Важно - машина за хляб.

  • 215 924
  • 1 526
  •   1
Отговори
# 945
  • Мнения: 2 012
скъпа cathie, много ти благодаря.мисля да направя следната рецепта за първи път:

 прясно мляко- 300 мл             за 1000 гр.- 390 мл (според мен 400 е добре)
 масло            - 3 с.л.                                   -?    (4)
 брашно         - 500 гр.                                -650 гр. (670)
 сол                 - 2ч.л.                                    -? ( 2 3/4 )
 захар             - 2 с.л.                                    -? (2 3/4)
 мая                 - 2 ч.л.                                    -?  (2 3/4)

коя програма да избера  ?-
 програма 1 -основна-за 3часа (за начало тази) и 18минути или програма 2 - за бял хляб/3:32 h/ или на бърза програма /2:17/    (после пробвай с тази)                                                                                                     
 имам питане-ако правя хляб за 1000 гр.- четох във форума ,че трябва да ивелича грамажа с 30 %.така ли е и подходяща ли е тази рецепта. тогава - за сол,захар,масло и мая как да ги преизчисля
(Ами процентите се пресмятат. Ако рецептата ти е за 750, а искаш 1000, делиш 1000 на 750 и получаваш коефициента - около 1,34. После умножаваш всеки продукт по рецептата за 750 с този коефициент и получаваш нужният грамаж. Или по простото тройно правило, т.нар. бабешко правило. Но на мен така ми е по-лесно. Все пак наблюдавай в началото и ако има нижда прибави брашно или течност - по лъжички. Трябва да ти се получи равна гл;адка топка, която се върти в контейнерчето. След няколко опита ще го усетиш. Ако имаш въпроси - питай Simple Smile )
в програмата е включено и подгряване 1 час- на таймера цялото ли време да задам -3:18 h   и след като издаде сигнала да  изключа машината (хммммм, тук нещо не разбирам, но в никакъв случай не натискай старт бутона, защото програмата тръгва отначало и ще си започне пак с подгряване, щом е включено. При мен подгряването е в програмите за пълнозърнест и черен хляб)

предварително благодаря

 Simple Smile  bouquet Не знам дали ти стана ясно, ако не, питай пак.

ПС: Защо не пробваш  с тези пропорции. НА мен ми идват точно и хлебчето става прекрасно, само че последователността е : мляко, масло, СОЛ, брашно, захар, мая. Т.е. солта да не е до маята.  Wink

# 946
cathie , много благодаря за уточненията.солта и по рецептата е преди брашното .аз така го написах, защото нали най-напред се слагат течните съставки , после брашното и сухите.радвам се че забеляза.ще направя както ме посъветва.утре ще е великия ден на истината, тъй като довечара ще разестваме малко в кухнята за да направим подходящо място за пекарната.
до утре.

# 947
  • Мнения: 51
Здравейте момичета! Може ли да ми каже някой, правил ли е в машината кекс с ябълки? Rolling Eyes

# 948
  • София
  • Мнения: 4 510
Здравейте момичета! Може ли да ми каже някой, правил ли е в машината кекс с ябълки? Rolling Eyes

Ако е със сода (бакпулвер) по-добре си го прави във фурната.

# 949
  • Мнения: 51
За пръв път направих хляб на бърза програма. Да си призная, не очаквах добър резултат, но се опече добре и стана така хубав хляб, както и при дългите!
Благодаря на форумките, защото ме подсетиха, че може да се прави хляб и за по-кратко време  bouquet!

# 950
  • Мнения: 2 012
tzotzi , мисля, че някои машини си имат прогрма за тесто с бакпулвер или сода. Моята не е такава. Но може да се пробва. Имам една много къса програма, която може и да е затова. Ще пробвам и ще докладвам.  Wink

# 951
  • Мнения: 51
Кати, аз имам една за 1.20 ч., която меси, 12 мин. втасва и пече 48 мин, но никога не съм я пробвала и незнам за какво служи   Rolling Eyes
newsm78

# 952
  • Мнения: 2 012
tzotzi , аз пък имам една 56мин, една 58 и една 1.45мин. И трите се водят бързи. Но аз се полакомих и пуснах преди малко половин доза кекс на най-кратката програма. Ще видим. Веднага ще споделя. Въпреки че засега не изглежда добре. Не бухва изобщо.

# 953
  • Мнения: 7 144
Кати, успя ли да видиш сметката на един чувал брашно вече  Laughing. Голям мерак, голямо нещо  Grinning.

# 954
  • Paris
  • Мнения: 1 734
Кати, нямаш спирка!!

# 955
  • Мнения: 51
Кати, чакам резултата! Успех!  chef

# 956
  • Мнения: 2 012
Ето го кексчето. Буквално е кексче, защото направих половин доза, за да не вземе да ми прелее (имам лош спомен #Crazy)

Спокойно можеше да е цяла доза. Абе стана, наду си се, всичко точно, но нещо ми седи леко степан, въпреки бухването. Стафидите отидоха на дъното, защото нямах желание да ги овалвам в брашно. Мога да кажа, че става, но ще пробвам пак. Пекох го на ултра бързата програма за 700гр. - 56мин. Пуснах и малко допичане - 15мин.





Зори, Жаклин, много сте прави, че не мога да се спра  Crazy. Сега смятах да пускам на отложен старт, но се отказах.

# 957
  • Мнения: 51
Браво Кати! И кексът с бакпулвер ти е сполучлив!

# 958
  • Мнения: 2 012
tzotzi, много си мила. Пуснах все пак отложения старт, защото утре се каня да правя панетоне Rolling Eyes, стискай палци ПЛС  Wink
Днес специално си приготвях захаросани портокалови корички.
Тази машинка е просто супер. Цялата рода е възхитена. Гостите се увеличават Laughing

Лека нощ и до утре.  chef

# 959
  • Мнения: 272
Браво, Кати! Страшни са станали и хлебчето и козунака, а гледам и кекса!
И аз мисля да правя Панетоне, ама се чудя защо в рецептата има два пъти по 130гр брашно? Я кажи как мислиш да процедираш
Хайде лека от мен и до утре

Общи условия

Активация на акаунт