ДЕЦА С УВРЕДЕН СЛУХ - 2

• 75 021
  • 818
  •   1
Отговори
# 270
Ники, мисля, че сте на прав път! Наистина периодът със слуховите апарати много често бива пренебрегнат, а аз лично мисля, че за нас той беше много полезен и важен. Чрез заниманията на Йоан във времето, в което беше със слухови апарати успяхме да разберем колко чува с тях, колко без тях и взехме решението за имплант, след като мнението, че този слух няма да му е достатъчен, за да развие нормална реч, стана мнение на всички - лекарите, терапевтите и на нас самите.
Във вашия случай от самото начало беше ясно, че детето има остатъчен слух, защото аудиограмата му го показваше. От нашия опит знам, че около 10дБ е напълно възможно отклонение от изследването. Така че, ако неговия слух се окаже малко по-добър - около 70 дБ на двете уши, да кажем - и със слуховите апарати компенсира до около 50 дБ, това вече си е едно прилично чуване, стига да е на всички говорни честоти... Не знам дали знаеш, но нормалната човешка реч е със сила около 40-50 дБ. Но дори и да не се окаже така при вас, поне ще знаете, че наистина сте направили каквото зависи от вас, за да вземете правилното решение. Вярвам, че и за вас този период със слухови апарати ще е полезен.
Не знам дали питаш за детската градина или за детската ясла. И от двете места имаме опит, така че, кажи кое те интересува, за да ти отговоря.
Хриси я познавам. Тя беше учителка на Йоан в детската градина, но от няколко месеца замества предишната рехабилитаторка на ИСУЛ - Руми, която е в майчинство. Радвам се, че сте останали с добри впечатления - много е важно да имате доверие на рехабилитатора. Успех ви желая! Simple Smile

# 271
Здравей иепе благодаря ти за подкрепата(отново Hug) наистина смятаме за сега да пробваме с апаратчетата пък каквото Господ от там на татък реши Praynig питам по специално за градината защото моя син е на 2.8 г. и си е за градина а не при "бебетата". Ищом се установим в София знай че задължително ще ти се обадя да се запоснаем Laughing

# 272
nikiradi, тъй като детенцето ти досега не е имало каквато и да е рехабилитация, аз лично си мисля, че спокойно можете да започнете от яслата. Йоан беше там до 3г. и 8м. Тя е масова ясла, като до обяд децата с увреден слух са в сборна група, в която се учат на най-първите неща от рехабилитацията, учат се на реда в яслата, което е много полезно за тях по-късно, когато ще са в детска градина. Рехабилитаторките са много опитни и повечето дечица тук са минали през тяхната "школа" Simple Smile . След като завършат заниманията им (които са от 9 до 11-11.30), децата си отиват по групите, обядват, спят и следобяд си играят с останалите деца, докато дойде време да си ги приберат родителите. Това е добър вариант, тъй като децата хем посещават специални занимания, хем са в нормална средда на чуващи деца. По-нататък вече ще имате време да помислите и за детската градина, която ще изберете. Има няколко масови градини, в които приемат деца с импланти и слухови апарати, има и логопедични градини, в които имат опит с нашите деца, има и специалната градина. Моят Йоан ходеше в специалната градина за една цяла година, в специална група за деца с импланти. Имам наблюдения само от тази група и мога да кажа, че децата там се развиват добре. Специално с моето дете не беше така, но има много доволни родители. Но все пак, аз бих опитала първо в яслата. Дано и другите майки споделят какво мислят по този въпрос.

# 273
А  би ли ми дала някакви координати на яслата да се свържа с тях и да ги попитам дали може да ги посещаваме защото тука става на въпрос първо за около месец и второ за няколко часове посещение а не за цял ден!

# 274
А  би ли ми дала някакви координати на яслата да се свържа с тях и да ги попитам дали може да ги посещаваме защото тука става на въпрос първо за около месец и второ за няколко часове посещение а не за цял ден!

За съжаление, вече нямам телефоните на яслата. Но все някоя от майките ще ги има. Моля ви, момичета, помогнете с инфо.

# 275
  • Бургас
Здравейте, мили майчета   bouquet
Предварително се извинявам, че ще задам въпрос, на който сте отговаряли доста пъти, но трябва да реагирам веднага и нямам време за търсене -
Къде в София се прави изследване на звука -т.нар. евокирани потенциали, колко време по-рано се записва, има ли някакви изисквания и най-вече координати да ми дадете?
Щерка ми има генетично заболяване, което е свързано с проблеми при проговарянето, но съответно задължително трябва да проверим и слуха. Естествено , в тъпия Бургас няма как, а ни се отвори пътуване до София в сряда 14,11. Много бих се радвала, ако успея да съчетая  и с това изследване  Simple Smile
Ще съм ви много благарна, ако ме упътите и помогнете  Hug
Приятен ден и благодаря предварително   bouquet

# 276
  • София
Здравей nikiradi, яслата се намера близо до пазар " Иван Вазов" на ул. Орехова гора №11, сурдопедагожката се казва Светла Радоева. На лични ще ти изпратя мобилния и телефон, защото така и не научих стационарния в яслата. Напълно подкрепям написаното от Ieppe.
Алина, изследване на слуха можеш да направиш във ВМА и в ИСУЛ. За ВМА мога да ти дам кординати на единия лекар - Златанов, ще ти пратя на лични мобилен

# 277
Благодаря ви МОМИЧЕТА още сега ще звънна  да се разберем  bouquet

# 278
Здравейте от мен. Вчера ни включиха и ние вече сме в света на звуковете. Колко ги чува не съм сигурна, защото е доста спокоен, носи си импланта за сега и все едно няма нищо ново. Но при включването бях сигурна, че чу звукове, защото както си стоеше и си хапваше от чипса на Боби/ Боби го почерпи, а малкия най- нахално взе целия пакет/, започна да се оглежда, да се чуди какво става. Сигурна съм че чу нещо, но пък в къщи не ми показва да чува.   #Crazy Та съм малко объркана, дайте съвети момичета моля ви.  ooooh!  newsm78
Хубав ден с много усмивки от мен!

# 279
Аз пак се включвам с въпросите newsm78 какво означава сурдопедагог и каква роля играе в развитието на децата с увреден слух с какво точно се занимават и рехабилитаторите

# 280
Здрасти и от мен nikiradi , сурдопедагога е специалист който учи детето да идентифицира , разпознава и различава отделните звукове , да чува и говори в общи линии , нещо като логопед (това ти е познато сигурно , но логопеда работи и за изчистване на звуците , въобще за правилна реч ) .
Рехабилитатора може да е сурдопедагог ( може да го срещнеш и като слухово -речеви рехабилитатор ) или логопед , a разликата между двамата е много тънка ,почти се припокриват като специалисти.

# 281
Здравей те момичета. Къде сте?
Само да ви кажа,че утре тръгва ме с малката за Австрия за третата ни настройка - стискай те палци и ни пожелай те късмет! Praynig

# 282
Късмет Рафи, от все сърце.  newsm10

# 283
Късмет и от мен и дано всичко е наред , ще чакаме да пишеш като се върнеш Hug.

# 284
Сигурна съм че чу нещо, но пък в къщи не ми показва да чува.   #Crazy Та съм малко объркана, дайте съвети момичета моля ви.  ooooh!  newsm78
Хубав ден с много усмивки от мен!

Спокойно, в началото е такъв джангър, който ти седи като фон, отделните звуци трудно се отличават. Аз съм писала - мъжът ми и казанчето и чешмата и пр. домакински неща звучаха еднакво.  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт