Днес реших да го зарадвам и я направих, като същевременно снимах процеса с идеята да я споделя с вас.
Проверих в Готварската книга и видях, че има вариации, които се доближават до моята рецепта, но не са същите.
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница
1 пакетче масло (125 грама)
1 литър прясно мляко
5 яйца
2 ванилии
5 супени лъжици брашно
1 чаена чаша захар (ако обичате да ви е по-сладко може да сложите чаша и половина)
отделно 14 лъжици захар
Начина на приготвяне:
1. Корите се натрошават и заедно с маслото се слагат в тавичка ,за да се запекат до зачервяване.
Аз пропуснах маслото, защото нямах и ме домързя да хода до магазина.
преди запичането
след запичането
2. След като изстинат се напръскват с вода, в която е разтворена една супена лъжица захар.
Вариант е да се карамелизира захар и след това да се налее вода, да се разстопи и с тази вода да се напръскат корите. Но е по-голяма играчка.
Кремът се приготвя като се разбият жълтъците, брашното, едната ванилия и една чаена чаша от прясното мляко.
Остатъка от млякото се слага заедно със захарта да заври.Когато заври, прибавяме горната смес при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица, за да не загори.Когато се сгъсти, дърпаме от огъня.
готовият крем
3. Върху изстиналите и овлажнени кори разстиламе крема.
разстилането
вече разстелен
4. Оставя се да изстине.
5. През това време белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и 14 супени лъжици захар и втората ванилия.
разбитите белтъци
6. Разбитите белтъци разстиламе върху изстиналия крем.
7. Запича се във фурната само на горен реотан до порозовяване.
Добре е да престои поне два-три часа в хладилник, за да се стегне крема и при рязането да могат да се оформят хубави парчета.
Аз не изчаках, за да мога да постна рецептата.
разрез
Да ви е сладко!!