Раждане вкъщи - какви са ЗАКОНОВИТЕ и практически подробности в БЪЛГАРИЯ?

• 29 498
  • 250
  •   1
Отговори
# 225
Поздрави, поздрави! Oще едно бебе родено в РОДНИЯ си дом. bouquet

Малко късно разбирам, на море сме.

Още една смела майка и безстрашен баща! Нека синът ви расте силен, здрав и да взима безупречни решения като родителите си!

Татко-акушер

Последна редакция: вт, 12 авг 2008, 19:03 от Ludmil

# 226
Сега ми е смешно, ама до петъка хич не ми беше весело. Та, в петък си получихме най-сетне удостоверението за раждане и ЕГН-то. Вече сме граждани, бъдещи данъкоплатци  Mr. Green
Документите за удостоверението подадох на 08.08., самото удостоверение носи дата 14.08., но аз го получих едва на 22.08. Явно комбинацията от августовска жега и БГ администрацие е равна на седмица и повече протакане....
НО, важното е че имаме докИменти  Grinning

# 227
Поздравление за новото гражданче на РБ

Радвам се като гледам, че сте успяли да преборите бюрокрацията

# 228
Да родиш в къщи си е напълно законно , да извикаш помощ, ако ти потрябва също и  ако ти откажат , то тогава те нарушават закона. Никой не може да те принуди или задължи да постъпиш в болница по време или след раждането, както и бебето. За ретистрирането на бебето си има ред  и никой не може да ти отнеме правото, а дори са длъжни да впишат бебето. В разказа си в началото на темата за нашето домашно раждане съм писала, в постовете си също и в темата за законовите разпоредби също. Който има интерес може да провери.

# 229
Така е, pepita. Законът за здравето дава права на майките, но не им вменява задължения. Както писах по-рано, почти смешно ми стана, че в бланката на съобщението за раждане първата опция за място на раждане е дома, полде здравно заведение и накрая друго. Има също опции дали раждането е станоло в присъствието на акушерка/лекар, в присъствите на други хора, или никой не е присъствал. Същите опции ги има и в здравна книжка за детето. И въпреки че в законите са предвидени всички възможни случаи и е описано какво и как се прави, все се намира някой всезнаещ администратор да ги тълкува спрямо собственото си разбиране за нещата! Добре че има и свестни, разбиращи хора! Simple Smile

# 230
А тази акушекра Клер, да не е тази, която в момента гостува на "Часът на мама" ?

# 231
А тази акушекра Клер, да не е тази, която в момента гостува на "Часът на мама" ?

И аз това си мислех  newsm78 newsm78

# 232

Да, тя е.

# 233
Същата Клер е  Grinning Само дето предаването беше на запис - тя беше в БГ в края на юни и ще идва пак юни догодина.

# 234
  • Анкх-Морпорк
Поздравления, Мег!   bouquet
Да ти е живо и здраво бебето!

# 235
Поздравления и от мен, много се впечатлих от разказа!
Как все пак кръстихте детето?

# 236
  • Пловдив
Поздравления да ти е живо и здраво бебчето!  bouquet

# 237
Анджи и аз да ти благодаря за темата  Hug
Когато за първи път чух за неасистираното раждане на сина на Людмил, преди години от вестниците, си помислих, че това са някакви ненормални хора Simple Smile Към днешна дата вярвам, че са взели правилното решение и че прекалено много сме започнали да бягаме от природата, живеейки с убеждението, че "сме велики и можем и знаем всичко". Твърдо съм убедена, че ако човек си мисли и дори вярва, че по време на раждането би могло да има усложнения, то те неминуемо ще настъпят. Не ми се спори, не ми се обяснява.
Тъй като родих със секцио Мартин, спорен е въпросът дали имаше нужда или не, а ужасно ме е страх от болници и операции започвам все повече да се замислям за раждане у дома, когато се решим за второ. До тогава искрено ще се надавам някоя Варненска мама да е минала по този път, за да ми държи ръката, че мъжът ми ще припадне още на първия напън  Laughing
Ако пък случайно успеем да променим до тогава статуквото и на "алтернативното и природосъобразно" родителствуване започне да се гледа не като на нещо ненормално и неМорално спрямо детето ще е истинско чудо.  Готова съм да помагам с всички сили за да започнат да се променят нещата  Peace

# 238

Ако пък случайно успеем да променим до тогава статуквото и на "алтернативното и природосъобразно" родителствуване започне да се гледа не като на нещо ненормално и неМорално спрямо детето ще е истинско чудо.  Готова съм да помагам с всички сили за да започнат да се променят нещата  Peace

Няма да е случайно  Wink И ние сме замразили проекта "трето човече", докато се поизбистри ситуацията и стане поне алтернатива, а не "лудост" раждането вкъщи. 

Анджи, а твоето раждане мина ли? Simple Smile

# 239
Meg, браво!   bouquet
Аз все се канех да те питам, четейки постовете ти в други теми и съдейки по тях за отношението ти към нещата, къде си раждала, а то каква била работата...  Laughing
Поздравления!!!!!

Общи условия

Активация на акаунт