Болничен по време на бременност

• 110 609
  • 825
  •   2
Отговори
# 90
Предполагах, че съм на работа и ако не ми беше отговорил никой така или иначе щях да си отида.
Но представи си, че нои ми плати понеделника /тъй като незнам точно как стоят нещата с този ден/, тогава какво бих дължала на работодателя в събота?
Затова и питам.
Много благодаря за отговора относно отпуската и болничния. Чух други мнения, които ми се струваха съмнителни - че 180 дни за цялата година трябвало да ми са отпуск + болнични и като ми свършат 180 дни болнични не мога да взема след тях отпуск /от лица, които би трябвало да са вещи/. Наистина би било странно.
Още веднъж благодаря   bouquet

# 91
И аз имам въпрос -

ще изляза в болничен по майчинство декември месец 2009. Знам, че се взима 12 месеца назад, т.е. декември 2008, януари и февруари 2009 съм осигурявана на 800лв, после на 2000лв. Вече си взех един месец болничен юли, сега от септември мисля да си пускам до края. Притеснявам се, ако болничният е без прекъсване до майчинството декември, да не би да се прескочат месеците на болничния и да се вземат месеци още по-назад, когато съм осигурявана на 800лв  newsm78
Въобще кое ми е по-изгодно - да го прекъсна ли болничния преди да изляза в майчинството?

Мерси предварително за съветите  Hug
Не ги прекъсвай! Тези болнични, които не са за бременност и раждане се изчисляват на база осигурителния доход 6 месеца назад. Ако излезеш в болничен септември базата ще е  март-август 2009, а тогава си с високия осигурителен доход. За изчисляването на самото майчинство базата ще е 12 месеца назад-декември 2008-ноември 2009, т.е ще се включат и периодите с болнични по време на бременността. За тези периоди се взема  предвид дохода от които са изчислени болничните, а не самите суми, които си получила.

# 92
tivia, много благодаря  Hug

# 93
Здравейте! Незнам дали въпросът ми е за тук, но ако някой е бил в подобна ситуация, моля да сподели своя опит. Ползвах един болничен лист /30 дни/, издаден от ЛКК в поликлиниката, в която ходя на ЖК по ЗК. След това той бе продължен, но издаден от ЛКК в друга поликлиника /посочена от гинеколога ми по ЗК/, тъй като в моята лекарите бяха в отпуск. В началото на октомври ми предстои ново продължение на болничния, но гинеколога ми по ЗК каза, че не може да ми издаде такъв-трябвало да постъпя в болница поне за три дни и да ми се правят изследвания /не посочи какви, нито ми издаде направление за хоспитализация/ и от самата болница да ми продължат болничния. На практика този лекар /като част от ЛКК/ до момента ми е издъл само 1 болничен /за 30 дни/. Знам, че имам право да ползвам болнични 6 месеца, а досега съм ползвала само два. 45- дневния болничен трябва да го получа в края на октомври. Защо ми отказват болничен, трябва ли да има наистина такова прекъсване или това са някакви номера? Благодаря ви предварително!

# 94
Да, трябва да те приемат в б.ца за 2-3 дни, за да няма проблем доктора, който ти издава болничния.
Аз имах късмета да попадна на по-смел Joy доктор и той от началото на бременността ми е давал болничен, без да съм лежала в болница.Просто зависи до колко му се "рискува" на доктора.При евентуална проверка да може да докаже, че си имала нужда от дом.лечение.

# 95
Забравих да допълня......моя приятелка в Шейново си плати на каса 3 пролежани дни, без да е лежала и директно и дадоха още болнични.Това там е официално.

# 96
Благодаря, мармашотка  bouquet! Така е, практиката е различна навсякъде и явно всичко зависи от доктора! Сега поне ми е по-спокойно!

# 97
bremenna sym v petia mesec.osiguriavam se ot tretia mesec. imam trudov staj 12 meseca, no sega izleznah v bolnichni. kak shte mi se otrazi na izchisliavaneto na maichinstvoto?

# 98
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
bremenna sym v petia mesec.osiguriavam se ot tretia mesec. imam trudov staj 12 meseca, no sega izleznah v bolnichni. kak shte mi se otrazi na izchisliavaneto na maichinstvoto?

Няма да ви се отрази по никакъв начин

# 99
И аз моля за информация, ако някой знае...бременна съм във втори месец, а майчинските ми за първото дете още не са изтекли...Работя от април на трудов договор и по закон получавам 50 % от майчинските като работеща майка. За второто ми бебе, живот и здраве, на каква база ще ми изчисляват майчинството- на трудовите осигуровки, или ще прибавят и майчинските, които получавам сега? Много благодаря предварително!

# 100
  • В полите на Пирин планина
И аз моля за информация, ако някой знае...бременна съм във втори месец, а майчинските ми за първото дете още не са изтекли...Работя от април на трудов договор и по закон получавам 50 % от майчинските като работеща майка. За второто ми бебе, живот и здраве, на каква база ще ми изчисляват майчинството- на трудовите осигуровки, или ще прибавят и майчинските, които получавам сега? Много благодаря предварително!

Обезщетението за първото дете, което получаваш след връщане на работа няма да влиза в базата за бъдещи обезщетения за общо заболяване, бременност и раждане.

# 101
здравейте искам да попитам дали мога да си взема болничен при положение че трудовият ми договор е от 21.08.09, а преди това също бях на трудов договр но на друго място и имам дупка от по малко от месец, за която сега ще си внасям здравната осигуровка, но мога ли след третия месец от бременноста да си пусна тези 180 дни? на минимална заплата съм и доколкото разбрах болничният ми се плаща на 80%, а след като родя колкко ще вземам? ще се отрази ли болничният намайчинстово знам за 90% но от 285лв или ???
другото което исках да попитам какво плаща работодателя когато съм в болничен , само здравните ми осигуровки ли внася или и другите?

# 102
Здравейте, момичета
Имам нужда от инфо, почти през цялата бременност съм в болнични, но сега доста се забави последното изплащане за септември, когато звъннах в НОИ ми казаха, че болничният ми лист за септември (от 31.08 до 30.09)е объркан, защото е пуснат от 31-ви август вместо от 30-ти. Уточнявам, че предходният изтичаше на 29-ти и на 30ти трябваше да се "явя на работа" но 30ти беше неделя, затова и гинекологът пусна новия болничен от понеделник 31-ви.  ooooh! Ами заблудил се е, но НОИ са категорични, че дори и неделя, новият е трябвало да бъде пуснат от 30-ти, а не от 31-ви. Сега ме въртят и мотат и не изплащат нищо, бил върнат за проверка, бил даден на тяхната лекарска комисия, нямало срок, в който да се върне за поправка този лист, абе ужас. Оттам и следващият лист за октомври също няма да бъде зачетен.... Моля да ми кажете КАКЪВ Е СРОКЪТ ЗА ПРОВЕРКА  и КОГА ТРЯБВА ДА ГО ВЪРНАТ НА РАБОТОДАТЕЛЯ КАТО СГРЕШЕН??? Не може така безсрочно да си ги чакам с месеци и да стоя без никакви пари  Tired

# 103
  • В полите на Пирин планина
здравейте искам да попитам дали мога да си взема болничен при положение че трудовият ми договор е от 21.08.09, а преди това също бях на трудов договр но на друго място и имам дупка от по малко от месец, за която сега ще си внасям здравната осигуровка, но мога ли след третия месец от бременноста да си пусна тези 180 дни? на минимална заплата съм и доколкото разбрах болничният ми се плаща на 80%, а след като родя колкко ще вземам? ще се отрази ли болничният намайчинстово знам за 90% но от 285лв или ???
другото което исках да попитам какво плаща работодателя когато съм в болничен , само здравните ми осигуровки ли внася или и другите?

Да, може да излезеш в болничен, като за месеците, в които не си осигурена ще се в земе за база МРЗ - 240 лева. 45 дни преди термин започва ползването на отпуск за бременност и раждане и обезщетението тогава не може да е по-ниско от 240 лева.

По време на болничен работодателят дължи само здравна вноска - за цял месец 260 лева * 4.80 % - 12.48 лева.

# 104
Здравейте,и аз имам нужда от помощ.
В момента съм на срочен договор - 6 месеца срок на изпитание в полза на работодателя,по заместване.
Договорът ми изтича началото на декември.Но аз вече от месец съм в болнични по бременност,декември месец също ще съм в болнични.Итересува ме,имат ли право да ми прекратят договора или са длъжни да го подновят,тъй като дефакто с НЕподновяването ме оставят без майчинство,а аз в напреднала бременност нямам шанс да намеря другаде работа
Tired

Общи условия

Активация на акаунт