За заплатите на учителите и стачката

• 40 765
  • 1 062
  •   1
Отговори
# 150
Не подкрепям стачката, тъй като трудът на всеки човек, не само на учителя, следва "да се уважава и да е добре платен". Какво правим у нас? Стачкуваме всички по всевместно? Като във вица, дето ги лъжем, че работим, а те- че ни плащат.
Не помня у нас стачка да е решила такъв проблем. Пазарът е този, който определя нивото на работната заплата. Няма как същата да се регулира централно.
Въпросът дали в конкретното школо конкретният учител пишел или не пишел грамотно не е от значение. Винаги е имало и ще има и грамотни и не чак до там и учители и ученици. Проблемът е по- глобален и не се отнася само до учителите.

# 151
Бихте ли работили като учител за 250 лева заплата (май брутна) и сте с висше образование?

И за 1250 няма да работя при това положение, което е в момента.

Мога да работя като учител, но не желая. Отдавна обърнах гръб на тази професия и то не заради парите. И 1000, и 3000 лева да направят заплатите, пак няма да работя като учител. Защото съм била от другата страна и знам. Ако бях останала, в момента щях да съм или в лудницата, или в затвора...
Затова предпочитам да работя за много по-малка от учителската заплата (ало, софиЕнките, не припадайте, има и такива заплати в България!  Mr. Green), но си ценя спокойствието, относително съхранената нервна система  и най-важното - липсата на отговорност за живот, здраве и т.н. на чужди деца. Който го е изпитал, знае каква тежест и отговорност е това...
   Аз също- за никакви пари не искам да работя като учител. И не защото не обичам литературата или децата. Просто видях за какво става дума. Който не е работил поне 5 години като учител, няма да го разбере.

# 152
  • София
Когато държавата е основен работодател на част от населението, включително и учителите няма пазар на труда. Той е ограничен точно в тази част. Защото държавата разполага с цялата власт, за да определя заплатите, нормирането на труда, дори и натиск при реализиране на синдикалните права на работниците си.
А стачките не работят добре тук, защото нищо не е научено в последните няколкостотин години. Като във вица с българския казан в ада, дето нямало нужда от пазачи, защото българите сами дръпвали надолу този, който се опитвал да се измъкне.

Последна редакция: вт, 11 сеп 2007, 16:39 от RadostinaHZ

# 153
Що на учителите заплатата, пък мойта не? Ами присъединете се към стачаката на учителите. Само дето това тук не може да стане, ние сме на принципа: Аз не искам на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле.

# 154
Като човек докоснал се до учителската професия не мога да не подкрепя стачката и то защото отношението към учиелите е унизително. Съгласна съм, че едва ли всички си гледат съвестно работата, но с ръка на сърцето нека си признаем, че във всяко стадо има и мърша. Пък и мотивацияа на тези хора е само любовта към децата. И ми е писнало да слушам как учителите разбира се, че щяли да имат малки заплати, но работили по половин ден. А скритото работно време защо никой не го вижда?! И аз до 2 през нощта съм изрязвала кръгчета и квадратчета. Реално доста хора едва се спряват с отглеждането на едно дете, но помислете как се гледа група от 28 три годишни деца?!  И освен да ги опазиш живи и здрави трябва да ги научиш на разни неща!

# 155
"Пазарът на труда" е понятие доста по- обширно от "пазарът на учителския труд".
Та, в продължение на казаното: ако средното ниво на заплати у нас е над средното ниво на учителските заплати ще има пренасочване на учителите към други сфери, което е нещо абсолютно нормално и по света и у нас. Ако пък средното ниво на учителските заплати е над средното ниво на заплатите у нас, потокът ще тече на обратно.
Освен това вече има не само държавни училища, чиито работодатели и персонал също принадлежат и към пазара на труда изобщо и към пазара на учителския труд.
За работещите в държавните училища- никой не е казал, че парите са достатъчни. Те, обаче, не са достатъчни за когото и да било. Не мисля, че бюджетът позволява, а и че скоро ще позволи, чувствително повишаване възнагражденията на бюджетните служители. /Нали тези, дето вдигат глас за заплати, ползват същия глас за намаляване на данъците- не е лесно да намалиш приходите и същевременно да увеличиш разходите, това е задача по- скоро за фокусници, не за МС или НС/.
Какво винаги е ставало у нас по подобни поводи- стачките съвпадат с началото на учебната година /както на здравните работници най- често със сезона на травмите и грипа Wink/. Малко викане в пресата, повечето учители не желаят да стачкуват ефективно, тъй като не получават заплата за периода, през който са в ефективна стачка /казвам го, тъй като имам лични допирни точки и със синдикати и с учители/. Символичната стачка пък, дали я има или не- все тая /да сме честни, преди всичко/. Леко замазване на очите с малко парици горница, които ги изяжда още първата месечна инфлация. И така- до следващата година.
Как мислите, че ще се развие настоящата ситуация?
Аз мисля, че по познатия модел.
И не защото някой иска "на Вуте" да е зле.
Аз уважавам и труда на учителя и труда на много други работещи в много различни сфери еднакво.

# 156
Не мисля ,че всеки протест е безуспешен! Най-пресният случай- с транспортните работници от СГТ. Всеки има право да протестира като не е доволен, както и всеки си цени труда.

# 157
В коя друга сфера, изискваща висше образование, средната заплата е 250 лева?

# 158
Искам да попитам- по какъв начин се изчислява средната заплата в "образованието"? Кои длъжности се вземат предвид? Само учителските или на всички, които работят в сферата? Къде има официална информация относно начина на изчисляването на тази средна заплата?
Четете пълно- никой не казва, че хората нямат право да стачкуват. Въпросът ми е какво очаквате реално да се случи, различно от известната вече от години обстановка.

# 159
  • София
Точно това имах предвид, което каза Judy. Държавата, в лицето на министъра на образованието като неин представител спуска заповед до директорите на училища, че който стачкува няма да получи заплата. Директорите са длъжни да се подчинят на прекия си работодател. Този ход се прави, за да бъде потушено намерението за стачка още в зародиш с всички властови лостове. Като се направи и малко вътрешна пропаганда от някои учители, които започват да се вайкат, че не могат да си позволят да се откажат от тези пари, се влияе и върху другите.
Резултатът е като в приказката "евтин на брашното, скъп на триците".

В допълнение се играе на струната моралната ангажираност на учителите, че било във вреда на децата и др. И ето ти, стачката се провалила.

Всъщност, правителството прекрасно знае, че една национална учителска стачка на всички нива би блокирало цялата държава на поне 50 %, което е по-сериозен проблем от стачка на шофьорите в София. Защото ако си представим, че всяко семейство има поне по 1 дете, то при ефективна стачка поне един от родителите трябва да спре да ходи на работа (и да произвежда БНП), за да не остават децата сами вкъщи. Умножете го по всички градове и села, и ще видите, че икономическите загуби ще са колосални. Затова и се използват всички възможности да бъде омаловажена или потушена тази стачка.
Всеки икономист човек с малко икономически познания ще направи сметката. И тук не е въпрос на политика, а на пари.

# 160
  А защо не се започва истинската реформа? Защо не се закриват малките училища? Защо не се махнат старите директори, свикнали да се обкръжават с роднини и приятели? Знаете ли колко средства се изливат за училища-бараки? Защо не се въвеждат успешни модели на образователни системи? Защото управниците ни нямат интерес от това! Недоносчето "диференцирано заплащане", с което най-добрите ще вземат веднъж годишно 70 лв повече от най-лошите учители, не решава проблема.
   Аз предлагам Даниелчо първо да проведе реформата, после да си вземе заплатата. Не да се занимава с глупости като например за 3-ти март да прати 5 картонени табла с химна и звездичките на Евросъюза, и после да иска директорите да пишат доклади какви мерки са предприели за опазването на този скъпоценен дар. И още куп други глупости. Вместо да си гледат работата, се превърнаха в писарушки, а в инспекторатите не знаят вече къде да съхраняват докладите, дето пишат за щяло и нещяло.
   Очаквам истинска реформа, не имитация. Очаквам компетентен министър, запознтат с проблемите и имащ реални правомощия и стратегия за развитие на системата.
    Последната глупост на Даниел е ученето в събота.

# 161
  • София
Вярно, че това с таблата беше направо гениална ....... Някакъв нещастен опит за патриотизъм и "единно европейско бъдеще".

# 162
Всъщност, правителството прекрасно знае, че една национална учителска стачка на всички нива би блокирало цялата държава на поне 50 %, което е по-сериозен проблем от стачка на шофьорите в София. Защото ако си представим, че всяко семейство има поне по 1 дете, то при ефективна стачка поне един от родителите трябва да спре да ходи на работа (и да произвежда БНП), за да не остават децата сами вкъщи. Умножете го по всички градове и села, и ще видите, че икономическите загуби ще са колосални. Затова и се използват всички възможности да бъде омаловажена или потушена тази стачка.
Всеки икономист човек с малко икономически познания ще направи сметката. И тук не е въпрос на политика, а на пари.

През летните ваканции животът не спира и родителите продължават да ходят на работа. Защо мислиш, че по време на стачка нещата ще са различни? Държавата затова пуска учителите по пързалката, защото - донякъде за съжаление - те нямат лостове за въздействие върху нея. Шофьорите от СГТ ги имаха много повече, затова и си получиха повишението на заплатите.

# 163
Това е законово решение по ЗУКТС:

"Чл. 18. (1) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 1991 г.) Работникът не получава трудово възнаграждение за времето, през което поради участие в стачка е преустановил изпълнението на трудовите си задължения. За това време той може да получи обезщетение за сметка на специално обособен стачен фонд. Фондът се създава по желание на работниците с техни средства или със средства на професионалните организации.
(2) Забранява се блокирането на стачните фондове по време на стачка.
(3) За времето, през което участвува в законна стачка, работникът има право на обезщетение за сметка на общественото осигуряване по общия ред, а ако стачката е призната за незаконна - само ако е доброволно осигурен.
(4) Времето на участие на работниците в законна стачка се зачита за трудов стаж.
(5) На работник, който не е участвувал в стачка, но поради стачката на други работници не е могъл да изпълнява трудовите си задължения, се заплаща трудово възнаграждение както при престой не по негова вина."

Ама стачен фодн няма. Поне в настоящия случай. Учителите, с които съм в досег, казаха, че за сега фонд не е предвиден. Та нито министърът е виновен, нито някой друг конкретно за това положение.

Да ви кажа честно и при стачка на учителите от цялата страна, ефективна,  това общо взето не би повлияло много, тъй като и без друго децата карат месеци наред ваканция и родителите не си пускат отпуски за този период. Работех за работодател с много работници. Миналата година, когато имаше преустановяване на учебни занятия за няколко дни познайте кого псуваха работничките- не министъра, а учителите, дето решили я да стачкуват, я да обявят "дървена ваканция".
Работила съм и за образованието. Абсолютно споделям мнението за закриване на малките, никому полезни с каквото и да било селски училища. Нито квалифициран персонал имат, нито нещо, заради което да си струва да бъдат оставени да работят, но поддръжката им е едно голямо бюджетно перо.

# 164
  • София
Чакай малко. За ваканцията родителите са се примирили, защото се смята в реда на нещата лятото да има ваканция.
Но през редовната учебна година стават по-чувствителни на тази тема, допълнително защото са подпомогнати в недоволството си и от правителството.
А това, че се сърдят на учителите е друга губерния. Тук се намесва изобщо отношението към властта - не бил виновен министъра, а него са го подвели лошите и той целият е в бяло.
Помните ли зимата какво стана с грипа? Министърът изприказва куп глупости и не даде грипна ваканция в София. От РИОКОЗ и те смотаха някакво смехотворно становище. А в същото време имаше обявена грипна епидемия.  Shocked Като резултат много от малките ученици се разболяха. А кой е платил загубите на семейството с болните деца?

В БГ винаги проблемите се насищат емоционално и рационалното остава на заден план. Приличаме на деца, които изсипват пясък на главата на другарчето, защото то не иска да дава лопатката.

Общи условия

Активация на акаунт