Референтни стойности на Манту

• 124 866
  • 239
  •   1
Отговори
# 90
Забравих да напиша, че реваксинацията с Pentaxim, ако всичко е наред ще я правим на 16/08/2010.
http://www.zachatie.org/forum/index.php?board=34.0

# 91
Всъщност ги има и на друго място. В България. За добро или за лошо, живеем тук. Примерни граждани сме и спазваме законите. В случая виждам колизия между собствените си проучвания/усещания/желания и закона. Въпросът ми е какво следва да се направи, за да няма последствия за дъщеря ми, на която догодина (на 7 год.) ще й се направи Манту (ако е задължително, защото белег има), което, не дай си Боже, се окаже отрицателно и тогава ще настояват да й сложат реваксинация. Искам за себе си да си изясня какво мога да направя в България, очевидно е, че не мога да заявя "По цял свят не правят реимунизации, няма да правим и ние", след като законът ме задължава.
И се връщаме пак на въпроса ми - ако има белег от БЦЖ, на 7, 11 и 17 г. прави ли се Манту?! Rolling Eyes

И още нещо - ако откажа да й се направи реимунизация, това може ли да бъде причина за недопускането й в училище, напр.?

Притежателят на разрешението за употреба на БЦЖ ваксината, поставяна в България е "Бул Био-НЦЗПБ" ЕООД...

Българска фирма + силно лоби = безброй задължителни реимунизации

Пък народа нека си чете научните статии против реимунизациите, нека се тюхка, че държавите в света, които реимунизират с БЦЖ се броят на пръстите на едната ръка...

П.С. Да погледнем още нещо за "Бул Био-НЦЗПБ" ЕООД

Фирма БУЛ БИО - НЦЗПБ

Предмет на дейност:
ПPOИЗBOДCTBO И PEAЛИЗAЦИЯ B CTPAHATA И B ЧУЖБИHA HA BAKCИHИ, CEPУMИ, AЛEPГEHИ, KPЪBHИ ПPOДУKTИ, ИMУHOCTИMУЛATOPИ, ДИAГHOCTИЧHИ ПPEПAPATИ И ДPУГИ ПPEПAPATИ ЗA ДИAГHOCTИKA, ЛEЧEHИE И ПPOФИЛAKTИKA.
Едноличен собственик на капитала: МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Последна редакция: пт, 23 юли 2010, 11:03 от stelt77

# 92
  • Варна
Стели,  Tired За съжаление, винаги първо се мисли за печалбите, а здравето на хората остава на последно място. За държавата сме просто кокошки за скубане... това е. Confused

# 93
  • в матрицата
Стели,  Tired За съжаление, винаги първо се мисли за печалбите, а здравето на хората остава на последно място. За държавата сме просто кокошки за скубане... това е. Confused
за това, трябва да си напрегнем главиците и да помислим преди да бодем!!

# 94
Не е въпросът само в мисленето, защото се вижда какви начини за принуда прилага държавата... Кел файда, че няма да те оскубе финансово с ваксини, след като ще ти вземе детските надбавки и ще те глобява многократно... В ДГ и ясла няма да може да ходи детето ти, защото ще се храни на една маса с ваксинирани деца, а може и на море да ти забранят да си водиш детето, защото ще плува във водата с ваксинирани деца и ще е много опасно за тях...

Нещата обаче няма да се променят... Докато едни искат да избегнат реимунизациите с БЦЖ, други искат да избегнат ваксините в родилното, а трети въобще да не поставят ваксини... Тези три групи няма да поведат битката заедно, защото едните проявяват нетърпимост към другите... На мен ми е все тая кой с какво и колко пъти е решил да реваксинира, стига да не се закача моето право да не ваксинирам изобщо... И ми е много интересно защо в повечето държави не се явява проблем правото на личен избор, а в България се насажда такава нетърпимост и желание да контролираш съседа какво прави или не прави за здравето на детето си...
Как може, в държави, в които въобще не се поставя БЦЖ, заболелите от туберкулоза да са по-малко, отколкото в БГ, където не само че са много, а се и крият истинските данни... Какво е решението - увеличаване на броя реимунизации или подобряване на здравеопазването и качеството на живот!? По-евтино е първото, по-лесно е и носи печалби на някои личности за сметка на обикновеният болен и полуумрял гражданин... До кога контролните органи ще прикриват данни, по отношение на страничните реакции от ваксини и ще притискат личните лекари, за да не признават такива данни?

Ситуацията в България е следната:

задължават ме да се ваксинирам - получавам странична реакция - доказват, че е точно от ваксината, за да получа привилегията да откажа следваща ваксинация

би трябвало да бъде:

ваксинирам се по мое собствено желание и убеждение - получавам странична реакция - доказват, че не е от ваксината, за да се възползвам от правото си на следваща ваксинация, ако пожелая

Мислете с главите си, търсете данни и въпреки, че сте немедицински лица се интересувайте какво, защо и как слагат на децата ви... Но не само това, борете се за правата си и повече търпимост към тези, които не ваксинират, защото те също са взели решението си на базата на информация - на тази същата информация, на базата на която някои са решили да не реваксинират с БЦЖ, въпреки задължителният имунизационен календар в България...

# 95
Преди 3 месеца мантуто на синът ми беше 20мм.Джипито ни изпрати в тубдиспансера,а лекарката там поиска пълна кръвна картина,за да разбере туберкулозата дали е активна или латентна.Шокирана от диагнозата,заедно с пкк направихме квантиферонов тест(добре,че е интернет),според доц.Маркова по-категоричен отрицателен тест не е виждала.Въпреки това ни казаха да направим ново манту след 3 месеца.Както очаквах 6часа след мантуто(направихме го днес) инфилтрата вече е 10мм.Сбърках ли,че се съгласих?Тази ранна реакция не е ли знак за алергична реакция на кожата?До 7г възраст правеше леки астматични пристъпи,сега е на 11г и няма проблеми.

# 96
Преди 3 месеца мантуто на синът ми беше 20мм.Джипито ни изпрати в тубдиспансера,а лекарката там поиска пълна кръвна картина,за да разбере туберкулозата дали е активна или латентна.Шокирана от диагнозата,заедно с пкк направихме квантиферонов тест(добре,че е интернет),според доц.Маркова по-категоричен отрицателен тест не е виждала.Въпреки това ни казаха да направим ново манту след 3 месеца.Както очаквах 6часа след мантуто(направихме го днес) инфилтрата вече е 10мм.Сбърках ли,че се съгласих?Тази ранна реакция не е ли знак за алергична реакция на кожата?До 7г възраст правеше леки астматични пристъпи,сега е на 11г и няма проблеми.
От предишна БЦЖ ваксинация до първото Манту ( 20мм) колко време бе минало?
Мери се инфилтрата НЕ зачервяването... ако мерите зачервяването, може да излязат грешни резултати.
Наскоро да сте правили МПР ваксината?

Как е детето? Симптоми?

# 97
БЦЖ е правена в родилния дом,няма белег.Първото манту,на 7г.беше гранично 15мм,н джипито го отчете нормално.Меря инфилтрата,а не зачервяването. С ега е на 11г. и 20мм.показва второто манту.Детето е в абсолютно здраве.При направената рентгенография,лекарката от тубдиспансера спомена за някаква нишка,която така и не беше видяна от рентгенолог и друг пулмолог.Според тях се виждат изменения от прекарана пневмония,но не и ТБЦ.

# 98
  • София
Благодарение на лекарите от белодробния диспансер, които отчетоха мантуто на сина ми, от вчера съм такъв филм, че ако не бях открила тази и другата тема към която има линк тук, сигурно досега да съм се побъркала.

Отчетоха манту 20 мм. (пробата направихме, защото липсва белег от БЦЖ на лявото рамо) и пред цялата опашка започнаха да ми обясняват, как детето ми било инфектирано с туберкулоза и да ме разпитват с кой живеем и какви възрастни хора имат контакт с детето. Посадиха ме да чакам за консултация пред един кабинет, където имаше НАИСТИНА БОЛНИ от туберкулоза (цяло семейство от малцинствата). Лекарката ме прати към ЛЛ, която да назначи рентгенова снимка и ПКК. Личната лекарка обаче е в отпуск до понеделник и по телефона ме посъветва да потърся бързо и второ мнение, тъй като може голямото манту да е и свръхреакция на организма и нямало смисъл да облъчваме малкия, който няма да стои неподвижно и ще го наснимат сума пъти докато стане свестна снимка. В детската белодробна болница казаха, че 20 мм. манту говори за наличие на туб. бактерии и трябва да приемат детето за 10-ина дни за изследвания и т.к. приемния им кабинет работи до обяд - да отидем в понеделник сутринта.
Излишно е да ви обяснявам колко много се притесних. Обвиних по телефона баба си, която гледа бебето докато аз съм на работа, че е болна от туберкулоза и е заразила дето. Жената през сълзи ми заобяснява, че понеже е с хроничен бронхит си прави снимки всяка година и няма нищо притеснително на снимките...

След целя този ад намерих темите, прочетох ги и установих следното:

1. 20-те мм. манту са отчетени заедно със зачервяването. Инфилтрата беше към 10-12 мм. (измерен от мен вчера в 20:00 ч.);
2. Детето ми е на 8 месеца и 16 дни, т.е. напълно е възможно голямото зачервяване да е в резултат от поставената в родилния дом БЦЖ ваксина или от по-дълбоко прилагане на пробата;
3. Никой не спомена за кръвен тест. Всички говориха за рентгени и изследвания в болница.

Хора, как е възможно да вкарат в болницата при наистина болни дечица потенциално здраво бебе? Доколкото разбрах в детската белодробна клиника децата са без родителите си. Как си мислят тези хора, че ще въдворят там 8 /осем/ месечно кърмаче без майка му САМО ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯ?

В понеделник ще отидем до ЛЛ за да обсъдим какво да правим, но най-вероятно ще пожелая първо кръвния тест.

Тук обаче стои въпроса как и къде да се вземе венозна кръв на толкова малко дете? Разговарях с Цибалаб, откъдето ми обясниха, че трябва да се вземат три различни епруветки в точна последователност и предложиха да ни дадат консумативите, ако намерим къде да вземат кръвта. Те не се наемат с тази манипулация. Мисля да проверя в Токуда дали могат да ни помогнат с това.

Много дълго стана, но съм все още доста притеснена и мислите ми са хаотични.
Моля Бърди за коментар, ако съм написала някоя глупост или прецени, че има нужда.   bouquet

Последна редакция: сб, 11 сеп 2010, 13:56 от Таря

# 99
Благодарение на лекарите от белодробния диспансер, които отчетоха мантуто на сина ми, от вчера съм такъв филм, че ако не бях открила тази и другата тема към която има линк тук, сигурно досега да съм се побъркала.

Отчетоха манту 20 мм. (пробата направихме, защото липсва белег от БЦЖ на лявото рамо) и пред цялата опашка започнаха да ми обясняват, как детето ми било инфектирано с туберкулоза и да ме разпитват с кой живеем и какви възрастни хора имат контакт с детето. Посадиха ме да чакам за консултация пред един кабинет, където имаше НАИСТИНА БОЛНИ от туберкулоза (цяло семейство от малцинствата). Лекарката ме прати към ЛЛ, която да назначи рентгенова снимка и ПКК. Личната лекарка обаче е в отпуск до понеделник и по телефона ме посъветва да потърся бързо и второ мнение, тъй като може голямото манту да е и свръхреакция на организма и нямало смисъл да облъчваме малкия, който няма да стои неподвижно и ще го наснимат сума пъти докато стане свестна снимка. В детската белодробна болница казаха, че 20 мм. манту говори за наличие на туб. бактерии и трябва да приемат детето за 10-ина дни за изследвания и т.к. приемния им кабинет работи до обяд - да отидем в понеделник сутринта.
Излишно е да ви обяснявам колко много се притесних. Обвиних по телефона баба си, която често идва вкъщи, че е болна от туберкулоза и е заразила дето. Жената през сълзи ми заобяснява, че понеже е с хроничен бронхит си прави снимки всяка година и няма нищо притеснително на снимките...

След целя този ад намерих темите, прочетох ги и установих следното:

1. 20-те мм. манту са отчетени заедно със зачервяването. Инфилтрата беше към 10-12 мм. (измерен от мен вчера в 20:00 ч.);
2. Детето ми е на 8 месеца и 16 дни, т.е. напълно е възможно голямото зачервяване да е в резултат от поставената в родилния дом БЦЖ ваксина или от по-дълбоко прилагане на пробата;
3. Никой не спомена за кръвен тест. Всички говориха за рентгени и изследвания в болница.

Хора, как е възможно да вкарат в болницата при наистина болни дечица потенциално здраво бебе? Доколкото разбрах в детската белодробна клиника децата са без родителите си. Как си мислят тези хора, че ще въдворят там 8 /осем/ месечно кърмаче без майка му САМО ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯ?

В понеделник ще отидем до ЛЛ за да обсъдим какво да правим, но най-вероятно ще пожелая първо кръвния тест.

Тук обаче стои въпроса как и къде да се вземе венозна кръв на толкова малко дете? Разговарях с Цибалаб, откъдето ми обясниха, че трябва да се вземат три различни епруветки в точна последователност и предложиха да ни дадат консумативите, ако намерим къде да вземат кръвта. Те не се наемат с тази манипулация. Мисля да проверя в Токуда дали могат да ни помогнат с това.

Много дълго стана, но съм все още доста притеснена и мислите ми са хаотични.
Моля Бърди за коментар, ако съм написала някоя глупост или прецени, че има нужда.   bouquet
Ще Ви бъде ли удобно да препишете същото >> но тук:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?board=34.0

( в съответната възрастова група).

Ще Ви отговоря подробно. По принцип в бг мама съм спрял да пиша от много време... повечето хора вече ме четат в "Зачатие".
Надявам се дотук сте прочели написаното от мен в тази тема тук... .

# 100
БЦЖ е правена в родилния дом,няма белег.Първото манту,на 7г.беше гранично 15мм,н джипито го отчете нормално.Меря инфилтрата,а не зачервяването. Сега е на 11г. и 20мм.показва второто манту.Детето е в абсолютно здраве.При направената рентгенография,лекарката от тубдиспансера спомена за някаква нишка,която така и не беше видяна от рентгенолог и друг пулмолог.Според тях се виждат изменения от прекарана пневмония,но не и ТБЦ.
На каква възраст на детето поставихте втора доза МПР ваксината? Има ли детето втора доза МПР?
Сигурни ли сте че Мантуто е направено правилно, с правилната му доза, и инжектирано правилно?

Критичната стойност на Манту за ваксинирани деца във възраст от 4м до 2 годинки е 15мм или над 15 мм. За по-големи деца пак важи това 15мм при предишно ваксинирани деца.

http://www.nice.org.uk/nicemedia/pdf/CG033niceguideline.pdf

( Това е Официалното Ръководство за диагноза и лечение на ТБЦ важащо за УК ( Англия).
* стр. 30, параграф 1.6.1.7*

Като очакван резултат от Манту теста  при предишно ваксинирано дете и във възраст 4м-2 годинки се смята тест Манту под 15мм ( мерено като инфилтрат, а не като зачервяване!!!).
Следователно:

*Ако правилно поставеното Ви Манту, разчетено и интерпретирано е под 15 мм ( детето е сигурно ваксинирано с БЦЖ в родилният дом и има точен запис за това), ще е редно след 6 седмици да го повторите. Ако пак е под 15мм, не е нужно да правите нещо.
*Ако повторно направеното Манту е над 15мм , или увеличението е 5мм или повече в сравнение с предишният тест, ще е нужно да направите интерферонов тест.
*Ако няма възможност да направите интерферонов тест, детето трябва да се оцени за активна/ или латентна форма на ТБЦ инфекция по съществуващия протокол.

Значи за Вас, ако сте сигурни че има нарастване на Манту с 5 мм в сравнение с предишният тест, ще е нужно пак да повторите интерфероновия тест.

Последна редакция: сб, 11 сеп 2010, 14:29 от Birdie

# 101
Бърди,благодаря за отговора и се извинявам,че не пиша в темата.Тримовакс му е правена преди 10г.,а последната ваксина е полиомиелит преди 4г.Имам доверие на джипито,направи манту и на дъщеря ми,но реакция при нея още няма.Ако правилно съм разбрала,отрицателния квантиферонов тест не е гаранция,че детето ми не е заразено?И глупост ли е мисълта ми за алергична кожна реакция?През последните 3-4г. вирусните инфекции ги изкарва много леко,а ако има латентна ТБЦ,при срив на имунната система  не би ли следвало да се разболее?

# 102
Бърди,благодаря за отговора и се извинявам,че не пиша в темата.Тримовакс му е правена преди 10г.,а последната ваксина е полиомиелит преди 4г.Имам доверие на джипито,направи манту и на дъщеря ми,но реакция при нея още няма.Ако правилно съм разбрала,отрицателния квантиферонов тест не е гаранция,че детето ми не е заразено?И глупост ли е мисълта ми за алергична кожна реакция?През последните 3-4г. вирусните инфекции ги изкарва много леко,а ако има латентна ТБЦ,при срив на имунната система  не би ли следвало да се разболее?
Oтрицателният квантиферонов тест e гаранция. Но е "моментна снимка". Ами ако имате активен носител в обкръжението и детето се зарази месец, два след направеният тест? Има и латентни форми ТБЦ освен всичко друго. Просто трябва да следвате протокола за изследвания ако Мантуто се интерпретира като положително. "Интерпретира положително" съобразно актуални критерии.

Сумарно, колко общо дози БЦЖ сте направили на детето? сумарно...
Колко на брой Манту, преди първото положително сте направили?

# 103
1 БЦЖ при раждането,1 манту на 7г. и сега 1 положително и 3м.по-късно контролно(вчера)

# 104
1 БЦЖ при раждането,1 манту на 7г. и сега 1 положително и 3м.по-късно контролно(вчера)
До 15мм при ваксинирани деца се смята нормално. Отчетете след 24 и 48 часа.
Тогава ще имаме ясна картина. Ако остане 10-11-12 мм на 24-48 часа, това с оглед предишна ваксинация и липса на симптоми не е тревожно.

Общи условия

Активация на акаунт