Недоносени деца-3

• 28 286
  • 349
  •   1
Отговори
# 150
  • varna
здравейте мами искам да питам някоя от вас на колко месеца започнаха да се преобръщат бебчовците моя влади се мъчи горкия ама много рядко ще се случи да се обърне по тежък ли е или мързелив незнам или има проблем личния лекар нищо не казва и аз незнам взех пак да се шашкам
ами нормално е скоро да почне да се обръща-ние почнахме по вашето време, такаче няма нищо притеснително,ако се надига и си вдига и краката едновременно и се люшка настрана-скоро ще почне да се обръща Peace

# 151
И моя бонбон някъде към 5-тия месец започна да се обръща от гръб по корем, но обратно го е правил до сега само няколко пъти, повечето от които ми се струва, че става случайно  Tired

# 152
И тук трябва да имаме предвид каква степен на недоносеност се е родило детето.Ади запо4на да се обръща на 8месеца.Изправяше се сама на 11 а проходи на година и един месец.То доносените беб4ета се развиват всяко индивидуално а нашите мъни4ета....

# 153
Ето едни ориентировъчни темпове на развитие- не помня откъде точно съм си ги смъкнала- някъде от форумите на Деца с уврежания  Thinking:

Нервно-психичното развитие на детето следва установени закономерности. Съгласно тях, то има определен темп на развитие. Развитието на вашето дете трябва да следва, в общи линии, следния план:
I. Двигателна активност:
1. До 3 месец - невъзможно е волево движение на един крайник, едновременно се движат и четирите крайника(физиологично увеличен мускулен тонус).
2. Края на третия месец - контрол и волево задържане на главата във вертикално положение без помощ. От поза по корем - волево повдигане на главата.
3. 5 месец - обръщане от гръб по корем и обратно.
4. След 6 месец - научават се да седят самостоятелно. По-рано, поради физиологична незрялост могат да настъпят изкривявания и деформации на таз и гръбначен стълб.
5. 8 месец - бебето може да стои право хванато за опора.
6. 8-10 месец - пълзене (не всички деца)
7. 10 месец - седи спокойно без да пада, сяда самостоятелно от право положение, задържа позата и след като я промени се връща към нея.
8. След 10 месец - прохождане.
Горна физиологична граница за прохождане е 1г. и 4 месеца.
9. До края на първата година се научава да поддържа вертикална позиия на тялото.
II. Нервно-психично развитие
1. 4 месец - волево посяга към играчка да я вземе. В началото хваща с цяла длан, постепенно до осмия се оформя финия захват с палец и показалец.
2. 8 месец - научава се да противопоставя палеца на останалите пръсти.
3. 8-10 месец - събира ръцете в срединната линия (удря два предмета)
4. След 1 година - научава се да поставя по-малък предмет в по-голям и да реди кубчета.
5. Преди 2 месеца - първата усмивка е недиференцирана гримаса, без съдържание. Повече обичаните деца изграждат по-съдържателна усмивка.
III. Говорно развитие
Когато се научи да поддържа вертикална позиция на тялото(в право и седнало положение) започват да се развиват способностите за говорно развитие.
Бурното развитие на говора е през 2-3 година.
1. 3 месец - гукане
2. 4,5,6 месец - спонтанни недиференцирани звукосъчетания
3. 8 месец - започва да разбира речта и да търси с поглед това, за което го питаме.
4. 10-12 месец - изпълнява елементарни поръчки. Появяват се първите осмислени думички.
5. 1г.и 6 месеца - първи изречения, говори в трето лице единствено число. АЗ идва по-късно.

А децата наистина са различни, както родените около термин, така и нашите недоносени дечица, но ако имаш някакво притеснение хубаво е да се консултираш с детски невролог...в крайна сметка нищо не губиш, най- много да спечелиш Wink

Лора започна активно да се обръща в 6 месец, вече пълзи и се хваща и изправя на решетките и мебелите, но Теа започна да се обръща на 9 месеца, но при нея си има проблеми-  ДЦП...- на 2г.3м. още ме ходи, но и това ще стане с много любов, грижи и рехабилиация Peace

# 154
ще се консултирам с личния и на 6 месеца като отидем да направим изследванията и с какъвто специалист трябва абе уж всичко е наред ама по добре спец да го каже благодаря за отговорите   bouquet

# 155
дравейте на всички и от мен. )))

Калина и днес е добре, наддала е с 5гр, но така средно се получават по около 20гр на ден, което е добре. )) Лекарят каза, че евентуално след около 10дена ще я изпишат и да се стягаме. )))
Иначе тъкмо я похвали и момата взе, че повърна, но той каза, че не е фатално. А като го гледах и него и сестрата след това как ги "подмятат", страшна работа. ) А аз все се притеснявам как ще я пипна и ще я нося и т.н.
Също спомена, че почнали да я мъчат коликите, аз мислех, че ще го пропуснем този момент, но изглежда не. Лошото е че пропуснах да го питам дали дават нещо против колики, но едва ли ги оставят бебетата да се мъчат. От нея и глас не се чува, или поне като отида по обед все си спинка.

# 156
Здравейте  Hug
Мirama, 10 дена бързо ще минат Peace, радвам се че Калина е добре и наддава- това и е работата! Heart Eyes
В този ред на мисли- на какво тегло изписват бебета при вас? -/Въпросът е и към другите майки/!
В Русе се изписват на 2, 500 кг. или почти толкова??? Относно разходките- Мирама беше питала по- преди...- хубаво е да поизчакаш бебка да позакрепне малко, не се изсилвай;тепърва има да се разхождате...дай и време да свикне първо с дома, с мястото, с вас, с всички ежедневни задължения за вас, а за нея нови занимания- като хранене /нали ще се кърмите/, къпане...първо можеш да я изведеш на терасата, постепенно увеличаваш времето...доста е хладно и ветровито...най- добре е като започнеш да я извеждаш да е по- обяд- тогава е най- топло и така...преценявай по себе си... 

# 157
Мони беше изписана 2кг.Но беше в Неонатология ,а не в Маичин дом.ivi 2000 знаеш по принцип кьде трябва да са недоносените.Както и да е .Имах много неприятности там и гледаха по-бьрзо да се отьрват от нас.

# 158
  • Варна
С Мишо като стана 2кг ме приеха в болницата и на 2100 кг ни изписаха.
Браво на малката Калина! Hug Айде  fingerscrossed до 10 дни да си я вземете в къщи!

# 159
Тук в Хасково изписват бебчо като стане 2500 гр. Но в интерес на истината аз доста се усъмних, че Жоро го изписаха толкова, защото един ден казаха, че е към 2300 гр. и следващия ден ме посрещнаха с новината да се стягам следващия да си го вземаме  Crazy По принцип отглеждането на бебчетата в Неонатология е доста скъпо и самите лекари гледат да махат бебетата колкото се може по-бързо. Като видят, че почват да се закрепват, май не чакат да станат нужните килограми...или надписват малко  Naughty

# 160
При нас ги изписват на 2200гр и сме в неонатологията. Макар че в момента е страшно пълно и вчера като разговарях с лекаря каза, че евентуално може да помислим за преместване в Майчин дом. Аз обаче изобщо не искам да я местят там и ще гледам да остане в неонатологията.

За разходките, да, права си ivi2000, ще има един куп занимания най-напред, едва ли ще хукна още първите дни на разходка, а и малко си ме е страх честно казано. Да не говорим, че досега само един път са ми дали да пипна Калина и то през кувиоза и аз точно с 2пръста я помилвах и сега определено ме е страх като я изпишат да я нося, обличам, преобувам. А да не говорим за къпането.
Между другото чудех се дали пъпчето вече трябва да е паднало, като се има предвид, че е на 3седмици, надявам се поне това да е станало, за да съм спокойна с къпането. А в тази връзка искам да ви попитам каква козметика използвате - аз съм се насочила към Мустела или Клоран и още се чудя кое от двете.

И още нещо, казаха, че са започнали да я мъчат коликите, но пропуснах да питам дали им дават нещо за тях. Едва ли ги оставят децата там да се мъчат, но знам ли ги. Аз очаквах да и се разминат, но явно няма да стане.
И ако евентуално продължат, какво да взема за тях - чух някъде, че някакви английски капки били много ефикасни и могат да ми ги изпратят, но трябва да проверя как точно се казват.

# 161
В Русе практиката е да се изпишат на 2,500 кг., децата престояват до 20- си ден в Неонатологията в Родилен дом /до там са клиничните пътеки, явно Crossing Arms/, след което се преместват в ДМСГ /Дом за медико- социални грижи- Бивш "Дом майка и дете"/ докато станат 2, 500 кг.- там също са в специално отделение за недоносени бебета; истината е, че грижите от хората работещи там са много добри, но като цяло в Дома не разполагат с апаратура при спешни случаи и недай си Боже нещо се случи децата се транспортират до детските отделения в Болницата! #Crazy
elbosi , кой беше завеждащ Неонатологичен сектор в Родилен дом по времето, когато се роди твоята сладурана?

# 162
Мирама Hug
Моите принцеси и двете имаха колики и истината е, че минаха с времето, нищо не ги облекчаваше ooooh!

Ето ти няколко неща, които майките са споделили като лек против коликите:
капките от Германия- Lefax ( Lefaxin )
капките Долче Нанна на Кучоло /Италия/
Еспумизан капки
Саб симплекс- капки
Инфакол
чайчето на HIPP със звезден анасон, лайка и копър
затоплянето на коремчето със сешоар на най-слабата степен
масажират се с пръст крачетата отдолу на табанчетата точно в средата, където е вдлъбнатата част. Там бил центъра на болката при колики.

А докато бях при Теа в Дом Майка и дете да се учим да се кърмим разбрах, че дават на бебоците Мезим форте- прахчетата за по- добро усвояване на храната- през едно хранене, но каква част от прахчето не знам- бяха си ги нагласили на дозички! Peace
Ако смяташ да кърмиш трябва да внимаваш каква храна приемаш, защото оказва влияние върху силата на коликите;Има доста теми в кърмаческия! Peace
Относно козметиката за бебе не мога да те посъветвам нищо конкретно, аз не съм използвала специална такава... newsm78

# 163
Благодаря много за отговорите Ви. )))
Аз се надявам да я изпишат от неонатологията и да не се местим.
Относно кърменето, аз и сега нося кърма и внимавам какво ям. В болницата вече и кучетата ни познават, ама като се ходи по 3пъти на ден няма как. )))

# 164
ivi2000така е както го описваш.Но при нас различното беше,че бяха изпозвани врьзки,за да бьде оставено детето в Неонатология.А з,бях твьрде зле,за да разбирам какво правят близките ми,но се сьгласих с тях.Тогава беше д-р Радкова завеждащ.Моето дете трябваше да се храни с мляко,което го имаше на 1 място в града и пак с врьзки и сруваше 25лв.за нея беше много важно да е точно това.Но след мен роди богата аменка с преносени близнаци и даваха млякото на неините,а на моето по-обикновенно мляко-Ненатал.На това отгоре сестрите я пуснали с мьжа и да гледат моето 1кг. дете все едно е някакво извьнземно.Мога много да пиша,но ще запьлня цяла страница.

Общи условия

Активация на акаунт