"Приемни семейства с трудов договор"???

• 198 107
  • 1 926
  •   1
Отговори
# 855
Танюшка, има толкова много литература... Аз бих могла да се опитам да преведа нещичко (при първа възможност, като ми остане време), но истината е, че не би било зле, след като се рекламира толкова много приемната грижа, да се вложат малко средства (не само финансови) и в осигуряването на литература за участниците в приемната грижа...Освен това не мисля, че е толкова трудно, да се създадат медии за приемните родители, интернет-страници с обширна информация... Мога да дам пример с две немски такива, на които попаднах за секунди, търсейки материали по темата:
http://www.moses-online.de/
http://www.pflegeeltern.de/thread.php?postid=104304

Сещам се и за една друга много добра идея, взета от чужбина. В Германия често има организирани редовни срещи за приемните родители. Примерно, всяка последна неделя от месеца се прави "Кафе за приемни родители" - закуска, разговори, срещи и занимания с децата, обмяна на опит...

# 856
Танюшка, разрових се за материали относно мотивацията на приемните родители, но на пръв поглед не попаднах на много... Направи ми впечатление, обаче, че финансовата страна се коментира съвсем естествено, свободно и спокойно, по същество и без никакви морални оценки или някакви други краски... Simple Smile Другото, което ме впечатли е един немски материал (от 2008г), според който 46% от приемните родители са върнали лиценза си - т.е., отказали са до две години от започването тази дейност и това се дължало предимно на слаба подготовка и недостатъчно мотивация...

Иначе преведох набързо фолиото от един семинар на една немска авторка (Irmela Wiemann) по въпросите за приемната грижа... Странно ми стана, че тя не различава особено между приемна грижа и осиновяване, но... да оставим това засега... Simple Smile
Ето (ако има грешки, да знаете, че много бързах... Simple Smile):
За да се получи добре нашият съвместният живот: От какво се нуждаят приемните и осиновени деца?

# 857
  • София
Чандра  Grinning Ирмела Вийман е психотерапевт  и майка на биологични, осиновени и приемни деца. Не са много (не помня, тя се представи на една лекция...) но са и от трите вида. Може би за това не прави много разлика между приемна грижа и осиновяване. Като изключим юридическата и финансовата страна, по отношение на човешките неща, то разлика голяма няма.

Тя има една преведена книга на български. Издадена е и се разпространява от фондация "Приятели"

# 858
Зависи наистина как се гледа на нещата; в други държави границата също е размита, защото я няма тайната на осиновяването, така че отношенията варират и при приемните семейства, и при осиновителите. Набляга се все повече на това, по възможност да не се прекъсва контакта с биологичните родители. Има разлика обаче, и то голяма, между краткотрайна и дългосрочна приемна грижа. Краткотрайната е кризисна, за малко, докато се намери друго решение. Дългосрочната е ефективно същата като осиновяване, без някои юридически последици.

# 859
Simple Smile За да не спамим тук, за последния въпрос отворих нова тема:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=650737.0

# 860
Zdraveite!
Izvinqvaite za latinicata, no vremenno nqmam kirilica.
Ta iskah da popitam nqkoi moje li da mi kaje kato profesionalen priemen roditel imam li pravo na nqkolko meseca neplaten otpusk? Ili vyzmojno li e da prodylja da byda profesionalen priemen roditel, no za nqkolko meseca da ne mi nastanqvat dete?

# 861
Блаженна по закон след извеждането на детето имаш право на 1месец на минималната заплата,а след това смятам че няма проблем да си вземеш и неплатен отпуск колкото искаш.През това време ако ти предложат дете ,защото социалните не са от много разбраните имаш право да го откажеш,но внимавай имаш право само на 2 отказа на третия те изхвърлят от системата.

# 862
Вчера имах 2 обаждания които ме убедиха за кой ли път, че приемна грижа в България няма да остане.Едното обаждане беше от приемна майка от Трявна която е отчаяна че не може да осинови детето,а другото беше от Севлиево от майка при която е настанено дете от края на март,подписа договор началото на април и е пуснала декларация за еднократната помощ и то само за 200лв.(толкова и дават).За месечната помощ и детските трябвало да подаде май за юни,жената е отчаяна защото няма никакви пари,а детето се е разболяло и каза че ако социалните днес не й дадат пари за лечението ще го върне.

# 863
жената е отчаяна защото няма никакви пари,а детето се е разболяло и каза че ако социалните днес не й дадат пари за лечението ще го върне.

Не може ли да вземе пари назаем от роднини и приятели, и после като получи парите за детето, да ги връща постепенно?

# 864
  • София
Може и да може, но защо изобщо трябва да се налага да го прави?

# 865
Не знам при вас как са нещата но в нашия край от 3семейства-2 са с един работещ,а другото и двамата са безработни.Мисълта ми е че хората нямат пари за храна(какъв заем).

# 866
 Питам се някой насила ли ви накара да станете приемни родители след като условията не ви задоволяват.

# 867
Аз пък се питам ти Дарче каква си(приемен родител ли си)защото ако си радвам се че ти стигат парите а ако не си вземи стани и тогава говори.

# 868
Да приемен родител съм и гледам три деца в момента.

# 869
Браво на теб и него казвам подигравателно а наистина ти се възхищавам,но навярно децата ти не са със сериозни здравословни проблеми като нашите(много се радвам ако е така).

Общи условия

Активация на акаунт