Референтни стойности на Манту

• 123 986
  • 239
  •   1
Отговори
# 135
Значи няма нужда да я викам тук.
Казвате, че моите писания са неверни, порочни и погрешни. Нямам претенции за авторство, нито пък за компетентност. Просто повтарям неща обсъждани със специалистите и прочетени тук и там. Значи линкът със статията на проф. Минчев за Вас няма стойност. Мога да посоча и други подобни писания на наши специалисти. Но явно няма смисъл. Вие не ги признавате за такива. Ами тогава да потърсим други-от Англия, Франция, Германия и др. страни? Какво ще кажете?
А също и от Чехия, Унгария, Полша? От Швейцария, Италия, от скандинавските страни?
Дано все пак да намерим такива на английски, а не на техните езици.

Моля, намерете една дори само англоезична статия, в съгласие с Вашите твърдения!
Само една стига! и я дайте тук.

Няма да намерите НИТО една, освен ако не е английски превод от Руски глупости.

Мога да потърся. Мога да поискам и от тази моя позната.
Защо искате да убедите всички, че педиатрите разбират от ТБ, колкото фтизиатрите?  Нали затова са тези специализации? Не може всеки лекар за разбира от всички области на медицината. Да има представа-да. Но не и тясна специализация.
Да не говорим пък и за по-тесните специализации. Не всички офталмолози са глаукомни специалисти. Някои невролози са специалисти по инсулти, а други по съня.
Няма "фтизиатри" по света. Има пулмонолози. "Фтизиатри" има в Русия, но това нас не касае. Ние сме в Европа, а не в Русия. А и това, което обсъждаме, е БАЗОВ Педиатричен въпрос, а не екзотично заболяване.
Тясната специалност не е оправдание за масово невежество по основни въпроси.
Тесните специалисти нямат "монопол" върху знанието в демократичните общества- всеки е свободен да знае толкова, колкото душа иска. Няма аргумент "аз съм Проф. еди-кой си, ти не си Професор- не знаеш нищо." Титлите не правят аргументите "по валидни", ако те не са такива от само себе си.

Колкото и Проф еди кой си да ми повтаря за "имунитета от БЦЖ ваксината", толкова повече се смея, защото имунитета от БЦЖ ваксината не може да се обективизира с някакво лабораторно изследване. Не е като да мериш антитела.  А се обективизира само с липсата на заболяване.

Последна редакция: вт, 31 май 2011, 00:33 от Birdie

# 136
Писали сте "пулмонолози". Не са ли пулмолози? А фтизиатрите не са ли точно тези, които имат тясна специализация ТБ?
По Вашата логика излиза, че един обикновен лекар без специалност може да знае повече от професор? Или пък лекар със специалност, но без дисертация може да знае повече от доцент или от професор?
За какво тогава са националните консултанти? Имам близка, която е такъв консултант. Не е по пулмология.
Защо тези изтъкнати специалисти организират конференции и семинари? Защо обикновените специалисти не организират такива прояви? Или лекарите без специалност?
Не знаете ли, че няма титла професор??? Това е длъжност! Същото се отнася и за доцент.

# 137
Писали сте "пулмонолози". Не са ли пулмолози? А фтизиатрите не са ли точно тези, които имат тясна специализация ТБ?
По Вашата логика излиза, че един обикновен лекар без специалност може да знае повече от професор? Или пък лекар със специалност, но без дисертация може да знае повече от доцент или от професор?
За какво тогава са националните консултанти? Имам близка, която е такъв консултант. Не е по пулмология.
Пулмолози, да. Може да са профилирани в ТБЦ, но това се отнася до подходи за лечение и общо взето за  много тесни и специализирани неща- бронхоскопии, подходи за лечение, препарати и т.н. А не за това как се поставя диагноза, например, което си е базов въпрос.

НИКЪДЕ по света няма "национални консултанти" в смисъла и значението, както това се прави в Бг. Това са пак Руски глупости. И то свръх-глупости. Това предполага един да си е сложил короната на главата, и всички други да го слушат и изпълняват като че ли са в армия. Както нещастният Проф. Д-р Драган Бобев се правеше на адмирал и всезнаещ или пък Илия Томов. Това никъде по света го няма - ако някъде имат помощ от някого да им решава проблемите, то тогава от това звено полза няма, и то се разтурва просто. Никой няма монопол върху знанието, че да го налага на другите- ако има нужда от специална помощ- болният отива там, където тя може да му се предложи.

Всеки Медицински център или престижна болница по света си избира кадрите и поддържа реномето. Държавата не се занима с това, да назначава отговорни по "раздване на акъл" на периферни звена, потънали в невежие, ниска квалификация и средновековна тъмнина.

Просто, ако някой, някъде иска да се консултира с някого- отива и се консултира. Или го викат срещу хонорар, да консултира, но това е рядко, защото това е унизително за центрове с име, опит и постижения в дадена област. Освен всичко друго, елитните болници в Европа са профилирани, а не в една болница и в едно отделение да се събира всичко и от всякъде.

Веднага си личи че сте от Бг и никога не сте работили навън. Простете... много сме назад. Много.

Разликата между Бг Университетски Медицински елит и Западният такъв е че, последният знае наистина. Много, и в дълбочина. И това предизвиква респект. Освен това - може. "Може" съвременно, продуктивно, ефективно. Затова и имат Медицината, която имат.

В Бг не само че не знаят в дълбочина, знаят повърхностно, и МНОГО, МНОГО остарели неща. По-важното - не могат. НИЩО свястно и издържано не могат да направят, ако надвишава едно средно ниво на сложност. Безпомощни и нещастни, се лутат като "пиле в кълчища", не можейки банални и базови въпроси да решат. И всичко това после си го изкарват на болните под вид на безразличие, арогантно поведение, немарливост, бездушие.

Последна редакция: вт, 31 май 2011, 01:01 от Birdie

# 138
Цитирате ме частично и пак частично отговаряте на моите въпроси. Ако обичате, отговорете и на останалите.
Унизително било търсенето на акъл....Може би за някои всезнаещи грандомани е така.

# 139
Цитирате ме частично и пак частично отговаряте на моите въпроси. Ако обичате, отговорете и на останалите.
На кое не съм Ви отговорил?

1.
2.
3.

# 140
Защо тези изтъкнати специалисти организират конференции и семинари? Защо обикновените специалисти не организират такива прояви? Или лекарите без специалност?
Не знаете ли, че няма титла професор??? Това е длъжност! Същото се отнася и за доцент.

# 141
"В Бг не само че не знаят в дълбочина, знаят повърхностно, и МНОГО, МНОГО остарели неща. По-важното - не могат. НИЩО свястно и издържано не могат да направят, ако надвишава едно средно ниво на сложност. Безпомощни и нещастни, се лутат като "пиле в кълчища", не можейки банални и базови въпроси да решат. И всичко това после си го изкарват на болните под вид на безразличие, арогантно поведение, немарливост, бездушие."-цитат на Бърди

Моята близка, която е национален консултант въобще не се вмества в това, което описвате.  Напротив, всички уважават нейната компетентност и старателност. И пациентите, и колегите от специалността и, и колегите от други специалности.
Тя често посещава конференции в чужбина. Запозната е с всякакви новости. Няма да кажа в коя област на медицината.

Последна редакция: вт, 31 май 2011, 01:14 от vl

# 142

Няма монопол кой, кога и къде да организира научна изява. Има всякакви изяви от всякакъв вид. Грешни са Ви представите.
Просто хората се събират там, където участват имена, за да чуят нови и интересни неща. И защото знаят че тези неща ще са наистина нови и интересни.

Да ходя в Бг на такива изяви, или на конгреса на Бг Педиатри в НДК, няма полза, защото нищо ново и интересно не може да се чуе от школа без авторитет, позиция, име. Такова е днешното състояние на нещата- утре не знам.

Няма в Европа "лекари без специалност". Има семейни лекари, и то не навсякъде.
Титлите са важни, но по-важното е какво можеш и умееш. Нещата са "вързани".
Понякога добър практикуващ на частна практика в някои специалности- това е злато.

# 143
"В Бг не само че не знаят в дълбочина, знаят повърхностно, и МНОГО, МНОГО остарели неща. По-важното - не могат. НИЩО свястно и издържано не могат да направят, ако надвишава едно средно ниво на сложност. Безпомощни и нещастни, се лутат като "пиле в кълчища", не можейки банални и базови въпроси да решат. И всичко това после си го изкарват на болните под вид на безразличие, арогантно поведение, немарливост, бездушие."-цитат на Бърди

Моята близка, която е национален консултант въобще не се вмества в това, което описвате.  Напротив, всички уважават нейната компетентност и старателност. И пациентите, и колегите от специалността и, и колегите от други специалности.
Тя често посещава конференции с чужбина. Запозната е с всякакви новости. Няма да кажа в коя област на медицината.
Може. Макар че се съмнявам- просто в Бг да имаш знанията на Западно-Европейците в Медицината е почти невъзможно, без да си държал изпити за признаване на дипломата по техните методологии.

А и една птичка пролет не прави. До ушите сме в мизерия ( духовна, някъде- материална), несъответствие, илюзии какво сме, кои сме и къде сме.

Нищо не сме. Нула. Кръгла. Точка в пространството.
Аз лично ( и съм го писал многократно) се срамувам от специалното си медицинско образование по Педиатрия. Трябваха ми около 8-9 години за да се отърва от всичко научено в Бг по специалността. И да започна "от нулата". Иначе не може да работиш просто, с глупостите, които си носиш от Бг.

# 144
Пресилено е това, което твърдите. Не е една птичката, доста повече са. Но аз посочвам нея, защото стана въпрос за националните консултанти.  

Вярно, че никой няма монопол за организиране на конференции. Казвате имена. Тези имена съвсем обикновени лекари ли са? Не са ли професори повечето от тях? Или поне доценти? Точно те разбира се са придобили и научни звания. Иначе няма как да станат доценти и професори. По всичко изглежда, че Вие не сте правили и защитили дисертация. Ако можете ме опровергайте.  

Нима всички лекари в напредналите страни са със специалност? Ординатори нямат ли?

Говорите за състоянието на българската педиатрия. Не мога да го коментирам. Нямам близки и познати, които са изтъкнати специалисти в тази област.

Последна редакция: вт, 31 май 2011, 01:28 от vl

# 145
Пресилено е това, което твърдите. Не е една птичката, доста повече са. Но аз посочвам нея, защото стана въпрос за националните консултанти.  

Вярно, че никой няма монопол за организиране на конференции. Казвате имена. Тези имена съвсем обикновени лекари ли са? Не са ли професори повечето от тях? Или поне доценти? Точно те разбира се са придобили и научни звания. Иначе няма как да станат доценти и професори. По всичко изглежда, че Вие не сте правили и защитили дисертация. Ако можете ме опровергайте.  
Няма монопол, кой ще каже интересни неща- Професор може да говори глупости, както и обикновен практикуващ може да каже куп интересни неща. Хората се съдят не по титлите, а по това, което са като специалисти. По това КАКВО МОГАТ. Не по това какви книжни мишки са.

Имате стереотипен, и типично Руски поглед на нещата.
Никой не изпада в амок от титли- уважават се хората, носещи ги.
Но ако ги нямат- пак се уважават ако могат и знаят.
Тоест- хората са център. Не титлите. Нещо, което хора израснали с Руски манталитет в главите, просто няма как да го разберат, защото в Руското/Бг човешко пространство човек е нула. Нищо. Докато в Западните свободни общества- той е всичко.

Ние в Бг сме пропити от Руски стереотипи. Мозъците ни просто вонят от това. Но не го разбираме, докато не поживеем в свободният свят.

Няма лекари в западната медицина без специалност. Или такива са 10%... .
Няма "ординатори"-  В повечето Западни страни специалността се плаща като че ли сте назначен на редовно място. Няма такива унизителни неща като в Бг със заплати по 200-300Е или с "курсове" в София. Като че ли София знае най-много от всички. Няма такъв фашизъм. Никъде.

Специализациите са трудни, изнурителни. Но с шанс. Да работите, да се учите, да живеете що годе добре. Говоря за ЕС, не за САЩ.

Последна редакция: вт, 31 май 2011, 01:33 от Birdie

# 146
Е, значи всички, които имаме нещастието да живеем в Бг сме с руски манталитет!

Знаещите се ценят дори и без титли. Добре го казвате. Но въпросът е кои са по-знаещи? Тези с титлите или другите?

Освен това професор не е титла, нали? Вие нищо не казахте по тоя въпрос. Професор означава "висш учител". Той учи всички. И студенти и колеги.

"Книжни мишки"-Не очаквах да чуя точно това от Вас.

Не казахте дали сте правили и защитили дисертация.

# 147
Е, значи всички, които имаме нещастието да живеем в Бг сме с руски манталитет!

Знаещите се ценят дори и без титли. Добре го казвате. Но въпросът е кои са по-знаещи? Тези с титлите или другите?

Освен това професор не е титла, нали? Вие нищо не казахте по тоя въпрос. Професор означава "висш учител". Той учи всички. И студенти и колеги.
Да. По старото поколение в Бг е безнадеждно. И като манталитет, и като знания и като умения. Да.
По-младите? не знам. Дано са по-различни.

Ако оставим на страна че "по-знаещ" е нещо относително, тъй като знанието не се измерва както дължината на една краставица, "по знаещ" е този, който е по-можещ, по резултатен, по успешен в ежедневната му работа. Не е по-знаещ този, за когото Проф Драган Бобев казва че е "по-знаещ". Не е по-знаещ този, който Мустаков мисли че е по-знаещ. Защото просто аз може пък да си мисля че Мустаков нищо не може и знае, ако се съди по това какви ги върши.

Това е голямата и кардинална разлика с обществата в ЕС и Западна Европа. Човек е свободен да знае и може, независимо от това, дали проф. Томов задължително мисли така за д-р Бърди. И в повечето страни на Д-р като Бърди не му пука какво мисли за него един или друг с титли. В разлагащото се Бг общество, човек е нула, ако някой "бащица" не мисли че той е нещо. Така е в примитивните общества. В развитите е по-различно- шанс има всеки, и от всеки сам зависи как ще го използва. В свободните общества какво казва един за друг няма никакво значение.

От Професор до Професор има голяма разлика.
Човек уважава колеги знаещи, но и можещи на практика.
Проста истина.

Изобщо, ама изобщо, не ме занимава мисълта да защитавам дисертация.
Единственото, което ме занимава, е да си увеличавам клиентелата с добра работа.
Да си запазя интерес към специалността, да се поддържам във форма, доколкото ми е възможно.
И да печеля пари от това, което зная, мога, умея.
Парите също ме интересуват, като следствие от това, което мога, умея, зная.
Не желая да работя безплатно, ако сам не го пожелая за някого.

Само това ме интересува.

Последна редакция: вт, 31 май 2011, 02:04 от Birdie

# 148
Така е. Всички професори не са с еднаква стойност. Не зная за какво Ви "пука", но аз ненавиждам тази думичка. Тя e извънредно жаргонна и пошла.

Тези професори, които споменавате не ги зная даже по име. За пръв път чувам за тях.

София знае най-много. Така е. Подкрепям с 2 ръце това твърдение.Останалите градове са доста по-слабо развити. Мила родна картинка! Не е така в Германия, Франция, САЩ. Там всичко не е концентрирано в столицата.

Парите са важни, прав сте. Но не са всичко на този свят. Има и много други неща.
Някои успяват да спечелят доста пари с таланта и знанията си, а други с мошеничества.

Последна редакция: вт, 31 май 2011, 01:54 от vl

# 149
Така е. Всички професори не са с еднаква стойност. Не зная за какво Ви "пука", но аз ненавиждам тази думичка. Тя e извънредно жаргонна и пошла.

Тези професори, които споменавате не ги зная даже по име. За пръв път чувам за тях.

София знае най-много. Така е. Подкрепям с 2 ръце това твърдение.Останалите градове са доста по-слабо развити. Мила родна картинка! Не е така в Германия, Франция, САЩ. Там всичко не е концентрирано в столицата.

Специализацията в Бг е унижение. Фашистко и долнопробно!

Манталитетът ни като нация е сервилност, жестокост, безчовечност, угодничество.
След 20 годишна ТОТАЛНА мизерия, поголовно оскотяхме и озверяхме, освен всичко друго. До немай къде. Единични островчета - възрастни хора, тук и там, помнещи "по-свестните" времена.

Ако бяхме по-различни, бихме имали и по-различна съдба - като народ, нация, общество. Нямахме тази съдба- значи сме това, което сме. Независимо каква розова представа за самите нас си имаме.

В различните страни е различно.
Общо взето имат добра Педиатрия.
В големите им градове са центровете им, които наистина са на световно ниво. Непостижимо за Бг беден ум, израснал в мизерия, "режим на тока". Израснал с просташкият език на хора като Г-н Борисов, Овчаров, Луканов ( Бог Да го Прости!), Лилов, Пирински.

Европейските Медицински Университети в Германия, Австрия, Франция, Англия, Норвегия, Дания, Щвейцария, са на СВЕТЛИННИ години от нещастната Бг картинка.

От нас зависи дали ще вървим напред, но толкова голямо изоставане едва ли може да се навакса, освен ако не сме титани на мисълта и действието. А ние не сме. Ние сме Ориента.

Последна редакция: вт, 31 май 2011, 02:03 от Birdie

Общи условия

Активация на акаунт