Важно - машина за хляб.

  • 216 614
  • 1 526
  •   1
Отговори
# 1 245
  • Мнения: 5 221
Четох, четох, четох, и не можах да прочета 63 страници.  Laughing В крайна сметка доволни ли сте от машините за хляб ФИФ (от ТСМ). Много съм се навила да си купя, но още се чудя точно каква.

# 1 246
  • София
  • Мнения: 10 221
Четох, четох, четох, и не можах да прочета 63 страници.  Laughing В крайна сметка доволни ли сте от машините за хляб ФИФ (от ТСМ). Много съм се навила да си купя, но още се чудя точно каква.
Аз съм доволна и откакто следя темата няма нито едно отрицателно мнение за ФИФ! Peace

# 1 247
  • Мнения: 5 221
Ей, супер. Значи още тези дни ще купя.

# 1 248
  • Мнения: 7 144
Никъде не съм чула или чела лош отзив за ФИФ. Моята също е такава и се чудя защо умувах повече от година преди да реша да си взема  ooooh!. Но грешката е поправена отдавна де  Laughing.

# 1 249
  • Мнения: 5 221
Аз от няколко седмици се чудя.  Покрай чуденето и бюджета за машина намаля, но се надявам до няколко дни да успея да купя. Laughing

# 1 250
  • Мнения: 2 015
И само още нещо да добавя, какво се изхитрих напоследък  Laughing. Понеже някой път спонтанно ми идва идеята за козунак, или козуначени кифлички и естествено продуктите тепърва трябва да ги вадя от храдилника, аз вместо да подгрявам яйцата в топла вода и тем подобни, редя в казанчето продуктите и пускам програмата за Пълнозърнест хляб - предварително подгряване 30 мин. През това време си шупвам маята (с част от прясното мляко, мазнината и захарта) и когато преценя, че са добре затоплени нещата вътре сипвам маята отгоре и стартирам програмата - Месене с втасване  Wink.

Зори, да си жива и здрава.   bouquet Този вариант наистина много ми харесва, още повече че се цапат по-малко съдове.

Кои продукти слагаш да се топлят? И брашното ли? А мазнината и нея ли я шупваш с маята?

На колко градуса печеш и изобщо как точно го печеш този капризник  Wink

# 1 251
  • София
  • Мнения: 368
Момичета, козунакът ми май е пълен провал. По рецептата на Кати, но не разбрах каква програма и го пуснах на сладък хляб. Започна току-що да се пече, но почти не е мръднал. Знаете ли каква може да е причината?

# 1 252
  • Мнения: 7 144
Кати, сега ще се опитам да ти споделя моите методи за козунака, като всичко което знам за него е от нета + личен опит и мнооого експерименти и опитвания. за съжаление и майка ми и баба ми са пълни профани в сладкарството специално, така че всичко съм учила в движение.
Значи аз ползвам следната рецепта за козунак, абсолютната класика :

1кг. брашно
1 кубче прясна мая (42 гр.)
300 гр. захар
250 мл. прясно мляко
6 яйца (единият жълтък отделям за отгоре)
2 п. внилия
200 гр мазнина (100 гр. олио + 100 гр. мас)
настъргана кора от един лимон

допълнително : портокалови корички (аз си ги правя)+стафиди (колкото повече, толкова по-добре  Laughing)


Какво правя : в 100 мл. затоплено прясно мляко разтварям 3-4 с.л. от захарта, половината от олиото, 1 с.л. брашно и маята. Оставям на топло да шупне.
В това време в казанчето сипвам останалото мляко, захарта, разбитите яйца, мазнината (маста я разтопявам), ванлията и брашното. Пускам програмата за пълнозърнест хляб и машината започва да подгрява. Чакам докато маята шупне или ако тя е станала по-бързо готова правя малко кладенче в брашното и я изсипвам, като общото време което чакам да се подгреят продуктите е 20-25 минути. След това спирам програмата и пускам Месене с втасване. При мен 30 мин. е месенето (аз на 20 мин. сипвам добавките - коричките и стафидите) и после 1 час втасва.
Кагота е готово тестото (много често ми повдига капака и тръгва да ме търси, та се налага да го вадя по-рано  Laughing) го вадя и го поблъсквам малко в масата. После го размесвам и сплитам, като усуквам фитилите преди да ги сплета. Работя с намазнени ръце. Слагам го във формата и го покривам с кърпа. Втасвам го в микровълновата (когато првя от половината доза, че се събира в по.малка тава, а когато е цяла доза във фурната на 50 гр. покрит за да не съхне или  слагам тавата на подовото в кухнята  Mr. Green. Малко преди да го сложа да се пече, загрявам фурната на 200 гр. Мажа с жълтъка, ръся със захар и фини овесени ядки (така го харесваме  Simple Smile) и бутам във фурната. На 10-тата - 15-тата минута намалявам на 180гр. и допичам до готовност.
Това е общо взето, не претендирам че правя съвършените козунаци, но стават добри  Simple Smile.

# 1 253
  • Мнения: 7 144
Момичета, козунакът ми май е пълен провал. По рецептата на Кати, но не разбрах каква програма и го пуснах на сладък хляб. Започна току-що да се пече, но почти не е мръднал. Знаете ли каква може да е причината?

Каква мая ползваш? Има вероятност да не е била добра маята, затова да не е втасал добре. На нито едно от втасванията ли не се надигна?

# 1 254
  • София
  • Мнения: 368
Маята е пресна - 12гр. както е в рецептата. Всъщност при втасването не се надигна, но при печенето имаше ефект,е не както очаквах, но... Вече се пече 40 мин. след кроя на програмата и вече мисля дя го вадя. /иначе си беше съвсем беличък/. newsm78
Като поизстине ще го видим!

# 1 255
  • София
  • Мнения: 3 875
Маята е пресна - 12гр. както е в рецептата. Всъщност при втасването не се надигна, но при печенето имаше ефект,е не както очаквах, но... Вече се пече 40 мин. след кроя на програмата и вече мисля дя го вадя. /иначе си беше съвсем беличък/. newsm78
Като поизстине ще го видим!
На мен ми се струва малко маята,а може и самата мая да не е била добра.

# 1 256
  • Мнения: 2 015
хмммм, mariyka , нямам идея. написах всичко точно. Вчера цял ден докладвах, Всяка моя стъпка е документирана.
Плете ли го?

А по пронцип и на мен ми втасва най-вече при печенето, ама аз вчера обърках малко процедурата.
Трябва да ти пожълтее леко отгоре, не бързай да го вадиш бял. Успех. И снимка  Wink

Зори, машинката не се ли затруднява с това количество тесто?  newsm78

# 1 257
  • Мнения: 7 144
Кати, затруднява се, аз и помагам докато си забърка всички продукти, после няма проблем вече. Но общо взето рядко ми се е налагало да правя цялата доза, обикновено правя половината, защото сме трима в къщи и трябва да ядем само козунак  Laughing.

# 1 258
  • София
  • Мнения: 368
Е, то не става да си купиш нова машинка и да се хвърлиш на дълбокото с козунак.
Явно не съм определила точно колко брашно да сложа и е малко в повече, та затова трудно втасва. Започнах от 480 гр. и добавих още няколко лъжици. Confused На всичкото отгоре го препекох, по-точно - изгорих. Гледах отгоре, гледах, все бял изглеждаше. Вярно, разпукна се, ама го оставих да се позачерви, а като го нарязах отдолу и отстрани беше покафенял. Пак ще опитам, все пак е първият козунак който правя!

# 1 259
  • Мнения: 2 015
Така както го опсваш не ми се струва да е препечен. И на купените козунаци страничните и долните корички са по-тъмнички.

Мисля си, че брашното може и да е малко. Стана ли ти хубава топка?

А що се отнася до новаците - и аз на 2.3. ден почнах с козунаците, не питай що продукти отидоха  Laughing

и сега ми става за пръв път  Wink

Успех, миличка  newsm10

Общи условия

Активация на акаунт