До септември мъничко остана, на бебе ще се радва всяка мама!

• 13 772
  • 289
  •   1
Отговори
# 120
  • Севлиево
Момичета имам една информация за еднократната помощ при раждане на дете.Понеже мен много ме вълнуваше тоз въпрос сега ми стана ясно.Научих я от августинките.
Та молбата за тази помощ се подавала в града в който е адресната регистрация на майката по лична карта,а не там където е родено бебето.Понеже постоянния ми адрес е в друг град,а живея в Севлиево това означава,че молбата трябва да я подавам в другия град а не тук.Надявам се че ме разбрахте и да съм била полезна на някого.Аз тук пак ще поразпитам дали това наистина е така,ама мисля че е вярно.

# 121

Ще ги вдигна във въздуха направо #2gunfire

Мноо ясно, как тъй няма да ми дават собственото ми дете без причина три дни? Ше ги направя сами да си говорят, директор-миректор също, ако трябва. Ще ми знае супер много ченето за права на пациента, на детето, за информирано съгласие, за болници-приятели на бебето, ще кажа че съм журналистка (или че мъжът ми, сестра ми, майка ми, баба ми са Ани Салич и Георги Коритаров) и ще ги попилеем из медиите. Майка, която знае, че детето й страда (а новороденото без майка си страда, в това не се съмнявам), може да направи страшни работи.
ЧРД на Гретхен, да е жива и здрава и тя и бебето й!
Това за еднократната помощ сигурно ще ми е полезно. Но смятам и да се обадя по телефона в социалното подпомагане да ги питам за всеки случай де. Че нали се водя със Софийски адрес, пък ще родя във Варна, сложно ще стане. А и за баткото не съм взела пари - знам че до три години мога да си ги потърся, та сега ще гледам да ми дадат и за двамата. Обаче с него бях с адресна регистрация във Варна, пък после я смених и сега е софийска, та дано не се получи супер усложнение.

# 122
Ваня, за СПИН и Васерман със съгурност по здравна каса се правят изследвания в ХЕИ-то, но там са големи опашки. Ние също имахме талони с мъжа ми, но си ги платихме, щото обикалянето на 3 лаборатории го беше изнервило на макс и отказа да обикаля повече. Явно и лабораториите на това разчитат, че на човек като му трябва и не му се обикаля и виси по километрични опашки, ще си ги направи.

# 123
Здравейте приди малко се прибирам от покупки,регистрации на бебчо в общината и от АГ-то. ooooh!
Първо благодаря за пожеланията,а относно недаването на бебето какво да ви кажа.За кърмене и дума просто не може да става въпреки, че шефа  на болницата ни е близък и лично той прави секциото.Днес дори не искаха да и го покажат, но аз половин час стоях в детското отделение и се молих и се карах с кого ли не и накрая го качиха в стаята и точно за 5мин.А иначе зълва ми се чувства много зле.Има страхотни болки. Thinking Thinking ThinkingНезнам това нормално ли е за секцио. newsm78Днес и е втори ден тя не може да си мръдне крака какво остава за вървене.Дори едвам говори, каза че навсякъде я боли.Просто е като парализирана,моля тези които са били със секцио да кажат, че взех да се тревожа. Cry

# 124
Честит рожден ден на Клара и на Гретхен  bigdance2 newsm59
Много здраве им желая и най-сладките бебоци  smile3541  newsm07

# 125
Здравейте, мами и от мен. И аз най- накрая да се включа днес. Май си имаме един чудесен прохладен летен ден, да ни е честит.
Веселка, нали кокоса доста често действа като алерген, защо искаш такъв, ние бяхме решили да си вземем от пенолатекс, но намерихме само такива, които се водят еколатекс- все се каня да разровя и да видя какво пише за тях и изобщо има ли такова животно.
Pebs, не се притеснявай за размера на корема- моят също не е голям, но според докторката, при която ходим на частно, това се дължало на структурата – каза, че корема ми съм го била глътнала, та затова, пък и нали го мерят дали е в нормите.
Аз защо си мисля, че актовте за международен паспорт нямаше да се пишат от 01.01.07 – или това беше само за просрочените- тук Веселка да помага, ако се сеща, че аз май съм позабравила. А и аз си карам със старата шофьорска книжка вече 2 години и мисля да я сменя, като изтече, не ми се дават 30 излишни лв., а пък тя си е официален документ за самоличност, така че ако представите само нея, няма как да ви глобят, че имате различни валидни документи, но не съм сигурна дали се пише акт след това.
Честит Рожден ден на Клара
Мами, разгледах снимките най – после, че нашата модзила не отваря нищо. Не мога обаче да кача никаква снимка, защото идея си нямам как става. Кьорих се как се създава албум и как се прикачват снимки, но нищо не намерих, сори.
Молбата за еднократна помощ мисля, че се подава не по адресна регистрация, а според постоянния адрес на майката, поне при нас е така, само че не знам дали всяка община си решава самостоятелно този въпрос или е уреден за цялата страна по един и същ начин.
basilisk, провери предварително какви документи ще трябва да ти издадат във Варна за тази помощ, върти ми се нещо, но не се сещам точно, да не стане така, че да те размотават между Сф и Варна, да не си загуби смисъла цялото мероприятие.

# 126
Беринка, може би различните жени имат различна чувствителност към болката, но моята майка, която по принцип не се оплаква много и не е капризна, казва че болките след секцио били ужасни. Проблемът е че матката се свива, а в същото време е разрязана. Други  жени пък казват че не било толкова страшно. Явно е различно при всеки, но със сигурност зълва ти не преувеличава и не се превзема.

Честит рожден ден на рождениичките  bouquet

# 127
Мами, я кажете знаете ли нещо за евтините прани стерилизатори- гледам 1 на Чико за 60 лв., на Авент за 68 и се чудя дали ще вършат работа на фона на всички останали, които започват от 150 лв. нагоре.

# 128
Здравейте милички.
Виждам страшно много теми сте разцъкали, ама нямам време за коментар по повечето.
Базилик ти сигурна ли си в това за 3-те год. и еднократната помощ при раждане? Понеже на мен ми казаха друго преди около 2 г. и аз се отказах да ги търся тези пари.
За личните документи и смяната на името. То и при мен има промяна, в смисъл че се разведох и си върнах бащиното фамилно име, та за това смених личната карта. Нямам време и сили обаче да сменям шофьорска книжка и паспорт на този етап ...
Със сигурност НАП ползват инфо за промените в имената, но пък информацията в персоналния регистър ми се води по старата фамилия. Личния лекар също не успя да ми промени навреме фамилното име и понеже първото направление за ЖК ми беше издадено с него сега всички останали документи ги водят така, вкл. болничен. Днес питах в НОИ, казаха ми че има една декларация за идентичност на имена, която трябва да представя да се докажа че съм аз за да ми изплатят тия болнични. После и в болницата сигурно ще имам някакви разправии. Абе смешна работа - аз с две имена, таткото и той не ми е съпруг та ще трябва да се доказва, че е татко. Ама аз да родя здраво бебе пък имената все ще си ги нагодим някак.
Синът ми го родих в 19.30, а ми го донесоха за кърмене в 10.00 на следващия ден. След това обаче си беше при мен през цялото време докато бяхме в болница (Окръжна - София) та проблеми със засукване и кърмене не сме имали. Исках да питам за пиенето на водичка ако някой има опит. Знам, че кърмените бебета по принцип не пият вода, то и опитът ми е такъв, не можех да вкарам водичка от шише с биберон по никакъв начин. По тая причина постоянно ми се караха обаче. В болницата ме упрекваха, че понеже не съм давала вода, за това бебенцето ми има физиологична жълтеница. Каква е връзката и до ден днешен не мога да си обясня. Не преминават ли по принцип всички бебенца през физиологичната жълтеница? Как да го избегна ако и сега бебенцето не иска да пие вода?

# 129
  • Бургас
Привет пак,
за стерилизаторите за микровълнова - предполагам че това имаш предвид мога да кажа, че вършат работа, но този на чико ми се вижда много скъп. При нас стерилизатори за микровълнова на чико е 32 лв, на авент 69 лв. Казват че в на Чико влизали всички модели шишета, но аз не съм компетента, само знам че е за 3 шишета. А на авент ставал само за шишета авент, но пък събрал 6 шишета. Това ми обясниха в магазина. За еднократна помощ мисля че срока беше 2 години, ама ми се скапа нормативната база и не мога да проверя. Нека някой който знае със сигурност да каже.

# 130
Снежи,
Жълтеница всички карат и най-добре помага кърменето, не водата със захар, която бутат на новородените. Защото билирубинът се изхвърля чрез храносмилателния тракт, тоест с акане, а не чрез бъбреците с пишане.
При някои бебета с особено тежка и продължителна жълтеница се правят някакви изследвания и евентуално фотопроцедури, но това става седмици след раждането. При кърмените бебета нивата на билирубин намаляват плавно и няма грижи в повечето случаи.
Нали му мина жълтеницата на твоето бебе? Моят син беше леко жълт докъм 40 дена, но според лекарката това е нормално, не значи че още се говори за жълтеница в пълния смисъл.

# 131
Adi,не зная кога сте правили изследвания за СПИН и Wass по здравна каса в ХЕИ,но аз ходих точно на 05.07 и категорично НЕ ги правят.Може,но със заплащане.Много малко са лабораторийте в София,които ги работят.Ето ги:
1.МЦ "Лора" на ул.Позитано 10 тел.981-21-15 /аз ги правих там/
2.МЦ "Евроздраве" на ул.Г.Софийски 3 и ул.Ст.Тошев тел.922-51-51
3.МЦ "Доверие", кв.Овча купел 2 тел.403-61-00

Честит рожден ден на Клара и на Гретхен Много здраве и касмет  bouquet

# 132
Точно така, мина му жълтеницата и усложнения и проблеми никакви не е имал. Спомням си, че като го погледнеха в болницата жълтичък и че шишето с вода ни е пълно все ме упрекваха, че вода не съм давала пък той по никакъв начин не искаше да я пробва тая биберона. В тая връзка ми беше въпроса как сега се гледа на това пиене на вода, че моя опит е отпреди 9 г., та се опитвам да "сверя часовника". Като ходех на месечните консултации  после първия въпрос беше "пие ли вода", "по колко вода пие", пък аз не смея да кажа, че вода въобще не иска да пие, само на кърма караше и едно спокойно и жизнено бебче. Като видях, че няма никакъв шанс да налапа биберон се опитвах с лъжчка ама и токава ефекта беше само да го разстроя и раздразня. След това престанах да мъча и двама ни и пропи вода, когато имаше нужда от нея, направо от чаша. Не съм го обезводнила виждам, та не мисля че имам нужда от шише или стерилизатор.

# 133
Снежи, мога да ти кажа че тук а и по цял свят даването на бебето на вода се отрича. Първите 6 месеца само на мляко, това е положението, а и за щастие е по-лесно. Дъщеря ми пиеше много вода, но затова пък малко сучеше от мен, а синът ми вода не близваше въпреки че редовно му приготвях, но пък сучеше и наддаваше много. И аз в началото се притеснявах че не пие, ама после като го видях колко си е добре, се успокоих.

# 134
След това... пропи вода, когато имаше нужда от нея, направо от чаша. Не съм го обезводнила виждам, та не мисля че имам нужда от шише или стерилизатор.
Абсолютно същото беше и при нас.
Сега се говори за така нареченото "изключително кърмене", което се препоръчва през първите 6 месеца. То означава само кърма, без никакви допълни храни и течности и според всички изследвания дава супер резултати - в смисъл най-добри показатели на хемоглобин, наддаване (не прекалено, а точно колкото трябва), състояние на костите, нервно-психическо и двигателно развитие и квото още се сетиш.
Лошото е,  че поред едно изнесено точно днес социологическо проучване 44% от бг педиатрите дори не знаят какво е изключително кърмене, да не говорим да го подкрепят. Има вече все пак и доста, които го приемат поне, когато кажеш, че такъв е твоят избор. Има майки, които лъжат лекарите си, че дават вода и сок, но всъщност си правят квот си знаят. Аз обаче никога не съм правила така, а си казвам точно какво мисля и ако лекарят не одобрява, го сменям, щот някой да ме кара да давам вода на кърмено бебе, няма да си оставя детето в ръцете му. Има си светнати лекари, само трябва човек да си държи на стандартите  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт