Домашно насилие

• 157 211
  • 735
  •   1
Отговори
# 180
xxxxx, какво означава "проблемът е при мен"?  - имаш диагноза някаква ли? честно да ти кажа, четейки това, което пишеш оставам с впечатление, че проблемът наистина е у теб - не си сигурна дали това е мъжа, който трябва да е баща на детето ти, което е разбираемо. Ако предположението ми е вярно и се окаже че лекуващите ти лекари нямат точна и ясна диагноза за "проблема ти", то едва ли проблемът е в теб....

# 181
Проблемът е в мен - в смисъл нямам тръби и единственият начин да имам деца е ин витро. А се чудя дали е домашно насилие, защото само аз работя, издържам финансово домакинството, вечер като се прибера от работа почвам с готвенето, чистене и т.н.  Единственото, което искам е спокойствие, което за съжаление нямам.
Чувам се по тел. с майка ми по един път на ден, което според него било прекалено. Брат ми и баща ми са пенсонери по болест и само майка ми работи в момента, т.е. и те не са цветущо финансово, но винаги са ни помагали с каквото могат.
Та къде е проблема: всяка вечер се започва една тирада как трябвало да прекъсна връзка с родителите си, защото те не искат да платят лечението ми /а в действителност  аз не смятам, че са ми длъжни с нещо и ми е съвестно да ги моля за финансова помощ/, как аз имам репродуктивен проблем и той е с мен, но ако пожелае може да си тръгне и аз няма да мога да се оправям и все в този дух.....Ако проблемът не е в моето семейство се почват приятелите ми - какви били кофти...изобщо винаги има някой, който да му е виновен за положението, само не и той.  Дори и за работата - живеем в малък град и трудно се намира, но дори и когато се намери, той отказва, защото "нямало да работи за 300 лв". Сега сме под наем и мен ме е страх, че ако забременя и не дай Боже, трябва да изляза в болничен, ние няма с какво да си платим сметките, а той ми казва, че щял да отиде при майка си, за да не ме тежи........
И естествено всяка вечер има скандали......Та затова питам тези заплахи и постоянно унижение не са ли тормоз или аз си внушавам?

# 182
ххххх, чета те и честно да ти кажа, ти се чудя какво правиш с този човек! Това си е тормоз на 100%!!!! И при мен така се започна - първо приятелите ми му пречели, после пък цялото ми семейство му беше криво за разни глупости, които си бяха само в неговата глава #Cussing out.... За да има мир, сама се изолирах от всички тях. Уверявам те - това беше най-голямата глупост, която съм правила. И за какво? За да продължавам да търпя изтъпленията на бившия, който пък беше спокоен, че няма на кого да отида да споделя или да се оплача! Гаранция ти давам, че след появата на детето (дай, Боже, да имаш някой ден) нещата при вас също ще загрубеят. Тогава ще ти е много по-трудно да промениш нещата. Мисли, докато е време и не прави компромиси със себе си!

# 183
Не съм изчела всички описани случаи, но смея да твърдя едно със сигурност - момичета, ако се надявате някой ден кривите бръмбъри в главите на мъжете ви да си дойдат на мястото - това категорично няма да стане. Колкото и да ви е трудно прекъснете връзката с такъв човек - обмислете плана в главата си и действайте. И аз преминавам през това, но вече смятам съм си разрешила проблема.
Налагало ми се е да звъня на 112 - оппааа - мацката отсреща се оказа спяща красавица, която ми избуботи някакъв номер на полицейски участък..от там на втори..трети докато ти кажат, че няма да могат да реагират много бързо....166 - ааа там никой не отговори изобщо!
Не задълбавайте в такива неща - такива хора не се оправят а само се влошават с времето. А и да не стане по - зле - нужно ли е да търпите постоянния страх, в който ще живеете, да сте подтиснати и да неможете да се радвате на живота. Живота ви е един и много ценен. Ако имате деца - те също попиват от тази негативна енергия жужаща около вас. По - добре ако успеете да приключите благополучно да им обясните един ден, защо е станало така.
Стискам ви палци ...за съжаление мъжете са много по - слабохарактерни отколкото жените.

# 184
ххххх, струва ми че не питаш "това насилие ли е", а : "имам ли право да съм ядосана?"
Не е нужно да се чудиш домашно насилие ли е това съгласно закона, който така и така не  работи. Ако все пак е важно за теб - такова е, ама юристите във форума да кажат можеш ли да го докажеш пред съда.
Събери сили и се изправи пред всичките си страхове свързани с : "ще имам ли друг мъж, ама аз ли съм наистина причина, а ако забременея ..." или каквото там ти е в главата - щом сте на квартира и ти плащаш и имаш семейство което да ти помага - или го изритай или се изнеси ти.
Може пък и на него да му е от полза Thinking

# 185
Здравейте, заинтерисувах се от темата и имам въпрос. Какво прави жертва на домашно насилие, след като и изтече съдебната забрана срещу насилника, която за жалост е само 6 месеца? След този период, той явно запознат, започва отново психически тормоз. Ако жертвата не иска да има нищо общо с него? Как може да я защити закона, ако въобще може?

# 186
Добър въпрос задаваш....не съм сигурна За жалост закона не е написан да защитава интересите на гражданите а да се покаже на ЕС, че има такъв - това му е мисията.
Ама е хубаво да се задават подобни въпроси публично Peace

# 187
Здравейте,
Искам да Ви попитам за психическото насилие и неговите прояви. Заедно сме от 10 год., а от 4 живеем заедно. Нямаме деца, даже скоро ни предстои ин витро, като проблемът е при мен. Напоследък обаче положението стана непоносимо. Всеки ден скандали за едни и същи неща...
Ами защо не му кажеш всичко това на него,може пък да вдене нещо и да се коригира. Не въведоха ли наскоро даден брой ин витро опити да се поемат от задравната каса? Аз имам една позната,която е разведена,точно защото не са могли да имат дете. На доста напреднала възраст (над 40,може би на 45) миналата година роди чрез ин витро и то от незнаен донор и то с яйцеклетка от друга жена, понеже тя вече нямала свои. Познавам и едно страхотно семейство,преди да се оженят жената казала на кандидат съпруга,че не може да има деца поради операция от апендесит,с която нещо я увредили (тя била на 35 г.), това не го отблъснало, впоследствие си осиновили дете. Положението ти е сложно,но не безнадеждно. Единият от изходите е да стискаш зъби (ако не искаш да отлагаш във времето раждането) да направите ин витро-то, да родиш детенце (дай боже) и после както казва Барбарита по-горе,  ако не се коригира мъжлето, да го изриташ или ти да се изнесеш, и да го осъдиш за издръжка (непременно според мен), а той да си раздава агресията някъде другаде. И евентуално да си намериш друг мъж. Просто трябва да избереш по-малката злина.

"мен ме е страх, че ако забременя и не дай Боже, трябва да изляза в болничен, ние няма с какво да си платим сметките... " Нещо не си наясно с болничните. Правото за получаване на парично обезщетение за бременност и раждане е регламентирано в чл. 48а от Кодекса за социално осигуряване. През това време майката взема 90% от заплатата си, без да й се удържат осигуровки. На практика обаче получаваш същите пари,коити си взимала до момента (заплатата ти) в продължение на 410 дни. За повече подробности виж http://www.monitor.bg/article?id=186822. След тези 410 дни получаваш миним.раб.заплата докато детето навърши 2 год. Важното е да си била осигурена 1 година преди излизането в болничен.

Последна редакция: пн, 01 юни 2009, 13:29 от White Magic

# 188
Да, явно въпроса е хубав, но дали някой се е сблъсквал с такава ситуация? Какво да се направи, как да се държи такъв човек далеч? Трябва ли да му се позволи да види детето си, на което официално, в акта за раждане, не е вписан като баща?

# 189
  • Ловеч
Да, явно въпроса е хубав, но дали някой се е сблъсквал с такава ситуация? Какво да се направи, как да се държи такъв човек далеч? Трябва ли да му се позволи да види детето си, на което официално, в акта за раждане, не е вписан като баща?

Щом не е записан в акта за раждане, той не е баща на детето, т.е. няма право да упражнява родителски права над детето. Процедурата за признаване и придобиване на бащинство е много сложна и времеемка, започва се от доказване на фактическо съжителство, кръвни тестове, съдебни дела за родителски права. От тази гледна точка си добре защитена, че не е признал детето/нещо което аз не направих и сега си бера негативите от "бащинството"/. Не позволявай контакт с теб и детето.
За другото не мога да кажа нищо, понеже аз още съм "защитена" от съдебно решение. Делото се проточи доста дълго, дори и бременна се мъкнех по заседания, а съдът наложи максималните 12месеца ограничение. Не е звънял скоро, надявам се да не търси контакт с детето и мен, не е съден за издръжка.... живот си живее човека, но пък аз съм по-доволна от факта че мога да се отдам на семейството и отглеждането на децата си.
ххххх наистина ли искаш да родиш дете от паразит и да живееш с него, какво значи че ще се прибере при майка си за да не ти е в тежест, недоумявам защо искаш да се бориш с вятърни мелници. Подкрепям изказванията на другите момичета. Желая успех, каквото и да решиш.

# 190
Щом не е записан в акта за раждане, той не е баща на детето, т.е. няма право да упражнява родителски права над детето. Процедурата за признаване и придобиване на бащинство е много сложна и времеемка, започва се от доказване на фактическо съжителство, кръвни тестове, съдебни дела за родителски права. От тази гледна точка си добре защитена, че не е признал детето/нещо което аз не направих и сега си бера негативите от "бащинството"/. Не позволявай контакт с теб и детето.
За другото не мога да кажа нищо, понеже аз още съм "защитена" от съдебно решение. Делото се проточи доста дълго, дори и бременна се мъкнех по заседания, а съдът наложи максималните 12месеца ограничение. Не е звънял скоро, надявам се да не търси контакт с детето и мен, не е съден за издръжка.... живот си живее човека, но пък аз съм по-доволна от факта че мога да се отдам на семейството и отглеждането на децата си.
ххххх наистина ли искаш да родиш дете от паразит и да живееш с него, какво значи че ще се прибере при майка си за да не ти е в тежест, недоумявам защо искаш да се бориш с вятърни мелници. Подкрепям изказванията на другите момичета. Желая успех, каквото и да решиш.

[/quote]
Благодаря ти Айрис! Това, което си написала наистина ме успокои много!  Simple Smile

# 191
  • в света на илюзиите
Момичета, как разбирате това
"Правителството предвиди по-висока степен на защита на децата и повече пари за справяне и предотвратяване на случаите на насилие у дома с промените в Закона за защита от домашното насилие. Законопроектите на Кабинета, обаче, не могат да станат действащи закони, защото нито този, нито следващият Парламент може вече да ги приеме.

Според промените в Закона за защита от домашното насилие, защита трябва да имат жертвите не само на физически, сексуален и психичен натиск, но и страдащите от емоционално и икономическо насилие. Тълкуваният сочат, че за икономическо насилие може да се приеме и лишаването на децата от дневни пари за училище.

Правителството предлага още за психическо и емоционално насилие върху дете да се приема и домашното насилие, извършено пред него. В проекта е заложено полицейските органи принудително да извеждат насилника от съвместно обитаваното жилище, ако той не го направи доброволно след наложена от съда такава мярка.

Предвижда се, всяка година правителството да приема национална програма за превенция и за защита от домашното насилие и да залага пари в бюджета за финансирането й.

Въпреки че правосъдното министерство и неправителствени организации предупреждават, че случаите на домашно насилие се увеличават, добрите намерения за нови промени в закона няма да се реализират."

Защо за бога се обсъжда, когато не можело да се приеме???? newsm78 Къде е смисъла от всичко това????

# 192
Здравейте!
Четох я тази тема, започвах да пиша и после се спирах, после пак започвах... тъжно ми е колко много момичета са се разписали в нея.
Ами, ето ме и мен. Без подробности, но знам за какво говорите. Бях поставена във финансово зависимо положение, търпях психическия му тормоз, силовите демонстрации на мъжественост и кой командва парада всъщност. Трудно беше, много трудно. Най-тежки ми бяха моментите, в които ми се струваше, че никога няма да събера смелост да си тръгна и животът ми ще си изтече така. Слава богу, всичко е назад.
Вярвам, че всички, които са сложили края на този етап от живота си, вече могат да разкажат колко е сладка свободата. Понякога се усмихвам без причина, просто понеже знам, че аз ще вземе решение как да протече деня ми.
А и дъщеря ми се промени много - спокойна и уверена е.
Май наистина има равовесие в живота. Wink

Здравейте на всички!
Дълго време само четях какво споделяте във форума и особено по тази тема, докато се реша да пиша. И сега не съм съвсем сигурна защо го правя...просто изпитвам нужда да споделя, това което ми се случва и слабостта,която ме е обзела...Жертва съм на физическо и психическо насилие...Все още не мога да намеря сили да си тръгна...Незнам дали някога ще мога, как ще живея след това...Объркана съм от съвети на приятелки,които,сигурна съм, ми мислят само доброто, но и ме объркват ужасно...съвети,съвети...Пишейки това осъзнавам, че дори и с това си действие аз пак търся съвет...или помощ...или просто се записвам в статистиката...Жалко е ,че не мога да ви разкажа за успеха си над тази абсурдна ситуация...или да помогна на някой като мен да се справи с това...самата аз имам нужда от такава помощ...но може би следващият път... Praynig

# 193
Момичета, когато мъжът ви заплашва и праща хора да ви напада, какво може да се направи. Няма начин да се докаже, че той е наел хората така или иначе.

# 194
Момичета, когато мъжът ви заплашва и праща хора да ви напада, какво може да се направи. Няма начин да се докаже, че той е наел хората така или иначе.
Ами подават се сигнали в полицията. Отиваш там на место и попълваш молба за домашно насилие и в нея описваш ВСИЧКО. не е твоя работа да преценяваш може или не може да се докаже. твоя работа е да си потърсиш правата обаче. ПОМНЕТЕ че всяка хартия пусната в полицията остава следа - това ще ви помогне много! Събирай следи от турмоза - запиши го, пази смс-и, извлечения от скайп, свидетели ....всички тея неща помагат. но трябва сам човек да направи първата карчка да потърси помощ.

Общи условия

Активация на акаунт