Помощни училища- какво мислите за тях?

• 111 566
  • 392
  •   1
Отговори
# 255
Vanq 66 наистина програмата в масово училище е много утежнена ,но нали затова децата със СОП са по индивидуална програма и имат ресурсен учител.А затова ,че няма кой да ги научи си много права, защото учителите от масово училище нямат идея за методиките на обучение на тези деца не са чували за корекция и компенсация пък и нямат време да се занимават индивидуално с детето понеже децата са много и тези ,които са без увреждане си вървят по часовете по разпределение.А ресурсния учител с тези два часа какво може да направи?Миналата година обучаваха учителите от масовите училища по 80 часа как да работят с деца със СОП, е как мислиш за толкова време какво са научилу?Аз съм учила 4 години Специялна педагогика и пак имам нужда постояно да се усъвършенствам.Е дано скоро нещата се пооправят ама.....

Относно въпроса ти за ДОС аз работя в Помощно училище в група където всички са на индивидуални програми и не се интересувам от тях,но проверих и видях ,че може да ги намериш и в Гугал и в сраницата на МОН  там по  подробно ще прочетеш каквото те интересува. Simple Smile

# 256
  • София и там където не се пуши
Лошото е че помощните училища са до 8 клас и не се признава за образование.

# 257
Е то и в масово училище да е детето ако е по индивидуална програма и на ресурсно подпомагане не се признава за степен на образование,а само за клас както в помощно.Защото щом е на индивидуална програма то не може да покрие Държавните образователни изисквания за масово училище.В крайна сметка според мен е важно какво развитие ще има детето не къде ще учи.

# 258
Е то и в масово училище да е детето ако е по индивидуална програма и на ресурсно подпомагане не се признава за степен на образование,а само за клас както в помощно.Защото щом е на индивидуална програма то не може да покрие Държавните образователни изисквания за масово училище.В крайна сметка според мен е важно какво развитие ще има детето не къде ще учи.

Ако е на ресурсно подпомагане и покрива стандарта - му се признава.

# 259
zzz.80специален педагог ,точно това ви куца! ooooh!
Дороти е права! Hug
А вие като специален педагог не отговорихте има ли ги някъде тези критерии за ДОС.
Не можете и да отговорите защото това с ДОС за само приказки ,нищо не е както трябва да бъде! Sad

# 260
 (х) Dorothy да ако покрива стандартите по редно е да е в масово и да вземе степен на образование.

Vanq 66 отговорих ти за ДОС можеби не си прочела.Относно въпроса ти за ДОС аз работя в Помощно училище в група където всички са на индивидуални програми и не се интересувам от тях,но проверих и видях ,че може да ги намериш и в Гугал и в сраницата на МОН  там по  подробно ще прочетеш каквото те интересува.Не искам да си мислите ,че аз парадирам да си записвате децата в помощно училище, аз съм за интеграцията ,но не по този начин и на всяка цена.Имам възможност да работя и на друго място,но просто в помощното се чусвам полезна.

# 261
Питам за критерийте за ДОС,защото дъщеря ми беше две и половина години на индивидуална форма на обучение и така завърши и 12клас.
А на матурите тези деца са наравно с другите. Мисълта ми ,че за така наречените междинни деца няма почва в нашето родно образование! Peace

# 262
Ами да добавя, че на моя близка детето е в група със съвсем не говорещи деца, не го събират с говорещи, а нейното е с тежка епилепсия, но говори, когато е на училище детето не прогресира. Явно нещата куцат.

# 263
(х) Dorothy незнам в туй училище, за което говориш по какъв критерий сформират групите,но в нашто диагностичния екип,който се състои от психолог логопед и специялен педагог решава в коя група да бъде детето според заболяването,годините  и нивото на което се намира когато е дошло при нас.Имаме и часове по групова музико -терапия,групови занимания в зала с модоли където се събираме и провеждаме занимания по ритмика и др.Чудна работа с туй дете,за което говориш.Майката защо не поиска да го сменят в друга група или ако е на нивото на тази  newsm78 в определени часове да влиза в другите групи.А на групови занимания с логопед и други цпециялисти учасва ли? newsm78

# 264
Явно в София няма такива училища, като вашето.

Последна редакция: вт, 14 юли 2009, 18:21 от (х) Dorothy

# 265
Е не може да няма.Ако в туй училище няма специялисти ,които се интересуват от новостите и адекватна работа с децата да се поинтересуват за друго.А детето с каква степен на умствена изостаналост е?

# 266
Ооо за степени не зная, говоря си с него, но малко трудно го разбирам.

# 267
  • Sofia
(х) Dorothy в кое училище е това дете? А майката искала ли е да го преместят в друга група?

# 268
  • Кубрат/ Пишурка

Здравейте,момичета! Отдавна не съм влизала в тази тема,но виждам,че имам достойна заместничка в лицето на колежката от Търговище.Прочетох последните 5 страници (нямам време за повече) и установих,че въпросите са все едни и същи,защото и проблемите са такива. За интеграцията съм си казала мнението отдавна - че се докарваме пред ЕС,докарваме се! И всичко остава само в усилията на учителите. Сега да ви разкажа за новото 20 на нашето министерство. Нашите ученици с лека степен съответно бяха изведени в МУ. И разбира се,само по документи .Ама как ще питат родителите - те,виждаш ли,не разбират #2gunfire
Така. Останаха 110 деца с умерена степен. И ние очакваме за новата учебна година да намалят нормативите,пълняемостта и т.н.И изведнъж научаваме,че не само няма да се намали нищо,ами се въвежда 1ч. руски в пети клас и един - физика и астрономия в осми! За сметка на български ез.! Децата са изключително трудни!Някои от тях са с тежки говорни дефекти, други с тежки съпътстващи заболявания.Класовете са с по 10 - 12 деца (моите са 15),а това е много за ПУ. До пети-шести клас едва с много труд успяваме да ги ограмотим. Ноооо  ще учим рускиииии!Та такива неща при нас!

# 269
  • в полите на Балкана

................................................. изведнъж научаваме,че не само няма да се намали нищо,ами се въвежда 1ч. руски в пети клас и един - физика и астрономия в осми! За сметка на български ез.! Децата са изключително трудни!Някои от тях са с тежки говорни дефекти, други с тежки съпътстващи заболявания.Класовете са с по 10 - 12 деца (моите са 15),а това е много за ПУ. ....................
Лелеееееееее тези хора мозъци имат ли?!  Mr. Green

Аз малко извън темата за помощните училища, Blush но.....................  От известно време си мисля за болничните училища. Всички те се закриха, а има една определена група деца, които не са за помощни училища, но и в масовите не успяват защото се нуждаят от постоянни рехабилитации. Винаги едното куца за сметка на другото. Всмисъл ако през учебно време отиваме на рехабилитация изпуска учебния материал и съответно почти не успява да навакса/зависи колко е отсъствал/, ако не ходим и ние с баща му правим това се влошава и без това прогресиращото му увреждане.  Тези училища можеха да работят и децата, които провеждат процедури през определен период от време да ги посещават. Така няма да изостават от учебния процес, а и ще контактуват със себеподобни, което е много полезно за тях. Интеграцията е добра, но не съвсем. Вярно е че децата ни имат нужда и от контакти с други деца, но в повечето случай остават неразбрани. Дори деца, които са били интегрирани добре в МУ в един момент остават без приятели поради влошаване на състоянието им.

Общи условия

Активация на акаунт