За заплатите на учителите и стачката

• 40 707
  • 1 062
  •   1
Отговори
# 750
Май не само на мен ми е ясно как точно може обществото ( в частност родителите) да подкрепим стачката на учителите? Как? Всички да излязат в неплатени отпуски да си гледат децата вкъщи? Или да ги оставим сами  да се гледат?
И как ...по дяволите... ще се наваксва учебният материал, който няма да е предаден навреме? Как ще  започне и как ще завърши тази учебна година? И какво могат родителите (и обществото) да направят в случая? Сами да им преподаваме? И ние да стачкуваме? Как?
   Крайно време е обществото да бъде единно- като протестират лекарите, учителите и те да ги подкрепят, трансранспортните работници и те, всички да скочат. И обратно. Поне веднъж да има единство. Защото повече не може да продължава така. Нека видят горе, че не сме овце, и знаеш ли колко бързо могат да се вземат в ръце и нещата да тръгнат в правилна посока. И стачките ще продължават съвсем кратичко.Българите имаме златен потенциал, но не го използваме, защото всеки се спасява поединично.

# 751
Добре, съгласна съм - ще си сложим лентички... И какво? Ще си ходим с лентичките и децата под мишничка на работа, така ли? Ако това ще помогне по-бързо да се решат проблемите - ок. Но защо ми се струва, че всичко се пише на гърбината на децата, м? Или само така ми се струва.... Thinking
С медиците беше доооста по-различна ситуацията, мисля...

Кое по-точно е на гърба на децата? Мисля, че липсата на учебници и ниско заплатени преподаватели е повече на гърба на децата от няколко дни ефективна стачка. Учебната година винаги има някакъв резерв...

Ами всичко бе, всичко им се пише на тях. Така е - затова си права, ама за резервите що ли не го разбирам, м? Какви резерви точно има в учебната година? Ами ако излезе кофти зимата и им се спуснат една - две грипни, дървени и нам какви ваканции? Ще удължим годината ли?
Принципно - подкрепям тази стачка, но с резерви и притеснение.... Ето, вчера посрещнаха дъщеря ми за първи път в родното училище. Трепети, вълнение, желание.... Имаше питка с мед и после....Ами, мили първокласници, аз съм вашата госпожа, ама малко съм в стачка, та не знам какво ще учим....Малко ви няма учебната програма, малко ще се забавим с азбуката.... И как , кажете мик, да обясня на това дете, че утре може да ходи, а може и да не ходи на училище? М? И после дали ще иска да ходи?

Май не само на мен ми е ясно как точно може обществото ( в частност родителите) да подкрепим стачката на учителите? Как? Всички да излязат в неплатени отпуски да си гледат децата вкъщи? Или да ги оставим сами  да се гледат?
И как ...по дяволите... ще се наваксва учебният материал, който няма да е предаден навреме? Как ще  започне и как ще завърши тази учебна година? И какво могат родителите (и обществото) да направят в случая? Сами да им преподаваме? И ние да стачкуваме? Как?
   Крайно време е обществото да бъде единно- като протестират лекарите, учителите и те да ги подкрепят, трансранспортните работници и те, всички да скочат. И обратно. Поне веднъж да има единство. Защото повече не може да продължава така. Нека видят горе, че не сме овце, и знаеш ли колко бързо могат да се вземат в ръце и нещата да тръгнат в правилна посока. И стачките ще продължават съвсем кратичко.Българите имаме златен потенциал, но не го използваме, защото всеки се спасява поединично.

Хайде. Да се обединим! Съгласна съм. Давайте. Ама как точно да стане? Кажете - как? Ти ще излезеш ли на стачка, ще оставиш ли работата си, задълженията си, всичко ? Ще сложим лентички - добре. Защо не ни се раздадоха такива? Щяхме да ги сложим. И какво ще промени това?
Не разбирам. И затова си питам.
Нищо лично към никого.
Може пък аз да съм достатъчно необразована, щом не мога да си отговоря на въпросите....
Отговорете ми вие.
КАК ДА СТАНЕ?

# 752
  • София
Това с резервите ми прилича на "малко бременна" или "женя се с резерви".
Ако може хем сещата да се уредят, ама хем да няма никакви загуби.

Резерви винаги има.

# 753
  Да, аз бих зарязала работата си и бих стачкувала с лекарите.  Но не всички разсъждават като мен и ще си измислят хиляди доводи да не го направят. Макар че състоянието на здравеопазването и в частност на всеки лекар ги засяга много пряко. Трябва да се изгради гражданско общество, да има съответни структори и организации. В другите страни не се ли подкрепят отделните браншове-както те, така и ние.Но и за един спонтанен протест е вече време, не ни ли е накипяло достатъчно. Не, ми ние сме много търпеливи, даже смятаме търпението за добродетел.

# 754
  • Варна
аз предлагам някоя мама да направи дизайна на лентичката /бих го направила аз, но не мога да работя на Фотошоп все още/, да я разпространим на всички форумки, близки и познати и така ..... Другият начин е  да пуснем мейл до БТВ с такова предложение, но не знам доколко това ще има ефект

# 755
  • София
Льо петит Магар, наистина ли така посрещнаха детето ти? Ако е така е гадно! Обаче аз чух от родители на първокласници, че децата им са били посрещнати както трябва. Имам комшийка класна на 8 клас. И тя си е посрещнала децата нормално.
А резерв има точно заради тия грипни ваканции.. ми ако няма тази година грипна епидемия и ваканция.. Очертава се топла зима, та и дървени ваканции няма да има. Пък и като се обявят такива неща, те понякога да на дадени региони. Как успяват там да си приключат годината. Спокойно! Нали не мислиш, че учителите ей така ще тръгнат на стачка загърбвайки всичко Wink

# 756
Льо петит Магар, наистина ли така посрещнаха детето ти? Ако е така е гадно! Обаче аз чух от родители на първокласници, че децата им са били посрещнати както трябва. Имам комшийка класна на 8 клас. И тя си е посрещнала децата нормално.
А резерв има точно заради тия грипни ваканции.. ми ако няма тази година грипна епидемия и ваканция.. Очертава се топла зима, та и дървени ваканции няма да има. Пък и като се обявят такива неща, те понякога да на дадени региони. Как успяват там да си приключат годината. Спокойно! Нали не мислиш, че учителите ей така ще тръгнат на стачка загърбвайки всичко Wink
Благодаря ти. Опитвам се да съм спокойна, но... не ми се отдава много явно Confused

А колкото до резервите ми RadostinaHZ, мисля, че е нормално да имам резерви. Най-малкото защото освен искания друго не чувам ...или съм го пропуснала може би. Ето какво мисля аз - ако обществото ни  ви подкрепи, ако станем единни и ви помогнем (ако можем ....) във вашата борба вие после ще ли се обедините , ще ли станете единни и ще направите ли всичко , което зависи от вас за да учат децата ни от учебници написани на разбираем език примерно? Едни и същи учебници, написани сносно за всички деца във всички училища в Бг.? Можете ли да ни гарантирате по някакъв начин, че след като извоювате достойното си заплащане ще поработите после и над образованието на децата ни? Да схващат за какво иде реч в урока още в училище?
Много ли искам?
Нереални неща може би?
Или одобрявате материала в сегашните учебници и начина по който е поднесен?

# 757
  • София
Е, те учебниците нали знаеш кой ги пише... проблема е голям. Учебниците са много и най-различни. Като цяло май са калпава работа. Не мога да го твърдя от личен опит, де... Не знам защо се говори да гарантират учителите нещо. Въпроса за мен е много прост. Един човек полага някакъв труд. Той трябва да бъде заплатен подобаващо. Техния не е, както и на средния медицински персонал не е, както и на много други професии. Хората си вършат задълженията в необходимия обем, но не получават заплати в необходимия обем. Няма знак за равенство. Така излиза, че ако взимат по-големи заплати трябва да дават повече. Което не е така според мен! Ако заплатите бяха адекватни - да. Но те не са!

# 758
   Малко Магаренце, бъди сигурна, че ако управляващите мислеха повече за достойното заплащане на всички, не само на учителите, нямаше да могат да намерят толкова средства за многобройните авторски колективи и многобройните учебници. Освен това я си представи, че учителите скочеха срещу различните учебници. Веднага щяха да бъдат обвинени, че искат да обучават учениците по калъп, че са срещу реформите и т.н. Ама и къде са родителите в случая, защо си мълчите, хора, щом не искате- протестирайте, не сте безгласни букви! Ох тези поражения от петте века Simple Smile

# 759
Е, те учебниците нали знаеш кой ги пише... проблема е голям. Учебниците са много и най-различни. Като цяло май са калпава работа. Не мога да го твърдя от личен опит, де... Не знам защо се говори да гарантират учителите нещо. Въпроса за мен е много прост. Един човек полага някакъв труд. Той трябва да бъде заплатен подобаващо. Техния не е, както и на средния медицински персонал не е, както и на много други професии. Хората си вършат задълженията в необходимия обем, но не получават заплати в необходимия обем. Няма знак за равенство. Така излиза, че ако взимат по-големи заплати трябва да дават повече. Което не е така според мен! Ако заплатите бяха адекватни - да. Но те не са!
Говорим за обединяване. Да сме единни и да застанем зад тях. Хубаво, съгласна съм, както съм и съгласна, че заплатите им са смешно малки. Но е нормално мисля, когато се иска подкрепа да се и дава такава. А аз искам само това - да получат подкрепа децата и ние(родителите) в борбата за избор на подходящи, еднакви, разбираеми учебници за учениците. Нещо, което след като успеят да си извоюват с нашата подкрепа преподавателите биха могли да се обединят и решат. Мисля, че не е толкова трудно - решава се - тези и тези учебници искаме, те са подходящи и само по тях ще преподаваме. Могат, струва ми се, да го направят за нас.
Но всичко, за което говоря, за съжаление ми е някак ..миражно. И обединяването на едните и на другите.
Жалко е. Наистина жалко.

Малко Магаренце, бъди сигурна, че ако управляващите мислеха повече за достойното заплащане на всички, не само на учителите, нямаше да могат да намерят толкова средства за многобройните авторски колективи и многобройните учебници. Освен това я си представи, че учителите скочеха срещу различните учебници. Веднага щяха да бъдат обвинени, че искат да обучават учениците по калъп, че са срещу реформите и т.н. Ама и къде са родителите в случая, защо си мълчите, хора, щом не искате- протестирайте, не сте безгласни букви! Ох тези поражения от петте века Simple Smile

За това говорих и по-рано. Виж болднатото. А за другото болднато - много ясно си го представям ooooh! Аз това и искам - да се обединят зад един избор. Така няма да се дават пари на ааамнайсе издателства и разните му там академици, доценти и т.н., а ще се дават (надявам се) на преподавателите. Ма какви реформи ?! Нека си ги обновяват учебници теб, ама защо да се един вид за тез деца, друг за тез деца....Как точно реформират и какво и защо?  ooooh! Ама съвсем се обърках вече.... Аз ли не съм нещо наред?!?!

# 760
  • София
Льо петит Магар, права си! Още един мит за българина.. легендата за Кубрат  Wink

# 761
  • Бургас
Аз бих направила лентичките, но това ще мога да свърша довечера. Идеята ми е да се включим и с идея за по - качествено образование. С намаляне на броя на децата в детските градини или ако това не е възможно да искаме повече преподаватели и лелки да отговарят за всяка група.

# 762
   Ох, тя темата стана като Има ли господ и вярвате ли в него. Миражно е, да, е на мен вече ми омръзна, след двеста години пак мога да понапиша нещо, сигурна съм, че и до тогава няма да ни е просветнало все още.  bouquet

# 763
Льо петит Магар, права си! Още един мит за българина.. легендата за Кубрат  Wink
Слава богу!  Praynig Мислех, че съм се чалдисала нещо. Tired
Кубрат....как ми се иска, Господи, да се възкреси тоз хубав човек, да дойде, да види правнуците си, да се тупне по капацината и ... сигурно ще получи удар човека Tired

Ох, тя темата стана като Има ли господ и вярвате ли в него. Миражно е, да, е на мен вече ми омръзна, след двеста години пак мога да понапиша нещо, сигурна съм, че и до тогава няма да ни е просветнало все още.  bouquet

Да бе, ние с орлите ще сме на таз земя. Tired
Може, всичко може и няма да е толкова миражно ако малко повече хора имаха малко повече реализъм и малко повече желание да променят нещо....

# 764
Аз бих направила лентичките, но това ще мога да свърша довечера. Идеята ми е да се включим и с идея за по - качествено образование. С намаляне на броя на децата в детските градини или ако това не е възможно да искаме повече преподаватели и лелки да отговарят за всяка група.

Добре, направи ги. И? Какво следва?

Общи условия

Активация на акаунт