"Приемни семейства с трудов договор"???

• 198 121
  • 1 926
  •   1
Отговори
# 600
Еми в началото на годината, на входните нива тръгна неуверено - с тройки по математика. Но в занималнята се захвана с нея дъщерята на учителката, не знам как го постигна това момиче, но Еми разбра ,че математиката не е страшна, даже я заобича и има само шестици! Много е старателна, радва се на шестиците ( е, в началото викаше на оценките шестици..един ден се прибира от училище и ми  вика-"Мамо,мамо...имам 5 шестици! Отварям бележника- 3,4,55,6:-))
И за всяка шестица сега купувам едни стикери, дето си ги лепи в албумче и много ги харесва,. Не мога  от нищо да се оплача ( да чукам на дърво0. Мила, лъчезарна, кротка, отзивчива..в къщи много помага, всчико и е по конец подредено, иска все да подрежда...абе направо си е къюовница. В училище е общителна, и не само там... Веднага влиза в контакт, даже малко в повече ми идва понякога. Пази си нещата. С краснописа - не са като мъниста, но се старае, а за мен това е важното. Да отдава значение на учението и да се старае..а резултатите идват сами. С третото дете не съм вече такъв максималист .
В къщи не гледаме телевизия, но се е случило няколко пъти в майка ми да гледа Шесторката. И онзи  ден ми  вика..."Мамо, разбрах аз откъде съм дошла. Била съм в тоалетната. Не са ме искали."  Аз си мислех,че не си задава вече тези въпроси, че  съм и обяснила и е разбрала... а то...какви мисли е породило пак в главата и това предаване. Обясних и, че никога нбе  е била оставяна в тоалета, че майка и не е имала пари да я гледа и я  е оставила на баща и, но понеже на него му е било трудно, понеже е мъж, я е оставил в Дома. А тя вика- знащото не са ме искали ли?
-Не, викам, защото не са те искали, а са нямали ранбота, нямали са праи,къща и затова са те оставили, но им е било много мъчно за теб..и в този дух
Та снощи ми е нарисувала портрет и ми го е надписала отзад, ще го качча по- късно да ви го покажа.
Бих казала, че от началото досега, не съм срещнала някакъв сериозен проблем с нея.Цупенето и фасоните първите месеци продължиха точно една седмица, като цяло не си мени настроенията...на всичко се радва, всичко и харесва.

# 601
Монда, голяма прегръдка за твоето разумно момиче Hug Голяма прегръдка и за теб Hug Винаги със страхотен интерес гледам снимките и чета всичко за Еми, невероятна е просто  bouquet

# 602
Towa, върху което имаме да работим е увереността, Много е неуверена, за всичко очаква одобрението ми. "Ти избери", "както ти искаш"...искам да се научи да се вслушва повече в себе си и в това, което на нея и харесва. Също так и самочувствието и е занижено.... притеснява се, когато някой я похвали, все си мисли,че не може да е  вярно, че не е за  нея..Но любовта прави чудеса с тези деца!

# 603
 Извинявайте че ,прекъсвам разговора, но трябва да споделя.
При нас се получава нещо нередно, според мен ,свързано с срещите на детето с БМ. Няма решение на съда за такива срещи,но Комплекса за социални услуги за деца и семейства въпреки това ги провежда.И аз присъствам на тях,волю-неволю. Мисля ,че няма законово но основание  за тях и второ -  не са полезни за детето, което и социалните отчитат ,но си мълчат, за да развиват дейност. Срещите нито са полезни нито вредни за детето, защото то не помнеше  и не познаваше БМ После  за времето през което се срещаше с нея не установиха никакъв емоционален контакт. Мисля си, какво ще стане по нататък,тя расте, започва да разбира и се страхувам,че ще се обърка и ще чувства нещастна, когато осъзнае  какво  се случва с нея.
    Как да поискам тези срещи да бъдат прекратени?
    Майката е с личностово разстройство и дълбоки заблуди. Чрез детето запълва някакви свои празноти, като върти около себе си разни хора-социални , адвокати, полиция -според мен за да се чувства значима и център на внимание.

Последна редакция: сб, 20 ное 2010, 17:51 от Танюшка

# 604
Според мен може да бъде лишрна от срещи само ако я лишат от родителски права

# 605
Една от нашите социални ми беше споделила преди време, че ако детето и БР нямат връзка, не се опитват да я създадат чрес срещи на всяка цена и че са го отчели като грешка, че са инициирали срещи, само и само да се установи такава. На нас дори не са ни предлагали среща, защото нашата мома не познава майка си, а и мамата не се е сещала за нея вече 2 години (вече 8 и кусур години, на практика, ама 2 откак е при нас).

Така че говори със социалната си, няма начин да не се съобразят с опасенията ти.

# 606
Така че говори със социалната си, няма начин да не се съобразят с опасенията ти.

Колебая се дали да изразя мнението си пред социалните. Ще изчакам още. Междувременно ще продължа да водя детето на срещите с БМ и ще наблюдавам какво се случва между тях, майка и дете. Досега на срещите майката разговаря с мен и с ъс социалните, а детето в това време си играе в стаята. Всъщност Криси много обича да ходим в ОДЗ заради хубавите играчки,но си няма идея ,че жената с която се срещаме там, е нейната майка.
 Моето мнение е следното. Срещите не трябва да се провеждат така . Ако идеята на социалните е, БМ и дете да остановят емоционална връзка, най-добре е да ги оставят насаме. Постепенно разбира се и след като детето опознае майка си ,няма нужда социалните и аз да стоим на тези срещи.
 Ама ако го кажа, ще излезе че им казвам как да си вършат работата. Затова си мълча.

Момичета, много ми се иска да се запозная лично с повечето от вас. Като ви чета ,изпитвам към вас голяма доза доверие.
   Сега съм се заела с проблема платен отпуск. Не искам да се карам със социалните, но много съм разочарована от тях . Питам се следното. Приемната грижа съществува от вече десетина години. Как е възможно работодателят ни Социални подпомагане или там каквото е, да не е регламентирал реда за използването на платения отпуск.
  Не искам да казвам голяма дума, защото  не се познавам лично никоя от вас ,но бих приела вашите деца при мен ( или поне 3-4 от тях), примерно за лятната ваканция , за да си починете.

Последна редакция: вт, 30 ное 2010, 08:02 от Танюшка

# 607
 Отговориха ми , че ако между БМ и дете не се създаде емоционална връзка , срещите ще бъдат разредени.
  На моето предложение да бъдат оставяни насаме Дете и БМ по време на срещите, ми отговориха ,че е нередно.
 А по въпроса за неизползваните платените отпуски, вероятно ще бъдат изплатени.

# 608

Колебая се дали да изразя мнението си пред социалните. Ще изчакам още. Междувременно ще продължа да водя детето на срещите с БМ и ще наблюдавам какво се случва между тях, майка и дете. Досега на срещите майката разговаря с мен и с ъс социалните, а детето в това време си играе в стаята. Всъщност Криси много обича да ходим в ОДЗ заради хубавите играчки,но си няма идея ,че жената с която се срещаме там, е нейната майка.
 Моето мнение е следното. Срещите не трябва да се провеждат така . Ако идеята на социалните е, БМ и дете да остановят емоционална връзка, най-добре е да ги оставят насаме. Постепенно разбира се и след като детето опознае майка си ,няма нужда социалните и аз да стоим на тези срещи.
 Ама ако го кажа, ще излезе че им казвам как да си вършат работата. Затова си мълча.

Момичета, много ми се иска да се запозная лично с повечето от вас. Като ви чета ,изпитвам към вас голяма доза доверие.
   Сега съм се заела с проблема платен отпуск. Не искам да се карам със социалните, но много съм разочарована от тях . Питам се следното. Приемната грижа съществува от вече десетина години. Как е възможно работодателят ни Социални подпомагане или там каквото е, да не е регламентирал реда за използването на платения отпуск.
  Не искам да казвам голяма дума, защото  не се познавам лично никоя от вас ,но бих приела вашите деца при мен ( или поне 3-4 от тях), примерно за лятната ваканция , за да си починете.

Здравеите, Танюшка!
Попаднах на писмото ви чак сега. Със съпруга ми кандидатстваме за приемно семеиство и затова темата много ме вълнува.
Изумена съм от това което пишете за отпуските.Аз мисля, че приемните родители не могат да ползват отпуски или поне не реално.А как си представяте, че ще се чувства това дете, което е преживяло толкова раздели и смяна на родители и настоиници през краткия си живот? Предполага се всяко от децата да е свикнало вече с неговото приемно семеиство, с хората които представляват негови родители  и изведнъж трябва да преживее нова промяна ! Защото виждаш ли, тези родители са се уморили от грижите за него и се нуждаят от почивка. И как ще го обясните на детето? А то дали няма да почувства някаква вина за тази умора ? Извинете ме за тона, но като родител на вашите собствени деца възможно ли е да си вземете отпуск?! Как може да спрете да сте родители, за да си починете?! Каквото и да правите не може да спрете да сте родител дори за миг. А, ако това ви уморява - замислете се дали сте готова да бъдете приемен родител и дали наистина искате това, или го вършите заради заплатата, която получавате дори и тя да е минимална!!!!!!!!!

# 609
Блажена, то проблемът е, че има ли трудов договор, трябва да има и отпуск. такъв е законът и това е нормално. по-скоро характерът на приемната грижа може би се бие с идеята за трудов договор, но такава форма са намерили, такава форма са уредили, за да подпомогнат приемните родители и да направят нещата възможни в някои случаи. все пак има доброволни ПР и такива на трудов договор.
та, като казва законът отпуск, това обърква чиновниците, а и самите ПР - от една страна, социалните не би следвало да ощетят "работника" като му резнат право, от друга страна - нямат идея как точно практически ще се случи, от трета - самият "работник" не желае всъщност да се ползва от благината отпуск в тоя случай, но иска да съдейства на социалните да са уредени както трябва нещата ...

та за тез неща говори Танюшка - постът ти е определено несправедлив към нея.

# 610
Vella M. ,
напълно съм съгласна с теб.  Но, може би ще бъде добре отпуските да се изплащат на ПР с трудов договор като допълнително възнаграждение. Но не виждам как реално може да се ползва отпуск. Целта ми не е да засегна или обидя Танюшка, така че моля да ме извини за острия тон, който използвах. Но тя предлага да вземе няколко от приемните деца при нея, за да могат техните приемни родители "да си починат". Ето това, е което ме учудва много и ме кара да реагирам по този начин.

# 611
това за мен е под шапката на "търся сравнително поносим начин да угодя на социалните" - ако някой някъде е решил, че щом е отпуск, трябва да си почива задължително отделно от "работата" ...

а иначе, за почиването, сигурно така обобщено казано ти звучи цинично, но какво прави например стандартния родител, био или осиновител, като прати детето за седмица-две-месец при баба на село или аналози? същото е. почива си от детето, занимавайки се само с "възрастни" неща. аз не се ползвам от такива екстри, нито имам възможност, нито мога да си представя, че ще си пусна мойто за повече от един ден гостуване някъде, но аз съм частен случай, повечето родители, които познавам, го практикуват и смятат, че това е нещо нормално и хубаво за всички - за бабите, за децата, за родителите. през това време родителят си остава родител.

проблемът с професионалните ПР е при кого да оставиш детето по-скоро - горкото дете няма такива близки като в обичайния случай ...

# 612
Няма как да няма и професионални приемни родители,защото някой деца изискват повече грижи,боледуват често,посещават психолог,педагог,а кой работодател би ви търпял?!Имам предвид 4-7 годишните деца.Опуските при по-големичките деца се урежда,като ги изпращат на лагер през лятото.На нас не ни се е налагало ,но го зная.Да уточня -1 дете гледаме доброволно и едно професионално.Евентуално,това лято каката ще отиде на лагер,но тя е на 16г. и с удоволствие ще го направи.

# 613
  Блаженна ,
   Наистина  предложението ми да гледам заместващо  приемни деца докато приемните им майки са в отпуск беше емоционално и необмислено от моя страна.
   Мисля, че тонът ти е неуместно критичен. Но знам че не си искала да ме засегнеш, затова не се обиждам. Звучиш ми като че да си загрижена за децата. Но това са само на думи, нали? Ние сме тези които правим всичко по силите си за тези деца. Ние сме неотлъчно и денонощно до тях на една ръка растояние. Затова не приемам твоята критика.
 Хората масово не са запознати със спецификата на приемната грижа.
  Запознай се по-подробно и тогава ще говорим пак.

# 614
Танюшка ,
В никакъв случаи не оспорвам усилията и грижите, които полагат ПР за децата и в частност ти лично. Със сигурност не съм искала да те засегна или обидя. Реагирах емоционално, така че моля да ме извиниш! Но наистина не виждам как реално може да се ползва отпуска. Бих приела ако отпуската е формална (само на документи) или, ако бъде изплатена без да се ползва. Все пак никои не си взема отпуска от собствените си деца.
А що се отнася до това, дали загрижеността ми е само на думи или не, мисля, че нямаш право да съдиш след като не ме познаваш лично.
Ако в семеиството на ПР има баби и дядовци, където детето да прекара някакво време - отлично . Така родителя ще си почине наистина, ако се чувства уморен или изтощен. А и детето ще се чувства добре. За всички ще е много добре. Но не бих могла да си представя, че ще изпратя дете, независимо мое или приемно при чужди хора (които не са роднини, даже и да са ми приятели) за повече от 2 дни.
А когато доиде във къщи приемно дете-аз не виждам каква разлика може да има между него и моите собствени деца. Т.е. искам да кажа, че ако не се уморявам и не търся почивка от моите - то същото е и с приемните.

Общи условия

Активация на акаунт