Да учат ли децата религия в училище?

• 12 528
  • 208
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Какво означава това? Според мен въпросът е с много хипотетични тълкувания. Има няколко варианта.
- изучаване на история и философия на религиите от цял свят - да, с известни резерви за начина на поднасяне.
- под всяка друга форма - вероучение и др. подобни - твърдо не.
Защото училището е светско и ролята му е да образова децата по отношение на научните постижения и научното развитие. Изповядването на една или друга религия е доброволно и не можедецата да бъдат карани задължително да учат едни или други религиозни ценности. Това е работа на храмовете, в зависимост от вероизповеданието - те и без това си организират неделни класове към храмовете.
И още нещо. Какво ще правим, ако в класа (училището) има деца с различни вероизповедания? Ще ги караме всички да учат официалната за БГ или друга религия? А какво ще правят децата от семейства, които не изповядват никоя религия? Ще им пишат двойки или ще ги накарат насила да се причислят към някоя религия?

Последна редакция: пт, 21 сеп 2007, 20:53 от RadostinaHZ

# 91
  • Ямбол
Руба, какво трябва да съм информирана. Че Бог ме е създал, че е създал света, че ако сторя грях ще бъда жестоко наказана. Всичко в религиите е подчинено на страх, за да може по-лесно да се управлява и владее. Не може в училище да се води нещо, което не е сигурно. Не може в час по религия да му говорят, че бог го е създал и в следващия час по биология да му обясняват Еволюцията.

# 92
НЕ!!!
Евентуално история на религиите и то като са по-големи.

# 93
За себе си знам, че бих преглътнала вероучението само при положение, че застъпва всички знайни религии, изчуавани хронологично в реда в който са възникнали от преподавател, който не е проповедник, а историк или културолог.

мда. това е моето мнение по въпроса.
поредната такава тема.... ще завърши по същия начин като другите Tired

# 94
НЕ!!!
Евентуално история на религиите и то като са по-големи.
Peace

# 95
Не съм чела нито един отговор.
Да, аз съм за това да се изучават всички религии. А детето да избере своята. Моите ги кръстих, защото така правят всички, но по-късно се замислих откъде накъде аз ще избирам тяхното вероизповедание...

# 96
MamaZ, не знам кой го е правил това изследване, ама не е особено обективно. Макар да имам съвсем бегли познания само за една от споменатите намирам твърде много лична гледна точка на изследвалия.

И все пак дори православието някога е било секта  Simple Smile

Последна редакция: пт, 21 сеп 2007, 23:40 от Maktub

# 97
Мястото на религията не е в училище. Все пак този вариант би бил приемлив за мен като СИП, но задължително в горен курс:

За себе си знам, че бих преглътнала вероучението само при положение, че застъпва всички знайни религии, изчуавани хронологично в реда в който са възникнали от преподавател, който не е проповедник, а историк или културолог.

# 98
  • Кори Селести
Благодаря ви! Наистина много ви благодаря! Получи се интересна дискусия. И мисля, че е полезна, стига всички да са чели подробно мненията и цитатите. Човек не бива да коментира неща, които не познава. Все едно слепия по рождение да спори за цветове. Информираното мнение е сериозното мнение, другото са предразсъдъци и наложено обществено влияние. Моят скромен и непретенциозен съвет към всички вас, родители, е да се запознаете с основите на християнството. Това ще ви е единствено и само от полза. Желая ви от все сърце да откриете щастието!

Ето такива неща не ми се иска да слушат децата ми.
Обзалагам се, че всички писали по темата са запознати с основите на християнството.
А някои от тях са запознати и с основите на някои по-стари религии от които на свой ред е възникнало то.

Ако трябва да избирам измежду стереотипните божества, бих предпочела да вярват в Зевс или Локи.

# 99
Прочетох началото , а в началото бе словото.... Да религията трябва да се изучава в училище ,но като история на религиите. Имам предвид не само християнство , а и мюсюлманската , юдейската , будизъм и т.н. Вярата или атеизмът не определят битието на един човек. Има достатъчно примери за религиозни хора превърнали и Библията и Корана в оръжие. Единствения път за възпитание е познаването на основите на религията ,за да се научат хората на уважение и толерантност към другия. Не съм съгласен обаче , че децата на религиозни родители са по- добри , спокоини и т.н. Възпитанието на едно дете включва правила и ценностна система , който не са зависими от религията най- малкото защото 10 .те божи заповеди са от стария завет и важат за всички хора.

# 100
 Мисля, че бъркате вие искате да се изучава философия на религията, не фактологията на събитията, а основните идеи и ценности заложени във всяка една религия. Както и да е, всичко това е напълно неприложимо като реализация, става само за разтягане на локуми.

# 101
  • usa
аз пък си седя тука и се чудя дали да не въведат в училище час по политика - различните политически партии в страната, тези по света, кой за какво се бори и така нататък  newsm78...

# 102
  • Кори Селести
Simple Smile да, интересна идея.

# 103
  • София
Цитат
Аз, наистина не мога да разбера защо е толкова трудно да се схване следното:

Изучаването на религия в у-щата няма за цел за обсеби децата, в която и да е изучавана религия. Напротив - факта, че ще се изучават всички регистрирани вероизповедания ....

Добре де, толкова ли е трудно да се схване, че АЗ не желая детето ми да изучава това. Не смятам, че ще й полезно по някакъв начин. Говоря за религия в чистия й вид. Има си предмети, в които се изучава религията от историческа гледна точка. Ама да й тъпчат главата с глупости за Бог - НЕ, мерси. Като родител не желая това и точка!

Цитат
Благодаря ви! Наистина много ви благодаря! Получи се интересна дискусия. И мисля, че е полезна, стига всички да са чели подробно мненията и цитатите. Човек не бива да коментира неща, които не познава. Все едно слепия по рождение да спори за цветове. Информираното мнение е сериозното мнение, другото са предразсъдъци и наложено обществено влияние. Моят скромен и непретенциозен съвет към всички вас, родители, е да се запознаете с основите на християнството. Това ще ви е единствено и само от полза. Желая ви от все сърце да откриете щастието!

Не ми говори за предразсъдъци след като можеш да твърдиш, че религиозните деца били по-така от другите! Аз никога не съдя за хората по тяхната религия или това дали са атеисти. Това показва, че за мен религията не е критерий, следователно в моя живот е излишна! След като е излишна не виждам защо детето ми да не се занимава с нещо по-полезно от изучаването на молитви и догми! Смятам, че е елементарно родителската роля да се замества с тази на някакви богове. Да не забравяме, че крадци и убийства е имало преди Библията. Че тя е събрана от евангелия, при това избрани от хора и избрани така, че да са максимално манипулативни. Само това ме кара да се отвратя от християнската религия. Всичко е измислено от хора за хора  Mr. Green

Последна редакция: сб, 22 сеп 2007, 13:30 от Reza

# 104
  • София
аз пък си седя тука и се чудя дали да не въведат в училище час по политика - различните политически партии в страната, тези по света, кой за какво се бори и така нататък  newsm78...

Няма нужда от такъв час, защото вече си има до голяма степен. Часът по история се е превърнал в един голям час по политика, особено за новата и най-новата история в горните класове. Историята е предметът, който за всяка държава е най-наситен политически и много често интерпретацията на събитията е според възгледите на партията, която държи властта в момента и имаправо да променя учебното съдържание.

Общи условия

Активация на акаунт