За заплатите на учителите и стачката

• 40 679
  • 1 062
  •   1
Отговори
# 765
  • Варна
Аз бих направила лентичките, но това ще мога да свърша довечера. Идеята ми е да се включим и с идея за по - качествено образование. С намаляне на броя на децата в детските градини или ако това не е възможно да искаме повече преподаватели и лелки да отговарят за всяка група.
страхотно  Peace разчитаме на теб. Спомняте ли си, че имаше един преиод, в който се закриваха детски градини и се съкращаваха учители и помощен персонал? Защо? За да може сега, когато някой кмет открива детска градина да му се каже "Браво! Евала!".  На кой е нужно това? На кой е нужно години наред групите в детските градини да са от по 30 деца и учителките да полудяват? И да се чудят кое по-напред да гледат да не падне, да не удари някое дете и недай си боже ако се случи нещо подобно да търпи критики и обиди от родители. Аз лично съм много доволна от учителките на детето ми - и в детската градина като беше, и сега в училище. Напълно и безрезервно ги подкрепям  Peace

# 766
  • Бургас
Аз бих направила лентичките, но това ще мога да свърша довечера. Идеята ми е да се включим и с идея за по - качествено образование. С намаляне на броя на децата в детските градини или ако това не е възможно да искаме повече преподаватели и лелки да отговарят за всяка група.

Добре, направи ги. И? Какво следва?
Ми ако искаш я слагаш, ако не не я слагаш. Това е. Изразяваме подкрепа. От там нататък правителството и в частност министерството на образованието има думата. Както беше и до сега.
Довечера ще ги пусна да ги видите.

# 767

Ми ако искаш я слагаш, ако не не я слагаш. Това е. Изразяваме подкрепа. От там нататък правителството и в частност министерството на образованието има думата. Както беше и до сега.
Ми добре. Ще я сложа.
И после?
Само това няма да помогне. Може да звучи песимистично, но това е реалността. Според мен....

# 768
  • Бургас

Ми добре. Ще я сложа.
И после?
Само това няма да помогне. Може да звучи песимистично, но това е реалността. Според мен....
Ами ако има и други неща, които биха помогнали...Добре. Защо пък да не опитаме.

# 769
Ами споменах някъде назад в темата - вземете си ден неплатена отпуска. Зарежете си всички ангажименти за един ден. Ама не само аз, ти, комшийката отдолу, а всички. Вземете си децата, сложете си лентичките и влезте в класните стаи, в детските градини и стачкувайте. Всички заедно, рамо до рамо.
Ще стане ли според теб?

Така е било винаги - много сме силни на приказки, а в действието никакви ни няма.  Tired
За абсолютно всички се отнася.  Tired

# 770
И защо никой учител не отговори на въпросите ми?

# 771
Здравейте! По въпроса за учебниците и учебните програми – нищо не зависи от учителите. Многократно сме правили предложения – в списването на учебници да участват действащи учители, а в учебните планове и програми да не се правят промени след началото на учебната година, но всичко се оказва „глас в пустиня”. Учебниците се пишат на академичен и следователно много често са неразбираеми за учениците и се получава така, че от 3-4 учебници не може да се избере нито един. Налага се всеки урок да се адаптира от учителя. Миналата година в седми клас въпросният трансформиращ преразаказ беше вкаран в учебната програма по средата на първия срок, тази година в програмата за матурата се оказва, че са включени произведения, които досега не се изучаваха в 11 и 12 клас. Хайде 12-класниците сега започват и ще коригираме разпределенията си, но какво ще правим с невзетия материал в 11-ти клас? Учебната програма е толкова наситена, че трудно ще вместим в нея материал от миналата година. Ето и за това протестират учителите, но на преден план излиза въпросът само за заплатите. През пролетта участвах  в една конференция, където учителите бяха предложили невероятни електронни уроци, помагала, дори цели учебници. От МОН обещаха,ч е всичко това ще бъде качено на един сайт, за да се ползват от всички /е, на този сайт няма качвано нищо повече от година/. Един директор разказа, че няколко пъти е ходил до министерството да предложи разработки на учители от неговото училище да се разпространят сред училищата или поне който проявява интерес да има достъп до тях – изобщо не са му обърнали внимание /той показа въпросните разработки – повярвайте, заслужават внимание/. Но за всички тези неуредици вината на учителя е най-малка.
И накрая,  моля погледнете тук, как посрещат учителите своите първокласници:
http://www.bglog.net/Obrazovanie/14629

# 772
  • София
Льо петит Магар, права си! Още един мит за българина.. легендата за Кубрат  Wink
Слава богу!  Praynig Мислех, че съм се чалдисала нещо. Tired
Кубрат....как ми се иска, Господи, да се възкреси тоз хубав човек, да дойде, да види правнуците си, да се тупне по капацината и ... сигурно ще получи удар човека Tired

Ехеее, колко вода е изтекла от негово време. Останала ни е легендата само на книжката на дъщеря ми! Wink

# 773
Ето и за това протестират учителите, но на преден план излиза въпросът само за заплатите.

И накрая,  моля погледнете тук, как посрещат учителите своите първокласници:
http://www.bglog.net/Obrazovanie/14629

Повярвай ми, ако заедно със заплатите на преден план беше и това - подкрепата щеше да е много, ама много по-голяма.

Колкото за посрещането - споменах някъде по-горе. Е, слава богу, поне слънце имаше на дъската въпреки мрачното лице на госпожата...

Защо да не стачкува така усилено за промяна в съдържанието на въпросните учебници , както се стачкува за заплащането на учителският труд?
Сигурна съм, че тогава вече няма да има разногласия. Като ще е гарга  - да е рошава.

# 774
Вейдъре, в стачните им искания е записано всичко, което е коментирано по-горе. За голямо нещастие, медиите споменават само това, което преценят, сиреч заплати и толкова. Какво, като учителите се опитват да се преборят за повече часове по български, за да победят неграмотността, която цари в училище. Това не е важна и притеснителна новина. По-притеснително е, че няма кой да ти гледа детето, докато си наработа   Whistling .

# 775
......

а според мен ще помогне- идват избори, правителството няма нужда от това все повече хора да си слагат лентички (тоест да демонстрират, че не са съгласни с политиката му)... лоша реклама е... а като знам колко пари хвърлят за реклама- нищо чудно да пренасочат част от тях и спокойно заплатите да се вдигнат двойно (че и за още може да има  Laughing ).

Sesana, чудесна идея, ще помогна с каквото мога- ще се опитам да ги разпространя тук.  Peace

# 776
Вейдъре, в стачните им искания е записано всичко, което е коментирано по-горе. За голямо нещастие, медиите споменават само това, което преценят, сиреч заплати и толкова. Какво, като учителите се опитват да се преборят за повече часове по български, за да победят неграмотността, която цари в училище. Това не е важна и притеснителна новина. По-притеснително е, че няма кой да ти гледа детето, докато си наработа   Whistling .
ДжиДжи, аз затова си и питам - не съм разбрала просто,че в исканията се включени и тези неща. И да, за нещастие мнозинството се притеснява много повече за това кой ще му гледа детето докато ходи на работа, а не къде, колко и как ще учи същото.
Мен пък повече второто ме притеснява. Искам детето ми да учи тук, да учи нормално, да учи от хубави учебници и при добри преподаватели. Тук, в България, а не нейде там , където учат министерските чада....
Ани, ще сложа лентичката, а вие помолете синдиката да извади на преден план и другите ви искания, не само заплащането. Така според мен ще можете да разчитате и на много по-голяма подкрепа както казах по-горе Peace

# 777
.....
Сигурна съм, че тогава вече няма да има разногласия. Като ще е гарга  - да е рошава.

Аз пък ти гарантирам, че ще има! Всички искат в училище да има повече дисциплина (включително учениците- с психоложката в училище правихме проучване), но не дай си Боже да направим нещо- примерно да санкционираме някое дете... Веднага ще скочат срещу нас- как им нарушаваме правата, как сме насилници и т.н. .... а никой не пита дали въпросното санкционирано дете не е нарушило правата на съучениците си и на учителите, при това нагло (макар и с основание) заявявайки, че нищо не можем да му направим! В предни постове няколко пъти подчертах, че именно (някои от) родителите създават най- много проблеми в училище и пречат именно на реформите.

И пак подчертавам, че независимо от това, виждам, че има надежда и смятам, че ако успеем сега, после ще успеем да се преборим и за всички останали необходими промени!  Peace

# 778
Не можах да изчета внимателно цялата тема. Моля извинете ме за което.
Само мнение ще хвърля.
Учителите имат мизерни заплати да. Но никога не са били единни (както и сега). Нито по отношение на заплащане, нито по отношение на материал (учебници, брой часове, извънкласни занимания), нито по отношение на статут в обществото.
Учебникът, според мен, трябва да е написан в академичен стил, а работата на преподавателя е да направи материала разбираем за 10,12...х-годишните. Няма от къде децата да се научат да говорят академично. Не и в училище. Там (да ме прощават изключенията) цари тотална неграмотност. А като видях какви "даскали" се дипломират. Филолози с тежък диалект  ooooh!
Не е тайна, че най-нисък е бала за приемане именно на филолози. Цялата система загнива.
Всяка следваща "нова" учебна система е по-калпава от предишната (според действащите сега учители).
Само оправдания. Лоши децата, лоши учебниците, лошо заплащането.
Вариант: учителите напускат държавните училища и кандидатстват за работа в частни. За има-няма 10 години, всички кадърни учители ще работят за пари в частния сектор. Като на Запад. Плащаш си за да учиш.
Кофти даскалята остават на кофти заплата в държавния сектор. Да ограмотява разни, за които образованието не е ценност. Не може всички да са учени. Трябва някой да мие улиците.

# 779
Вейдъре, в стачните им искания е записано всичко, което е коментирано по-горе. За голямо нещастие, медиите споменават само това, което преценят, сиреч заплати и толкова. Какво, като учителите се опитват да се преборят за повече часове по български, за да победят неграмотността, която цари в училище. Това не е важна и притеснителна новина. По-притеснително е, че няма кой да ти гледа детето, докато си на работа   Whistling .
Не вярвам, че повечето часове ще оправят грамотността. Учениците отдавна бягат от училище от всички часове. А когато са в час, са ангажирани с друго. И само български да учат, пак няма да прочетат "Под игото".
Никой не "ти гледа" ученика.  Даже и малкото междучасие е достатъчно време за една доза в кенефа .

Общи условия

Активация на акаунт