Раждане вкъщи - какви са ЗАКОНОВИТЕ и практически подробности в БЪЛГАРИЯ?

• 29 590
  • 250
  •   1
Отговори
# 75
Ти си отговорна за детето си. Но болницата също има отговорности по отношение на това дете. Както и в последствие педиатъра. Ако педиатъра не поставя имунизациите, той също е в нарушение. Щом детето е там, те са длъжни да изпълнят това, което законът им вменява като задължения. Никъде не съм казала, че не си отговорна за детето. Къде прочете такова нещо? Казвам, че не можеш да забраниш да се направи нещо, което по закон трябва да се направи. Защото така лекарите стават нарушители. И те ще понесат последствия.
То точно за това има задължение да отидеш в болница. Защото имунизациите са задължителни. Двете неща са свързани.

# 76
Добре, но след като майката подпише че не е съгласна и поема отговорност значи болницата се оневинява. Въпросът е ще приемат ли майката с бебето при това положение? Говоря само за отказа от тетанус и АБ, да повторя пак, не за всички имунизации!

# 77
Няма такъв документ. Не можеш да подпишеш, че не си съгласна на имунизации. Имунизациите са задължителни и ти не можеш да подпишеш, че не си съгласна. Можеш да се откажеш от болнична помощ за теб самата. Не можеш да подпишеш, че не си съгласна на имунизации за детето. В България имунизациите са задължителни по закон и не се изисква съгласие на майкта за поставянето им. Не нам как по друг начин да ти го обясня. Просто легален начин да избегнеш имунизациите няма.

# 78
Визираш тетануса като говориш за имунизации в случая, така ли? Който се смятал за задължителен при раждане извън болничното заведение (не съм убедена, така разбрах от майки тук).

# 79
Аз нещо не разбирам. Ако родиш в болница, няма да му слагат тетанус. Ако не родиш в болница, явно е задължително ( аз не съм проверявала, но щом майките тук са ти казали, сигурно е така ). Ти искаш да не му слагат тетанус и затова няма да родиш в болница. Нещо се обърках.
Ако родиш в болница му правят БЦЖ и Хепатит. Тетанус не правят. И щом ти нямаш нищо против тези две ваксини, тогава защо не искаш да ходиш в болницата? Не разибрам. Тетанус се прави, комбинирано с Дифтерия и Коклюш, чак на втория месец.

# 80
Няма такъв документ. Не можеш да подпишеш, че не си съгласна на имунизации. Имунизациите са задължителни и ти не можеш да подпишеш, че не си съгласна. Можеш да се откажеш от болнична помощ за теб самата. Не можеш да подпишеш, че не си съгласна на имунизации за детето. В България имунизациите са задължителни по закон и не се изисква съгласие на майкта за поставянето им. Не нам как по друг начин да ти го обясня. Просто легален начин да избегнеш имунизациите няма.

ZinaSt, мисля, че срещу подпис може да се откаже.

Последна редакция: пт, 07 сеп 2007, 09:52 от Анджи

# 81
В България имунизациите са задължителни по закон и не се изисква съгласие на майкта за поставянето им.
Това съвсем не е така! Можеш да подпишеш отказ.
Ако на мен ми пука какво влиза в тялото на детето ми, няма как да разреша каквито и да било интервенции без мое съгласие, няма как да стане, ако не искам. Как така някой друг ще решава такива неща? Та това е главната причина да не искат жените да раждат в бг-болница.
От кого зависи тези законови глупости да се променят??

# 82
Относно доказването, че бебето е на майката... Може ли да се снима раждането и първите часове на бебето и това да е доказателство, че тя е майката и детето е нейното дете? С цел при евентуални проблеми да не се чака ДКН теста (който май не е от бързите)...

# 83
Няма такъв документ. Не можеш да подпишеш, че не си съгласна на имунизации. Имунизациите са задължителни и ти не можеш да подпишеш, че не си съгласна.
Разбира се, че може.  Всичко може. И ти, като юрист, би трябвало да го знаеш. Wink
А пък дали има такъв документ или няма, въобще не е грижа на родилката. Административната работа да си я свърши болницата.

Мери , попитай в тази тема:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=144101.0
Има много майки, отказали тези ваксини в болницата.

Успех!  bouquet

# 84
Аз нещо не разбирам. Ако родиш в болница, няма да му слагат тетанус. Ако не родиш в болница, явно е задължително ( аз не съм проверявала, но щом майките тук са ти казали, сигурно е така ). Ти искаш да не му слагат тетанус и затова няма да родиш в болница. Нещо се обърках.
Ако родиш в болница му правят БЦЖ и Хепатит. Тетанус не правят. И щом ти нямаш нищо против тези две ваксини, тогава защо не искаш да ходиш в болницата? Не разибрам. Тетанус се прави, комбинирано с Дифтерия и Коклюш, чак на втория месец.

Тетануса се слага (на бебето и майката) само ако раждането е станало извън болницата. Желая да избягна болницата по ред други причини (ваксините са една никаква дори), описани всички в другата тема (спокойствие, тишина, полумрак, без интервенции, без бързане, или иначе казано както го е измислила природата, далеееч по различно от реалността в болницата).
Развихме разговора в тази насока, защото твърдиш че детето трябва да се узакони от лекар до 5 дни и то възможно най- скоро след раждането, за да не се налага разследване чие е детето и т.н. Просто вмъкнах варианти които ми минаваха през главата в момента.

# 85
Amarena благодаря! Не бях се сетила за тази тема! Hug

# 86
Няма такъв документ. Не можеш да подпишеш, че не си съгласна на имунизации. Имунизациите са задължителни и ти не можеш да подпишеш, че не си съгласна.
Разбира се, че може.  Всичко може. И ти, като юрист, би трябвало да го знаеш. Wink
А пък дали има такъв документ или няма, въобще не е грижа на родилката. Административната работа да си я свърши болницата.

Мери , попитай в тази тема:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=144101.0
Има много майки, отказали тези ваксини в болницата.

Успех!  bouquet

Да, добре. Всичко може....

# 87
Здравейте! Отдавна не бях чела толкова интерена и интригуваща тема.
Споделяла съм неведнъж, но и аз съм привърженик на домашното  раждане.
Проблемът е, че предпочитам до мен да има поне 1 акушерка, ако не докторица, но тук в БГ те не са обучени да се справят с такива ситуации, нито знаят куп техники, които заместват епизиотомоята или системата с окситоцин. Първо трябва да се направи курс за доктори и акушери по Домашно Раждане. Дори и услугите им да са частни, това ще стане популярно.

Зина, Мери, направо ме хвърлихте в тъч с тия сценарии - беше удоволствие да ви чета.
По въпроса за свидетелите, Зина, какво ще кажеш за снимки или видео по време на раждането?  Grinning

П.П: Предлагам да направим петиция, регламентираща неуредиците и полуляризираща Домашното раждане. Кой ще се наеме да я напише и какви клаузи точно да включва тя. Давайте идеи!

Последна редакция: пт, 07 сеп 2007, 16:50 от infinity

# 88
Аз мисля че най- напред майката трябва да има информиран избор в болницата, а не когато изяви някакви претенции да я гледат враждебно, да я стресират с крилати фрази  или с мрънкане и обсъждане все едно не е в стаята, каква е и що е, и то отношение породено от  смелостта й, опита й или информираността. Омръзнало ми е да ме смятат за безгласно същество като потърся медицинска помощ.
Инфинити до къде я докарахте с предишната петиция, има ли напредък?

# 89
Аз мисля че най- напред майката трябва да има информиран избор в болницата, а не когато изяви някакви претенции да я гледат враждебно, да я стресират с крилати фрази  или с мрънкане и обсъждане все едно не е в стаята, каква е и що е, и то отношение породено от  смелостта й, опита й или информираността. Омръзнало ми е да ме смятат за безгласно същество като потърся медицинска помощ.
Инфинити до къде я докарахте с предишната петиция, има ли напредък?

Назрял е моментът да действаме. Не сме прости кифли, нарочно искахме да изпратим петицията до адресатите й, точно преди изборите.  Mr. Green Намислили сме още куп хитринки, въпреки че в нашето АГ са се попостреснали бая. Все по-често от там излизат доволни от обслужването майчета.
Въпреки това, свижданията и присъстеито на бащата не са позволени. Crossing Arms
Така, че няма да се отказваме. Решили сме да ги гоним до дупка!  Twisted Evil

Общи условия

Активация на акаунт