Да учат ли децата религия в училище?

• 12 495
  • 208
  •   1
Отговори
# 135
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
Аз пък си мисля, че "не кради" и "не убивай " трябва да се научат от вкъщи. Всъщност най- некрадящи и неубиващи са будистите.

но крадци и убийци има достатъчно в обществото ни, явно масово семействата не го правят

# 136
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Всичко им е наред в училище, че и религия...Как ще накарат детето да учи религия, ако семейството  са атеисти?! Мисля, че това е поредният трик за да затъпят още повече децата ни. Да се създаде неграмонто, чалгаджийско и примирено- религиозно поколение, което ще се управлява лесно.

Другарите много добре са си свършили работата по въпроса с вярата в Народна Република България .... какво ще кажеш за дякон Игнатий, нашия Васил Левски ... той е пример за това колко непримирими са вярващите ... атеиста, човека, който не вярва в нищо, може да бъде купен с пари ... вярващият, човека с идеалите, е този, който наистина липсва у нас

# 137
  • София
На много места населението е религиозно, но престъпленията не клонят към 0.
Това не е спасителен пояс. А родителите трябва да си влязат в ролята.

# 138
Всичко им е наред в училище, че и религия...Как ще накарат детето да учи религия, ако семейството  са атеисти?! Мисля, че това е поредният трик за да затъпят още повече децата ни. Да се създаде неграмонто, чалгаджийско и примирено- религиозно поколение, което ще се управлява лесно.

Другарите много добре са си свършили работата по въпроса с вярата в Народна Република България .... какво ще кажеш за дякон Игнатий, нашия Васил Левски ... той е пример за това колко непримирими са вярващите ... атеиста, човека, който не вярва в нищо, може да бъде купен с пари ... вярващият, човека с идеалите, е този, който наистина липсва у нас

подкрепям с две ръце

# 139
  • Ямбол
Сикрет, как заключи, че атеистите могат да бъдат купени с пари? Как ще ме купят мен например? Няма какво да ми обещаят. Но на наивните религиозни има и те вярват сляпо, особено щом бог е казал.
На децата винаги трябва да се предлага повече от един вариант, трябва да могат да избират, а религията това не го предлага.

# 140
  • София
Аз пък си мисля, че "не кради" и "не убивай " трябва да се научат от вкъщи. Всъщност най- некрадящи и неубиващи са будистите.

но крадци и убийци има достатъчно в обществото ни, явно масово семействата не го правят
Крадци и убийци има във всяко общество и винаги е имало. Много от тях са кръстени или произхождат от религиозни семейства , ходили на неделно училищ и т.н. Убийци- религиозни фанатици има ли  newsm78!
Вярата е едно, религията  - второ, престъпният мозък- трето, а това, което трябва да научиш вкъщи е задължение на родителите, независимо дали са религиозни или- не и дали ти ще си религиозен или не и се нарича  общочовешки ценности и морал, важащи за всички религиозни общности. И за атеистите и агностиците - също.

# 141
Струва ми се, обаче, че е хубаво в училище да има предмет религия, дори и само като СИП.
Религия? Кояя религия?
Иначе ще се радвам много, ако учат история на рилигиите.

# 142
Не ми допада идеята да се въведе като задължителен час (във връзка със други предложения), тъй като часът няма да се приема на сериозно от голямата част от децата (лични наблюдения Wink ) , но виж СИП религия си е доста добра идея. Simple Smile Добре е да има такъв час за тези, на които би им било интересно, все пак не всички са силно вярващи. Но и зависи, какво точно ще се изучава в подобен час и за коя религия. На мен лично би ми било интересно, да изучавам история на религиите (както казаха по-горе) Wink

# 143
  • София
Доколкото си спомням, българското училище и образование е светско.

# 144
  • в здрача
Подкрепям вероучението в училище и то от малките класове, но малко ме притеснява по каква програма ще протича то - имам пред вид, че в последните десетилетия нямаме традиции в тази област и млако ме е страх какво ще сътворят "умните глави от МОН" по темата. Ако програмата е добра съм твърдо ЗА - защото религията учи човека на любов към блжния, на търпение и вяра в доброто, на чувството, че не е сам и винаги има надежда, както и че винаги има наказание за лошите - опрделено на днешние деца им трябва някой чрез рзаказване и четене на причи и дебати по тях да им насажда вяра в доброто, в справедливостта и във възмездието. Определено предпочитам вероучение пред това детето ми да слуша рап групи с нецензурни текстове и солисти в затвора и да слуша само медии, в които единствено за насилие се говори. Мисля, че дори да не сте вярващи трябва да се замислите няма ли религията да ни помогне като общество да излезем от тинята, в която затъваме все повече.
Религия да учи на любов към ближния? Бе то и аз си мислех така преди да прочета БИБЛИЯТА. А това изобщо не е четиво за малки деца - да ме извинявате, но толкова кървави убийства НАРЕДЕНИ от Бога, както и лично извършени от него има там, че лично мен ме е страх за психиката на малкото дете. А си мислех че Стивън Кинг и Дийн Кунц пишат страшно - та те не могат да се намажат на малкия пръст на Стария Завет!

Аз се мъча да обясня на дъщеря си защо не може да се ожени за баща си, а тя ще ми чете как две сестри напили баща си за да родят деца от него, че нямало мъже наблизо и щели да останат стари моми. Мерси много - но ТВЪРДО НЕ.

# 145
Подкрепям вероучението в училище и то от малките класове, но малко ме притеснява по каква програма ще протича то - имам пред вид, че в последните десетилетия нямаме традиции в тази област и млако ме е страх какво ще сътворят "умните глави от МОН" по темата. Ако програмата е добра съм твърдо ЗА - защото религията учи човека на любов към блжния, на търпение и вяра в доброто, на чувството, че не е сам и винаги има надежда, както и че винаги има наказание за лошите - опрделено на днешние деца им трябва някой чрез рзаказване и четене на причи и дебати по тях да им насажда вяра в доброто, в справедливостта и във възмездието. Определено предпочитам вероучение пред това детето ми да слуша рап групи с нецензурни текстове и солисти в затвора и да слуша само медии, в които единствено за насилие се говори. Мисля, че дори да не сте вярващи трябва да се замислите няма ли религията да ни помогне като общество да излезем от тинята, в която затъваме все повече.
Религия да учи на любов към ближния? Бе то и аз си мислех така преди да прочета БИБЛИЯТА. А това изобщо не е четиво за малки деца - да ме извинявате, но толкова кървави убийства НАРЕДЕНИ от Бога, както и лично извършени от него има там, че лично мен ме е страх за психиката на малкото дете. А си мислех че Стивън Кинг и Дийн Кунц пишат страшно - та те не могат да се намажат на малкия пръст на Стария Завет!

Аз се мъча да обясня на дъщеря си защо не може да се ожени за баща си, а тя ще ми чете как две сестри напили баща си за да родят деца от него, че нямало мъже наблизо и щели да останат стари моми. Мерси много - но ТВЪРДО НЕ.

ето за това е необходимо да се учат принципите на христянството. Поне за обща култура да се знае какво е стария завет и какво е новия завет. И че христянството се гради на новия завет - в него Бог праща единствения си син да спаси човечеството от греховете и да сложи край на жестокостите, които са ставали в стария завет - водещият принцип в стария завет е Око за око, зъб за зъб - и там това го пише, а на новия е всичко да се постига с любов към ближния.

Много съжалявам, ако се откланям от темата, но все пак мисля, че има значения това.

# 146
ето за това е необходимо да се учат принципите на христянството. Поне за обща култура да се знае какво е стария завет и какво е новия завет. И че христянството се гради на новия завет - в него Бог праща единствения си син да спаси човечеството от греховете и да сложи край на жестокостите, които са ставали в стария завет - водещият принцип в стария завет е Око за око, зъб за зъб - и там това го пише, а на новия е всичко да се постига с любов към ближния.

Много съжалявам, ако се откланям от темата, но все пак мисля, че има значения това.
... както и принципите на всички останали религии. Според мен ако има предмет "религия" би трябвало да е от тип "история на религиите", като обучаващите не трябва да са вярващи, защото досега не съм виждала вярващ в повече от 1 религия.
Колкото до "обща култура" и сега има достатъчно по въпроса в учебниците по история. Ако искате по-задълбочено и конкретно за някоя религия - има книги и неделни училища.

# 147
Разберете - разделянето на група ученици заради час по религия ще доведе до същите взаимоотношения в класа като разделянето за час по "спорт", като едните ще изучават шах а другите - футбол.

# 148
  • в здрача
ООО, това че има нов завет, хич не значи, че стария автоматично е отпаднал, защото ако беше така то той нямаше да бъде включен в Библията, чието списване като такава става 300 години след смъртта на Исус. В крайна сметка 10-те божи заповеди са от Стария, не от новия завет, а те не са отпаднали.

Това, което учи християнството дефакто е че всеки един, дори и пеленачето носи първородния грях по наследство от Адам и Ева и е грешен по дефолт, но ако повярва в Исус, който е умрял за да изкупи греховете на хората, то неговите грехове ще бъдат опростени и няма да бъде хвърлен в огненото езеро когато умре, аа грешка - не когато умре, а когато дойде второто пришествие и бъде съживен за да бъде съден.

Извинявай много, но "християнските" ценности, като не прави на другите това, което не искаш да правят на теб, не убивай, не кради и уважавай родителите си бих искала детето да ги науми от мен, да разбере защо трябва или не трябва да ги прави, а не поради страх от Бог, защото ако не знаеш християнския бог е бог ревнив /за справка - прочети си Библията/.

# 149
Вярващ човек съм, но съм против в училище да се изучава религия. Още повече преди дни хванах някакво предаване, в което се коментираше, че няма хора подготвени да работят с деца в начален курс, че и по нагоре в тази област, няма учебници и т.н.
Това, че завършват много богослови не значи решение. Кой знае какво ще измъдрят МОН и Синода и ще натресът някоя глупост. По-добре родителите , които искат децата им да са запознати с религията /в частност християнството/ да търсят друга алтернатива.
Що се отнася до това, че изучаването на религия ще доведе до възпитание в добро, любов към ближния - вятър и мъгла. Децата копират по лесно отколкото да учат. Те знаят, че на червено не се пресича, но не знаят защо възрастните го правят.

Общи условия

Активация на акаунт