Въпроси и отговори относно кърменето на близнаците!

• 64 712
  • 581
  •   1
Отговори
# 90
Айла, не мога едновременно. Cry Много са ми големи гърдите, бебетата се задушават в тях, а и в момента, в който пусна гърдата, те изпускат зърното веднага. Сили ли не им достигат, какво ли, не знам?! newsm78 Определено ще пробвам пак. Като поотраснат, може да захапват по-яко и да успея да ги кърмя двамата. Много време ще ми спести определено!!!

Благодаря за статията. сега нямам време да търся и си ми от голяма помощ така. Hug Предполагам, че мога да използвам замразената кърма, ако ми се наложи да излеза някъде за повече от 1 час или по-натам, ако не успея да ги кърмя много време.

Lale32, благодаря! Hug Аз се моля да успея с кърменето до 6 месеца, когато ще започна захранването. Ако успея до тогава, супер! След това, колкото мога!

А Айла е кърмачка-герой! Аз не се и надявам на такива постижения, но следвам плътно указанията й! Айла, дано само не ти досаждам, защото сигурно се повтарям с вече казани неща, но чак сега виждам нещата на практика. С Йоана нещата бяха съъъъъъвсем различни. Thinking

# 91
  • София
  Не мисля че има проблем с това че изпускат гърдата, но точно тук не мога да съм ти от полза, моите гърди са страашно малки и още отначалото съм ги кърмела заедно, но явно с по-големи гърди е различно  Wink
  Аз имам вече повечко свободно време, така че не се притеснявай да питаш каквото и да е  Simple Smile
  А след втория месец, когато най-накрая се успокоих че мога да ги кърмя и качват достатъчно вече ми беше напълно ясно, че можем да се кърмим колкото искаме трите, тоест и още няколко месеца и над годинка, както е в случая. Имам предвид че ако му хванеш цаката на кърменето може да си продължиш колкото е удобно на всички  Simple Smile

# 92
А ти още ли кърмиш? Поставила ли си си някаква крайна цел? newsm78

Вчера през нощта и днес е точно обратното на онзи ден - будят се през 4 часа с препълнени памперси и гладни. Иначе кротуват. newsm78 Явно децата най-добре си знаят. Като се ръководя по тях, няма напрежение, няма стрес със спазване на точен час, за сега е ок. newsm78

# 93
  • София
  Да още ги кърмя и не съм си поставила никаква цел. Просто ще продължаваме докато и трите искаме. Тоест докато те не се откажат или на мен не ми писне. Отдавна си ядат почти всичко, но и сучат за приспиване или ако просто поискат. За успокоение или дори пък за наяждане, когато им никнат зъбки и отказват твърдата храна. Николета е с АБКМ и все още се обрива от кравето мляко, така че предпочитам да продължа да ги кърмя още известно време. За момента не ми пречи никак, дори ми е приятно  Simple Smile

Цитат
Явно децата най-добре си знаят. Като се ръководя по тях, няма напрежение, няма стрес със спазване на точен час, за сега е ок. newsm78
  Да определено така е най-лесно, а и всъщност те постепенно си изграждат режим само че техен и най-удобен и по естетствен начин  Simple Smile

# 94
Здравейте,
Незнам дали има подобна тема- и ако е таке, се извинявам, че се повтарям. Но имам две близначета и нямам време да се ровя.
Едното се роди по-малко от другото и в момента я храня почти изцяло с кърма, но за другото не ми стига и се налага да го дохранвам. Много ми се иска само с кърма да ги храня, но за съжаление не става. Пия разни чайове, ям ядки.
Въпросът ми е ако някой по някакъв начин е успял да го постигне- да кърми изцяло и двете си близначета, да сподели с мен опита си.
Благодаря!

# 95
Айла ,аз например имам следното питане: моите момчета са вече почти на година и седем месеца и още се кърмим вечер преди заспиване,все още не се отказват и аз се колебая трябва ли да си спра вече кърмата и по какъв начин точно.Бях решила да чакам да се откажат сами,но не е ли прекалено дълго,и ще имам огризения ,ако ги спра изведнъж.Имаш ли идея ,как се действа в подобна ситуация?На мен лично не ми е проблем да продължавам,аз ги кърмех  отначалото до сега отделно,един след друг.Сега вече сами си търсят и казват "ам " и ми вдигат блузата.Знаят за какво става въпрос,вече са си големички.

# 96
  • София
   Блонд дали да продължиш с кърменето е единствено твой избор и на малките, ако решат например да се отбият. Аз лично съм решила че ще ги кърмя поне до две годинки, като мисля да изчакам сами да се отбият. Ако реша да ги отбивам ще избера плавното и постепенно отбиване. Това е най-полезно както за бебетата, така и за самата теб и твоя организъм. В този случай не се ползват никакви хапчета или други неща, които неминуемо имат странични ефекти и самия организъм има време да се настрои към промяната. Дори към края при останало едно кърмене на ден например, състава на кърмата се доближава в голяма степен до коластрата и дава някаква защита около половин годинка след като сте приключили с кърменето. При рязкото отбиване това не е възможно.
   Бих искала да те поканя в тази темичка - Дългокърмещи майки да пообщуваме Тук ще се запознаеш с доста майки, които са в нашето положение  Simple Smile  Каквото и да решиш се възхищавам на това да кърмиш близнаци толкова дълго време и вярвам че си направила най-доброто за тях  Hug

# 97
Момичета, окуражете ме с това кърмене, че не знам докога ще издържа и има ли смисъл въобще...Моите бебчета са на три месеца и половина и ги кърмя изцяло от самото начало, но се случва да дадем рядко (един-два пъти седмично) Ам. Сега обаме като се обърна назад имам чувството, че всъщност кърменето в началото беше песен в сравнение със сега., будеха се на четири часа и само един път през нощта, като девойчето на третата седмица нямаше нужда от нощно кърмене, а момъкът го отказа на месец и половина.  Първият месец и половина имах много кърма, а после сякаш намаля и каквото и да правя си е все така малко, но продължавам да настоявам да ги кърмя, защото ми казаха, че щом наддават на тегло редовно, значи ядяли редовно. Е , да но кошмарът е, че през деня горе долу е добре, кърмя ги на три часа, и някъде до четири часа следобяд е спокйно и след това като се почне рев , стой та гледай, искат само да висят на гърдите ми и там заспиват, махна ли ги, веднага се будят и отново безутешен рев.....От отчаяние вече от около месец изобретих система, цедя се вечер към един часа преди да си легна и на другия ден сутринта и на обяд след всяко къремене, когато имам още достатъчно кърма и събраните по сто милилитра ги давам вечерта като започне истерията....Преди пикът беше към седем вечерта, тогава давах биберона и имахме спокойствие към час , сега вече истерясват към пет часа, не знам може би защото се стъмва по рано...затова го давам по.рано и си запазвам едно последно кърмене, което трае дълго , колкото искат, докато гледам вечерния филм с цел да ги приспя...По тази система успяваме да ги приспим и сложим в леглото до към десет десет и половина и те спят обикновено докъм седем осем часа сутринта непробудно....И след това отново, цедене в един часа и така нататък...Уморително е, но просто иначе не знам как, защото означава, че ако нямам изцедено мляко, трябва да им давам редовно вечерен биберон АМ, а пък се опитвам да го избягвам. Обаче мъжът ми и свекърите само повтарят, че нямам достатъчно мляко, щом като почти веднага след кърмене са способни да излочат още поне 130 мл....и аз се депресирам, защото ми изглежда логично. Та се чудя вече струват ли си всички тези усилия, и дали да ни си премина директно на смесено кърмене, да речем един или два биберона АМ на ден...Хич не ми се иска, ама наистина ме е страх да не би в крайна сметка, да съм достигнала лимитите си и въпреки всички усилия да стимулирам лактацията просто да не мога да произведа повече, да не говорим , че нужното количество кърма трябва тепърва още да се увеличава, не виждам как ще стане. Ето днес например следобяд ги кърмих от 14 30 до 15 30, по точно висяха и дремаха, сучейки толкова време....Към 16 часа бяха оживени и към 16 30 станаха нетърпими, реших че са огладнели много и в 17 часа седнах да се цедя по изключение, защото трябваше да излизам към 17 30 и ме бе страх , че кърменето ще се проточи много. Изцедих някакви си жалки 60 мл от по всяка гърда....Мъжът ми им ги дал и се наложило да им даде по още 90 мл на всеки , преди да спрат да реват като диваци, после ревали малко по спокойно към час и ето в седем вечерта заспиват най-сетне като пияни казаци... Та питам се, ако за два часа и половина произвеждам едва по 60 мл, а те искат да лочат на три часа и то по 130 мл, ами значи че гладуват, да не говорим на кутиите АМ пише , че им трябват за това тегло по пет биберона по 180 мл дневно....
Кажете ми моля, минавали ли сте през такива периоди в кърменето, как е след това, не става ли по лесно. Питам се, кърмата трябва да се увеличава още, но някъде четох, че в един момент те си пиели едно определено количество кърма и това им стигало, вярно ли е, защото иначе как ще избутам до пет месеца, тогава трябва да произвеждам по два литра кърма, ако сметките са верни...От друга страна , все си викам, може би след това един пък като започне захранването към шестия месец, може би е по лесно ,защото не се хранят само с мляко, ама дали ше доживея дотогава Sad(((
 Crazy

# 98
  • София
   Честити бебчета и успешно справяне с кърменето досега  Hug
   Първо на въпроса дали има смисъл отговора ми е определено!!! Дали ти може да издържиш на темпото в момента както го описваш обаче може само ти да прецениш. Това което ми описваш беше и при нас, както и при всички единични бебчета на тази възраст. Винаги късно следобед и вечер е най-проблемно. От една страна кърмата наистина е по-малко количество, бебчетата са по уморени и изнервени и дори да не е от глад предпочитат както аз го казвам да висят на гърдите на мама с часове. Сега не си спомням кога престана този период, но определено премина. Искам да ти кажа че моите въпреки тези дълги вечерни набези до късно, а и все още се будят нощем, докато твоите поне тогава ти оставят някаква почивка  Simple Smile
   За цеденето мисля че неколкократно е писано, това което ще изцедиш няма нищо общо с това което бебетата могат да изсучат. Познавам не малко майки на които бебчетата редовно наддаваха по над кг и не можеха и 20 мл да изцедят. С установяване на лактацията освен това няма излишък и е нормално гърдите ти вече да не се препълват и да ти се струват празни. Повечето от кърмата се образува до един час след кърмене около 70%, а и по вереме на самото кърмене. Варианта с изцеждане сутрин когато имаш излишък и додаване вечер като добавка мисля, че беше практикувала и една друга мама на близнаци, така че това е вариант. Има и малка опасност с премахване на нощното кърмене да намалее в известна степен кърмата, защото тогава са най-високи навита на хормона пролактин, който е основен за количеството кърма. Не е задължително обаче. Ако все пак имаш възможност и се будиш през ноща да добавиш едно изцеждане тогава няма да е излишно. Даването на добавка, е първата стъпка към отбиване, това неминуемо намалява стимулирането на гърдите, а оттам и количеството кърма и съществува реално опасност бебчетата да предпочетат шишето пред гърдите. След месец, два ще започнеш захранване и тежеста ще намалее поне малко, както и вече ще си спокойна че дори да не достига кърмата те хапват и твърда храна.
     Ако искаш ще ти издиря преводната статия, но наистина има изследване за това че количеството кърма необходима на бебче на 3 месеца и на годинка е еднакво количество, за разлика от децата хранени с АМ. Така че наистина не е необходимо да се притесняваш, че постоянно е нужно да се увеличава количеството кърма. Ако както казваш бебчетата наддават нормално, тове е единствения сигурен показател че получават достатъчно храна. Кърмените бебета имат навика да отказват залъгалки и всякакво нерезположение лекуват със сукане, което не означава непременно че са гладни  Simple Smile
     Може да съм пропуснала някое от въпросчетата ти, питай каквото искаш още. Да този период го има и може да премине, достатъчно е да имаш подкрепата на близките и увереността и желанието да продължите с кърменето.  Simple Smile

# 99
Олелелее, уплашихте ме!  Sad

# 100
  • София
  Не е толко страшно  Simple Smile Е понякога писва, но аз също просто вечер си лягах с тях и зяпах някой филм докато най-накрая след поне десет пъти сучения и ставания не се предадат и не заспат. В момента в който почнаха да спят по помалко през деня и пораснаха май този проблем се реши. Не че сега от скука може да не искат често да сучат, но поне може да им откажа и да си поиграем с някоя играчка например:)

# 101
Айла,благодаря!Мисля да продължа да кърмя докато не се откажат сами,още повече че скоро ще ги пускам на ясла.Ние сме приети в една наново пускаща се градина в Люлин и е само въпрос на един или два месеца да отворят.Ще имат нужда от имунитет.Ще следя темата за дълго кърмещите майки,Благодаря,интересна и най-вече полезна!Приятен ден на всички !

# 102
  • София
  Няма защо  Hug- погледни обаче тази темичка за приема в ДГ за София - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=244950.0;topicseen

# 103
Айла, аз пак с въпроси... извинявам се. Искам съвет. Ситуацията е следната: има моменти, в които и двамата се будят на 2 часа да ядат, понякога само Дани иска да яде на 2 часа, пък Ицо спи по 4-5 часа. А понякога и двамата спят по повече от 4 часа. Та... въпросът ми е, дали да правя по едно изцеждане на гърдите, за да стимулирам кърмата? Дали като спят по повече от 4 часа, няма да ми намалее кърмата - нали честото сукане, стимулира производството?

Само ме притеснява, ако се изцедя и веднага след това се събуди някой и иска ядене... какво правим тогава? newsm78

Или в крайна сметка да не се цедя и да чакам само те да сучат?

Моля те ми дай съвет! Praynig Дано си разбрала обърканите ми въпроси  Joy

# 104
  • София
   При кърмене на поискване принципа е точно да оставиш бебчетата сами да си определят режима. Ако кърмата намалее или сте в скок в растежа те сами ще почнат да се будят по-начесто и да стимулират гърдите за да си увеличат количеството.
   Аз лично бях именно в един омагъосан кръг първите месеци, постоянно се изцеждах, после пък ако се събудят по-рано нямаше много какво да сучат, давах изцеденото, което води до опасност от отбиване и тн. Все пак и аз го правех за да стимулирам производството, но сега мисля че ако се върна назад просто бих си оставила бебчетата да сучат когато искат, както и направих след това и не е имало проблем.
   Можеш все пак да се цедиш например сутрин ако са направили по-голяма пауза и имаш излишък, или ако редовно някой ден спят повече и успееш да изцедиш малко след кърменето и достатъчно преди следващото. Но това само за твое успокоение или ако искаш все пак да замразиш кърма за захранването например. Аз лично така и не измислих какво да правя изцедената замръзена кърма.
   Имаш ли нощно кърмене, то е много по-важно отколкото една пауза от четири часа през деня, а и при нас все пак на всеки 3 часа обикновенно се стимулират и двете гърди. От опит споделям, че след втория месец съм престанала да се цедя изобщо и не съм имала проблеми с количеството кърма. Спрях и напълно да гледам часовник и време на кърмене и тн. Така и не се навих дори да преброя колко пъти сучат  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт