За заплатите на учителите и стачката

• 40 670
  • 1 062
  •   1
Отговори
# 630
# 631
Преди 2-3 години тук стачкуваха учителките от детските градини. Просто хлопнаха кепенците и излязоха на улицата, не им бяха актуализирали заплатите от 5-6 години. Тежко беше за всички родители, но никoй не възропта срещу учителките, като не ставаше с преговори, стана със стачка.

# 632
  • Ямбол
Lennie, и аз тА уважавам. Само в тази тема май се разминаваме, но нормално, а и съм пристрастна. Чакай да ти върна жеста   bouquet Mr. Green

Търсят и пак малко пари предлагат, че и английски. Сигурно вече са се информирали, колко би им платила държавата и сложили 50-тина лева отгоре.

# 633
Честно,не ги разбирам вече тези спорове тук във форума...Само ми става тъжно и болно...заради всичките свестни и всеотдайни учители,с които съм работила или са ми преподавали...Явно съм щастливка,защото са твърде малко тези,които не принадлежат към тази по-добра група...
Не разбирам и омразата,която се излива срещу тях...Но когато омразата е аргумент,спор всъщност няма.

# 634
Имам една позната-учителка.Беше по майчинство до февруари,но чак сега я извикаха на работа.Гледам я от началото на седмицата- тя направо лети от щастие,че е започнала работа.От по-младите учителки е -към 40 годишна.Миналата година ми споделяше,че учениците и се обаждали да се поинтересуват как е и кога ще се връща на работа(тя преподава на 9,10,11 и 12 клас).Съпруга и изкарва много пари,така че за нея работата е просто удоволствие.
Споделих това с вас-учителките,които се оплаквате,че децата не се държат с уважение към вас.
Ама не може ти да влизаш с негативно настроение всеки ден в час ,защото заплатата ти била малка,чудиш се как да си платиш тока,какво да сложиш на масата и т.н.Така ги предизвикваш и те да отвръщат със същото,защото те смятат за злобна,а не за изтормозена от немотията(това те още не го разбират)
Аз смятам,че човек,който си е избрал това за професия,значи,че обича заниманието с деца и не трябва да си изкарва ядовете на тях.Те нямат вина за това,че държавата се държи некоректно с теб.Децата винаги са търсели учител-приятел,с когото да споделят дори и за проблем в семейството,за някаква трудност,личен проблем,а не лелка(точно такова определение съм чувала за учителка),която влиза,гледа намръщено,изпява си урока и си излиза.Никакво "заиграване" стях,никакъв майтап,нищо.Това означава,че няма подход към децата.
Ако бяха всички учителки като гореспоменатата госпожа,щях да ходя редом с тях да стачкувам за достойно и заслужено заплащане,но уви в нашето у-ще такива се броят на пръсти и негативизма на родителите идва точно от тях.

# 635
  • София
Хей, аз така и не разбрах какво толкова се умува.
Учителите искат по-високи заплати/не по-високи от на някого си, а по-високи от тези, които получават в момента/.Водят се преговри, при които на тях им се отказва.
След изчерпване на начините за споразумение, естествено се преминава към стачка.
Всеки работник или служител в една демократична държава има право да стачкува.
Мнението на обществото,колкото и цинично да звучи, в този случай не е от значение.
Хората ще упражнят своето право.
За последиците от стачката трябва да се погрижи държавата, тъй като към нея са отправени исканията.

Иначе казано - ако децата пострадат от евентуални стачни действия, то ще е не заради учителите, а заради държавата работодател, която е длъжна да намали или дори да изключи евентуални последици от стачните действия на своите служители.

Учителите имат право да искат нормални/не високи/заплати.Всеки има право на това.И ако му се откаже при преговори, естествено преминава към стачка.

Освен ако някой не очаква всички български учители просто спонтанно да напуснат работа.Ефектът ще е поразителен Mr. Green

# 636
Мнението на обществото,колкото и цинично да звучи, в този случай не е от значение.

естествено, че е така.  Peace
затова не виждам и защо трябва да се говори за обществото ( и реакцията му) в случая.
нито ватманите, нито таксиджиите са ни питали колко ги уважаваме преди да пристъпят към стачка.
решават - действат.  мнения за и против винаги ще има и това не бива да спира никой, който иска да упражни право.

# 637
  • София

естествено, че е така.  Peace
затова не виждам и защо трябва да се говори за обществото ( и реакцията му) в случая.
нито ватманите, нито таксиджиите са ни питали колко ги уважаваме преди да пристъпят към стачка.
решават - действат.  мнения за и против винаги ще има и това не бива да спира никой, който иска да упражни право.

Да, и отново подчертавам, че при евентуални негативни последици от стачните действия в този случай, реакцията на обществото трябва да е насочена към държавата работодател, която е предупредена за стачката и щом отказва да изпълни исканията, трябва да намери механизъм да изключи последствията.

Ако не успее, значи има проблем в управлението на държавата.
Ние, като общество, очакваме интересите ни да се защитават адекватно.

# 638
  • Ямбол
КЛОНКА, това се опитах и аз да обясня, но някои си знаят своето - злобни сме били, малко сме работели, мнго сме почивали и пр. Дано теб са те разбрали, защото мисля, че по-добре и ясно си го обяснила.

na_ga, аз също съм в положението на приятелката ти. Но има семейства, в които мъжът не може да изкарва доход, който да компенсира ниската заплата на учителката, а има и такива, в които и двамата са учители, тогава...
Ти как разбра, че влизаме с негативно настроение в час? И че си го изкарваме на учениците ни? Напротив, никой не се жалва пред учениците си, но вкъщи е достатъчно да то подронят авторитета и вече положението е съвсем друго.

# 639

na_ga, аз също съм в положението на приятелката ти. Но има семейства, в които мъжът не може да изкарва доход, който да компенсира ниската заплата на учителката, а има и такива, в които и двамата са учители, тогава...
Ти как разбра, че влизаме с негативно настроение в час? И че си го изкарваме на учениците ни? Напротив, никой не се жалва пред учениците си, но вкъщи е достатъчно да то подронят авторитета и вече положението е съвсем друго.

Lilqna,радвам се,че и ти си като моята позната,защото знам,че имаш съвсем друг мироглед и съм сигурна,че децата те обичат.  bouquet
А знам за такова отношение на учителки от сина си и от негови съученици(той сега ще е 4 клас).Съгласи се,че имаш доста колежки,които са недостойни за тази професия,но са нечии протежета и уронват престижа ви.
Имаше друга тема от предишната стачка на учителите-там съм давала и примери за лоши учители,но няма значение.Аз искам да се увеличат уч.заплати,но паралелно с това да се изхвърли"боклука"от уч-щата.
И да се оправи дисциплината в у-ще,защото моят син научи псувните от А до Я,без такива да се използват в къщи.
Успех желая на всички готини учители  bouquet

# 640
  • Ямбол
Да, така е.
Ние например имаме една колежка по математика, която си я влачим на нашите гърбове. Много е зле жената, много забравя, а бе ужас е. И шефката едва я трае, нищо не й възлага, че все едни ги забърква. Обаче не може да я махне. Всички сме вдигнали ръце от нея, но тя си има връзка в министерството и няма мърдане и си прави каквото си знае.
Е, питам аз, кой е за бой? В случая дори и прекият работодател(директора) няма много голяма вина.

# 641
Нека им се плаща почасово, да има някаква диференциация. Не може един учител начален педагог да взема примерно колкото същият в профилирана гимназия, който работи два пъти повече. А колкото до аворитета и имиджа-те не се купуват, продават, подаряват, нагласяват и т.н., а се изграждат. Така, че за мен един педагог, станал такъв, защото не е бил приет да учи висшето си образование другаде ще си остане некадърник пък ако ще и 10000 да му е заплатата. Не случайно много от учителите са деца и внуци на такива, защото  в комунистическите години бяха подсигурени почти доживотно и беше голяма екстра да си даскал и с колкото повече  директори си пиеш кафето толкова по-добре. Ей за това хората имат лошо мнение за учителите.  Е има и изключения, които обикновено са доста известни и уважавани от цели градове ученици и родители.

# 642

Както във всяка друга професия.

# 643
По принцип всеки е прав за себе си, но въпроса е и как го възприемат нашите деца.
Моята щерка вече е обявила перманентна стачка в къщи. Вярно, че е пубер, но и примера на учителите не е за подценяване.
Аз се чувствам изнудвана в най-буквалния смисъл на думата и от училището, и от нея, поради факта, че трябва да ходи на училище.

После, щом учителите стачкуват за по-високи заплати, някакъв от министрите предложи дори данък образование - ясно трябва да го вземат от другите данъкоплатци.
Дотук добре, обаче въпросът е, че останалите остават със същите доходи, а има и такива, които и сега не могат да си изпратят децата си на училище, поради липса на финансови средства.
В училището на дъщеря ми има такива случаи и те не са малко. Просто родителите нямат възможност и това е.
Децата на богатите, масово учат в чужбина.
Някой замисля ли се, в един момент какво става?
И кого евентуално ще учат учителите, ако само на тях увеличават доходите?

Нямам нищо против учителите да са добре платени, ако и останалите получаваха реалните доходи за труда си.
Иначе всичко се свежда до най-елементарно изнудване. Така го възприемат и децата ни като странични наблюдатели, подкрепяйки учителите си.
А дали е възпитателно ... - да не коментираме.

# 644
  • Бургас
Нека да стачкуват. Трябваше да пусна сина си този месец на градина, но не знам дали ще може заради стачката. И въпреки това нямам против. Нека. Те са в правата си. Не може да им се подиграват с тези "парички". Това си ми е мнението. Заслужават много повече. Не може на две жени да се поверят 30, три годишни  деца и за труда им да се плаща по 200лв. месечно. Същото е и за учителите в училищата и гимназиите. И данък образование нямам против да плащам. Стига сина ми да получи качествено образование, в чисто училище от уверени хора.

А се и сетих, че  предния път като имаше движение по въпроса предупредиха, че ако не постигнат оптимално решение, ще се стигне до стачка. Еми не ги чуха, посмяха им се, наплюха ги. Сега какво да очакват.......

Последна редакция: пт, 14 сеп 2007, 22:19 от Sesana

Общи условия

Активация на акаунт