никакъв случай на Мишо не..ама някой от комшиите може.. Те са си заслужили една ,,поржадна смаженица,, с такива, че само ме ядосват имат голямо куче и от него не мога да си простирам спокойно ..  Close
Вчера даже ми се скараха е съм  била бъзла , и че не трябвало да им затварям кучето в градина..а какво да го правя да го ставя да скочи на мен ли? Tired  Та така ..оплаках се ама нещо ме ядосаха.

# 220
здравейте мамита Hug

на линия съм, но майка ми дойде и с нея цял ден по разходки и пазаруване, гледам да се пораздвижвам, пък вече когато реши бебка да излиза - тогава, имаме си помощ Mr. Green

Ванче, такива красиви гъбки не съм виждала никога на живо, вие сигурно доста разбирате от гъбарство, нас никакви ни няма и затова гъби само опаковани Mr. Green
Това за кучето - много неприятно, ние нашето куче сме го възпитали добре(да се похваля) и въпреки това, винаги се съобразявам да не ходи по хората и да им нахалства или да ги душка, ама то си е до възпитанаието на човека, не  е  до кученце #2gunfire

# 221
ЗДРАСТИ БАНДА!
Много кофти времето...
Миленке
ако тия дни родиш, нищо няма да изпуснеш  Wink Grinning очертава се и по кофти да става ...пак  Rolling Eyes

# 222
Хай хай,
 и аз да се запиша:))--два дни преинсталираме ПС-то и най-накрая се преборих днас окончателно да го настроя--ма сигурно са му били бая червени ушите на Билгейтс тези дни Wink.
Вече сме здрави и тъкмо като затръгваме на ясла времето се развали....да видим колко ще издържи на ясла Маята здрава.
Ели по въпроса с ехинацеята--аз давам на Мая Герисан, носят ми го от бг-то --това е разтвор на кръвен здравец. Подобно е на ехинацеята--много ми го похвалиха мои познати от Бг-то с малки деца ама да видим дали ще има ефект--пие го от края на юли, казват, че трябвало да има насищане...ще видим. Сега много хвалят по форумите цитосепт--пак в бг-то тук нищо незнам..май ще трябва да се престраша и да влезнав някой чешки форум Shocked
Стискайте палци Мая да е здрава по-дълго време.
ААА и щях да забравя да се похваля--Влади проходи wavey newsm68
поздрави

# 223
ООО ИСКРА П
Добре дошла, гледам и ти си Пражска мама, защо само четеш, и скачай в кИУпа  Mr. Green

Днес купих някакви капки с еханицея, за деца над 3г. стават, ама пише 40%алкохол съдържат  Shocked но това го видях чак в къщи разбира се  ooooh! това вместо ракия за гости май ще го разливам  Crazy

# 224
ха ха Ели, ти по-добре давай по една ракия вечер за загряване, с тия бонбони после ще трябва да търсите и зъболекари Mr. Green

и тук е много студено времето, днес бях на лекар и с моето високо кръвно ако не родя до понеделник ще ме приемат в болницата и вторник се обебвам, стискайте ми палци да ме боли мъничко, даже хич и да имам здраво и дебело бебче Praynig Praynig Praynig

поздрави

Общи условия

Активация на акаунт