Отговори
# 180
Eх, да не казвам голяма дума, ама мен пък нищо не ме боли, само дето малко съм зле със съня, ама лежа си снощи в леглото будна и си мисля колко добре се чувствам в тялото си и как блажено я изкарах тая бременност без никви болежки, да чукна на дърво де. Дай Боже на всички бременни.
ЧРД и много радост на Петето и Дани!
Ваня, глюкозата на бонбонки е няква за спортисти, донесоха ми я от Англия, че там такива бонбонки ги карали да си носят за родилния дом - ако нещо им падне тонуса, да зареждат с нещо лесно преобразуващо се в енергия. Може и тук да има някви подобни по аптеките.
И едно спрейче си направих с вода и две-три капки лавандулово масло - ясно че да паля аромати няма да ми дадат, ама поне мога да нафъскам с това чудо за релакс и да не ми мирише на болница, то е много слаба концентрация и няма да пречи на никой, най-вече на мен няма опасност да ми дойде силно и да ме дразни.
И аз съм си избрала някой и друг диск с музика.
Мацки, помните ли една статия "Не се бойте от бебето на ръце"? Инчето беше поствала линк към нея и май още някъде се мъдри тоя линк в началото на темите. Там имаше превод от книгата на една психоаналитичка Джийн Лидлоф и аз днес тъкмо малко превеждам от същата книга, та се разчувствах и викам я да пейстна да видите как тя описва преживяванията на майките и бебетата в западното общество, много е емоционално. Ето:

Цитат
Будните му часове минават в желание, копнеж, и безкрайно чакане на “правилното нещо”, което да замени глухата празнота. За по няколко минути дневно, копнежът му временно прекъсва и ужасната, тръпнеща нужда от докосване, от прегръдка и движение, е облекчена. След като добре е обмислила нещата, майка му е решила да му даде достъп до гърдата си. Тя го обича с нежност, за каквато не е подозирала преди. Отначало й е трудно да го остави след храненето, особено след като той толкова отчаяно плаче от това. Но е убедена, че така трябва, защото майка й й е казала (а точно тя не може да греши), че ако сега го остави да й се налага, той ще се разглези и после ще създава проблеми. А тя иска да направи всичко по най-правилния начин, защото чувства, че крехкият живот в ръцете й по-важен от всичко друго на света.

Тя въздиша и нежно го слага в креватчето, което е украсено с жълти патета и е в синхрон цялата му стая. Постарала се е много, за да я украси с мекички перденца, килимче във формата на гигантска панда, бял шкаф с чекмеджета, ваничка на стойка и маса за повиване, върху която са подредени бебешка пудра, олио, сапунче, шампоан и четка за коса, всичките произведени и опаковани специално за бебета. По стените има картинки на бебета животни, облечени като хора. Чекмеджетата на шкафа са пълни с малките му дрешки, пижамки, шапчици, ръкавички и пеленки. Отгоре е сложена пухкава играчка-агънце в примамлива поза, както и ваза с цветя, отрязани от корените си, защото майка му “обича” и цветята.

Тя оправя дрешката му и го завива с бродирана пеленка и одеялце с неговите инициали. Поглежда ги със задоволство. Нищо не е спестено за приготвянето на съвършената детска стая, въпреки че двамата с младия й съпруг не могат още да си позволят всички мебели, които са планирали за останалите части на къщата. Тя се навежда да целуне копринено-гладката бузка на бебето и се отдалечава към вратата, когато първият измъчен писък разтърсва тялото му.

Съвсем тихичко затваря вратата. Обявила му е война. Нейната воля трябва да надделее над неговата. През вратата чува нещо, което звучи като виковете на човек, подложен на изтезания. Нейната връзка със собствената й природата ги разпознава като такива. Природата не дава ясни сигнали, че някой понася мъчения, освен ако наистина не е така. Нещата са точно толкова сериозни, колкото звучат.

Тя се колебае, сърцето й я тегли към него, но устоява и продължава по пътя си. Току-що го е нахранила и преоблякла. Затова е сигурна, че той няма никаква истинска нужда и го оставя да плаче, докато се изтощи.

Той се събужда и пак заплаква. Майка му надниква в стаята, за да се увери, че бебето си е на мястото, а след това тихо, за да не събуди у него напразни надежди за внимание, отново затваря вратата. Забързва се към кухнята, където си има работа и оставя вратата отворена, за да може да чува бебето, ако нещо “му се случи”.

Писъците му затихват и преминават в разтърсващи хлипания. След като не получава никакъв отклик, мотивиращата сигнала сила се изгубва в празнотата, откъдето трябваше отдавна да е дошло спасението. Той се оглежда. Светлината е слаба. Не може да се обърне. Вижда само неподвижните решетки и стената. Наоколо няма нито звук.

.......

Предметите, които се поставят близо до него, са измислени така, че да наподобяват онова, което му липсва. Традицията повелява играчките да бъдат такива, че да утешават скърбящото бебе. Но някак си без да се взема под внимание самата му скръб.

На първо място е мечето или друга мека кукла, “с която да спи”. От него се очаква да дава на бебето усещане за постоянна близост и компания. Свирепата привързаност към него, която постепенно се развива в някои случаи, се възприема като очарователен детски каприз, вместо като израз на болезнено емоционално лишение у дете, принудено да гушка неодушевен предмет в жаждата си за близко същество, което няма да го напусне.”

Сори за дългия пост  Sunglasses Бъдете здрави и който ражда, да ражда леко  Hug

Последна редакция: сб, 18 авг 2007, 18:32 от basilisk

# 181
ЧРД  и честита рожба Пете ,желая ти  много  здраве  късмет  ида  бъдеш  най-обичаната  МАМА  .Поплаках си от радост   немога  да  изразя  чувствата си с думи.Трябва  да  бъдеш  много силна    от  тук нататък.САМО  УСПЕХИ  ТАЛИСМАНЧЕ.ЧРД  и  на малкия  рожденик  да  е жив  и  здрав  да  слушка  много  мама  и тати  ,и  да  добричак  бати.АЗ  съм  добре  бебо  се  е  обърнал  но  на 25.08  ще  вляза  в МД  София  и  ще  чакам  ,ако  има  някой  там  да  ми  свирка.....

# 182
Здравейте отново.
Честит Рожден ден и на Дани да емного щастлив и добричък батко!
Ани Бани с тая дрога кво да ти кажа не знам вече съм в голяма чуденка Thinking, като спрях хаповете на следващия ден се раздрах от контракции чак в паника изпаднах ама от тогава пък вече ги няма само вечер след 5 часа и то така както като пиех хапове същата работа, сега само костите дето ме болят доста ама то това в реда на нещата. Та май май е трябвало бая по-раничко да ги спра теч пущини с тях и без тях все тая и аз си мислех като тебе че като ги спра и ша снеса да ама не сега ми се иска да снасям че да спра да мисля само глупости ама беба не ще.

# 183
  • Кърджали, България
Базилиск, сърдечно благодаря за откъса, който си ни постнала   bouquet Ще се радвам да прочета и още. А тази книга ще бъде ли издадена или ти си я превеждаш без поръчка? Бих искала да си я купя, пък дори и на английски. Или да я смъкна от нета...  Thinking

# 184
На Петето ЧРД- да ни е жива и здрава и много щастлива с малкия бебок. Уф, аз като чета, доста ми се иска да напиша за нещо, което ме впечатлява на момента, но като стигна следващото, предишното вече съм го забравила.
От няколко дни съм се зачудила дали това със соленето на бебетата по време на къпане е отживелица или си има резултат – защото на първо време мисля да не му слагам и сапун, а само с чиста вода  да се къпем. Хем ми се иска да го соля, хем си мисля, че като го къпеш на чешмата, няма как, а това май все повече се прилага. Ще е хубаво Басилик да внесе яснота по въпроса със соленето на бебето, изпотяването, легендите и истината  в този смисъл- може да звучи идиотско, но се престраших да питам най- накрая.
Гледахте ли днес ”Кърмачетата”?- аз такъв рев му дръпнах, но хормони- май всичките сме станали едни ревли, че не знам.
Добре дошла на новата мама, макар и на финала.
Вчера ходихме на консултация- първо ми изместиха термина с един ден ,за да ми дадат 45 дни болнични, че се дублираха- предложих им да ми дадат 44, но според тях не можело- не знам, ако бях отишла след 10 дни, бебето ли трябваше да връщаме, какво ли, но както и да е. След това микробиология не ми направиха, въпреки че питах, но пък ми изписаха глобули- явно хем си спестяват парите за изследване, хем се застраховат, а и доки излиза в отпуска да средата на септември, та не знам. Каза, че бебо е добре, но не знаем нито размери, нито нещо друго- даже и пола не ни потвърди от предния път, когато беше – на мен на нищо не ми прилича, но вероятно е момче- супер, а? За това не му се сърдя, защото иначе успя да ми приложи адекватно лечение, та този път да стигна дотук с бременността- човека просто не обича да говори, но аз искам да знам. А това за пестенето на изследвания явно е негласна разпоредба на управляващите болницата, за да закърпят бюджета, което самите лекари не могат да споделят с пациентите- тя системата си е толкова сбъркана, дори те не са толкова виновни.
А иначе ние чакаме гости тази вечер, утре други и следващите вече смятам да ги връщам, че като изперем всичко вкъщи и то с прахосмукачка Рейнбоу( ужасно ми е неудобно, че ангажирам хората, като знам, че им е скъпо), мисля да отказвам на всички поне 2 месеца да ни гостуват.

# 185
Базилчо,откъса от тази книга е невероятен.Благодаря ти  bouquet И аз бих ти задала същите въпроси като Инна

Честит Рожден Ден на Дани! Само радост да носи на мама и татко  bouquet

mutra,аз ще съм в МД,но още не зная кога ще постъпвам там.Дано се засечем.Ти на кой етаж ще си и при кой лекар?
Бенич,къде изчезна? Дано си добре Praynig

# 186
привет отново,
да ви се оплача нещо ме боли зъбче:(.
Знаете ли дали може сега да се умъртвява зъб и ако да, как е по добре с арсен или с упойка ( инжекция) и веднага да се вади нерва?

# 187
  • Асеновград
Аз също се каня от много време да ви питам за соленете по време на къпане???? Кажете какво мислите за това, че аз си нямам идея!!  bouquet

# 188
  • морето и сините вълни :)
извинете ме че толкова грубо ще се изразя за соленето

Ама аз мисля че отва са пълни гупости Crossing Arms Crossing ArmsМи то има и още едни митове бабешки,да се нареже гръбчето на бебчето с бръснарско ножче да изтечала мръсната кръв..Яйде моля ви не се втелявайте сега с такива бабешки идиотщини
както и повиването,мазането със свинска мас и разни такива Crossing Arms
но все пак това си е мое мнение Peace

# 189
Катринче ти защо така реши веднага че трабва да ти се умъртви зъба, може да не е толкова сериозно, а по принцип майка ми каза, че може арсен понеже действа локално, каза само че на бременни след 6-ти месец не се прилагат упойки ( при стоматолог става въпрос) понеже дигали адренлина и може да доведат до контракции.

# 190
  • София
извинете ме че толкова грубо ще се изразя за соленето

Ама аз мисля че отва са пълни гупости Crossing Arms Crossing ArmsМи то има и още едни митове бабешки,да се нареже гръбчето на бебчето с бръснарско ножче да изтечала мръсната кръв..Яйде моля ви не се втелявайте сега с такива бабешки идиотщини
както и повиването,мазането със свинска мас и разни такива Crossing Arms
но все пак това си е мое мнение Peace

Ани, много добре си го казала, това са такива малоумия, че не знам кой ги е измислил.

Аз сега прилегнах, защото у нас свърши голямата лудница. Направо ми се наду главата от пищящи и цвъртящи гостенчета, а коремът ми не спря да се стяга през цялото време. Сега имам някакви леки болки, но си трая в леглото. Викам си, голям майтап ако родя на същата дата като преди 3 години, но де факто имам още време до довечера и не се знае  Laughing

# 191
  • Кърджали, България
Напълно подкрепям Ани за соленето на бебетата! Дори може да бъде опасно, напоследък няколко такива случая имаше  Naughty Когато Стоил беше бебе, по препоръка на свекърва ми слагахме във водичката за къпане половин шепа морска сол, обаче сега не смятам нищо да слагам, щото Стоил въпреки това се поти страшно много  Crossing Arms

Забравих да кажа по повод статията, че имам жив пример пред очите си - моят син и едно друго детенце. Стоил е страшно контактен, сприятелява се много бързо навсякъде, не се бои да остава при други близки, не си стиска играчките, няма си любима играчка за заспиване - точно обратното е при детето, дето е било оставяно да заспива самичко примерно след половинчасов рев!

# 192
 Никакво солене - демек добавяне на сол във водата  Naughty наскоро спорих дълго с едни бъдещи баби за слагането на сол във водата и им казах, че ако ми обяснят смисъла и ползата от добавянето на солта - и аз ще го правя  Crossing Arms обаче те така и не успяха  Joy ... щото ги надприказвах ъф корс  Joy

# 193
Не се солят бебоците - то смисълът от това нещо май е по-скоро ритуален, отколкото някакъв здравен, ама е опасно и не го правете.Между другото из другите форуми някой като спомене солене и всички са готови да го линчуват, тъй че по-добре хич не започвайте темата. Но и не давайте на разни там баби да ви се налагат за това солене, щото съм чела че даже смъртни случаи имало от такива практики.
За книгата, ами казва се The Continuum Concept от Jean Liedloff, май може да се тегли отнякъде на руски. Сега превеждах само откъс, щото ми трябва да го цитирам в един друг текст, ама се надявам един ден да ми възложат да я преведа, по принцип сме говорили за такова нещо с едни приятели, които се занимават с такива работи и имат бебе и са фенове на Лидлоф. Ако стане, ще е след доста време де - щото сега като родя, кой знае кога ще дойде ред на тая книга.
За зъба - дано не се налага да се умъртвява. Аз лично не бих позволила да ми сложат арсен, а и съм чувала че в деветия месец вече може да се слага упойка - даже да започнят контракции, за което вероятността е малка, по-добре отколкото отрова в устата. На майка ми още едно време са й вадили зъб в деветия месец на бременността.
Иначе и аз трябва да отида на зъболекар май, имам едно кариесче дето ме притеснява, пък като родя ще ми е много по-сложно ходенето май.

Inna, виж ей тук http://www.continuum-concept.org/

Последна редакция: сб, 18 авг 2007, 19:43 от basilisk

# 194
  • Sofia
Честити Рожден Ден на Дани! Честит празник Кали!  bouquet

Добре дошла на новата мама! Hug

Ванче може и да са корегирали нещата междувременно Thinking, но неотдавна в "родени 2007" имаше такива коментари и оплаквания. Ще поживеем, ще видим ама дори и да не са възможни корекции, то пък и тогава вече не се налагат толкова.  Grinning

Относно соленето и други от сорта( както и всякакви бабини деветтини и суеверия) ще кажа, че съм без думи и по -добре, че то иначе биха били едни думи Twisted Evil.... не е за думане. ooooh!
Та Краси ако пуснеш търсачка в Майките ще ти излезе тема и то не една ...ама като почнеш да четеш и бързо ще ти се отще и четенето и соленето... ooooh! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт