Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 3

• 93 905
  • 866
  •   1
Отговори
# 810
Тъй като въпросите и неизвестните - защо точно в "Имаш поща", защо толкова малко време, защо е недостатъчно информацията в предаването, по въпроса заради рейтинга или заради хората, които се интересуват или могат да помогнат - заради всичко това ви предлагам да се съберем на 02.04, сряда (разбрах, че това е световния ден за борба с аутизъм, поправете ме ако не е така) било то в парк или на определено място. Ако все пак времето да се организираме за среща е прекалено малко, нека го направим в събота 05.02.2008. Мисля, че ще бъде една ползотворна среща на която освен да си пишем кой е крив и кой е прав, ще можем на живо и очи в очи да се запознаем, да споделим информация и да впрегнем енергията, която според мен пилеем заедно тук. Може би една среща ще доведе до първа крачка в начинание за действие.

ПП. На 01.12.2008 година се излъчи предаване за ХИВ позитивните в България. Големи разправии бяха в техния форум преди предаването докато го подготвях, а и след него. Така, че разбирам защо и тук така се развихри темата. Затова предлагам. Елате наживо да се видим, така много повече ще можем да си кажем. Вие определяте мястото. Предполагам вече сте се събирали...

# 811
  • София
Zara, Много се радвам, че се включваш. Кажи ми не е ли редно родителите да се борят за клинична пътека, по която да се рехабилитират децата. И тогава дневен център, в който и град да се направи, всяко дете ще си върви с държавната издръжка. Гледах инициативите и на децата с Даун и те имат подобни нужди, но как се финансират тези центрове. Въобще какво отпуска държавата за развитието на едно дете, което има диагноза от клиника към Медицинския университет?
Другото е да се борят всички родители за закон или друг нормативен акт за финасиране на такъв център - например ако се направи център с 2-5 специалисти, този център получава издръжка според броя на децата.
Или да се изчете Закона за социално подпомагане и да видим кой финансира и при какви условия тези центрове? То може да си го има. А като място си мислех не може ли да е в поликлиниките? И да се плаща наем както ДКЦ /знам, че те са с много нисък наем/

Много ми харесва предложението на victory26, трябва този ден да се използва.

# 812
Хайде да се съберем наистина, който може и има възможност от провинцията и всички тук от София.

# 813
Ето го и другия проблем... пътуването все до столицата... в почивните дни основно са ни насочени за Гери при посещение при специалистите, тогава и самите те имат повече време за работа с децата, а едно и две ли са нещата, които оставаме за почивните дни.
Софиянци, ходете и заради нас... а и в София не смеем да идваме с личния автомобил...

# 814
...но как се финансират тези центрове. Въобще какво отпуска държавата за развитието на едно дете, което има диагноза от клиника към Медицинския университет?
Другото е да се борят всички родители за закон или друг нормативен акт за финасиране на такъв център - например ако се направи център с 2-5 специалисти, този център получава издръжка според броя на децата.
Или да се изчете Закона за социално подпомагане и да видим кой финансира и при какви условия тези центрове? То може да си го има. А като място си мислех не може ли да е в поликлиниките? И да се плаща наем както ДКЦ /знам, че те са с много нисък наем/
Отдавна има нормативни актове, които определят кой издържа тези центрове. Бях писала преди 1-2 дни, че те се издържат от държавата, която дава парите на общините. Общините превеждат пари на центровете.
Клиничните пътеки нямат нищо общо с дневните центрове (които са вид социална услуга), защото кл.пътеки се отнасят за медицинско лечение, а соц. услуги - за терапия, интеграция и т.н. - дейности, които не са медицински. Вторите са свързани с МТСП, а не с МЗ.
Всяко дете си върви с издръжката - има стандарт за финансиране, което е различно за всеки вид услуга.
Има голям смисъл в това дадена социална услуга да бъде към конкретната община, защото нуждите на всяка община са различни. Всяка община знае броя на децата като цяло, знае броя на децата с увреждания, респ. възрастните с увреждания и открива услуга в зависимост от това. Ако открие услуга за аутисти и тя е отворена и за "външни" за общината хора, има опасност те да заемат бройките и да се окаже, че за много от местните деца няма място, което обезсмисля цялото начинание.
Иначе съм ЗА да се лобира всички медицински изследвания на децата от аутистичния спектър да се поемат от здравната каса, защото знаете, че дори задължителното изследване за поносимостта към храни струва "само" 600 лева. Има смисъл и да се настоява да бъдат пратени лекари на обучение за ДАН специалисти и обучението им да бъде поето от държавата.

Последна редакция: пт, 28 мар 2008, 18:13 от _Zara

# 815
  • София
Добре, но на мен не ми става ясно кой предлага да се открие такъв център - майките с болните деца или общината трябва да се сети?

Трябва да се обединят 5-10 майки и да пишат, или съществуващите центрове да напишат доклад, че капацитете им е пълен и да искат разрешение, или трябва група специалисти да подадат заявлението?

# 816
Ето това е добро начало...

# 817
Хайде да се съберем наистина, който може и има възможност от провинцията и всички тук от София.
Подкрепям идеята ти, ето нещо наистина градивно! Аз бих могла да дойда, само да се уточни място и час.

# 818
Ако вече сте си правили такава среща кажете мястото. Да кажем, че часа е 11.00.
Ако не сте се събирали, кажете кой е най-красивия парк в София и сме там.

# 819
Здравейте, публикувам тук информация изпратена от Център за социална интеграция и рехабилитация на лица с проблеми от аутистичния спектър
предполагам ще представлява интерес.

Уважаеми дами и господа,
От името на Сдружение „Асоциация Аутизъм”  искаме да ви информираме за обявяването на 2-ри Април от страна на Обединените Нации за международен ден за повишаване информираността на обществото по въпросите на аутизма. Решението е този ден да бъде отбелязван всяка година на тази дата.Надяваме се, че  ще разпространите информацията за това решение.
В България няма създадена база данни за бройката на засегнатите деца и възрастни с проблеми от аутистичния спектър. През  март 2007 година по инициатива и със съдействието на нашата организация  и  с помощта на Министерството на труда и социалната политика и Софийска Община  беше създаден първия в страната Център за социална рехабилитация и интеграция на лица с проблеми от аутистичния спектър.В него се обучават 40 деца и младежи от град София,  като Центъра откликва на  всички желаещи от  страната да получат консултация или обучение по въпросите на аутизма.
Прилагаме Ви документа за решението на ООН, както и информационна брошура за дейността на Центъра и „Асоциация Аутизъм”.

С уважение,
Мирена Велкова
Председател на Сдружение „Асоциация Аутизъм”

26.03.2008г.
Гр,София

Ние не можем да творим велики дела - само малки, но с голяма любов!”

Център за социална интеграция и рехабилитация на лица с проблеми от аутистичния спектър

гр.София
e-mail: autismbulgaria@gmail.com
тел: 02/9202493

Статистика:
В световен мащаб всяко 1 на 166 деца се диагностицира с проблеми в развитието от аутистичен спектър. Няма основание България да прави изключение.
Състоянието разстройство от аутистичен спектър
е сложно, биологически обусловено разстройство на развитието, което причинява нарушения във възприятията за света, комуникацията, социалните контакти, ученето и образа за себе си. 

Наричаме състоянието аутистичен спектър, защото степента и интезитета на симптомите при всяка личност са различни.
Като резултат от специфичното възприятие на реалността, хората с аутизъм създават свой, вътрешен образ за света и имат трудности при изграждането на взаимоотношения и показването на емоции по начин, типичен и разбираем за останалите. Често в поведението, проявите и интересите си, те изглеждат странни и чудновати.
Хората с аутизъм:
•   Изпитват затруднения с комуникацията. Повече от 50% от хората с аутизъм не могат да говорят, а тези които могат, обикновено развиват това умение в късна възраст.
•   Изпитват затруднения при изразяването на чувствата си. Понякога изразяват емоциите си по неадекватен начин. Имат проблем при интерпретирането на емоциите на другите.
•   Изпитват затруднения при разбирането на невербалната комуникация. Не разбират езика на тялото. Не разбират мимики и итнтонация на гласа. 
•   Изпитват затруднения при осъществяване и разбиране на очен контакт. Дори когато има такъв, за хората с аутизъм той не е източник на информация.
•   Изпитват затруднения при разбирането на абстрактни понятия. Обикновено интерпретират всички твърдения буквално. 
•   Свръхчувствителни са към промени.
Затрудненията при възприемането на ситуациите от ежедневния живот и поведението на околните причиняват самота и объркване. Затова, за да се чувстват в безопасност, хората с аутизъм често се вглъбяват в своите интереси, търсят рутина и трудно допускат околните до себе си.
Автобиографичните книги, писани от хора с аутизъм, подчертават факта, че те осъзнават състоянието си и искат да станат част от социалния живот. За да постигнат това, те имат нужда от специализирана терапия и възможност за работа и развитие.
За Центъра:

Проектът за създаването на специализирания  Център е осъществен със съдействието на Столична община и Министерството на Труда и Социалната политика, иницииран и реализиран от Сдружение „Асоциация Аутизъм”  с финансовата  подкрепа  на  Globul и Colliers International. Центърът е открит през месец март 2007г.
Програми, които Центъра предоставя:
•   Ранна терапевтична интервенция при новодиагностицирани деца
•   Психологическа работа
•   Логопедична работа
•   Работа със специален педагог
•   Интеграция на деца в масови детски градини и училища
•   Превенция на отпадане от училище и детска градина
•   Индивидуални и групови сесии за подобряване на когнитивния и личностен потенциал на децата и младежите
•   Организиране и провеждане на ателиета по интереси
•   Трудотерапия
•   Компютърно обучение и работа с Интернет
•   Организиране на посещения извън рамките на Центъра – на конна база, летни и зимни оздравителни лагери
•   Посещение на културни и развлекателни програми, тържества в общността

# 820
Трябва да го отбележим този ден! Иска ми се да е масово в страната, 2-ри април е делничен ден... Трябва да измисля нещо,  newsm78

# 821
а тази Темичка чели ли сте я? Тази вечер попаднах на нея  Thinking

# 822
Трябва да го отбележим този ден! Иска ми се да е масово в страната, 2-ри април е делничен ден... Трябва да измисля нещо,  newsm78

Вече ми дойде една идея, дано да я осъществя, поне да излезем на екран като репортаж на този ден Thinking

# 823
   Уважаеми дами и господа,
От името на Сдружение „Асоциация Аутизъм”  искаме да ви информираме за обявяването на 2-ри Април от страна на Обединените Нации за международен ден за повишаване информираността на обществото по въпросите на аутизма. Решението е този ден да бъде отбелязван всяка година на тази дата.Надяваме се, че  ще разпространите информацията за
Мисля, че наистина трябва да се опитаме максимално да използваме този ден за да информираме хората около нас колко прекрасни са нашите деца, че не са толкова страшни, че са интелигентни и имат нужда от подкрепа за да се развиват.
Абсолютно съм съгласна със Зара, че ние родителите трябва да сме по-умни и най-вече по-организирани и да се опитаме сами да дадем гласност на проблема с по-добра "рекламна стратегия".
И аз бях приятно изненадана и  искрено оценявам включването на екипа на Нова телевизия и Борянка във форума и желанието им да направим повече за децата по най-добрия начин. В този смисъл искам да се извиня ако съм обидила някой, най-вече РОДИТЕЛИ ... За това съм редактирала постинга си . Просто си представих колко хора ще разпознаят децата, внуците или децата на свои близки , ще осъзнаят проблема, но може би няма да се свържат с правилните хора гледайки предаването. Поне за мен така изглеждаха нещата.
Зара и Вероника много , много благодаря за пореден път, че толкова активно ни информирате за важни неща.   bouquet
Наистина трябва да се огранизираме до втори и да направим нещо , което да бъде отразено по подходящ начин в медиите и да чуят повече хора за проблема.

# 824
Една инициатива по случай международния ден на хората от аутистичния спектър обяви нашия портал. Вижте я. Ще се радвам ако се включите.

Общи условия

Активация на акаунт