Раждане вкъщи - какви са ЗАКОНОВИТЕ и практически подробности в БЪЛГАРИЯ?

• 29 528
  • 250
  •   1
Отговори
# 60
Присъствие на бащата се допуска само във ВИП зала, която се заплаща. Естествено, че ще трябва да си платиш за подобно нещо. Няма как да стане иначе. Това за пъпната връв и да не се мие веднага не го разбрах. Защо да не се мие?  

# 61
значи наистина бащата може да присъства но според мен трябва да не е някои които му става лошо от малко кръв както са повечето мъже аз се чудя ако те трябваше да раждат как шяха да издържат.

# 62
Анджи това го има вече, случва се в Св. София (бивша Т. Киркова), само че разбира се се заплаща- само избора на лекар ти е 500лв, с таткото още 100лв.+100 за ВИП зала щото таткото не може да присъства в общото родилно все пак, ако искаш и във вода да си още 250 лв (но тук отпадат 100 за ВИП залата), иначе казано раждането ще се върже на около 700- 850лв.

Зина имах предвид лекар дошъл у дома да ми помогне да речем, явно трябва да има свидетели от болницата. Ако зараждам бързичко и извикам бърза помощ, и понеже са много "бързи", дойде лекаря и види че съм родила, но откажа да ида с него в болницата, какъв свидетел е той тогава? Ето ти разлика. Той не е видял раждането дефакто, но такива майки отиват в болницата и им слагат АБ, но никой не им взима децата за ДНК или за дом за сираци до уточняване на еди си какво там. А това което не става с пари става с много пари, точно големите свинщини и гаври стават с помощта на поставените лица с меродавно мнение и дума.
Освен това, детето има права, майката също, няма начин ти казвам да дойде някой да ми вземе детето,просто няма. Няма да хапя никак,няма да е нужно, новороденото ми ще се нуждае от мен и никой не може да ми го оспори, още повече че няма такъв закон! А тези криминални истории са твърде интересни, но доста пресилени. Никой няма право да отделя новороденото от майка му. А ако толкова има съмнения за подобно престъпление, то проблема няма да се реши по начина посочен от теб, детето в дом и т.н.
Разбирам загрижеността ти, дори съм благодарна на вариантите които подаваш, така се осмислят или отпадат някой проблеми за които не съм мислила. Не само аз мисля така, доста сме майките помислили и обмислящи този вариант, само че не пишат тук. Освен това имаме
вече няколко такива случая. съвсем пресни и със прекрасен завършек.
Това за миенето и пъпната връв го има подробно в другата тема.Общо взето последната кръв от плацентата се изтича за около половин час, а е твърде ценна за бебето, понеже неговата кръвна маса е около 300гр, всяка капка е живот. Обикновено се бърза, за да се ползва от банките, но се ощетява бебето. А мазния слой го предпазва от външната среда за известно време, защото 9 месеца е било в стерилна среда и вода, освен това го топли.
lady_1 на бащите на които им става лошо се препоръчва да стоят до главата на майката, не между краката и Grinning  А и принципно това решение го взимат двамата. Аз на моя съпруг му пусках филми с раждане да се подготви и да реши наистина ли иска, като му поясних че има разлика да гледаш нечие раждане и раждането на собствената ти съпруга.

# 63
Друга ми беше идеята, аз това за бащата, че срещу 100-200 лв. може да присъства го знам от преди 2 години като раждах. Идеята беше, дали ако някоя майка (като мен  Rolling Eyes) се изтипоса с хиляда изисквания как нещата да станат по нейния начин, и то малко извън общоприетото, дали няма да я гледат "на кръв" докторките?! Първия път раждах без уговорки и плащания за избор на екип, ако втория е в болница пак ще е така. Първия път държах всичко да е естествено, без упойки, системи и инжекции - и да ви кажа те се нацупиха, и се държаха враждебно, освен едни по млади акушерки. Ако втория път поставя още 5 изисквания - каква ли ще е реакцията? А момента на раждането не е най-подходящия да "воюваш" така да се каже с докторите кое как да става и да им държиш сметка. Някак си не си съвсем във форма за това.

Мери, мерси, че си обясненила вместо мен за пъпната връв и мазния бял крем по бебето. В интернет има още много инфо по въпроса.

# 64
   Записвам се, за да чета и да ви поканя при швабите - няма да имате проблеми. Wink
   Анджи, за да поставяш изисквания в момент, в който не си съвсем във форма, ти трябва човек,
който да е плътно до теб и да гледа всеки в ръцете и да те пази!! Най-добре съпруг, майка...

# 65
Ако зараждам бързичко и извикам бърза помощ, и понеже са много "бързи", дойде лекаря и види че съм родила, но откажа да ида с него в болницата, какъв свидетел е той тогава? . [/color]

Никакъв. Той няма нищо да удостовери щом отказваш да отидеш в болницата. Той е длъжен да те заведе в болницата. Ако откажеш - си поемаш и отговорността и последствията. Ти какво си мислиш, че ще ти даде епикриза ли? Щом отказваш хоспитализиране - оправяй се. Няма да те завлачат по стълбите я. Ще подпишеш отказ от лекарска помощ и толкова. Въпросът е защо викаш линейка, щом не искаш да ходиш да раждаш в болница? Малко тъпо ми се струва. Ей така да ги разходиш хората ли? Те у вас нямат право да запишат детето, защото детето не го записва лекаря, а го записва служител на общината. Има си в болниците по една такава.

Идваш ми малко нанагорно с тези твои писания. Спирам да чета. Така или иначе нямам намерение да се връщам в каменната ера и да си раждам в пещерата. Който го влече - да го прави. Но съветвам всички първо да се консултират с адвокат, който в последствие да придвижи регистрацията на бебето, за да няма изненади. Защото да не видиш как майка се отделя от новородено като стой та гледай. Хим никой не те пита ти какво мислиш по въпроса и кой от какво има нужда. Само да има съмнение, че не си му майка - си го взимат като едното нищо. Нямали право....друг път.

# 66
Зина не вярвам това последното да го пишеш от опит, звучи ми като твое мнение. Майките решили да постъпят така се запознават не само с анатомията си, с процеса на раждане от всички страни, тренират тялото си, вслушват се в инстинктите си, в тялото си, четат и учат много и дълго, обмислят плюсове и минуси, не са пещернячки в никакъв случай. Избират най- доброто за себе си, което не значи най- доброто за теб или друг. Малко е нередно да се определя даден метод за еди си каквъв, при положение че човек не е запознат с елементарното в случая дори. А и темата тук не е за и против! Не е и нужно да се убеждават майките какво би могло да се случи (според някой), тук само се споделя и обмисля.
Анджи, точно това казах, че е възможно да идеш със списък изисквания и те да бъдат спазени, но цената е това което написах, за жалост. Другия вариант за това е да не подпишеш информираното съгласие при приемане в болницата, тогава са длъжни да те питат за всяка манипулация и всяко действие свързано с теб или бебето ти. Както ще постъпя аз ако не успея да стигна до Т.Киркова, отношението вероятно няма да е толкова топло, но аз имам нагласа и няма да се впечатля, при всички случаи така ще си спестя окситоцина, абокатите, клизмата (ще си я направя сама у дома), катетъра (нищо че раждах нормално, навряха ми го), отнасянето на бебето в детска стая за 2 часа, и още и още...

# 67
Мери, аз пиша точно защото не е за или против темата. Темата е за законовите подробности. И аз точно тях споделям. Защото законът е безпристрастен. Разбираш ли? Твоите емоции не важат. Гледат се фактите. Как можеш да докажеш, че това дете е твое? Помисли си. И като те питат защо 5 дни не си отишла в болница как точно се обясняваш?
И не, не е мое мнение. Не знам дали знаеш, но ако едно дете бъде дадено за издирване и бъде открито, първо се правят ДНК тестове, преди да се върне на родителите. Знаеше ли го това? Вероятно не. Но децата не са по право на този, който твърди, че им е родител. Ако раждането не е станало по регламентирания ред, може да има проблеми. Не казвам, че задължително ще ги има. Просто предупреждавам майките, докато се вслушват в тялото си, да направят и една консултация с адвокат.
Аз поне разбрах, че в тази тема се събира информация относно евентуалните проблеми, които могат да възникнат. И аз предупреждавам за едни такъв.
Не виждам с какво това толкова ти пречи. 

# 68
В никакъв случай не ми пречи, дори ти благодарих!   bouquet Само дето на моменти вложи и лични мотиви, нямащи общо със закона, за това коментирах. Изобщо не искам и не се заяждам или нещо подобно, просто не се съгласявам с някой неща.
Не разбрах обаче друго, как така дете родено у дома (по много причини може да стане това) но отишло в болницата след това е доказано дете на майка си, пред дете родено у дома, но с отказ на майката да отиде в болницата? Ако ще се сменя дете то не е нужно много време за това.
А как бих се оправдала за 5 дневното си закъснение ли? Именно с това, че по закон ще надупчат детето ми, ще се слага АБ, ще се бие тетанус и подобни лудости с които не съм съгласна. А след 5-я ден вече тези процедури не се налагат.

# 69
Е да де, но ти така ще признаеш, че умишлено си нарушила закона. Защото имунизациите в България са задължителни. И не можеш да кажеш, не го заведох, защото не искам да му правят имунизации. Ти нарушаваш закона. Трябва да измислиш друга причина за пред социалните....

# 70
Добре, ако не отрека имунизациите? Ако се съглася на тях, само че с малко отлагане ще са всъщност?
Или друго, ако извикам педиатър у дома на следвашия ден да речем, той може да сложи имунизациите, разбира се няма да ме закара на сила в болницата. Или смяташ че е длъжен да ме заведе? И че може да откаже имунизациите ако му откажа? Тогава не аз съм отказалата се.

# 71
Педиатърът е длъжен да алармира за случая и ще ти се домъкнат едни социални работници.......Ти си длъжна да отидеш до болница до 5 дни след раждането. Трябва да имаш причина да не си го направила, разбираш ли? Когато отидеш да го регистрираш това дете, ще те питат защо не си отишла в болницата. И ти трябва да обясниш нещо, което не може да е " За да не му правят имунизации. "

# 72
Разбирам. Благодаря!

Друг вариант: отивам в болницата, но не позволявам АБ и тетанус нито отделяне на бебето от мен, до колко е възможно, реално изпълнимо и законно това? Ще ме приемат ли?
И това трябва да е за едното узаконяване. След това да речем се подписват нужните документи за отказ от мед. грижи/услуги, и си заминавам  Thinking

# 73
Не. Имунизациите са задължителни. Мисля, че е допустимо да извадиш съдебно решение да не се поставят имунизации, но дори и в това не съм сигурна.
Колкото до отделянето на бебето от теб, мисля че само във ВИП стая можеш да имаш такива претенции. В общите стаи си има болничен ред, който се спазва. Ако правилникът на болницата не позволява децата да са при майките, не можеш да настояваш за нарушаване на правилника. Можеш да си платиш за ВИП стая и там да си си с детето ( аз така направих ).
Ти сама за себе си можеш да откажеш болнична помощ, но за детето не можеш да не разрешиш имунизации. В болницата са длъжни да му поставят такива и ако не го направят, те са в нарушение.

А това е за 5 дневния срок за уведомяване

Чл. 43.  (1) Всяко раждане трябва да се съобщи писмено и да се обяви устно в срок 5 дни, като денят на раждането не се брои.

# 74
Говоря само за тетануса, другите имунизации да речем ги слагат, имам предвид не позволявам само тетанус да сложат.
За ВИП стаята е ясно, макар не на всякъде да ги има (тук например са мираж).
И друго не разбирам, как така майката отговаря за себе си но не и за детето си?
По тази логика защо ми търсят отговорност когато Стоян не отиде на училище? Да се оправят учителите тогава.

Общи условия

Активация на акаунт