Рицарки на бялото кантарче - 06.08-12.08.

• 27 533
  • 855
  •   1
Отговори
# 705
Е, Майче, направо ми взе думите от клавиатурата. Даже бях написала един пост, ама се отказах, а гледам, че си написала същото.
Моята е малка още, но много внимателно избирам нещата, за които има смисъл да настоявам. Попинс, в твоя случай - ами щом не иска да ляга, не е трябвало да го изискваш от нея. Само от инат няма да заспи. Просто се влиза в порочен кръг на упорство, от който няма печелившо излизане.
За пореден път Майчето е изключително права.

Сега си мисля - случва се при вас вероятно през лятото, защото повече време сте заедно и повече поводи си създавате за упоритостта.

Знаеш ли какво бих направила сега? Отивам и и казвам: Сгреших, че настоях да си легнеш. Щом не ти се спи - недей. Исках да си отпочинеш от трудната нощ. Нищо, довечера ще си отспиш. ...
Проявяваш разбиране и демонстрираш съпричастност.

# 706
# 707
  • нейде там, където ....
Лошото е, че понякога, макар да чуваме вярно, трябва да се играе по други правила. Не мога да оставя детето да заспи в нормален работен ден късно следобед, ако на другия ден ще ходи на ясла или градина. Защото ще се измести заспиването вечерта, а оттам - успиването е в кърпа вързано. Или поне кривотията от ранното събуждане на ненаспано дете, нежелание да ходи там . . или да ме пусне на работа, ако има с кой да остане в нас . .  не е толкова просто.  #Crazy Ако съм отпуска, повече дни да сме заедно - тогава се слушаме повече и наистина сълзите са рядкост

# 708
естествено, че има случаи, в които трябва да се наложи волята родителска.
И точно тогава се вижда разликата: ако детето знае, че не се искат безсмислени (от негова гледна точка) неща, тогава няма инат-отказ-рев. Поне при нас това го има. Питам, предлагам, ако не иска - не настоявам. За сметка на това - щом настоявам за нещо, обикновено приема. Усеща, че е нещо важно. Снощи направи някаква дребна беля и и повиших съвсем леко тон. Даже не и се скарах, а просто една нотка по - твърдо от обичайното и направих забележка. Е, веднага реагира. Пита ме защо така съм и казала - обясних е, че преди малко съм я предупредила, а тя не се е съобразила. Следващото беше: обещавам, че няма да правя така. Сигурна съм, че ако я вкарам в надхващане, просто ще загубя войната за сметка на една-две спечелени битки и всички ще сме в сълзи обляни  Mr. Green 
Държа да уточня, че не съм привърженик на либералното възпитание.
Просто оставям достатъчно територии за нейни решения.
Така, хем тя знае, че има избор за определени неща, хем действат някакви правила. Действат желязно. 

# 709
  • София
Майче и всички, благодаря ви! Знам за това, че трябва повече да сме уши. Освен това се старая да я разбирам и да разговарям с нея. В интерес на истината този подход вече ми се отплаща, защото тя сама идва и споделя проблемите си, търси решение и т.н. Никога за нищо не я насилвам и ако смятам че нещо ще е добро за нея се опитвам да я убедя с добро.
Изобщо мразя да наказвам, заплашвам и т.н. Смятам го за неправилно.

Обаче - всяка година лятото нещо се изкелеферчваме и двете. Винаги изпада в такива състояния около месец след рождения си ден и я държи горе-долу до моя - началото на септември. Тя не говори нормално или мрънка или се лигави, просто няма спокоен момент. Вечно е недоволна от нещо. Аз пък от своя страна не понасям циврене и хленчене, такав съм още от дете, просто органически ме дразни, а тя само по този начин общува и направо скрибуца по нервните ми окончания.

Дори да говоря, дори да слушам - ефект няма никакъв и за нищо. Ако се опитвам да преглътна се изнервям, ако се карам се чувствам кофти, защотоне желая да го правя. Но не мога да приема от седегодишно дете хленчене все едно е на две. Едно, че е грозно, второ, че е безмислено. Вчера обясних, че в живота човек постига целите си с думи и действия и че мрънкането на никого не е помогнало. Постоянно обяснявам в примери, за да може да ме разбере. И да във всяко друго време на годината диалога се получава, но в момента - ужасТ!

Ясно ми е, че за да има такива конфликти сме виновни и двете, но от това не ми става по-леко! Нали! (Боже какво ли ме чака в пубертета)

Освен това дълбоко вярвам, че всеки човек трябва да се уважава, да се третира като отделна волева личност и да се изслушва още от първия ден на раждането му, че даже и преди това! Винаги съм следвала това верую и затова отглеждам разумно, самостоятелно и със собствено мнение дете. Обаче в този период нещо разбирателството излиза в отпуск и не разбирам защо!

Ассе последното ти изречение се отнася и за мен

# 710
Попинс, значи всичко е наред Simple Smile Предполагам, че на тази възраст ще се оправдавам пред моята, че ще ме разбере едва, когато и тя има дете Simple Smile

Сега се сещам, че наш'та само веднъж е била наказвана досега. Повече този кошмар няма да и се случи. Ужасно беше. А наскоро я шляпнах веднъж по голото дупе. Е, ама как се мразя в такива случаи. Знаете, де. Убедена съм, че на всички е познато. Като ще е споделяне, да е. Гадното е, че вече не си спомням повода. Тежък период беше и всичко ми се е сляло в едно. Тя пък, милата, като се притесни. Аз веднага и се извиних, прегърнах я, казах и, че я обичам много, даже, когато ме ядосва толкова много ... а тя ... ме погали по рамото и взе да ме успокоява "тихо, тихо ... ", както я успокоявам аз, когато тя плаче, защото се е ударила ... уффф, два дена не можах да се побера в кожата си след това пляскане.

# 711
  • София
Последно ви занимавам и няма повече.

Резултат от лежането - не спа, но си почина - диалогът вече е по-възможен, поне чува какво казвам и отговаря адекватно.

Майче това, че трябва да се вслушваме в децата си е страшно важно. Подкрепям те за всичко, което написа. Понякога просто пътят към слушането е по-труден поради външни пречещи обстоятелства. Това е! Крясъците и наказанията са признак на слабост от страна на родителя - но все пак и ние сме хора, а смятам, че децата ни най-добре знаят нашите слабости и умело ги използват и поддадем ли се ни се качват на главата. Това пък е другата страна на чедала, която не трябва да забравяме.
Иначе много добре помня, че има пубер вкъщи - точно затова след някоя и друга година пак ще рева на рамото ти за съвети!  Heart Eyes Hug

# 712
  • Пловдив
Момичета, знам че ще ме нападнете, но съм завършила две педагогически образования и  запомнила едно: не трябва да се извинявате на децата. Това е грешка, казали са го не само един, а много психолози и педагози. Не помня причините, но всички бяха много аргументирани. Просто човек като направи нещо трябва да е твърд, защото винаги ги наказваме справедливо, след това винаги съжаляваме, те виждат това и винаги го използват - малките хитрушковци.

# 713
  • София
Вещи аз не нападам, а търся съвет!

# 714
  • Пловдив
Джопче, просто казвам че всички тук са на по-различно мнение и може би нападам не беше най-точната дума, просто няма да са съгласни с мен   bouquet

# 715
Ох,какво тежка тема сте подхванали.Нямам какво да кажа,освен ,че децата са много умни и винаги извличат максимална полза от всяка ситуация.Дет се вика-не си оставят магарето в калта.

Абе Ванче, показвах на мъжО твоите произведения, цъкахме и двамата заедно. Каза, че не си професионална готвачка - мислила ли си да отвориш бизнес н тази си дарба? Сигурна съм, че ще е много успешен.

ох, сложен въпрос ми задаваш Милли.мислила съм,но просто на този етап не може да стане.прекалено е сложно.
правя торти(предимно детски) по поръчка,плаща си човека и така.
Живот и здраве ще стане.
Да,и благодаря за хубавите думи. Hug

сега ще кача днешното чудо.... Mr. Green само дето едва ли ще го опитам...ще преценя утре ,на място-все пак  нова рецепта,трябва да се дегустира... Mr. Green

# 716
  • ГОре на черешата...
9 страници, а Twisted Evil! Как се чете толкоз много с такъв огромен тумбак Crossing Arms.

И както винаги всичко ми изфиряса...ко щях да казвам newsm78?

А, Силви, аз като чуя гадене Mr. Green...а дано Praynig!

Днес имаме работници - присаждат овошките. Криво ми е, притеснявам се дали ще го направят качествено, нали досега все самички си го правехме. И друго се моля - да не завали поне до утре следобед, че да свършат, инак похабяваме калемите...до обяд бях на разсадника, ама за какво ли - ни да стоя, ни да вървя, ни да седя. Напекох си една тенджера чушки да не омирисвам тук апартамента и се прибрахме.

Спах, ама БТК-то копаят за кабели и ме събудих и аз няма какво - пуснах да гледам Тв, пък те повтаряли "Шейново" - малееее, какъв рев падна - гледам тумбака, гледам приготвеното креватче с миниатюрните дрешки и си викам - още малко и оттук ще изскочи мъничко човече...или ме е хванала лиготията, или хормоните се наместват Confused.

Задълбочено четох какво сте писали за децата - уф, толкова е сложно Rolling Eyes. И аз, уж педагог, понякога незнам правилно ли постъпвам или не. Май-май само времето учи. И самите деца учат нас.

Айде стига, и аз се отплеснах.
Отивам да гледам тортата Crazy...

# 717
  • Пловдив
.......
Отивам да гледам тортата Crazy...

На теб ти е разрешено дори и да ядеш Wink

# 718
Мариетке,не е торта.Laughing

# 719
Ох, Ванче, потекоха ми лигите  Crazy

Идвам за вечерната проверка:
400 гр. извара, 5 яйца, 1 домат, 3 парченца тъмен шоколад,
2 кафета с по малко захар, 200 гр. цедено мляко, половин кило чушки.
Общо 1250 калории  /115 белтък, 60 мазно, 60 въглехидрат/
движение - добре, вода - прилично
тук гърми, затова се изключвам скорострелно
Хубава вечер пожелавам   bouquet Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт