Болничен по време на бременност

• 110 576
  • 825
  •   1
Отговори
# 30
  • София
В петия месец ми се налага да ползвам един месец болнични, това по някакъв начин, ще ми намали ли тези 90% от заплатата, които ще взимам една година?
самите 90% нищо не може да ти намали, това е фиксирана сума, както и 80% при обикновен болничен, но сумата която те представляват би могла да се повлияе, така както ти е писала крейзи, ако е за по-дълъг период болничния ти.
леко бременеене и здраво бебче на финала Peace

# 31
благодаря ви, ох никак не са ми ясни тия неща, а живо ме интересува, защото съм полусирак и разчитом много но тези пари. Осигуряват ме на тавана, ще имам 12 месеца на тази работа преди раждането, та ще си взимам ли 90% от осигурителната си сума?  bouquet  bouquet  bouquet

# 32
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
благодаря ви, ох никак не са ми ясни тия неща, а живо ме интересува, защото съм полусирак и разчитом много но тези пари. Осигуряват ме на тавана, ще имам 12 месеца на тази работа преди раждането, та ще си взимам ли 90% от осигурителната си сума?  bouquet  bouquet  bouquet

Приблизително са 90%, но зависи от работните дни които има в периода на базата. Изчислява се дневно обезщетение и то се умножава по броя на работните дни за месеца за която се плаща обезщетението. Има месеци с 18, 19, 20, 21, 22, 23 работни дни, а от там и различни суми като преводи

# 33
  • Бг
Само да вметна, че обезщетението ще ти е ограничено до нетното трудово възнаграждение.

# 34
Звъннах в НОИ и там ми казаха, че излизането в болнични не би трябвало да се отрази на майчинството (тези 90% за една година), защото работодателят пак си ме осигурява на същата сума, както и като не съм болнични...
абе, сложна работа е това, май....

Последна редакция: чт, 25 юни 2009, 14:04 от аннтония

# 35
Здравейте, от скоро съм регистрирана и не съм сигурна дали тук е мястото да попитам, но имам следния казус: В началото на м. февруари напуснах работа и след 2 седмици разбрах,че съм бременна. До края на м. февруари и м. март не съм осигурявана (през това време търсих от рани познати с фирми да ме водят на работа заради майчинството,но не намерих).През месец април се регистрирах като земеделски производител и от 10.04.2009 се самоосигурявам на 2000 лв. Говорих с моята счетоводителка и тя ме увери, че тези два месеца през които не съм работила (февруари и март) няма да бъдат проблем да взимам майчинство, но мен все пак ме притеснява това да не би да плащам всеки месец по 600 лв. осигуровки и накрая да не взема нищо.

# 36
  • Бг
Здравей, имаш ли дванадесет месеца стаж във времето, няма да имаш проблем с болничните и майчинството. За тези два месеца, които не си била осигурявана ще ти се вземе минималната работна заплата като база, но кой знае какво влияние няма да ти окаже, т. к. казваш, че се осигуряваш на максималната сума. Като земеделски производител се осигуряваш на високия процент, нали ? Успех и сладко бебче на финала.

# 37
Крейзи благодаря много за инфото Hug

# 38
zdraveite bade6ti i nastoq6ti mamita Simple Smile izklu4itelno polezni za vaprosite i otgovorite po tazi tema za zapla6taneto pri bremennost - pro4etoh vsi4kite no kato 4e li to4en otgovor na vyprosa koito stoi pred men -a sam ubedena 4e ne samo pred men - e kak to4no se oprdelq zapla6taneto po vreme na bremennost NO  v slu4ai 4e polzva6 taka nare4eniq DALAG BOLNI4EN- kadeto pi6at riskova bremennost- davam primer s sebe si. sega sam v 4 mes. no polzvam bolni4en s osnovanie riskova bremennost ot 3mes. i ne mislq da go prekratqwam dokato jivot i zdrave ne se izleze v 45-te zadaljitelni bolni4ni i posle vsi4ko po procedura kakto si e. vyprosyt e za tezi 6 mes ili 175-6 dni ( po princip sa 180) kakvo 6te mi se s4ita kato dohod pri opredeleneto na mai4inskite- do4uh 4e moje ni6to da e t.e nulev dohod-tyi kato NOI sega 6te mi pla6ta- t.e 6 mes. nula lv. i 6 mes. rabotanata mi zaplata otpredi bolni4eniq. drugiq variant za koito 4uh e 4e se vzemat dohodite ot 12 mes predi samiq mi bolni4en.
molq ako nqkoi e naqsno da mi otgovori. az li4no sam vazmutena ako 6 mes. mi kajat 4e 6te smqtat nula leva- rabotata mi e tolkova natovarena i nqmam namerenie da pravq ne  dai si boje 2 abort zaradi neq.....dori za smetka na parite sled tova.....
blagodarq predvaritelno na tezi koito 6te se otzovat na vyprosa mi.
pozdravi

# 39
  • Бг
Привет, много трудно ми беше да те прочета с тази латиница. Това, което разбрах е, че се интересуваш каква база ще ти се вземе за болничните за бременност и раждане. На въпроса ти базата ще ти е дванадесет месеца назад преди месеца, в който ще излезеш в болничните. Или примерно ако болничните за бременност и раждане ти започват от м.08.2009 г., за база ще ти се вземат от м.07.2009 г. до м.08.2008 г. дохода, който си получавала през това време. Имай предвид, че в този случай в базата ще ти влизат и месеците, които си била в болнични за общо заболяване, което от своя страна автоматично ти "бута" базата за изчисление на болничните за бременност и раждане. Държавата ти гарантира взимането на минималната работна заплата за страната, или към момента 240,00 лв., като размер на обезщетението, при условие, че си назначена на пълен работен ден. Или по-простичко казано обезщетението не може да ти е под МРЗ, при условие, че си на пълен работен ден.
Надявам се съм била ясна и ти желая хубаво и здраво бебче.

Последна редакция: пт, 10 юли 2009, 22:30 от Крейзи

# 40
благодаря ти за отговора Крейзи и се извинявам за латински написания текст- не съобразих. изглеежда е особен случая с тези "дълги" болнични , тъй като според  една позната моя  счетоводителка като доход щели да ми вземат парите които ми се изплащат като болнични през въпросните 6 мес. и заплатата ми от преди тях............изглежда трябва да почакам и ще се разбера. единственото хубаво е че поне ме осигуряват на повечко.
благодаря още веднъж.

# 41
  • Бг
Да, така е, както ти е казала тази твоя позната, времето, което си в болнични ще ти влезе в базата. Но както ти казах държавата ти гарантира 240,00 лв., при условие, че на база на дохода дванадесет месеца назад ти се получи изчислено обезщетение по-малко от 240,00 лв.

# 42
Здравейте,
И мен ме вълнува въпроса за болничните преди тези 45 дни и после как се изчисляват парите които се получават.Това което знам, е че болничните се плащат на 80% до тези 45 дни и след това една година на 90 %. Но ако си бил в болнични няколко месеца преди тези 45 дни после ще се намали ли базата върху, която се изчисляват тези 90% и ако да с колко?
Имам проблеми в работата всеки ден пътувам много,работната среда е мръсна, работя в печатница и знам, че е опасно от химикалите. Сега ми е първа бременност и не искам да рискувам в никакъв случай, но ме притеснява проблема с парите. Моля, ако някой може да ми помогне с информация да пише.
Много благодаря

# 43
Това с 80 и 90% от брутния осигурителен доход са вятър и мъгла. Не можеш да вземаш повече от  чистата си заплата, независимо в какъв болничен си.  Ако вземаш болнични  по време на бременност  не се намалява базата на изчисляване на 45 дневния преди раждане  и последващите го. Разбира се всичко зависи от сумите, върху които те осигуряват и брутната ти залата по трудов договор за 12 месеца назад. Ако дадеш тази информация ще ти покажа как се изчислява.

# 44
Здравейте!

Тъй като обмислям варианта да излезна в болничен много моля за съвет....В началото на третия месец съм. Работодателят ми ме осигурява върху 950 лева. Интересува ме ако сега излезна в болничен до края на бременноста колко парички ще взимам ? Също така майчинството ми е се промени ли като сума заради този почти 6 месечн болничен ?

Виждам че тук има мами които доста разбират....изобщо не съм наясно с тези неща...благодаря Ви за помощта !

Вместо да си бременееме на спокойствие ние мислиме как да свържем двата края...................

Общи условия

Активация на акаунт