Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Консултация за Детска церебрална парализа с д-р Чавдаров - ТЕМА 2

 • 77 023
 • 292
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 710
Ето новата тема с линк към старата. И тук да помоля, ако някой има време да прехвърли най-важната информация от старата, за да е на едно място. И благодаря.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=19977.msg381843#msg381843

# 1
 • Мнения: 474
Др.Чавдаров може ли да ми кажете колко време пазите медицинската информация за вашите пациенти?моето дете беше във вашата болница на рехабилитация през 2000г,пазите ли тази информация. лекуващия ни невролог беше др.Калева.
Предварително много ви благодаря

# 2
Светла Богева,

Подайте молба през личен състав, за да издадем копие от ИЗ или ЛАК, като определите периода на обслужване в болницата и лекуващия лекар.
Едно уточнение - д-р Калева беше педиатър.

д-р  Ив.Чавдаров

# 3
 • Мнения: 154
д-р Чавдаров, тъй като детето ми е болно, а и колата е за ремонт, възможно ли е, ако пратя друг човек/майка ми/ със снимките от скенера, епикризите и др.документи да получи консултация в болницата? неврохирургът, който разгледа снимките ми каза, че в нашия случай не се прави операция, но личния лекар ме посъветва да потърся мнение на детски неврохирург от специализираната болница.

# 4
Любомира,

Никой сериозен лекар, не би приел да консултира пациент, камо ли малко дете, само по документи, без да се запознае с конкретното му състояние и оплаквания, снемайки анамнеза и статус.

д-р  Ив.Чавдаров

# 5
 • Мнения: 1 037
 Пускам превода на информацията предоставена от Д-р Чавдаров.
За мен  при пръв прочит беше доста сложно, надявам се превода да е добър. Blush

НИВО НА ПОДВИЖНОСТ, КОЕТО СЕ  ОЧАКВА ДА ПОСТИГНЕ ДЕТЕ МЕЖДУ 6 И 12 ГОДИНИ,  ЗА ВСЯКО ОТ ПЕТТЕ НИВА

СПОСОБНОСТИ  И ОГРАНИЧЕНИЯ
1. Ходи без ограничения; граници  с много по-напреднали двигателни способности и умения.
2.  Ходи без помощни апарати; ограничения в ходенето навън и на обществени места.
3.  Ходи с помощни апарати за мобилност; ограничения в ходенето навън и на обществени места.
4. Самоподвижност с ограничения; децата се превозват или използват механизирана мобилност , навън или на обществени места.
5. Самоподвижността е силно ограничена дори с помощта на помощна технология.Водени от перспективата, че знанието за прогнозиране на главната двигателна функция при деца със церебрална парализа би помогнала в определянето на (1) цели и водещи планове, които са в съгласие с детския потенциал и (2) степентта на намесата на подобряване на  главната двигателна функция отвъд очакванията в зависимост от възрастта и нивото на засегнатост., Росенбаун и колегите му (2002) направиха надлъжно проучване на развитието на главната двигателна функция на 657 деца със церебрална парализа. Децата подбрани според възрастовата граница и нивото на GMFCS  и случайно подбрани от достъпна популация от 2108 деца в Онтарио бяха с церебрална парализа. Двигателната функция бе измерена с помощта на ’66-item’ версия на Измервател на Главната Двигателна Функция (GMFM-66) (Russell et al., 2002). Оценяването бе извършено от физио-терапевти и трудови терапевти след постигането на критерия за вътрешния процент на надежност. Децата, които бяха по-малки от 6-годишна възраст се оценяваха на всеки 6 месеца, а децата, които бяха на 6 и по-голяма възраст се оценяваха на всеки 9 до 12 месеца. Средно децата се преглеждаха по 4 пъти. В началото на проучването, нивото на класификация при всяко дете се използваше за създаването на петте извивки на двигателното развитие. Моделът, който най-добре описваше точките на GMFM – 66 бе безлинеен и включваше два параметъра: параметър на нивото, оценката за колко бързо децата стигат до лимита на тяхната главна двигателна функция и граничния параметър, оценка за максималния потенциал на главната двигателна функция.

Извивките на развитието на главната двигателна система (Фиг. 1-4) изобразява средното ниво на развитие на всяка една от петте класификационни нива. Точкуваните вертикални линии изобразяват, това което е операционно определено като ‘Възраст-90’ стойност. Възрастта-90 стойност е възрастта, до която се очаква децата да постигнат 90% от потенциала на развитие на тяхната двигателност. Предсказаната средна максима на GMFM-66 стойност доста се различава във всяко ниво на класификационната система.

Предсказаното  средно развитие на главната двигателна способност от групата на Главната Двигателна Функционалнокласификационна система (Ниво 1 до Ниво 5). Вертикалните линии на чертички изобразяват средната възраст-90, възрастта в години, в която се очаква от децата да достигнат 90% от техния потенциал на двигателното им развитие. Ромбовидните фигури по вертикалната линия маркирани като А до D изобразяват Стойността на Главната Двигателна Функция-66, в която се очаква децата да добият 50% шанс на успешно изпълняване на избрани тестови задачи на гланата им двигателност. A (задача 21), терапевт държи седнало дете в изправено положение, детето изправя глава за 3 секунди. B (тест 24), детето продължава да седи, ръцете отпуснати, за 3 секунди. C (тест 69), детето прави 10 стъпки напред. D (тест 87), детето прави 4 стъпки на надолнище, редуващи се ходила.

18.   Част 4 – РАЗБИРАНЕ

Предсказаните средни Възраст-90 точки варират от 4.8 години (деца в ниво 1) до 2.7 години (деца в ниво 5). За нивата 1 и 2, се очаква 50% от децата да постигнат 90% от максимума на тяхното GMFM-66 ниво до възраст 5.8 годишни. Децата класифицирани в нива 3, 4 и 5 напредват по-бързо към техния максимален GMFM-66 резултат в сравнение с децата от ниво 1. Среднaтa Възраст-90 ниво не се различава  при деца в ниво 1 и ниво 2. Как би трябвало да се използват извивките на развитието на двигателната система при вземане на решения. Розенбаум (2002)и колеги смятат, че извивките ще помогнат на децата и семействата да разберат схващането за главната двигателна функция. Извивките биха били в полза за планирана интервенция, улеснявайки семейставата и професионалистите в тази сфера да сътрудничат по между си и да взимат общи решения относно най-добрата терапия за децата. Извивките също така показват дали детето се развива нормално в сравнение с други деца от същата възрастова граница и колко засегнати са те. Розенбаум и колеги (2002) вярват, че извивките на развитието на двигателната система ще имат голяма полза в преценката на интервенции, като се сдобият с доказателство за прогреса на развитие на двигателната система на едно дете и подобряването и отвъд предсказанието на извивките. Когато се споделят извивките на двигателната система с деца, техни семейства и други здравни служители, терапевтите добре трябва да обеснят какво измерват и не измерват извивките.GMFM-66 измерва (а) способности, които обикновено се постигат при деца без дигателна засегнатост и (b) способността какво едно дете ‘може да направи’ при обикновени (стандартни) условия.  Броят на децата  под 2 годишна възраст беше малък, следователно най-ранната част на извивките може да не рефлектира на основното развитие. Извивките на развитието на двигателната система  не измерват много от компонентите на здравето, които са от голямо значение за децата със церебрална парализа.

Тези компоненти са следните:

·   Същността на движение и издръжливост;
·   Приспособителна функция; (постигната с помщни апарати)
·   Двигателност посредством инвалидни колички;
·   Изпълнение на двигателност посредством дневни упражнение;
·   Добро състояние и физични упражнения;
·   Предотратяване на вторична засегнатост ( като например: костно разместване, ниво на подвижност, болка);


Последна редакция: ср, 26 сеп 2007, 15:15 от ajeliya

# 6
 • Мнения: 2 116
Здравейте д-р Чавдаров! Искам да ви препиша малко от последна епикриза на Мартин след рехабилитацията през м. Август!

Неврокинезиологичен статус: ЧМН- амавроза
При оглед по гъб са налице позиционни нарушения от долни крайници- лека флекция в коленни, плантарна флекция на стъпалата-ляво повече от дясно.Налице е седеж с флектирани в коленни и тазобедрени стави долни крайници, налични равновесни реакции.Вертикализира се опора, задържа за кратко стоеж, лази активно във вертикалата, липсва самостоятелно придвижване.
Пасивни движения се извършват при повишен мускулен тонус на флексори на стъпало и подбедрица двустранно, по-отчетливо в ляво.
Налице са болество оживени рефлекси и патологични от групата на Бабински.
Липсват данни за нарушена болкова и сетивност за допир, дълбока и сложна не се изследва поради възраста на детето.
Не възможно прецизиране на координационен дефицит, поради наличната амавроза.

Мисля че това е най-важното!

Сега искам да споделя, че Мартин от 3 дни може да пълзи! Наясно съм, че това е напредък, но има нещо, което ме притеснява! Преди година поставихте БТА! Тогава започна и напредъка на детето! Може да прави много нови и правилни неща! Когато си е вкъщи има желание и се пуска да ходи сам! За мен това означава че може би сме на прага на самостоятелното ходене! И сега пълзенето ме притеснява да не е стъпка назад!

Последна редакция: вт, 25 сеп 2007, 16:39 от Здравка79

# 7
Здравейте Др.Чавдаров,
 Имам син на шест месеца и половина.Роден е секцио-планово.Тегло 3650гр.,52см.,обиколка на главата 32см.Апгар-9,10.
 На фона на темпетатура 39,8 С направи потреперване на крайниците,което се повтори след 1 месец три пъти.
 Диагноза-Епилепсия,ЕЕГ-то:Тенденция за изоставане в развитието коровата електрогенеза.Възбудни промени в умерена степен-спонтанни многократни двустранно париетално и централно двуфазни остри вълни,налице е тенденция да превалират в дясна хемисфера.
 Очите-конвергентен страбизъм,папилите бледави,липса на фовоален рефлекс.
 Скенер-симетрична,леко проминираща вентрикулна система.
 ТФЕР-ляв плексус по-голям от десен.Има изоставане и в костното развитие.
 Докторе,моля ви да ми отговорите.
 Може ли изоставане на коровата е-генеза да се лекува с процедури при вас?
 Сега главичката му е 39,5см. дали няма микроцефалия?
 В момента се лекува:фенобарбитал 2х10мг.+конвулекс-2-1-2.
 Моля за отговор!

# 8
Ajelia,
Преводът е много точен, но липсата на графиката го прави трудно разбираем.
Графиката прави връзката между обема на отчетените двигателни дейности (GMFM) и достигнатото ниво на груби/общи двигателни възможности (GMFCS). Подробности по двата теста може да намерите на сайта на болницата - http://www.cpcentresof-bg.com/bg/MedicalRehabilitation/diagnostics.html.
Би било отлично ако някой може да "монтира" графиката тук, за да се разбере по-лесно че повечето деца с по-ниски двигателни нива (level 3-4-5) по-рано във времето (между 2 и 3-та година от календарната им възраст) достигат максимума на двигателните си възможности.

Здравка 79,
Определено това че е започнал да пълзи (или по-вероятно да лази - на длани и колене) не е стъпка назад. Напротив - това е стъпка напред ,защото при ходенето използваме както тазовия така и раменния си пояс през коремните и трупните ни мускули. Лазенето (пълзенето) дава възможност да се стимулира самостоятелната локомоция и засилване на трупните мускули, както и тяхното взаимно координиране, което би осигурило по-лесно и координирано ходене. надявам се скоро да се похвалите.....

Vili 74,
Въпросът, който ми поставяте касае повече лекар - детски невролог и детски ЕЕГ-ист.
Би било добре да направите още едно ЕЕГ, като се има предвид, че специалисти по разчитане на детско ЕЕГ са няколко за БГ и за да се види още едно разчитане.
Терминът изоставане в електрогенезата, не е диагноза, а е и доста спорен (доколкото знам) и лечение за това "изоставане" не прилагаме.
Ако детето има изоставане във грубата моторика (двигателното развитие) или във финната моторика (манипулативни дейности и игри) или в психично-говорното развитие, тогава бихме могли да се намесим.
Добре би било да консултирате приложената противогърчова терапия с още един специалист по детска неврология.
мога да Ви препоръчам д-р Радославова от моята болница, която успоредно с това ще може да ви направи и едно ЕЕГ, за да сме по-наясно със ситуацията - 02-9200445. Успех.

д-р Ив. Чавдаров

# 9
 • Мнения: 2 116
Благодаря ви д-р Чавдаров!  Hug

# 10
 • Мнения: 78
Здравейте, д-р Чавдаров.
Искам само малко да Ви напиша за Никита от Варна.
Детето ми с екстремна хидроцефалия с VP(anastamosis).
http://picasaweb.google.com/caireac77/MRTNIKITA01122006
Консултативен преглед № 096 /  12.04.2007 г.
Поставихте диагноза ЦКС 4 (тежка)ст.
А прогнозата много страшно и отчаяно звучеше САМО 1% ДЕТЕТО ДА ПРОХОДЕ!!!
През цялото време бях толкова притеснена.
Детето получи само 2 курса по Войта терапия в  болницата Ви (повече не можехме да направим по ради липса на брой места,въпреки че бяхме записани по графика,следваща и последната процедура е на 08.10.2007,да се надявам че няма пак да кажат че няма места!
И никой не съобщава на родителите че няма да бъдат приети по причина че >>>>>)
Сега искам да Ви напиша че Никита извади късмет , въпреки всичките грозно написани епикризи от всички лекари с прогноз за едно тъмно мрачно бъдеще че ще е 100% инвалид Никита се развива по кор.възраст както едно нормално дете и направи абсолютно всичките етапи както написано в медицинската литература и сега
МОЯТ 1% ХОДИ ХОДИ ХОДИ И И И!!!! Hug

# 11
Здравейте Caireac77.

Изключително много се радвам да разбера от Вас, че Никита е проходил.

Диагнозата ЦКС 4 степен, която съм поставил, когато Никита е бил на 8м2с корегирана възраст е преходна и показва вероятност за спонтанно възстановяване (без рехабилитация) на ЦНС от 10%.
Целта на комплексната рехабилитация, която прилагаме в болницата е, възможността за възстановяване на ЦНС да се покачи няколко пъти. Колко, как и дали - на тези въпроси никой земен неможе да ви отговори, а ние сме длъжни само да Ви информираме.

Болницата е регионална и обслужва с предимство деца с ЦП от София, както и такива които постъпват за първи път, като по време на престоя обучаваме родителите за провеждане на домашна рехабилитация.
Дори в момента за едно място в болницата чакат по 1,5-2 софийски деца и се налага наши "стари" пациенти да изчакват.
Никого не връщаме, защото НЗОК заплаща по клинични пътеки рехабилитацията на ДЦП, но местата ни немогат да станат повече от 100, докато желаещите да ги обслужваме стават все повече.

Нашите епикризи отразяват само моментното тежко състояние, в което е било детето Ви, а за това от коя страна на бариерата можем да се окажем всички зависи само от Него и може би малко и от нас, като негови инструменти. Благодарете Му.

Желая ви много щастие и радости със сина Ви.

д-р Ив. Чавдаров

# 12
А ЗАЩО СЕ СЛАГА ТАКЪВ АКЦЕНТ НА"СОФИЙСКИТЕ ДЕЦА".А  останалти деца къде да отидат и към кого да се обърнат?????????????

# 13
 • Мнения: 1 271
Д-р Чавдаров, всъщност какво точно се случва именно с тези  софийски деца???
Каква ще е съдбата на стационара?
Може ли малко разяснение и по този въпрос!?
Благодаря!

# 14
 • Мнения: 462
А ЗАЩО СЕ СЛАГА ТАКЪВ АКЦЕНТ НА"СОФИЙСКИТЕ ДЕЦА".А  останалти деца къде да отидат и към кого да се обърнат?????????????
Акцента на тези така наречени Софийски деца се слага по една единствена причина...статута на болничното заведение е общинска болница и като такава е нормално да обслужва първо Софийските деца...но това определено не означава вие...родителите на децата от другите градове да се нахвърляте върху именно Софийските деца...няма да се опревим, ако винаги се интересуваме не от това дали ние сме добре, а от това, дали случайно Вуте не е по-добре от нас...мили родители, в България по статистически данни има около 19 000 деца, страдащи от ДЦП (а може и да са доста повече, нали?) и колко лечебни заведения от рода на това в Красна поляна...и с колко места??? Повярвайте ми...каквото и да се прави, каквито и въртележки да се правят...няма да помогнат, ако не се вземат по-крупни мерки и държавата ни да се погрижи за нашите деца, но не като ни подхвърля някакви смешни помощи и да си измива ръцете с тях, а като построи или открие нови места в които да може повече деца да се лекуват и да получават така необходимите им рехабилитации.

Общи условия

Активация на акаунт