За заплатите на учителите и стачката

• 40 734
  • 1 062
  •   1
Отговори
# 660

нямаше допълнителни пари, защото видях фиша за юли.
 При квалификация допълнителното възнаграждение се включва към основната заплата ,а не се изписва отделно

# 661
  Толкова може да стане, ако има много стаж, по-висок клас и прибавени стоте лева, които се дават за първия учебен ден/ като се махне данъка, стават 70/. Всичко това заедно. Още някакви пари се дават около 24-ти май, но не си спомням колко, мисля около 60-70, толкова и за Коледа. Видя ли основната и заплата?

основната мисля, че беше 350 или нещо подобно. голям стаж имаше, да. нямаше допълнителни пари, защото видях фиша за юли.
както и да е, аз бях настроена, че вземат много малко пари, но всъщност не е чак толкова драстично, това ми беше мисълта. защото се пише, че вземат по 200 лева. тя каза, че толкова получават леличките. не че го смятам за редно, напротив!
При квалификация допълнителното възнаграждение се включва към основната заплата ,а не се изписва отделно

# 662
Направо съм възмутена!!!В България всеки говори за това, от което най- малко разбира!
И тук така- всеки коментира учителите, а не знае какво означава да преподаваш по 14 урока на ден, да проверяваш тетрадки и тестове да готвиш; да направиш личности от тези деца, ако може и мислещи да са , а не някои роботи.Като работех като учител- много често съм чувала: " какво ви е на вас учителите, идете изпеете си урока и си дойдете, па все се оплаквате".Какво да обясняваш на невежи?! Като чета и се ядосвам, та затова реших да спра!
 Накрая- неки всеки се замисли, че преди да стане какъвто и да било- първо в училище е бил и колко е важен този период за всяка личност!!!
Много благодаря ,след написаното от теб мога спокойно да изключа компютъра и да се прибера в къщи. Учител съм . Още съм на работа. На втората разбира се . Това няма нищо общо с ниските заплати  Grinning Останах за да прочета нещо във форума ,но си заслужаваше. Поглеждам цветята до мен и си мисля ,че все още има надежда дори и за безнадеждните!

# 663
Първо трябва да се вдигнат заплатите и след това да се прочистят училищата от некомпетентните учители.
Няма как да стане обратното.
Вече 30 страници чета едно и също - имало прекалено много некадърни учители /с вариант "всички учители са маскари"/.
Такова е положението във всяка професия обаче - нима няма неспособни лекари, адвокати, инженери, счетоводители и прочее?! Пълно е с такива! И едно е да бъдеш некадърен за 250 лв./месец, друго е да бъдеш некадърен за 2500.
Защо се правите, че всички са идеални, само учителите са някаква измет?

За подобно заплащане е абсурдно да се изисква от човек някакъв професионализъм!
Народът го е казал: "Във всяко стадо  има мърша" Защо някои си мислят , че учителят като застане в клас пред 20-30 чифта очи си мисли за ниската си заплата, и не дава всичко от себе си? Дали родителите с ниски доходи обичат и се грижат за децата си по- малко от другите?
Не си го мисля, аз самата съм учител, майка ми е учител, познавам и много колеги и начина им на работа.
Мисълта ми беше, че за такова заплащане /фишът ми за 5г. и 9м. стаж показва осн. заплата 289 - чисто 230лв./ обществото няма право да изисква висок професионализъм от когото и да било. Ако тръгнеш да търсиш в София чистачка и детегледачка на пълен работен ден и предлагаш 250 лева, едва ли някой ще се наеме, а и да се наеме, то едва ли ще си върши работата качествено.
И в същото време се смята за нормално учителите, които са учили 5 години висше образование и се грижат за обучението и възпитанието на нашите деца, да получават по толкова.
И въпреки това е изумително и прекрасно, че повечето учители си вършат работата съвестно и всеотдайно.
Подчертавам, повечето учители са хора със съвест. Всъщност в никое друго съсловие няма толкова много Хора със Съвест, поне по мои скромни наблюдения.
Честит празник на всички колеги и на всички ученици!  bouquet

# 664
   Абсолютно съм съгласна с последното мнение на Лилита Peace
Както в повечето сфери, заплатите в образованието са безобразни, жалко, че малко от нас си дават ясна сметка до какво може да доведе това Confused

# 665

За подобно заплащане е абсурдно да се изисква от човек някакъв професионализъм!
Народът го е казал: "Във всяко стадо  има мърша" Защо някои си мислят , че учителят като застане в клас пред 20-30 чифта очи си мисли за ниската си заплата, и не дава всичко от себе си? Дали родителите с ниски доходи обичат и се грижат за децата си по- малко от другите?
[/quote]
 че за такова заплащане /фишът ми за 5г. и 9м. стаж показва осн. заплата 289 - чисто 230лв./ обществото няма право да изисква висок професионализъм от когото и да било.
[/quote]

не съм съгласен   Laughing
една биоложка например, която работи в клинична лаборатория получава около 200-250 лева.
лаборантките по-малко.
но когато кръвта ти достигне в епруветката до тях те си вършат работата, така че да имаш резултатите в определен срок и да са верни, необъркани с на други пациенти и критично важни за твоето лечение.
грешката на тези хора може да е фатална. в италия наскоро имаше случай на сбъркан ( май от преумора) резултат и вместо ХИВ позитивен, биолога беше написал ХИВ негативен, което доведе до заразявания на нищо неподозиращи легнали на операционната маса пациенти.

аз от учителите си знам, че всеки труд трябва да се полага със старание и съвест.
от хора -примери, а не лицемери.
и чистач да си трябва да се стараеш и твоята улица да е най-чиста. малко съм перфекционистка и идеалистка май, но така съм научена.

не разбирам как един съвестен учител може да бъде несъвестен, защото му плащат малко. на децата най-малко трябва да се отмъщава по този начин, защото те не са виновни за нищо.
това е, така се постигат резултати, а заплатите са резултат, а не цел на който и да било труд.

# 666
Лени, примерът с биоложката и лаборантката само потвърждава казаното от мен.
Това са социални групи, на които обществото е длъжник. Те са хора, които ни дават повече, отколкото им се плаща. Те заслужават повече.
Няма смисъл да сравняваме заплатите на учителите и другите нископлатени специалисти. Какъв е смисълът - цинизмът на управляващите към тези социални групи е еднакъв.
Не виждам какво има толкова да се обсъжда на 30 страници този въпрос.

# 667
Лени, примерът с биоложката и лаборантката само потвърждава казаното от мен.
Това са социални групи, на които обществото е длъжник. Те са хора, които ни дават повече, отколкото им се плаща. Те заслужават повече.
Няма смисъл да сравняваме заплатите на учителите и другите нископлатени специалисти. Какъв е смисълът - цинизмът на управляващите към тези социални групи е еднакъв.
Не виждам какво има толкова да се обсъжда на 30 страници този въпрос.

Ами виж, така е - мътим кое е първото, кокошката или яйцето.  така може и 100 стр. да стигне темата.

държавата е ултра-турбо-циганска. пука й за бюджетната сфера.
Аз мислих по вашия казус  и реших, че схемата, която предлагат научните работници в момента е много добра.
Тези хора също стачкуват ( или са стачкували), не знам нямаше тема за това , на кой му дреме за БАН. Wink
Та, те не предлагат да им се увеличат заплатите 2 пъти ( що не 5?). Те предлагат да се направи класификатор на службите унифициран с този на ЕС и съответно процентното заплащане и разликите да се класифицират.
В общи линии това означава учителите да дръпнат напред ( както в ЕС) и да бъдат заплатени според стандарта на страната.
пак ще се вдигне заплатата и ще отидат по-напред в класификатора. НЕ знам какво се разбра от това, което казах, но се надявам.

Иначе, аз поразпитах колко получава учител в Италия - съвем общо няколко души ( приятели мои) отговориха с 1000-1200 еуро. Сигурно обаче има учители, които получават и повече. Въпрос на система.

# 668
А примерът ми с лаборантката искаше да покаже, че докато един учител спокойно може да си пасува десетилетия и да крета на заплата, един лаборант не може да си позволи да сбърка, защото поражението може да е фатално.
Пасуването на даскалите също е фатално, но в по-дългосрочен аспект - резултатите започнахме да ги виждаме, но може и още. И в двата случая обществото е в правото си да изисква, ( обратно на твоето твърдение),  защото никой не ги е вързал в пранги тия хора да работят точно това. А резултатът от тези работи хич не е субективен.
Виж държавата казах каква е, да не се повтарям  Laughing

# 669

По-голямо лицемерие при два милиарда бюджетен излишък и то за първите 6 месеца т.г. ми е трудно да си представя.
Хора, източили 50 млн. получиха присъди по година и половина. Условно.

# 670
Лени бих добавила , от 1200 евро заплата с цените на газта , тока , храната представям си колко им остават на края на месеца.Ако изобщо им остане нещо ......За съжаление е видно че и там учителите не са цъфнали и вързали ... Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Shocked Shocked Shocked

# 671
Аз до колкото знам само във Франция учителите са държавни служители и се третират почти като дипломати.
Е това ми е мечта да се случи и в БГ, но това означава основно почистване на сферата, безброй обучения, тестове, сертификации и изобщоооо, не виждам как ще стане скоро това.

Маркрит, с 1200 се оцелява в Италия доволно добре, ако не плащаш наем ( и заем). Тоест, не може да става дума за мизерстващи учители, или за такива спрели си парното, както говорим за България. Но пак казвам, не съм сигурна в тези цифри, питах 2-3ма души.  Но и тук дават уроци учители.  Laughing

# 672
Млад учен, учен...такааа...какво значи това? Значи 10 години минимум къртовски труд, два камиона изчетени книги, хиляди левове изхарчени от държавата и от този учен за квалификация, десетки безсънни нощи, непълноценен личен живот и всичко това е равно, дами и господа, на 290 обложени левчета и нито капка нещо друго!
Сори! Не бях между стачкуващите от БАН, защото отдавна смених черния кърски път и сега работя не за душата, не за държавата, не за науката, не за прогреса, а за пари. Такааа....
Съжалявам, ядосах се...
Науката била за богатите. Така е. Simple Smile

# 673
Във връзка с протестите да ви питам , какви са ви прогнозите за това правителство ???? newsm78Не му ли е време вече да падне (незнам как точно да се изразя  Embarassed) ????Извинявайте  че отклонявам темата в друга посока , но все пак има връзка едното с другото.Пък и често се замислям що ги траем толкова време ... Embarassed Embarassed

# 674
Млад учен, учен...такааа...какво значи това? Значи 10 години минимум къртовски труд, два камиона изчетени книги, хиляди левове изхарчени от държавата и от този учен за квалификация, десетки безсънни нощи, непълноценен личен живот и всичко това е равно, дами и господа, на 290 обложени левчета и нито капка нещо друго!
Сори! Не бях между стачкуващите от БАН, защото отдавна смених черния кърски път и сега работя не за душата, не за държавата, не за науката, не за прогреса, а за пари. Такааа....
Съжалявам, ядосах се...
Науката била за богатите. Така е. Simple Smile

я тоже , с тая разлика, че напуснах БАН при 111 лева заплата на специалист.
с преспективи да стана научен сътрудник, след време.
няма нужда.
мои колеги които решиха да останат в науката се изнесоха към щатите, направиха phd и до един работят
в супер престижни компании или университети за гении.
да не казвам какви пари получават, че се комплексирам.

Последна редакция: сб, 15 сеп 2007, 20:04 от Lennie

Общи условия

Активация на акаунт