Референтни стойности на Манту

• 123 999
  • 239
  •   1
Отговори
# 105
Много благодаря!  Hug

# 106
Здравейте,
Дъщеря ми е на 7 години и сега би трябвало да й направя манту. Аз доста прочетах и стигнах до извода, че това не е необходимо.
На годинка - карам по спомени, има отрицателно манту и след това БЦЖ, така че има една доза от ваксината и за мен не е необходимо повече. Нали правилно се ориентирам?
Мога ли за собствено успокоение да й направя кръвния тест или не е необходимо?
Моля Ви за съвет.

# 107
Здравейте,
Дъщеря ми е на 7 години и сега би трябвало да й направя манту. Аз доста прочетах и стигнах до извода, че това не е необходимо.
На годинка - карам по спомени, има отрицателно манту и след това БЦЖ, така че има една доза от ваксината и за мен не е необходимо повече. Нали правилно се ориентирам?
Мога ли за собствено успокоение да й направя кръвния тест или не е необходимо?
Моля Ви за съвет.
Да, правилно.
Има ли нужда да тестувате?

# 108
  • ВАРНА
Днес ще имам сблъсък с педиатърката на дъщеря ми, която още на предната консултация ни каза, че при навършени 8 месеца ще трябва да водим детето в тубдиспансера във Варна за проба за манту. Отказвам да го направя! Дано да успея до 12ч да се образовам достатъчно по въпроса. Ама и аз съм една патка загубена и не седнах да чета по-рано  ooooh!

# 109
  • Стара Загора
Здравейте,
Правиха манту на дъщеря ми (17г.) и отчетоха положителен резултат -18мм. Изписаха ни изонид - 4 табл. на ден, но като прочетох страничните ефекти още не смея да го дам. Освен това в листовката на лекарството пише - препоръчана доза за възрастни - 3табл. дневно.
От прочетеното по-горе започнах да си мисля, че е възможно резултата да е фалшив.
1. седмица преди и при поставянето на мантуто тя имаше възпален фарингит и хрема.
2. мантуто е поставено на обяд и същия ден тя е забравила, че не трябва да го мокри и е взела душ.
3. резултатите от рентгеновите снимки и кръвните изследвания са добри.
Моля и за вашето мнение!

# 110
  • София
От личен опит бих Ви посъветвала да направите кръвен тест (Квантиферонов тест), ако имате възможност - ще покаже има ли нещо или няма с точност много по-голяма от всякакви рентгенови снимки и т.н. Може да се консултирате и с още някой лекар - напр. ТУК.
Възможно е да няма нужда дъщеря Ви да взима лекарството с какви ли не странични ефекти, още повече, че е мокрила пробата и наскоро е била болна (за бебетата искат 3 седмици преди пробата да са били здрави).
Моят опит с фалшиво положително манту е на бебе - автоматично назначават рентген и дори хоспитализация без да има нужда. Никой не споменава, че има кръвно изследване, което е сигурно и точно, а когато представихме в диспансера отрицателния Квантиферонов тест ни казаха, че все пак те си искат рентгенови снимки и ПКК  Shocked

# 111
Здравейте
 ситуацията при нас е почти същата както при simon4eto.Дъщеря ми е на 14г.Във Вторник правихме проба Манту и днес го отчетоха.15-16мм.Била на границата.Педиатъра ни изпрати при пулмолог и тя ни предписа Изонид-по 4 таблетки.Във Вторник пак ни вика да види още веднъж мантуто.А пък нашата лична лекарка без да мери мантуто,каза,че е супер  Rolling Eyes.
А пробата я правиха тъй като 2 седмици вдига температура 37,37,2-3.Лекувахме и синузит доказан със снимка.Кръвната картина показа ускорено СУЕ-30.
И аз си мисля дали е вярна тази проба,тъй като от 2 седмици е с АБ,инжекции заради синузита Thinking
И на мен ми се виждат много 4 таблетки Изонид.Тя е 63 кг.Наистина си е висока и не изглежда на 14,но все пак и дозата за възрастни е 3 таблетки доколкото прочетох.

# 112
Вярно, че сте на границата. До 15мм се смята умерено положително Манту за децата, а за възрастните до 21мм. Можете да потърсите и мнението на друг пулмолог. Не е изключено антибиотикът да обърква пробата, но това най-добре може да го прецени способен пулмолог.
По принцип антибиотици и ваксини не трябва да се използват по едно и също време. Редно е да се разминават във времето. Вярно, че Манту не е васкина, но все пак. През есента питах какво разминаване трябва да направя между Родожил и Ваксигрип и отговорът беше 1седмица. Но при по-силни антибиотици този период може да бъде и по-голям. Най-добре е да се пита за всеки конкретен случай.

Последна редакция: пт, 04 фев 2011, 14:16 от vl

# 113
  • Стара Загора
Аз реших да не давам Изонид на дъщеря ми. 3 месеца след първото манту ще ходим на контролно. Ако отново е голямо тогава ще направя каквото казват докторите, но и ще се постарая да няма странични фактори, които да влияят на резултата. Сега  й давам клеева тинктура - четох, че е добра за подсилване на имунитета при белодробни проблеми.

# 114
Здравейте,не знам от къде да започна–Първо живея в Испания,моя девер живееше дълги години с нас.Преди два месеца си замина за България,а преди една седмица са го вкарали в болница–тубркулоза.Доста боледуваше тук,но го лекуваха за грип.Аз имам осиновена дъщеря.                       Тя е на 6 год.Първият ми въпрос е–родените 2005 имат ли ваксина против туберкулоза(в картона и не е отбелязано да и е слагана).такааааа аз и дъщеря ми си направихме манту–положително.Нейното още на 24 час се зачерви доста и лекарите решиха че е положително.На 70 час го измериха 1см–положително.Пратиха ни на снимка на бял дроб–снимката е супер,но ни изписаха isoniazida 150mg (1 на ден).Моето манту даже не го мериха беше доста зачервено и ме пратиха на спешна снимка–тя излезна добре.Още не съм ходила при личния си лекар,но предполагам,че и на мен ще ми изпишат да пия isoniazida.Малко се плаша от страничните действия на това лекарство.Аз съм прекарала хепатит б.Опитвам се да намеря някоя специализирана клиника във Валенсия,но за момента без резултат.Иска ми се да си направим Тестът Квантиферон-ТБ Голд.Четох че бил доста надежден.Ако някой може да ме посъветва нещо,ще ви бъда много благодарна Praynig

# 115
Здравейте,не знам от къде да започна–Първо живея в Испания,моя девер живееше дълги години с нас.Преди два месеца си замина за България,а преди една седмица са го вкарали в болница–тубркулоза.Доста боледуваше тук,но го лекуваха за грип.Аз имам осиновена дъщеря.                       Тя е на 6 год.Първият ми въпрос е–родените 2005 имат ли ваксина против туберкулоза(в картона и не е отбелязано да и е слагана).такааааа аз и дъщеря ми си направихме манту–положително.Нейното още на 24 час се зачерви доста и лекарите решиха че е положително.На 70 час го измериха 1см–положително.Пратиха ни на снимка на бял дроб–снимката е супер,но ни изписаха isoniazida 150mg (1 на ден).Моето манту даже не го мериха беше доста зачервено и ме пратиха на спешна снимка–тя излезна добре.Още не съм ходила при личния си лекар,но предполагам,че и на мен ще ми изпишат да пия isoniazida.Малко се плаша от страничните действия на това лекарство.Аз съм прекарала хепатит б.Опитвам се да намеря някоя специализирана клиника във Валенсия,но за момента без резултат.Иска ми се да си направим Тестът Квантиферон-ТБ Голд.Четох че бил доста надежден.Ако някой може да ме посъветва нещо,ще ви бъда много благодарна Praynig

Има ли белег на лявото си рамо? Той е най-сигурният показател за успешно направена ваксинация против ТБ-БЦЖ ваксина.  Възможно е да са и направили в родилното, но да са пропуснали да го запишат в картона и. Понякога белег не се получава и това води до съмнения дали имунизацията е сполучлива. По тази причина правят отново Манту след 7-я месец, ако белегът липсва.
Не зная дали в Испания не се впускат в излишно лечение, както в САЩ, когато Мантуто е умерено положително. Можете по-нагоре да видите кое Манту е отрицателно, кое е положително и кое е силно положително. Само ако е силно положително има съмнение за ТБ. Но Мантуто не е достатъчен критерий и затова назначават и други изследвания. Вярно, че тестът, който споменавате е много показателен и сигурен за ТБ. Дано не Ви струва скъпо. В Бг май беше 150лв. В западна Европа гледат на нас и на емигрантите от бившия СССР като на носители на ТБ и може би затова много не се церемонят да назначават излишно лечение.
Можете да попитате и тук:puls.bg
Аз съм далеч от медицината. Тези неща, които обяснявам сме ги обсъждали неведнъж с мои близки лекари, които се занимават с ТБ. Освен това моят баща навремето е боледувал 3пъти от ТБ! Последният път аз бях в 5-ти клас, а преди това не ме е имало.  
10мм означава умерено положително Манту! В Бг няма да правят нищо след такъв резултат! Той се интерпретира като нормална постваксинална алергия, а не като заразеност с ТБ! Тоест означава, че се е получил добър имунитет след направената БЦЖ.
А Вашето Манту колко мм излезе?

Последна редакция: пн, 30 май 2011, 02:07 от vl

# 116
  • София
Мога само да ви посъветвам, ако имате възможност да направите кръвния тест. Той дава информация за наличието или не на инфекция (защото туберкулозните бактерии не винаги се локализират в белия дроб и съответно рентгеновите снимки не вършат работа), а също така дали инфекцията е активна или не. Също дава информация и за имунитета.
Тези лекарства не са шега работа, още повече при вашето преболедуване на хепатит Б.

Пожелавам ви успех и да сте здрави!

# 117
Leona, продължавай да търсиш начин да направиш Квантиферон-ТБ Голд тест... Разни белези, Манту и прочее може нищо да не означават при все, че никой не знае дали дъщеря ти е имунизирана... Аз имам такава ваксина, синът ми също, но и двамата нямаме никакви белези по ръцете от нея... Кой какво приема в различните държави няма никакво значение - важното е да не даваш профилактично антибиотик, както и да не оставиш активна туберкулоза нелекувана...

vl, каква е връзката между "успешно направена ваксинация" и белег на ръката? Какво според теб е "успешно направена ваксинация"?

# 118

vl, каква е връзката между "успешно направена ваксинация" и белег на ръката? Какво според теб е "успешно направена ваксинация"?

Белегът е видим признак за успешно направена имунизация. Това е доказано от много учени през годините. Излишно е ние сега да се съмняваме в това. Той е пряко свързан с имунния отговор на организма. Възможно е да няма белег и имунитетът да е добър, но тези случаи са твърде редки. По-често се случва обратното-белег няма и имунитетът го няма или е твърде слаб. И в повечето случаи този белег не е на ръката, а на рамото. Най-често на лявото и доста по-рядко на дясното.
Ето статии на изтъкнати специалисти по ТБ в Бг:

http://forummedicus.com/archives/all-publications/664

Последна редакция: пн, 30 май 2011, 11:07 от vl

# 119
Благодаря на всички ви.Дъщеря ми няма белег.А моето манту  даже не го мериха,според тях е много положително.Според мен не беше повече от 18 мм(твърдото).Пак ще ви пиша дано успея да намеря този тест да го направим.

Общи условия

Активация на акаунт