Болничен по време на бременност

• 110 623
  • 825
  •   1
Отговори
# 105
Първо искам да изразя възмущение от тромавата система в НОИ, а и не само там! Може ли изобщо да се говори за насърчаване на раждаемостта в БГ при всичките тези "условийца" за болнични, за майчинство, за месеци осигуряване, за полагащото ни се по ЗК  Shocked и т.н. и всичко това за НИКАКВИ пари!  Banghead Бременните вместо да се пазят и грижат за бъдещия живот, трябва да се депресират "предродилно" дали ще имат шанса да изкарат една безопасна, лека бременност.
Аз от всичко, което прочетох, не само в БГ мама, не ми стана ясно стъпка по стъпка (като за малоумни) какво трябва да направи една жена, в начална бременност, за да си вземе болнични и да си стои у дома.   Всеки месец трябва да се ходи на ТЕЛК? Защо някои лекари не издавали болнични? Аз съм във втори месец и как 180 дни няма да ми стигнат? И изобщо как се започва - първата крачка към спокойствието? #Crazy  newsm78

# 106
Аз от всичко, което прочетох, не само в БГ мама, не ми стана ясно стъпка по стъпка (като за малоумни) какво трябва да направи една жена, в начална бременност, за да си вземе болнични и да си стои у дома.   Всеки месец трябва да се ходи на ТЕЛК? Защо някои лекари не издавали болнични?
Ако наистина има причина да си в болнични, няма да имаш абсолютно никакъв проблем да излезеш в такъв дори от началото, има много момичета които са изкарали на легло цялата бременност. Друг е въпроса ако просто си решила да си постоиш в къщи малко повечко.
Бременноста е състояние, не болест.

# 107
  • Varna
Здравейте!
Имам следният въпрос, ще се радвам някой да ми отговори, за да съм наясно.
Живот и здраве, ако забременея, каквито са ми плановете, мога ли да бъда в болничен през цялата бременност, имам предвид, както правят много момичета - по здравословни или други рискови причини, но при положение, че непосредствено след забременяването постъпвам на нова работа? нямам стаж в тази фирма.
Благодаря предварително!  bouquet

# 108
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте!
Имам следният въпрос, ще се радвам някой да ми отговори, за да съм наясно.
Живот и здраве, ако забременея, каквито са ми плановете, мога ли да бъда в болничен през цялата бременност, имам предвид, както правят много момичета - по здравословни или други рискови причини, но при положение, че непосредствено след забременяването постъпвам на нова работа? нямам стаж в тази фирма.
Благодаря предварително!  bouquet

Няма значение колко пъти сте сменили работата, трябва да имате изискуемия за получаване на обезщетения стаж.

# 109
  • Бургас
Здравейте !
Моята ситуация е следната : Би трябвало да изляза в майчинство края на декември месец 2009 г/живот и здраве/.
И съм помолила работодателя да ме осигурява на пълен работен ден с доплащане от мен,защото ни осигуряват на половин работен ден и не ми се събираше 1 год. осигурителен стаж.
Сега по изчисления на нашия счетоводител с това доплащане от мен ,декември месец ми се събират 12 месеца осигурителен стаж.
А въпроса ми е дали мога да изляза в болнични ноември месец?Това ще се отрази ли по някакъв начин на осигурителния стаж и дали няма да е някакви дни минус и няма да взимам майчинство?
Охх ,надявам се да съм го обяснила правилно,че ми е каша в главата ....  newsm78
Хубав ден !   bouquet

# 110
6te ti go prodaljat dogavara sas sigurnost.az bqh kraq na 5 mesec kato trqbva6e da mi go podnovqt i go podnoviha bez problemv kodeksa na truda pi6e 4e rabotodatelite sa dlajini da podnovqvat dogovorite na bremenite=no vse pak si zavisi ot 6efovete.tova znam az nadqvam se 4e sam ti pomognala.4ao i uspeh ti jelaq

# 111
  • София
И аз имам едно питане - от началото на бременността съм в болнични, т.к. като се води рискова бременност. Но по закон ми се полагат 180 дни болнични и ще се получи една "дупка" от около 10 дни преди да ми се издаде болничен от 45 дни преди раждането. За недостигащите дни ще си пусна платен отпуск.
Та въпроса ми е това ще се отрази ли по някакъв начин на сумата, която ще получавам докато съм по майчинство  newsm78

# 112
И аз имам едно питане - от началото на бременността съм в болнични, т.к. като се води рискова бременност. Но по закон ми се полагат 180 дни болнични и ще се получи една "дупка" от около 10 дни преди да ми се издаде болничен от 45 дни преди раждането. За недостигащите дни ще си пусна платен отпуск.
Та въпроса ми е това ще се отрази ли по някакъв начин на сумата, която ще получавам докато съм по майчинство  newsm78

Няма да се отрази

# 113
ДейзиГ,

сигурна ли си, защото всеки казва различно. И ако не се води "рискова бременност", а въпреки това излезеш в болнични, това няма ли да намали ставката, в/у която ще изчислят 90% за майчинство. Багодаря ти предварително за разяснението.

# 114
ДейзиГ,

сигурна ли си, защото всеки казва различно. И ако не се води "рискова бременност", а въпреки това излезеш в болнични, това няма ли да намали ставката, в/у която ще изчислят 90% за майчинство. Багодаря ти предварително за разяснението.

За периода в който сте ползвали болничен за общо заболяване /независимо от диагнозата/ в базата за обезщетението по време на болничния за бременност и раждане се взима дохода от който е изчислено обезщетението за общо заболяване

# 115
Но по закон ми се полагат 180 дни болнични и ще се получи една "дупка" от около 10 дни преди да ми се издаде болничен от 45 дни преди раждането. За недостигащите дни ще си пусна платен отпуск.
И аз бях в болнични от началото на бременноста, а преди това /същата календарна година/ бях ползвала болнични. При мен щеше да се получи дупка от около 15-тина дена, но ми издадоха болничен без проблем. Щом е рискова бременноста няма да те оставят без болнични не се притеснявай.

# 116
  • София
Благодаря ви момичета за бързите отговори.  Hug

# 117
Здравейте,

Искам да попитам, по време на бременността, само наблюдаващия те гинеколог ли може да издаде болничен, или може и друг?

# 118
през цялата бременност съм в болнични, издавани първите месеци от един, а сега от друг гинеколог. Нито един от двамата не ми е наблюдаващ  Peace

# 119
Благодаря за бързия отговор CatWoman . А с лекарска комисия ли ти ги издават, или може само гинеколога, ако е по - смел?

Общи условия

Активация на акаунт