Стачка в детските градини от 24.09.

• 25 816
  • 608
  •   1
Отговори
# 495
Янита,да но момичето за това пише ,че е нужно призвание.Пък ако не им харесва наистина има хора които ще се радват да са на тяхно място.

# 496
Кампари (по Сопранов) ,специално за детските градини едва ли има какво толкова да се подготвя ,при условие че нещата се повтарят всяка година едни и същи!

Е, това не е точно така, ама нейсе.
Докато  работиш с чужди пари, които ако се наложи се възстановяват (Пази Боже!), то аз работя с чужди ДЕЦА , за които отговарям с живота си.И съм с единия крак в затвора.
Освен това, както по-долу е отбелязала, Янита ,аз също съм родител и когато  отида да купя обувки на децата ми в магазина не ми казват, че за учители обувките са без пари.

Колкото да призванието -да или го  имаш, или го нямаш.Но  дори и да го имаш трябва да си мазохист, за да работиш в детска градина за тия пари.
Една детегледачка взима поне два пъти повече от една детска учителка, а се грижи и носи отговорност за едно, максимум две деца.

мамичка, има хора ,които ще се радват да са на тяхното място, да.Но родителите никак няма да се радват на тези хора, ако можеш да разбереш какво се опитвам да кажа.

# 497
  • София
Янита,да но момичето за това пише ,че е нужно призвание.Пък ако не им харесва наистина има хора които ще се радват да са на тяхно място.
Няма призвание, което да те накара да обречеш детето си на мизерия заради чужди интереси. Призванието на учителите се проявява в други неща, не в това да гладуват и да търпят унижения, за да има къде моето дете да стои през деня.

# 498
  • СОФИЯ

" Една детегледачка взима поне два пъти повече от една детска учителка, а се грижи и носи отговорност за едно, максимум две деца."

По-горе направих коментар в тази връзка. 600лв. на месец, без данъци, съответно без осигуровки и без ваканции. Колко работещи детски учителки са навити или по-скоро защо не са?

# 499
  • под тепетата
Кампари (по Сопранов)  Peace
gala66, програмите в ДГ, както и в училищата учебниците, се сменят непрекъснато! Ако си мислиш , че с два научени урока ще изкараш до пенсия -много се лъжеш. За твое сведение на пръсти се броят дните ,през които раб. ми време е било наистина 6ч. И аз , за да съм в час се взирам в компютъра ( нямаме такива екстри на раб . си място и в раб. време!).
 И накрая, след работа имам сили да отговарям на децата си само с хъмкане. С голямата си заплата успях да купя учебниците за 6 клас по новата програма, за каката - другия месец( 2-ра употреба и ако цялата заплата не изтече в стачка).
 Пробвай се един ден само като наблюдател вътре в група и тогава ще говорим пак. 
 Между другото се е налагало да търсим заместници - ами няма за тези пари!

# 500
  • София
Всички протестираме, че много учители не си вършат работата, а пък тук чета, че могат да минават с един и същ материал всяка година, няма какво толкова да се подготвят и да си взимат по 300лв. Т.е всичко да си е както до сега  newsm78. Какво значи нереални искания - 600лв нереално много пари ли са  newsm78 ?

# 501

Между другото се е налагало да търсим заместници - ами няма за тези пари!

И пак между другото- на заместниците заплатите са дори по-малки отколкото на титулярите. Wink

# 502
Всички протестираме, че много учители не си вършат работата, а пък тук чета, че могат да минават с един и същ материал всяка година, няма какво толкова да се подготвят и да си взимат по 300лв.

А ако учителите минават с един и същ материал всяка година, тези, които сега реват,   че   исканията им са нереални,  първи ще ревнат, че децата им не са подготвени както трябва.

# 503
  • На черешата
 Никой не е казал,че 600 лв са много и нереални,става въпрос ,че е нереално да се иска такова увеличение наведнъж,нека вложим и малко разум все пак. Peace

# 504
  • София
А те дори не искат увеличението наведнъж - искат постепенно увеличение, което до края на 2008 г да достигне 100% от сегашните им доходи.

# 505
  • София
А те дори не искат увеличението наведнъж - искат постепенно увеличение, което до края на 2008 г да достигне 100% от сегашните им доходи.
newsm10 !

# 506
Кои? Кои са тези хора, които ще работят за 250-300 лева? Колко от вас биха работили за толкова и да отговарят за 30 чужди деца?
Казвате, имало хора... А вие бихте ли?
А стачката ще продължи най-много седмица. Чисто финансово учителите не могат да издържат повече. След което министър Вълчев ще блести отново по всички телевизии с наглата си усмивчица, ще си прибира министерската заплатка (той не е учител и работи за пари, не по призвание), учителите ще гладуват, образованието ще тръгне още по-назад, родителите отново ще плюят...
И тъй до следващата стачка. А при това положение тя ще е скоро.

# 507
  • На черешата
 Разбираемо е да се опитвате да ни убедите в правотата си,а ние да негодуваме,защото се оказа,че вече има уволнени родители заради стачката.С какви очи ще убеждавате тях колко сте прави???Че утре няма да има с какво и сметките дори да си покрият.И не е ли по-добре,някой друг,страничен да ме убеди в правотата ви,а не вие?
 Темата ужасно се изрдои и май по-добре е вече да я заключат.

# 508
  • СОФИЯ
А ако учителите минават с един и същ материал всяка година, тези, които сега реват,   че   исканията им са нереални,  първи ще ревнат, че децата им не са подготвени както трябва.

Айде мила, по-кротко с тона!
Мисля общоприето е мнението, че нивото на образование /тук имам предвид средно/ не е като по наше време. /от профила е видно на колко съм години/.
Дъщеря ми ще е първи клас след три години. Вече проучвам препоръчани частни училища в София и съм наясно, че в някои от тях подготовката е наистина мн добра. И понеже наистина "ЩЕ РЕВНА" ако на детето ми се наложи да ходи в средностатистическо ОУ, ЩЕ тр да се плаща по 3000-4000 евро на година! /Само за сведение в Мадрид частните училища са 5400 на година./ Тази сума аз с битието и заплатата си на държавен служител не мога да поема. Слава богу сем бюджет може да го понесе, но то е защото някой е рискувал да е в частния сектор.
Прочетох някъде, май не в този форум, че видите ли в малките провинциални градчета учителите не можели да дават частни уроци, та нямали допълнителни доходи. Ми вземете та направете частно учебно детско заведение там, та да видим колко от съгражданите ви ще могат да си позволят таксата! Защото и това опира до ДОХОДИТЕ!!! За всички доходите са важни.

Последна редакция: чт, 27 сеп 2007, 15:39 от мама САННЯ

# 509
мама САННЯ , аз тон никому не съм държала.
Аз избрах за детето си средностатистическо ОУ, в което, обаче, за да се учи също трябват пари.Е ,вярно, не толкова колкото в частните училища, но все пак трябват.Аз също мога да си позволя да изпратя детето си в частно училище (благодарение на това, че навремето послушах мъжа ми и се отказах от учителската професия)
А това, че ти проучваш частните училища си е твой избор.В България по презумпция всяко дете има право на образование  в държавно училище.

О, да нивото на образованието е съвсем друго (за сведение аз съм на 33), но  за това имат вина и родителите, а не само учителите. Wink

Общи условия

Активация на акаунт